PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana DSLR na MILC

panmateusz
28-06-2012, 00:43
Tak jak w temacie, bardzo mocno zastanawiam się nad wymianą lustrzanki na coś mniejszego. Ostatnimi czasy praktycznie przestałem zajmować się fotografią komercyjną i aparat służy mi bardziej jako hobby, niż środek zarobkowy. Dlatego też za każdym razem, kiedy muszę tachać ze sobą dużą i ciężką torbę, to po prostu odechciewa mi się fotografowania. Stąd też narodził się pomysł kupna bezlusterkowca.

Najważniejszymi dla mnie cechami aparatu są:
- jak najszerszy kąt do zdjęć architektury, panoram miejskich oraz krajobrazów
- trochę dłuższy i jaśniejszy obiektyw (ekwiwalent ~25-50mm dla FF) z małą GO
- używalne, wysokie czułości matrycy
- RAW

Oprócz tego miło by było, gdyby sprzęt dobrze sobie radził z kręceniem w HD, miał stopkę rozszerzeń (lampa błyskowa, ew. wizjer) oraz wizjer.

Na aparat mogę przeznaczyć środki ze sprzedaży części mojego obecnego sprzętu foto - powiedzmy 450D, 17-55mm f/3.5-5.6, 30mm f/1.4, Speedlite 430EXII oraz trochę akcesoriów.

Czy jest sens za takie pieniądze pchać się w MILC?

P.S. Za ewentualne błędy lub niejasności przepraszam, pisałem to będąc ledwo żywym ;)

Darx
28-06-2012, 10:41
Najważniejszymi dla mnie cechami aparatu są:
- jak najszerszy kąt do zdjęć architektury, panoram miejskich oraz krajobrazów
- trochę dłuższy i jaśniejszy obiektyw (ekwiwalent ~25-50mm dla FF) z małą GO
- używalne, wysokie czułości matrycy
- RAW

Na co dzień Biorę ze sobą Sony nex7, jestem zadowolony, kupiłem wersje z kitem oraz 16mm nalesnikiem. Mogę jeszcze system fuji polecić.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

panmateusz
28-06-2012, 12:02
Na co dzień Biorę ze sobą Sony nex7, jestem zadowolony, kupiłem wersje z kitem oraz 16mm nalesnikiem. Mogę jeszcze system fuji polecić.
Widziałem NEX-7, jest świetny. Kupiłbym go, gdyby nie ta zabójcza cena. Mój budżet to kwota praktycznie 2x mniejsza.

tito86
28-06-2012, 12:12
szerzej niż 16(ekw 24mm) na nex, będziesz mieć z 7-14(ekw 14-28) panasa na mikro4/3 i do tego jasno, np 25/1.4, olympus 12/2 ale nie wiem do czego to podepniesz patrząc na wymagania i przedział cenowy

panmateusz
28-06-2012, 12:35
A co sądzicie o zakupie Sony NEX-5N + E 18–55 mm f/3.5–5.6 OSS + E 16 mm f/2.8 + Sony VCL-ECF1? Powinienem się wyrobić w 3,5 tys zł.

namoamo
28-06-2012, 13:09
Polecam pomacać na żywo w jakims MM, bo mnie np, ergonomia użytkowania przeraziła.

panmateusz
28-06-2012, 15:27
Polecam pomacać na żywo w jakims MM, bo mnie np, ergonomia użytkowania przeraziła.
Zdaję sobie sprawę z pewnej ułomności i mniejszej wygody bezlusterkowców, aczkolwiek najlepszym aparatem jest ten, który mamy akurat pod ręką. Swojej lustrzanki nie brałem na żadne prywatne wyjścia od ponad roku, bo jest za ciężką i zajmuje za dużo miejsca. Dlatego też raczej bezsensem byłoby dalej trzymanie tego sprzętu, gdyż nie jest już przeze mnie używany i częściej fotografuję telefonem ;)