PDA

Zobacz pełną wersję : Opcja w Canonie, ktora na nic nie wpływa

h183428
28-06-2012, 21:41
Otóż nie wiem czym tak dokładnie jest TIMER POMIAROWY.
Coś takiego:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/5548/forumfoton.jpg)

W menu lustrzanki można dla tej opcji wybrać "różny czas trwania".

Wytłumaczcie mi proszę co to jest. Czy chodzi o to jak długo na ekranie obrotowym oraz w wizjerze pokazywane będą dane (migawka, przysłona, iso), czy może chodzi o to na ile sekund zablokuje mi ekspozycję po wciśnięciu gwiazdki. O to już pytałem się tutaj też na forum. No bo wiecie, jak wciśniemy spust do połowy to pojawiają się na moment widoczne te dane a potem jak nic nie wciskamy to znikają. Czy to jest to? Czy może chodzi o okres w którym trzymana jest w pamięci zmierzona ekspozycja?

Także czego dotyczy ten timer pomiarowy?
Co to w ogóle za DZIWNA nazwa? Z niczym nie mogę tego nawet SKOJARZYĆ.

Sprawdzałem i po sprawdzeniu mogę stwierdzić jedno: NIC NIE DZIAŁA.
Czy ustawię 16 sekund, czy ustawię 30 sekund, czy ustawię 30 minut - to po zablokowaniu gwiazdką * ekspozycji i tak znikają te zapamiętane ustawienia naświetlenia po 4-ch sekundach.

Więc jeszcze raz PYTAM Was CZEGO DOTYCZY TA OPCJA.

h183428
29-06-2012, 01:23
Ajć. Dobra, muszę zacząć to wszystko od nowa. Już to rozgryzłem sam. Dopiero teraz. To nie ma nic wspólnego z trybem AF QUICK. Źle pisałem wtedy, no ale ciężko mi było zrozumieć te wszystkie ich nomenklaturowe stwierdzenia w obcym języku do ciężkiej cholery. Więc źle zrozumiałem jakiegoś anglika na forum (obcokrajowca w każdym razie). Tamto to pierdoły, nie czytajcie nic o AF QUICK.

Ale jedno zostaje, jedno się będzie zgadzać - mianowicie fakt taki, że instrukcja obsługi jest *******.

Więc tak, dokładnie opiszę. Ta funkcja, zwana jako "timer pomiarowy" odpowiada za czas trzymania w pamięci zablokowanej przez nas danej ekspozycji w określonych trybach (sfera twórcza - tak też nazwana przez twórców). Ale to ustawienia przekłada się tylko na tryb podglądu Live View (mi sie te opcje pomyliły w przekładzie z angielskiego na polski wtedy. Myślałem, że o co innego chodzi zupełnie).

I teraz gdy właczymy sobie podgląd na odchylanym ekranie LCD, wciśniemy spust migawki do połowy, zbadamy dzięki temu pomiar światła i gdy dostosują nam się opcje - wciskamy gwiazdkę *. I od tego momentu blokuje nam sie to ustawienie na tyle sekund, na ile ustaliliśmy w tych opcjach o których mowa od początku w temacie. Czas 4, 16, 30, minuta, 30 minut. Tyle że (uwaga, ważne!) ta zablokowana ekspozycja ZNIKA z ekranu po chyba 4 sekundach, ale jest pamiętana do np 16 sekund (przyjmując, że naszym wyborem było 16 sekund). Więc na ekranie nie widzimy żadnych informacji (możemy je zobaczyć wciskając spust migawki do połowy - ekspozycja się nie zmieni, nie zostanie zbadane światło na nowo, tylko wywołamy na ekran te dane do zobaczenia, i od tego momentu od nowa liczy się 16 sekund aktywnej blokady. Mimo że oczywiście za 4 sekundy wszystko zniknie z ekranu). Czyli po prostu nie widzimy na ekranie zablokowanej tej ekspozycji ale jest ona liczona w pamięci. I teraz co cholernie ważne, a co te bałwany z instrukcji nie napisali, to fakt, że gdy korzystamy z trybu wizjera to te 16 sekund nie jest liczone tylko 4. Po prostu po 4-ch sekundach zniknią te informacje z wyświetlacza w wizjerze i wtedy stracimy już swa zablokowaną ekspozycję. Tam jest TYLKO 4 sekundy pamięci. A na LCD do woli. Jak patryzmy przez wizjer i ustawiliśmy czas 16 sekund to po zniknięciu informacji z ekranu już wszystko zostało zresetowane (a gdy korzystamy z ekranu LCD to właśnie dalej się liczy te 16 sekund mimo że na ekranie nie widać nic).