Zobacz pełną wersję : Czyżby padła matryca ?
rogeroger
01-02-2006, 23:04
Mam apartat CANON EOS 300 D z obiektywem CANON 18-55mm oraz SIGMA 70-300mm 1:4-5.6
Na zdjeciach robionych na zewnątrz (z reguły np. tło nieba lub morze) wyraźnie widac jaśniejszą łunę w kształcie półksiężyca. Dokładnie to widać tu:
http://roger.w.interia.pl/1%20lrs.jpg
http://roger.w.interia.pl/2%20lrs.jpg
http://roger.w.interia.pl/3%20lrs.jpg
http://roger.w.interia.pl/4%20lrs.jpg
Raczej nie widac tego na zdjeciach robionych wewnątrz lub z kolorowym tłem. I z reguły łuna jest bardziej widoczna gdy uzywam obiektywu SIGMA na dużym zbliżeniu.
Czyszczenie matrycy nic nie dało.
Może ktoś miał już taki przypadek ?
:cry: :cry: :cry:
a na innych obiektywach niz ta sigma? bo 3 z 4 to 300mm (czyli na bank Twoja sigma) a jedno to 150mm -> tez sigma. czyli -> sigma padnieta, jesli nie widzisz tego przy KITowym obiektywie ! ale: zdjecia datowane sa na wrzesien 2005 -> dopiero TERAZ to zauwazyles? ;)
moze to nieszczelna migawka
bylo by i na innych fotkach innymi obiektywami - raczej to probem z lensem
pantomas
02-02-2006, 00:17
Wygląda na obiektyw - rozklejenie albo przesunięcie soczewek ? - najlepiej zapytaj w serwisie a przed tym obejrzyj dokładnie obiektyw pod światło - moze coś zauważysz sam . Ale na matrycę to mi nie wygląda .
okrągła ? :eek:
pantomas
02-02-2006, 10:36
rogeroger , napisz , co to było , chciałbym wiedzieć
rogeroger
02-02-2006, 14:08
ale: zdjecia datowane sa na wrzesien 2005 -> dopiero TERAZ to zauwazyles? ;)
Zauwazylem to od razu ale jakos tak nie bylo czasu na zadawanie pytan i poza tym rzadko ostatnio robilem zdjecia, co to obiektywu, to przyznam sie ze musze sprawdzic na obiektywie kolegi czy tez to wystepuje lub sprawdze na kitowym obiektywie,
Napisze jeszcze pozniej.
rogeroger
02-02-2006, 19:18
Niestety na innych obiektywach tez wystepuje, ale na np. kitowym 18-55 jest o wiele mniej wyraźna.
Czy ktos mi może podac orientacyjny koszt wymiany matrycy ?
Tomasz1972
02-02-2006, 19:23
To nie wygląda na uszkodzenie matrycy . Prędzej jakiś włos , albo nitka . Przejżyj jeszcze raz dokładnie aparacik . Szkoda że nie wiemy skąd jesteś , może możnaby pomóc osobiście .
bartekkaszub
03-02-2006, 00:19
migawka to chyba raczej nie bo przebieg był by poziomy a nie tak jak widać pionowy, chyba ze ma migawkę od Zenita ;) włos to też raczej nie bo ten pas powinien być wtedy ciemniejszy a jest jaśniejszy, a może siadło coś w oprogramowaniu ale to chyba mało prawdopodobne....pewnie to matryca :-(
Sadze ze to nie matryca ani nie obiektyw. Niemozliwe jest tak regularne geometrycznie uszkodzenie matrycy, to jedno. Druga sprawa to fakt ze powstawanie takiego "halo" wskazuje na uszkodzenie obiektywu, jezeli natomiast wystepuje z wszystkimi uzywanymi obiektywami to moze to byc uszkodzenie bagnetu... lub korpusu.
Niestety na innych obiektywach tez wystepuje, ale na np. kitowym 18-55 jest o wiele mniej wyraźna.
Czy ktos mi może podac orientacyjny koszt wymiany matrycy ?
I jak tam? Paproch czy matryca? Wiesz już coś?
