Zobacz pełną wersję : Canon 35 1.4 czy 24 1.4 ?
Witam wszystkich
Stoję przed wyborem kupna obiektywu. Zdecydowałem się już dawno na 24-70 wersję I . lecz praktycznie w tym momencie nie jest możliwy zakup, został wycofany z oferty zapewne na rzecz wersji II.
Intersuje mnie zastosowanie Głownie w Fotografii ślubnej (plener i reportaż)
Aktualnie posiadam 5d MK III, 7D . Canon 14 2.8 II . Sigma 85 1.4 oraz Samyang Fish Eye 8m. Chciałbym wypełnić luke w zakresach od 24-70 jednak nie wiem co wybrać a mianowicie na myśli mam 24 1.4 badź 35 1.4 być może ktoś by widział jakieś inne rozwiązanie ? Patrząc na Nowego Tamrona badź sigmę z zakresu 24-70 niejestem zainteresowany. Proszę o pomoc z Góry wielkie dzięki
myslidar
28-06-2012, 14:21
Ja bym dokupił do tego 35 1.4. I miałbyś świetny zestaw.
35/1.4 bierz i się ciesz :D Rewelacyjny zestaw.
Gdybyś nie miał 14mm to pewnie po głowie chodziłoby 24/1.4. Ale tak to :-) 35/1.4 L :-)
Dzięki za szybką odpowiedź tez bardziej przemawia do mnie 35 chodź z chęcią usłyszę inne bądź podobne odpowiedzi :)
Bierz 35L
Na FF nie będziesz miał takich zniekształceń jak na 24 a pod cropem zyskasz jasny standard :)
mariusz2704
28-06-2012, 16:08
To oczywiste że 35l, ja mam 24l a i tak chyba kupię 35 jeszcze :-)
dreamstorm
28-06-2012, 16:17
Zdecydowanie 35L. To taki szerszy standard. Wg mnie trzeba mieć przynajmniej jeden z 2 obiektywów - 35mm albo 50mm do ślubów. Możesz wybrać jeden z nich (mi wystarcza), albo oba. 24ka to już zupełnie inne zastosowania, obrazek. Oba jednak mechanicznie/optycznie są bardzo ok. W sytuacji, kiedy masz UWA, to bez 24ki pewnie dałoby się żyć.
Lulu1988
28-06-2012, 17:52
Posiadam 24L i do wielu zastosowań jest za szeroki. Tak więc podążaj za głosem innych i kup 35L :)
lazy13bones
29-06-2012, 07:19
Ja mam 24L II i polecam. Nie ma to jak polaczenie f/1.4 z szerokim katem! Chociaz chodzi mi po glowie tez 35L. 24L jest niezwykle kreatywnym szklem do wielu zastosowan. Natomiast 35L pewnie daje troche lepszy bokeh.
Pozdro!
Jak masz 14mm to po co pakować następny szeroki kąt? Bierz 35L, cudne szkiełko. Jak to kiedyś Jonas Peterson powiedział o nim "Novels and love songs should be written in its honour. Maybe even a sonnet or two. It’s amazing in every way." :)
Mam 35L, uwielbiam je .. i co raz czesciej mysle o 24L ;)
Mam oba te szkla, ale jak do Twojego zestawu to tylko 35, choc w mojej hierarchii 24 jest wyżej niz 35ka to tu 35mm zdecydowanie pasuje idealnie
Dzięki wszystkim bardzo za fachowe porady. przewaga odpowiedzi jakiej się tez po cichu spodziewałem :) wiec decyzja podjęta nieodwracalnie biorę 35 L :)
do 14mm i 85mm idealnie pasuje 35L :D (Patrz stopka :p)
24L chodzi po głowie i kusi, ale najpierw 85L :D
robertskc7
29-06-2012, 12:09
14L do ślubów to raczej jak fish - sporadycznie...
