Zobacz pełną wersję : SanDisk szybkość. Szybka karta na piątkowy koncert
Jak pewnie wiecie lub nie w piątek mam fotografować koncert. Potrzebna mi szybka karta pamięci bo chłopaki się sprawnie ruszają. Kwotę jaką chce przeznaczyć to ok. 90pln. Pierwszy raz coś takiego kupuje więc moje pytanie jest dla Was śmieszne. Czy 45 MB/s jest szybsza od karty 10 MB/s? Czy kupując taką kartę http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16578/ będę miał swobodę że będę mógł robić zdjęcia seriami? Przepraszam że tyle pytań ale jutro mam ostatni dzień na kupienie potrzebnych rzeczy i podpisanie umowy.
myslidar
28-06-2012, 00:10
Szybka karta niewiele Ci da, ja masz aparat z małym bufforem :) Jeżeli masz body xxxD to nie ma sensu kupować szybkiej karty.
Szybka karta niewiele Ci da, ja masz aparat z małym bufforem :) Jeżeli masz body xxxD to nie ma sensu kupować szybkiej karty.
Karta i tak jest mi potrzebna bo ulotniła się 8GB i zostało mi 2. Jak na koncert zdecydowanie mało. A jak już kupie to dobrze żeby była szybka bo niedługo zmiana body :)
myslidar
28-06-2012, 00:15
No tak, tylko żadne lepszy body raczej nie obsługuje kart SD, bo raczej 5DIII czy 1D nie będziesz pewnie kupował..
No tak, tylko żadne lepszy body raczej nie obsługuje kart SD, bo raczej 5DIII czy 1D nie będziesz pewnie kupował..
No to wtedy dokupię inną ;) Body nigdy nie sprzedam jak będę zamieniał więc tak czy siak karta zostanie.
kup sobie tą karte a jak masz więcej kasy to lepiej będzie tą karte która ma odczyt do 95 MB/s i zapis do 90 MB/s http://www.fotoceny.pl/product/index/id/20338 bo karty extreme pro tyle osiągają a jak będziesz wymieniał body kiedyś to napewno Ci sie przyda. Body Canon EOS 650d które jest juz w sprzedaży od niedawna obsługuje karty SDHC z UHS-1. Aparaty będą produkować na karty SDHC, więc tym martwić się nie musisz, zawsze tą karte wykorzystasz. Pozdro
kup sobie tą karte a jak masz więcejkasy to lepiej będzie tą karte która ma odczyt do 95 MB/s i zapis do 90 MB/s http://www.fotoceny.pl/product/index/id/20338 bo karty extreme pro tyle osiągają a jak będziesz wymieniał body kiedyś to napewno Ci sie przyda. Body Canon EOS 650d czyli które jest juz w sprzedaży od niedawna obsługuje karty SDHC z UHS-1. Aparaty będą robić na karty SDHC więc martwić się nie musisz, zawsze tą karte wykorzystasz. Pozdro
Niestety na taki wydatek mnie nie stać. Max 80/90pln
no to kup tą co podałeś i napewno będziesz zadowolony, a narazie jak nie masz więcej to innego wyjścia nie masz skoro musisz mieć na już. Będziesz miał to kupisz tą co podałem. Kart nigdy nie jest za wiele a trzeba mieć zawsze kilka. Zamawiaj i ciesz się ze zdjęć. Powodzenia
myslidar
28-06-2012, 00:25
Już to widzę jak 650D zapisuje zdjęcia z taką prędkością :) To, że obsługuje to nie znaczy, że w pełni wykorzystuje.
no to kupu tą co podałeś i napewno będziesz zadowolony a narazie jak nie masz więcej to innego wyjścia nie masz skoro musisz mieć na już. Zamawiaj i ciesz się ze zdjęć. Powodzenia
Inne wyjścia są. Są inne firmy produkujące karty i jest tego sporo dlatego chciałem podpytać kogoś kto się na tym zna. Jeśli uzyskałbym odpowiedz na moje pytanie "45 MB/s jest szybsza od karty 10 MB/s?" to już mógłbym sam zacząć szukać tylko nigdzie w sieci nie znalazłem odpowiedzi a Ja słabo się na tym znam.
Już to widzę jak 650D zapisuje zdjęcia z taką prędkością :) To, że obsługuje to nie znaczy, że w pełni wykorzystuje.
