Zobacz pełną wersję : Cennik fotografa
Theraphos
21-06-2012, 19:11
Witam,
Dostałem oferte fotografowania na imprezie dla jednej z gazet.
Jest to moje pierwsze takie płatne zlecenie stąd moje pytanie, jaki cennik przedstawić?
30 - 40 zł za zdjęcie z obróbką ? Wstępnie 10zdjęć ew później więcej?
czy inaczej
300zł za całość (w tym np 15 zdjęć) ?
Impreza modowa ok 3h pracy.
jacek_73
21-06-2012, 19:17
Na te i podobne pytania odpowiedź uzyskasz w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=46885
Pozdrawiam.
Sergiusz
21-06-2012, 19:58
Chociaż w sumie taki cennik to mógłby gdzieś być przyklejony. Można by opracować. np.:
Cennik Fotografa
1 wstanie z łóżka – 200zł itd.
Witam,
Dostałem oferte fotografowania na imprezie dla jednej z gazet.
Jest to moje pierwsze takie płatne zlecenie stąd moje pytanie, jaki cennik przedstawić?
30 - 40 zł za zdjęcie z obróbką ? Wstępnie 10zdjęć ew później więcej?
czy inaczej
300zł za całość (w tym np 15 zdjęć) ?
Impreza modowa ok 3h pracy.
Zależy dla jakiej gazety. Jak codziennej to nie licz na więcej niż 50zł za cały materiał.
30-40zł za zdjęcie? Poczytaj co się dzieje na rynku foto. Profesjonaliści odchodzą po latach bo im proponują 2-3zł za zdjęcie.
Ale dobrze, że są jeszcze ludzie co żyją w błogiej nieświadomości i są szczęśliwi :p
Zależy dla jakiej gazety. Jak codziennej to nie licz na więcej niż 50zł za cały materiał.
30-40zł za zdjęcie? Poczytaj co się dzieje na rynku foto. Profesjonaliści odchodzą po latach bo im proponują 2-3zł za zdjęcie.
Ale dobrze, że są jeszcze ludzie co żyją w błogiej nieświadomości i są szczęśliwi :p
Jeśli chodzi o prasówkę, to z dziennikami jest masakra, albo polityka albo paparazzi (nie wiem co gorsze), w kolorowych nieco lepiej, chociaż miejscami brakuje fotoedytora z krwi i kości :-)
Tu znowu, zależy od redakcji i od czynników (doświadczenie, czas pracy, koszty własne) ale jednak, 30-40 złotych za fotę to mało.
jacek_73
21-06-2012, 23:55
Zgodnie z Art. 110'16 ust. 2 obowiązującej Ustawy postanowienia umowne, określające wynagrodzenie mniej korzystne dla twórców
oraz uprawnionych z tytułu praw pokrewnych niż wynikałoby to z zatwierdzonych Tabel Wynagrodzeń, są nieważne, a ich miejsce
zajmują odpowiednie postanowienia tych Tabel. Oznacza to, że strony nie mogą skutecznie określić w umowie wynagrodzenia niższego
niż wynikające z Tabel. Mogą natomiast uzgodnić wynagrodzenie wyższe, gdyż Tabele określają wynagrodzenie minimalne.
http://www.zpaf.waw.pl/tabele-minimalnych-wynagrodze.html
Jeśli chodzi o prasówkę, to z dziennikami jest masakra, albo polityka albo paparazzi (nie wiem co gorsze), w kolorowych nieco lepiej, chociaż miejscami brakuje fotoedytora z krwi i kości :-)
Tu znowu, zależy od redakcji i od czynników (doświadczenie, czas pracy, koszty własne) ale jednak, 30-40 złotych za fotę to mało.
No w codziennej jest po prostu płacz i zgrzytanie zębami. Bardziej się opłaca robić w Castoramie - pensja ta sama a nie trzeba sprzętu kupować za grube tysiaki i się o niego martwić. Gazety zwalniają fotgrafów, zostaje maks po dwóch na gazetę (jak kiedyś było 4-6 nawet). Wyborcza zaraz będzie upindalać oddziały terenowe bo im się ich nie opłaca trzymać dla 4stron dziennie, których i tak prawie nikt nie czyta.
