Zobacz pełną wersję : Kalibracja focusa... jak to zrobić? co? gdzie? jak?
Cześć.
Mam do was pytanie... Jest wątek o tym. Ale po 10 przeczytaniu nie mogę do zrozumieć... Jest jakoś zbyt chaotycznie napisany. Więc proszę mnie tak bardzo nie objechać.
Mam canon 450D z Tamron 17-50 2.8. Często zdarzają mi się błędy w ostrościach i jest to dość denerwujące mówiąc delikatnie.
Szukałem w google jak skalibrować autofocus... i niby się robi to dzięki Fucus Chart (mam jakąś od nikona z www) i na tym moje rozumienie się kończy...
Ogóle mój model posiada taką możliwość?? jakąś śrubka się ostrzy? w menu aparatu?
Chat trzeba ustawić pod kątem 45stopni czy aparat??
Trzeba to zrobić w studio?
Wogóle jest tutaj totalne zamieszanie... nie ma pokazane jak to zrobić... stąd taki pytania...
Jak się tak na szybko nie łapiesz, to może lepiej i sprawniej byłoby oddać komplet do serwisu na regulację. Choć kto wie czy przypadkiem Tammi nie jest winien bo to różnie bywało z autofocusem.
wojteketjow
23-06-2012, 18:32
450D nie posiada mikroregulacji.
Pozostaje serwis.
Nie wiem jak z Tamronem, ale np. Sigme wysyłasz razem z body do ich serwisu i oni to kalibrują. Jeśli obiektyw na gwarancji taka usługa jest za free.
Samemu tego nie zrobisz nie mając mikroregulacji w puszce.
Pozdrawiam.
Nie wiem jak z Tamronem, ale np. Sigme wysyłasz razem z body do ich serwisu i oni to kalibrują. Jeśli obiektyw na gwarancji taka usługa jest za free.
Samemu tego nie zrobisz nie mając mikroregulacji w puszce.
Pozdrawiam.
Radzę doczytac zanim się cokolwiek zacznie pisać. Na forach błądzi poradnik, który pozwala na kalibracje samemu w domu. Niestety jak w większości tego typu samo róbek ten proces może uszkodzić sprzęt.
Jeśli chodzi o kalibracje, to procedura kalibracji wszędzie wyglada tak samo:
1. Sam obiektyw skalibrany do wzorca,
2. Obiektyw z aparatem,
3. Wyzerownie ustawień i kalibracje do wzorca.
Jeżeli masz problemy, to albo będziesz płacił, albo nauczysz się z tym żyć.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Skoro 450d nie ma możliwości kalibracji to super...
Obiektyw jest już dawno PO gwarancji... Ile taka przyjemność kosztuje? tak btw?
o ile mnie dobrze dotarły słuchy 300zł~~
...Często zdarzają mi się błędy w ostrościach i jest to dość denerwujące mówiąc delikatnie.
No właśnie często czy zawsze. Zanim odeślesz maszynerię do kalibracji może warto sprawdzić na przeglądarce z podglądem punktów ostrości czy aby na pewno ostrość nie jest właściwa. Na początku sprawdziłbym ostrzenie tylko na środkowym czujniku. Druga sprawa czasy naświetlania - zrób próby z lampą błyskową co wykluczy poruszenia.
Jeśli to zawiedzie to pewnie bez kalibracji się nie obejdzie.
właśnie chciałem zobaczyć (i wam pokazać) zdjęcia a focus chartu (nikonowskiego) tylko ze już na wstępie mam kłopot bo nie mam statywu... i 45 stopni sobie nie mam jak wymierzyć :/ Skombinuje to zrobię ten test, ale jeszcze nie wiem kiedy.
Dziś robiłem zdjęcia w biały dzień. Dużo słońca, i wg. mnie zdjęcia są ostre... więc może coś sobie ubzdurałem... robiąc portrety w plenerze (kiedyś tam), przy sporym zachmurzeniem, że blenda prawie nic nie odbijała na iso 200 1/60 4.5 to trudno wymagać żylety... (btw. bez lampy)
Ale przy takich warunkach myślę, że zdjęcia i tak się udały i to całkiem, całkiem ;) tylko nie ostrości przy zbliżeniu trochę rażą... ehhhh te światełko :(
gdzieś na forum był wzór kartki pod test ff/bf wystarczy wyciąć i zgiąć odpowiednio i masz idealnie 45 stopni ustawione.
Tylko pamiętaj by nie robić testu w świetle żarowym. Żeby się co nieco zorientować nie potrzebujesz żadnego statywu, wydrukuj kartkę, strzel w przybliżeniu pod kątem 45 stopni z jak najbliższej odleglości i będziesz wiedział czy można akceptować działanie zestawu czy nie. Głębia ostrości w tamronie na 50mm rozkłada się prawie idealnie w przód jak i w tył natomiast na szerokim kącie jest zwykle drobna asymetria (miałem dwa egzemplarze i w obu to samo).