Na razie omińmy zmianę sprzętu bo jeszcze do tego daleko. Wolałbym skupić się na obecnym body. Jaka karta 16GB SD/SDHC będzie najlepsza dla 500/550/600D?
axidus821
28-06-2012, 00:28
na koncert to jedna sztuka 8gb ci nie wystarczy (chyba że nie zapisujesz w RAW-ach)
okaże się w praktyce, ale napewno body wykorzysta tą karte w 70%. Lepiej mieć karte szybszą niż co jakiś czas zmieniać czy być nie zadowolonym bo za wolna jest. W specyfikacji jest SD,SDHC i SDXC z UHS-1, więc raczej testują karty i wiedzą jak się sprawują.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na koncert to jedna sztuka 8gb ci nie wystarczy (chyba że nie zapisujesz w RAW-ach)
on kupuje karte 16 GB, więc mu wystarczy te 440 zdjęc w jpg+raw spokojnie zrobi na niej
okaże się w praktyce, ale napewno body wykorzysta tą karte w 70%. Lepiej mieć karte szybszą niż co jakiś czas zmieniać czy być nie zadowolonym bo za wolna jest. W specyfikacji jest SD,SDHC i SDXC z UHS-1, więc raczej testują karty i wiedzą jak się sprawują.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
on kupuje karte 16 GB, więc mu wystarczy te 440 zdjęc w jpg+raw spokojnie zrobi na niej
Dokładnie tak 16stke i robie tylko w rawach wiec mysle ze spokojnie dam rade tylko chcialbym wybrac jaka kupic bo dalej nic nie wiem
Inne wyjścia są. Są inne firmy produkujące karty i jest tego sporo dlatego chciałem podpytać kogoś kto się na tym zna. Jeśli uzyskałbym odpowiedz na moje pytanie "45 MB/s jest szybsza od karty 10 MB/s?" to już mógłbym sam zacząć szukać tylko nigdzie w sieci nie znalazłem odpowiedzi a Ja słabo się na tym znam.
Na razie omińmy zmianę sprzętu bo jeszcze do tego daleko. Wolałbym skupić się na obecnym body. Jaka karta 16GB SD/SDHC będzie najlepsza dla 500/550/600D?
Będzie dobra ta karta którą podałeś w linku. Wiadomo że im większy transfer tym lepiej tym bardziej że to klasa 10 czyli najwyższa, więc śmiało możesz brać tego sandiska i w kwocie się zmieścisz. Karta 45 MB/s jest szybsza od karty 10 MB/s. Nie zastanawiaj się bo nie masz nad czym. Sandisk to dobra firma. Jeśli robisz tylko w raw to tym bardziej ponad te 500 zdjęć zrobisz a to jest dużo jak na koncert 1,5 h.
Będzie dobra ta karta którą podałeś w linku. Wiadomo że im większy transfer tym lepiej tym bardziej że to klasa 10 czyli najwyższa, więc śmiało możesz brać tego sandiska i w kwocie się zmieścisz. Karta 45 MB/s jest szybsza od karty 10 MB/s. Nie zastanawiaj się bo nie masz nad czym. Sandisk to dobra firma. Jeśli robisz tylko w raw to tym bardziej ponad te 500 zdjęć zrobisz a to jest dużo jak na koncert 1,5 h.
I właśnie wszystkie te informacje mnie satysfakcjonują. W takim razie jutro trzeba będzie podjechać do sklepu. Dziękuje bardzo
I właśnie wszystkie te informacje mnie satysfakcjonują. W takim razie jutro trzeba będzie podjechać do sklepu. Dziękuje bardzo
Nie ma sprawy. Do tej kwoty którą dysponujesz jest ciężko wybrać coś innego. Lexar robi dobre karty ale sam widzisz jakie są ceny 2 razy tyle co masz. Narazie Ci to wystarczy i napewno będziesz zadowolony. Jak kupisz to potestuj i daj znać jak się sprawuje z body jakim posiadasz. Pozdro
lepiej 2x8GB niż 1x16GB szczególnie jak masz body xxxD które nie ma tak dużych plików jak 5D2 np.
mati113 zakupiłeś już tą karte z linka. Pochwal się jak się sprawuje.
mati113 zakupiłeś już tą karte z linka. Pochwal się jak się sprawuje.
Tak kupiłem :) Seriami trzaskam zdjęcia i sprawuje się bardzo dobrze. W poprzedniej karcie miałem zacinki przy seriach w tej ani przez chwile. Jutro na koncercie będę mógł przetestować ją bardziej i dłużej to zdam relacje :)
to fajnie jak jesteś zadowolony tak jak myślałem. No zdaj relacje jak już przetestujesz na koncercie. A jaką miałeś wcześniej karte (firma i model) zapewne klasy 6 i dlatego tak się działo bo transfer mniejszy.
mati113 i jak spisała Ci się karta na koncercie. Ile zdjęć natrzaskałeś pochwal się bo miałeś dać znać