Mam 24LII i jestem bardzo zadowolony. Miałem 35L przez 2 sezony i powiem ,że jest ciut za ciasny do dwóch osób i często gęsto na pełnej dziurze jedna z osób była po za GO. Plastyka na plus 35L, za czym tęsknię ale 24L pozwala na większość kreatywną i IMHO obiektyw idealny do reporterki ślubnej
Kup sobie na początek 35L, zakochaj się w plastyce, polataj trochę a i tak z czasem dokupisz 24L i będziesz żałował, że nie kupiłeś go w pierwszej kolejności ;)
24/1.4 + 35/2.0 a później w miarę upływu czasu zastąpisz 2.0 wersją 1.4
blackninja
01-07-2012, 23:54
Ja tak samo jak Czacha. 35L cud malina. Uwielbiam to szkło. Takie klasyczne, eleganckie. Jednak 24L też łyknę. Mam co prawda 16-35, ale mimo, ze to tez Ela, to jakość obrazka w porównaniu z 35L to jakaś kpina.
35 polecam rowniez, sam w przyszlosci planuje 24 1.4 ale nie kosztem najlepszego wg mnie standardu. Jedynie na co bym zamienil canonowska 35tke to spacerowa leica z taka ogniskowa. Wtedy moglbym zostac przy zestawie canon 24+85mm. Bo wiadomo sluby slubami, ale na tym fotografia sie przeciez nie konczy :)
liquidsound
08-07-2012, 13:14
Też uległem magii 35L, ale w praktyce bardziej zaczyna mi lezeć 24L... Polecam Ci jednak 24L.
ja mam 24L i już się rozglądam do zakupu 35L,24 jest idealny do ślubów szeroki i bez problemów się wszędzie zmieścisz ale do 24 trzeba mieć drugie body z 50 lub 85 ew.135,a jak założysz 35 to i dasz radę bez drugiego body,oczywiście nie tak jak np z 85 z druga puszką ale lepiej niż z samym 24, poprawcie jak się mylę:razz:
ja mam 24L i już się rozglądam do zakupu 35L,24 jest idealny do ślubów szeroki i bez problemów się wszędzie zmieścisz ale do 24 trzeba mieć drugie body z 50 lub 85 ew.135,a jak założysz 35 to i dasz radę bez drugiego body,oczywiście nie tak jak np z 85 z druga puszką ale lepiej niż z samym 24, poprawcie jak się mylę:razz:
Tak najlepiej jakby do kazdego szkielka miec body zycie stalo by sie prostsze ;)
Wracajac do tematu odkad zakupilem 24L, praktycznie nie odpinam go od body.
To dwie rozne ogniskowe i jesli musialbym wybierac to pewnie zakupilbym oba by rozwiac watpliwosci ? ;)
Mozna tez porownywac 85 ze 135 ale jaki to ma sens?
Jesli potrzebny szeroki kat 24 jesli bardziej uniwersalnie 35 .
odkad zakupilem 24L, praktycznie nie odpinam go od body.
To dwie rozne ogniskowe i jesli musialbym wybierac to pewnie zakupilbym oba by rozwiac watpliwosci/.../Jesli potrzebny szeroki kat 24 jesli bardziej uniwersalnie 35 .
Też zakupiłem 24/1,4L, ale często go odpinam. Jak potrzebny szeroki kąt do wędruje na 5D, a jeśli "bardziej uniwersalnie" to na 50D. :-)
Z góry przepraszam za odswiezenie tematu ale nie jest az taki stary, przymierzalem sie do zakupu 24 1.4 ale zastanawiam sie czy do mojego zestawu 17-40/4 + 70-200/2.8 nie lepsze bedzie 35mm, obecnie posiadam jeszcze 50mm/1.4 ale chcialem go zamienic na cos lepszego, przedewszystkim z lepszym AF. Co sadzicie ? 24 czy 35?
PS. Sorry nie dodalem ze podpinam to pod 5DII
i stopka nieaktualna od ponad 5lat:P
Też mam 5D2 i 50/1,4. Kupiłem najpierw 24/1,4 teraz zbieram na 35/1,4. Obawiam się, że zanim nazbieram na obecnie dostępną wersję, może pojawić się II i koniec jednego zbierania będzie początkiem następnego, ale obraną kolejność uważam za dobrą. :smile:
a skąd wiadomo czy wychodzi kolejna wersja 35L? obecnie też myślę o 35L bądź 24L zastosowanie śluby. Ograniczyć chce się do dwóch szkieł, albo 35L i 85 1.8 bądź 24L i 85 1.8/50 1.4 - i jak na razie mam dylemat...
a skąd wiadomo czy wychodzi kolejna wersja 35L?