W kolorowych faktycznie jest lepiej - ale to też zależy w których. Póki co to prasa kobieca się chyba najlepiej trzyma, ale wskaż mi proszę gazetę która płaci za jedno zdjęcie więcej niż 30-40zł (bo to w końcu mało). Chętnie złożę CV :D
P.S. Znajomy w tym roku już nie daje zdjęć do Przeglądu Sportowego bo zaproponowali mu takie warunki, że aż żal. A 1DIV i 300/2.8 IS jakoś musi jednak zarabiać... Przyjdzie student z 40D i 70-300 i za taką stawkę zrobi :p
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.zpaf.waw.pl/tabele-minimalnych-wynagrodze.html
P.S.2 - wybuchnąłem śmiechem ;)
Paragrafy paragrafami ale jak mi się wydaje to jednak fotograf nie jest zawodem regulowanym. Wolny rynek. Jak ktoś dobrowolnie zrobi i za darmo to kto mu zabroni?
jacek_73
22-06-2012, 16:04
Fotograf nie - może robić za darmo i żywić się szarańczą...ale gazeta już musi przestrzegać pewnych zapisów.
1DmIV i 300/2.8 jeść nie woła to może leżeć w szafie - nie musi zarabiać.
:evil:
allxages
22-06-2012, 16:09
W kolorowych faktycznie jest lepiej - ale to też zależy w których. Póki co to prasa kobieca się chyba najlepiej trzyma, ale wskaż mi proszę gazetę która płaci za jedno zdjęcie więcej niż 30-40zł (bo to w końcu mało). Chętnie złożę CV :D
np. Polityka
jacek_73
22-06-2012, 16:12
np. Polityka
A mają wakaty... i kto się zna z Naczelnym?
Sergiusz
22-06-2012, 16:19
Polityka ( chyba) działa na zasadzie spółdzielni. Jak ktoś robi dobre zdjęcia ( czytaj ciekawe ) to czasopisma lub agencje będą same zabiegały o takiego fotografa.
allxages
22-06-2012, 16:34
Polityka działa na zasadzie współpracy. Jak masz dobry materiał to za niego dobrze zapłacimy. A jak często masz dobry materiał to zapłacimy Ci zaliczkę, żebyś mógł go zrealizować. Żadne wakaty, robienie dziur, picie herbaty za pieniądze gazety. Żadnego znajomości z Naczelnym - robisz dobre zdjęcia - publikujemy i płacimy.
Natomiast te wszystkie artykuły jak to świetny fotoreporter został baristą itd. to jest płacz nad rozlanym mlekiem. Nie znam bardziej skłóconego środowiska jak polskich fotoreporterów, którzy totalnie nie znają się na ekonomii i sami zabili sobie ten zawód. Swoją droga wystarczy poczytać wspomniany wywiad z fotoreportem co został baristą. Po jego przeczytaniu moja pierwsza reflaksja była "sam bym Cię zwolnił". No ale on robi za tego nieszczęsnego co go wielka korporacja niby zajechała...
Sergiusz
22-06-2012, 16:59
Dział Foto Polityki. Przynajmniej dwóch znam i pracują tam od zawsze. I co do tej herbaty też się mylisz... :grin:
http://www.polityka.pl/opolityce/1500087,1,redakcja-polityki.read
W kolorowych się trzymają, ceny zależą od ilości sprzedanych numerów i ilości reklam w nich zawartych. Z tego co się orientuję, z perspektywy młodego i średnio doświadczonego fotografa (2 lata pracy w zawodzie), 100 za zdjęcie do pisma to średnia, jakiekolwiek zlecenia zewnętrzne to 200 za zdjęcie. Zazwyczaj najwięcej i najchętniej płacą za duże sesje portretowe i "reportażówki" (paparazzi). Kwestia kontaktu z ludźmi, wyrobienia sobie nazwiska i znajomości i (co chyba najważniejsze) trzymania się terminów. Potem jakoś to leci.
allxages
23-06-2012, 02:26
Dział Foto Polityki. Przynajmniej dwóch znam i pracują tam od zawsze. I co do tej herbaty też się mylisz... :grin:
http://www.polityka.pl/opolityce/1500087,1,redakcja-polityki.read
No ok, ale ja mówię tu o kwestii współpracy gdzie pieniądze za zdjęcia są dość wysokie. Co jest normalne - jak nie ma etatu to za konkretne zamówienia płaci się więcej.
