Zobacz pełną wersję : C 55-250 czy T 70-300 Vc
Witam odłożyłem sobie trochę pieniędzy i chciałbym zakupić jakiejś tele, doczytałem się dzięki forum iż najlepszym wyborem z tych najtańszych to Canon 55-250 IS , Jednak zastanawiam się nad pewną opcją, by sprzedać mojego Taira 135 2.8 choć obrazek z niego i portret piękny i kupić coś droższego z tele.
Trafiłem na Tamrona 70-300 ze względu na stabilizację (VR) nie przypadkiem ponieważ do trybu video się przydaje.
Oba są ciemne, jednakże boję się o szybkość autofocusa w tamronie (problemy w innych tańszych tamronach) czy tutaj też będzie problem z hałasem i trafieniem w cel. Drugą opcją jest kupienie C 55-250 a rok dołożenie tysiąca i zakupienie Canonowskiej elki 70-200 f4. Może w tę stronę pójść?
Jeszcze na polu walki doszedł EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
Odnośnie relacji C 55-250 a T 70-300 VC USD to tu masz moje przemyślenia
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1085938&postcount=342
I dodam, że jestem coraz bardziej zadowolony z tego szkła. Ostanio zabrałem go na spacer z dzieckiem i też dawał radę, bardzo fajny bokeh :)
Tu masz fotkę
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1087699&postcount=41
IMHO warto dołożyć i kupić Tamrona, tym bardziej, że Tamron daje 5 lat gwarancji (2 standard + 3 po darmowej rejsteracji).
T 70-300 jest wystarczajaco szybki np na charatanie gala ale ostatnio na pokazach lotniczych wymiekl przy F-16 ;-)
miałem tego canona i go polecam, myślę ze spełni twoje oczekiwania
a ze tamron daje więcej gwarancji.....niech daje
...na charatanie gala...
Co to takiego?
Co do obiektywów to 55-250 użytkowałem i optycznie jest fajny ale AF powolny
Tamrona 70-300 VC miałem w rękach i to jest szkło, które z chęcią bym kupił.
Co to takiego?(...).
Koledze DarekB chodziło chyba o focenie grających w piłkę nożną :mrgreen:
...grających w piłkę nożną :mrgreen:
Bingo :mrgreen:
Nie wiem gdzie mam polskie znaki pisząc z komórki.
Wracają do tematu... 55-250 jest zdecydowanie wolniejszy od Tamrona ale i droższy.
Chyba nie od wersji VC :grin: C55-250 fajne szklo, niedawno kupiłem. Docelowo jednak planuję przesiadkę na tego tamrona. Potrzebowałem tele ze stabilizacją na już (moje widzimisię :-)) i canon sprawdza się świetnie póki co. Nie ma porównania do sigmy 70-300DG (nie APO), którą miałem wcześniej.
Tamron ma tylko jedną wadę. Niektóre egzemplarze rozjustowują się.
Tamron ma tylko jedną wadę. Niektóre egzemplarze rozjustowują się.
Zdecydowanie nie dotyczy, to tylko tamrona, canon 70-300 IS USM, też tak potrafi.
Poleciłbym najlepiej 70-200, ale nie ma tych 300mm ;) i IS
jak to z Tamronem, trzeba trafić na dobry egzemplarz. Najlepiej idź do sklepu z body i przetestuj kilka sztuk.
ketras - a tak w ogóle to co chcesz focić tym tele?