Głównie chyba stąd: Patent: Canon EF 35 f/1.4L II (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=7764.0) :-)
Nie Ty jeden. Sam miałem dylemat. Kupiłem 35L, a na 24LII zbieram i ....wydaję co uciułam na co innego.
Ratuje mnie sami 14, więc wielkiego parcia nie czuję. Połączenie 2xff + 14 +35L + 85usm, daje wysoki współczynnik jakość/cena, nie liczę aberracji:sad:
Załóżmy: jeśli kupisz 24LII, nie pokochacie się, sprzedasz i zanebędziesz nowy 35L w cenie używanego 24LII, no może po minimalnej dopłacie. A może, może ...zamiast 50/1,4 czy 85/1.8 kup sigmę 85/1.4. Do tego 24 wersja pierwsza.
A i tak docelowo będziesz kombinował do zestawu 2xff+ 14LII + 24LII + 35L + 85LII + 135L .....:mrgreen:
kiedyś też sie zastanawiałem - nawet wątek podobny założyłem :)
zdecydowałem się na 35L i teraz to główne moje szkło - zdecydowanie idealne na pełną klatę a z 5D mk III to zestaw marzenie.
Pstrykałem 24L na FF i tak jak ktoś to już powiedział ja też potwierdzam są zniekształcenia widoczne i nie bedzie to tak dobry wybór jak 35L jako szkło pokrywające zakres 24-70
przymierzalem sie do zakupu 24 1.4 ale zastanawiam sie czy do mojego zestawu 17-40/4 + 70-200/2.8 nie lepsze bedzie 35mm
Masz zooma 17-40 - używasz go częściej w okolicach 24mm czy 35mm? Różnica jest bardzo duża w kątach widzenia (24mm obejmuje na fotografii obszar 2x większy niż 35mm), zniekształceniach (oczywiście zależnych od odległości) i możliwości odseparowania tematu od tła.
24mm pokażesz więcej otoczenia, większy kawałek architektury, będzie łatwiej we wnętrzach, łatwiej o ujęcia dynamiczne ale też przerysowane. 35mm to bardzo fajna ogniskowa "bazowa", chyba nawet fajniejsza niż 50mm. Pewnie warto mieć docelowo oba, a na początek, nie mając bardzo konkretnie sprecyzowanych wymagań - pewnie lepiej 35mm. I pewnie wszystko zależy od Ciebie ;-) Pewnie nadużywam słowa "pewnie" ;-)
Masz zooma 17-40 - używasz go częściej w okolicach 24mm czy 35mm?
Z zoomami jest ten psikus, ze najczesciej uzywa sie ich przy ustawieniu skrajnych ogniskowych a nie posrednich, wiec nie sugerowal bym sie tym jak kolega uzywa 17-40 ;)
Z zoomami jest ten psikus, ze najczesciej uzywa sie ich przy ustawieniu skrajnych ogniskowych a nie posrednich, wiec nie sugerowal bym sie tym jak kolega uzywa 17-40 ;)
To fakt ;-) Ale można, jeżeli chęci pozwolą, pofotografować takim zoomem ustawionym na 24mm przez czas jakiś, potem na 35mm przez czas podobny i mieć mniej więcej rozeznanie która ogniskowa jest bliższa oczekiwaniom. Przynajmniej tym bierzącym bo potem i tak przyjdzie ochota na kolejne sLoiki ;-)
Dokładnie tak! Wszystkie zdjęcia z 16-35 mam albo na 16mm albo 35mm a chęć na 24L mam wciąż wielką:smile:
allxages
02-11-2012, 14:22
Kurde a ja zauwazylem ze z 16-35 najwiecej mam na 35 (świadomie) a pozniej na 20, 28, 24 i dopiero 16. Oczywiscie czasami są wartości pośrednie ale jakos mi sie tam układa to.