Oleksy70
09-02-2006, 03:40
Witam, mnie jeszcze jeden pomysł do głowy przyszedł... A może to nieszczelność w aparacie i światło się dostaje i podświetla deczko matryczkę... Sam jestem ciekaw co padło że taki efekt powstaje... Pozdrawiam :)
dobra rada
10-02-2006, 20:05
powiem tak włącz w aparacie tryb czyszczenia matrycy weź pensete (plastikową) i wyciągnij ten włos co ci sie tak pięknie rejestruje albo traktuj to jako wyraz artystyczny lub cykl " z włosem na matówce" pozdrawiam
powiem tak włącz w aparacie tryb czyszczenia matrycy weź pensete (plastikową) i wyciągnij ten włos co ci sie tak pięknie rejestruje albo traktuj to jako wyraz artystyczny lub cykl " z włosem na matówce" pozdrawiam
oj jak juz włos to chyba nie na matówce..:smile:
Witam,
u mnie również zauważylem w wyslużonym 300d dziwny efekt na matrycy. Jest czegolne widoczne przy jasnym swietle i -2EV, -1EV zauwazalne, dla 0EV praktycznie nie wystepuje. Duszek jest niezalenznyod założoneo szkła.
(akurat fotka z sigmy 24-60/2.8 )
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://bryq.com/test/test1.jpg)
Macie jakiś pomysł ??
Normalna sprawa, trzeba wymienić migawkę bo się zużyła. Niedługo pewnie w ogóle przestanie działać.
Żadne uszkodzenie bagnetu/obiektywu ani obudowy. Po prostu przyjrzyjcie się kiedyś jak działa migawka i wszystko będzie jasne.
dzięki za odpowiedź, jkieś orientacyjne koszty/gdzie to można zrobić (Katowice?)
pzdr.
dzięki za odpowiedź, jkieś orientacyjne koszty/gdzie to można zrobić (Katowice?)
pzdr.
Szczerze mówiąc nie wiem czy warto, wymiana migawki na nową prawdopodobnie będzie nieopłacalna.
Ale jeżeli chcesz wymienić to wyślij do Warszawy na Żytnią.
www.e-csi.pl
Nie wiem dokładnie ile to kosztuje, ale pewnie bardziej opłacalne byłoby, np. kupienie trochę używanego 400D.
no, ale w używanym 400D pewnie tez niebawem będzie ten sam problem, jeśli to normalne zużycie ;)
no, ale w używanym 400D pewnie tez niebawem będzie ten sam problem, jeśli to normalne zużycie ;)
Wystarczy znaleźć takie 400D, które nie było prawie w ogóle używane. Jest mnóstwo ludzi, którzy kupują aparat na wakacje, używają kilka razy i potem rok leży w szafie. Po roku okazuje się, że wyszedł nowy model i go kupują. Jeżeli tobie zużyła się już migawka to znaczy, że musiałeś tych zdjęć sporo zrobić.
400D ma więkeszą przewidywalną trwałość migawki (i dłuższą gwarancję na przebieg!).
A tak poza tym to been there, done that - i kupiłem nową 450tkę (jednak duży skok technologiczny w sotsunku do Trabancika).
najlepsze jest to że aparat mam od nowości - przebieg około 11k zdjęć...
ps
koszty już znam 450 zeta...
aaaa przez telefon bło 450, pryszła mi dpowiedź na maila i juz jest 550-600.... chyba 300d pójdzie do piachu...
400D ma więkeszą przewidywalną trwałość migawki...
Ciekawe gdzie znalazłeś takie informacje?
...i dłuższą gwarancję na przebieg!...
A jaki to maksymalny przebieg obejmuje gwarancja?
Tylko proszę nie pisz iż wiesz o tym "od znajomego" lub przeczytałeś gdzieś w sieci. Chodzi mi o konkretne dane udostępnione przez Canon'a a nie źródła w stylu ww..
No i naprawiony jednak.
AV service w katowicach. Okazało się że uszkodzony jest jeden listek migawki. Pan wymienił i naprawił. Na razie wszsytko śmiga.
koszt 350 zł w sumie.
Mam nadzieje że jeszcze troche moja maszyna pociągnie