Zobacz pełną wersję : 1D mk II jaki obiektyw
zeppelin
28-06-2012, 10:15
Witam Panowie,
Kolega ma problem i nie potrafię odpowiedzieć kupił ostatnio 1d mk II i z tego co sie orientuje to tam jest APS-H czyli 1.3 przelicznik. I zastanawiamy sie czy przy tamronie 17-50/ 2.8 będzie vignetta i jak duża i czy w całym zakresie, ewentualnie 28-75/ 2.8 tez Tamron ten chyba jest pod FF wiec powinien być ok??
poszukiwacz2006
28-06-2012, 10:37
Tamrona 17-50 nie podepniesz pod ten korpus, T 28-75 podepniesz. Przeczytaj testy na optyczne.pl lub photozone.de, to zobaczysz, czy winieta będzie dla Ciebie akceptowalna. Pozdrawiam.
Ewentualnie poszukaj Tamrona 17-35 2.8-4.5.
Szkło już chyba dawno nie produkowane ale zaskakujące na szerokim końcu, gorzej z ta dłuższą ogniskowa.
dziobolek
28-06-2012, 11:14
Tamrona 17-50 nie podepniesz pod ten korpus...
Oooo... :shock: a to niby dlaczego???
Pozdrówka!
Podepnie..ale do tego zestawu raczej c17-40/4 pasuje.
Podepnie..ale do tego zestawu raczej c17-40/4 pasuje.
Prawda, miałem taki tandem - polecam
Szkło C 17-40 / 4 to dobry zestaw z tym korpusem. Swego czasu zrobilem parę ujęć takim zestawem i było nieźle. Zważywszy na fakt, że szkło jest w rozsądnej cenie to jest to dobry wybór.
pasują wszystkie EF canona, sigmy DG (digital) bez DC(te są pod małe matryce) i tamrony Di (do cyfry) bez II (te są też do małych matryc).
Oooo... :shock: a to niby dlaczego???
Pozdrówka!
Bo nie ma sensu, w tym szkle nie ma winiety, po prostu nie starcza pola obrazowego.
Ja pod ten korpus polecam 17-40L i 28 f/1.8. :-)
Podpinałem Tamrona 17-50 VC do 1Dynki i z winietą to wiele wspólnego nie miało :)
Po prostu czarne rogi, które później wyciąłem w kadrowaniu.
Efekt nie był zły bo nie straciłem wiele z tych rogów i zachowałem szeroki kąt widzenia.
Było to rozwiązanie awaryjne i na co dzień bym tego nie polecał
dziobolek
28-06-2012, 12:22
Bo nie ma sensu...
No nie wiem... :roll: niektórzy widzą sens podpinania EF-s 18-55 do FF (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82910)
Poza tym nie było pytania "czy jest sens", tylko czy się da czy nie... ;)
Więc dać się da podpiąć pod FF oraz x1.3 każde cropowe szkło oprócz EF-S Canona.
Może ktoś ma i zastanawia się czy będzie banglać, czy musi sprzedać.
Pozdrówka!
Więc dać się da podpiąć pod FF oraz x1.3 każde cropowe szkło oprócz EF-S Canona.
Pozdrówka!
Da się, bo tzw(brzydko zresztą) "kundle" mocuje się tak jak canonowskie EF, ale NIE WSZYSTKIE SĄ PRZEZNACZONE do matryc więchszych niż aps-c, czyż nie?
dziobolek
28-06-2012, 12:34
...ale NIE WSZYSTKIE SĄ PRZEZNACZONE do matryc więchszych niż aps-c, czyż nie?
To wszyscy wiemy (prawie), ale nie o to było pytanie - nie czytaj/cytuj wybiórczo, proszę ;)
Pozdrówka!
Może ktoś ma i zastanawia się czy będzie banglać, czy musi sprzedać.
Pozdrówka!
Tyle, że niektóre szkła na spokojnie śmigają z większymi matrycami (Sigma 10-20, 30/1.4), inne niekoniecznie.
Tamron 17-50 jest na takiej matrycy bezużyteczny, przynajmniej wersja ze stabilizacją obrazu, którą sam chciałem wykorzystywać z tym korpusem.
Poza tym, wyżej wymienione Sigmy mogą działać z cropem 1.3, jednak sens takiego rozwiązania jest dosyć ograniczony, 30/1.4 dobrze działa tylko w pełni otwarta, 10-20 ma problemy "winietą" na 10mm, a sama jakość obrazu na brzegach jest tragiczna. :-) Co do tamronów jeszcze, to kupowanie "bzyków" do 1D można nazwać zabiciem potencjału tej puchy. USM (nawet HSM) pracują o niebo lepiej i pozwalają jedynce pokazać co potrafi :-)
zeppelin
28-06-2012, 13:48
Na razie zakupił sigme 24-70 / 2.8 zobaczymy co to będzie mogło,
sigma ?? niewiele ;)
tylko jaki jest sens zakupować do 1d zamienniki??
jak znam życie zaraz będzie założony kolejny post, że sigma z 1 nie bangla ;D i dlaczego???
zeppelin
28-06-2012, 14:10
ale ma nie banglać woguóle ? Czy np za wolny AF ? Czy co ?
Będzie banglać ale... ja miałem potężne problemy z celnością AF.
Raz był BF, drugim razem potężny FF. Nie wiem czy felerne szkło miałem czy co.
Pozbyłem się bez żalu.
Na razie zakupił sigme 24-70 / 2.8 zobaczymy co to będzie mogło,
Tylko nie mów, że kupił wersje bez silnika hsm? Toć te szkło będzie się jedynce śniło po nocach:/
Sent from my iPad using Tapatalk HD