A co do 35LII to 2.5 roku temu tez zastanawiałem sie czy kupować 35L czy czekac na mk2 który miał byc na 100% na photokinie. I co? I tak nie zrobiłbym większość zdjęć przez 2.5 roku :)
Dokładnie tak! Wszystkie zdjęcia z 16-35 mam albo na 16mm albo 35mm a chęć na 24L mam wciąż wielką:smile:
Tak to jest zazwyczaj przy zoom'ach :) bez wzgledu na zakres.
A czy jest jakaś alternatywa dla 35L w canonie ? 35/2 to już inna klasa, Sigma 30/1.4 tylko crop, jest coś jeszcze ?
A czy jest jakaś alternatywa dla 35L w canonie ? 35/2 to już inna klasa, Sigma 30/1.4 tylko crop, jest coś jeszcze ?
Eee, no jest jeszcze Carl Zeiss Distagon T* 35 mm f/1.4 ZE :-)
BartasPL
03-11-2012, 09:36
Jest jeszcze Canon 28mm f/1.8 USM i teraz wyszła Sigma 35mm f/1.4 HSM w Czechach kosztująca ok.3200zł. Oby była lepsza niż Lka ;)
CZ manual, miałem manuali soro w Pentax ale do reportaży ślubnych odpadają. Ta sigma to by było to, piszecie jest na sprzedaż w CZ jakiś link ktoś podeśle. 28/1.8 już nie daje taki obrazek jak 35/1.4 a i optycznie to nie to samo jak widzę.
BartasPL
03-11-2012, 09:42
Znme cenu a dostupnost objektivu Sigma 35mm 1.4 | Fotordce.cz (http://www.fotoradce.cz/zname-cenu-a-dostupnost-objektivu-sigma-35mm-1-4-clanekid1149)
Jest oddzielny wątek o tej Sigmie w dziale Obiektywy
Ta sigma to by było to, piszecie jest na sprzedaż w CZ jakiś link ktoś podeśle.
Na sprzedaż, to będzie dopiero po Nowym Roku.
Lulu1988
03-11-2012, 12:21
35mm & 24mm - zdjęcia zrobione w odstępie 2 lat, ale można porównać sobie obrazowanie...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img692/5203/28995204.jpg)
Co więcej...po ponad roku używania 24L mogę zdecydowanie potwierdzić, że należy je uzupełnić o 35L. Są to dwie całkowicie różne ogniskowe, lecz 35mm jest znacznie bardziej uniwersalne...ale Ameryki to ja tu nie odkryłem ;)
mariuszp.
03-11-2012, 14:32
35mm & 24mm - zdjęcia zrobione w odstępie 2 lat, ale można porównać sobie obrazowanie...
http://imageshack.us/a/img692/5203/28995204.jpg
Co więcej...po ponad roku używania 24L mogę zdecydowanie potwierdzić, że należy je uzupełnić o 35L. Są to dwie całkowicie różne ogniskowe, lecz 35mm jest znacznie bardziej uniwersalne...ale Ameryki to ja tu nie odkryłem ;)
>
35 - do tańca i do różańca, jak się uprzeć to można całą imprezę objechać.
24 - magia ale nie do wszystkiego i nie można przesadzać bo po prostu się znudzi
takie moje wybitnie nieodkrywcze 3 groszy
http://imageshack.us/a/img692/5203/28995204.jpg
Miały być zdjęcia? coś nie widać
Miały być zdjęcia? coś nie widać
były ale się zmyły:smile:
Lulu1988
03-11-2012, 16:15
ImageShack wariuje...
http://imageshack.us/photo/my-images/692/28995204.jpg/
http://img692.imageshack.us/img692/5203/28995204.jpg
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Ja ostatnio się załamałem jak porobiłem pare fot na ślubie u znajomych moją 35tką. Z bliska jeszcze ładnie trafia, ale jak celowałem z daleka w młodych, to prawie na każdej focie jest FF. Body to 5dmkI, mieliście już tak? Czy to szkło zawiniło czy raczej słaby focus w body?
allxages
06-11-2012, 12:54
Ja tak miałem na 1Ds3. Na 5D2 jest zawsze idealnie.