W kolorowych się trzymają, ceny zależą od ilości sprzedanych numerów i ilości reklam w nich zawartych. Z tego co się orientuję, z perspektywy młodego i średnio doświadczonego fotografa (2 lata pracy w zawodzie), 100 za zdjęcie do pisma to średnia, jakiekolwiek zlecenia zewnętrzne to 200 za zdjęcie. Zazwyczaj najwięcej i najchętniej płacą za duże sesje portretowe i "reportażówki" (paparazzi). Kwestia kontaktu z ludźmi, wyrobienia sobie nazwiska i znajomości i (co chyba najważniejsze) trzymania się terminów. Potem jakoś to leci.
A ile płaca za paparazzi? Powiedzmy, że na zdjęciu jest pijana, popularna gwiazda z blantem w zębach, a zdjęcie jest zrobione z 2 metrów?
jacek_73
23-06-2012, 11:27
Im większa gwiazda i mocniejszy spliff tym więcej. Ja np. za zdjęcie lokalnej gwiazdy z popularnym w zębach (z 2 metrów, albo i bliżej) nie doostałem ani grosza :) ...ale gdyby to był Majkiel Dżekson to podejrzwam że pieniądze byłyby na prawdę przystojne.
gdyby to był Majkiel Dżekson to podejrzwam że pieniądze byłyby na prawdę przystojne.
A jak by było zrobione wczoraj, to na pewno szło by w miliony. ;)
Ja całkiem powaznie. Powiedzmy, ze gwiazda z wyższej, polskiej półki.
Sergiusz
23-06-2012, 14:22
A jak by było zrobione wczoraj, to na pewno szło by w miliony. ;)
Ja całkiem powaznie. Powiedzmy, ze gwiazda z wyższej, polskiej półki.
Wszystko przed Wami :D http://www.majkel4michael.pl/kontakt.html
A ile płaca za paparazzi? Powiedzmy, że na zdjęciu jest pijana, popularna gwiazda z blantem w zębach, a zdjęcie jest zrobione z 2 metrów?
Mi parę razy chcieli płacić koło trójki za rubrykę imprezowiczów na miesiąc. Dokładniej nie wiem, bo takie rzeczy omijam szerokim łukiem.
Tak czy siak, czy się stoi czy się leży, trzy tysiące się należy. Niestety dosłownie, i jeszcze lepiej jak leży :mrgreen:
Mi parę razy chcieli płacić koło trójki za rubrykę imprezowiczów na miesiąc. Dokładniej nie wiem, bo takie rzeczy omijam szerokim łukiem.
Za takie zdjęcie, czy za miesiąc latania z aparatem za gwiazdami? Przepraszam, nie zrozumiałem dokładnie.
Za takie zdjęcie, czy za miesiąc latania z aparatem za gwiazdami? Przepraszam, nie zrozumiałem dokładnie.
za rubrykę kilkudziesięciu takich zdjęć. A to, czy będziesz to robić*jeden dzień czy miesiąc, to już mało kogo obchodzi :smile:
jacek_73
23-06-2012, 15:55
Wszystko przed Wami :D http://www.majkel4michael.pl/kontakt.html
Jednak wolałbym NIE :grin:
Dzięki Igi :-) jednak myślę że te trzy tysiące to i tak za coś co do tematu niewiele wnosi (czyt. zdjęcia nawalonych gwiazd, których i tak wszyscy wiedzą że chleją i ćpają na potęgę :rolleyes:). Za zdjęcie np. palącego opium jednego z kardynałów z 2 metrów pieniądze byłyby bardziej dostojne...tak mi się wydaje.
Sergiusz
23-06-2012, 16:11
Jednak wolałbym NIE :grin:
Znałem tego majkela dżeksona z widzenia. Mówiliśmy sobie dzień dobry. Wydaje mi się, że dałbyś radę.