Na 5d i 1Ds3. Niezawodne.To ładne parę lat,a nie zdarzyło mi się być niezadowolony.Zważywszy że używam głownie. do streetfoto gdzie wiele zdjęć robię bez podnoszenia aparatu do oka, cóż można chcieć więcej.
allxages
06-11-2012, 13:53
Streetfoto na f/1.4 bez dokładnego ostrzenia? Wyższy stopień Canon-zen! :D
Samo streeftoto z dokladnym ostrzeniem przy f/1.4 to juz cos :mrgreen: Nie ma jak zabic wieloplanowosc plytką glebia ostrosci ;)
Samo streeftoto z dokladnym ostrzeniem przy f/1.4 to juz cos :mrgreen: Nie ma jak zabic wieloplanowosc plytką glebia ostrosci ;)
No cóż można zrezygnować z fotki dla wiepoplanowości,kwestia wyboru.Przecież istnieje pewna relacja miedzy przesłoną a światłem zastanym.Lampy nie używam z zasady.Poza tym każdy ma prawo do swojego widzenia ulcy.Jeden ją zna i widzi taką drugi inną.Ot życie.
Streetfoto na f/1.4 bez dokładnego ostrzenia? Wyższy stopień Canon-zen!
Dlaczego " Canonzen? " IMHO fotozen.: i nic Ci na to nie poradzę :-)
Ale z czasem to każdemu przychodzi ...:mrgreen:
allxages
06-11-2012, 18:37
Ot życie.
Rzekłbym, ulica ;-)
Po półrocznym użytkowaniu jestem bardzo zadowolony z 35L :) i wasza pomoc i doradztwo było idealnie trafione. Co prawda w następnej kolejności będzie 24L ;) pozdrawiam
24L to imho podstawa przy fociach slubnych :D
kadrujesz podobnie jak ja - takze pewnie tak jak i ja zakochasz sie w 24L i nie bedziesz mogl zdjac go z puszki :>
to ja z innej beczki ale w temacie
Zdecydowałem się na 24L i zapytam czym różni się 24L od 24L mk2. Czy różnice są widoczne na tyle aby dopłacać do mk2?
min praca pod światło, ostrość. warto dopłacać
Ja ostatnio się załamałem jak porobiłem pare fot na ślubie u znajomych moją 35tką. Z bliska jeszcze ładnie trafia, ale jak celowałem z daleka w młodych, to prawie na każdej focie jest FF. Body to 5dmkI, mieliście już tak? Czy to szkło zawiniło czy raczej słaby focus w body?
Tak samo miałem z 28/1.8. Z bliska ok z daleka tragedia. 2 sztuki miały to samo na moim 5D , 3 nie próbowałem.
Z 35L i 24L oraz MK2 jest bardzo podobnie. Winne po czesci body ale to trudne szkla w tym wzgledzie (wiem, bo przechodzilem przez wszystkie po kilka sztuk :-))
Z 35L i 24L oraz MK2 jest bardzo podobnie. Winne po czesci body ale to trudne szkla w tym wzgledzie (wiem, bo przechodzilem przez wszystkie po kilka sztuk :-))
Mówisz o 5D? Czyli na MK II jest lepiej z tymi szkłami? Po nowym roku kupię nowe body, na razie jeszcze MKII ale coraz bliżej mi do MKIII
Z 35L jeszcze nie jest źle, spróbuj popstrykac z daleka z 24L, tam dopiero sie zdziwisz ;). Z drugiej strony jak zawsze masz FF, to moze kalibracja pomoże. W MkII czy MkIII niektórzy radzą sobie przez mikroregulację i to pomaga.
Mówisz o 5D? Czyli na MK II jest lepiej z tymi szkłami? Po nowym roku kupię nowe body, na razie jeszcze MKII ale coraz bliżej mi do MKIII
Do tych szkieł to chyba najlepiej MkIII. U mnie jakoś 24L nie lubi się z bocznymi w MkII i nawet z bliska potrafi się mylić, ze środkowym nie ma problemu. W MkIII mam praktycznie wszystkie trafione na bocznych krzyżowych. Z większych odległości nie ma znaczenia czy MkII czy MkIII, rozrzut bardzo podobny, ale to już nie wina body, bo MkIII z innymi szkłami trafia zawsze.
A możecie podpowiecie jak sprawuje się na ASPc przy canonie 50d + 35mm 1.4 C :))))))):lol: