Zobacz pełną wersję : Problem z wersją Camera Raw do CS3
Cześć, posiadam CS3 i chce ściągnąć plug'a "Camera Raw" ale gdy szukam w necie to czasami wyskakują mi info ze już np wersja 7.1 pasuje tylko do CS6.
Czy może ktoś mi podpowiedzieć czy faktycznie nie mogę ściagnąć najnowszej wersji oraz jeśli najnowszy pluginy nie sa kompatybilne to jaką wersję powinienem ściągnąć żeby zacząć działać z owym "Camera Raw" na CS3??
jacek_73
20-06-2012, 18:21
NA CS3 najnowszą 'chodzącą' wersją jest Camera Raw 4.6
a jeszcze dopoki trafilem na kogos kompetentnego to czy jest jakas stronka na której są wyszczególnione kompatybilne wersje??
bo zastanawiam się również jaki wtedy będzie najnowszy "chodzący" CR na CS4 gdybym zmieniał??
Tu masz zestawienie wszystkich wersji ACR i DNG Convertera:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
Niestety trzeba wejść w każdą wersję i sprawdzić po kolei, do którego PS'a pasuje.
Do PS CS4 ostatnia wersja ACR'a to 5.7
Jestem meega wdzięczny!:D
THX
enforces
07-07-2012, 09:25
taka jest polityka Adobe. Aktualne Camera Raw pasują tylko do najnowszych wersji PS. I nic tym nie zrobisz. Możesz konwertować RAW na ten ich drugi format. Wtedy działa.
Już dałem rade :D
Dzięki za dalsze rady!
Meega jest to forum :D
Dj Darecki
08-07-2012, 14:19
Panowie , nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj .
Mam taki problem otwieram foto RAW z canona 50D w DPP 3.11 balans bieli jest OK .
Otwieram ten sam RAW w Adobe P. i jest lipa , nawet wybierając balans bieli taki jak na ujęciu wychodzi coś innego niż w DPP ( gdzie kolory są wg mnie dobrze )
Dj Darecki
10-07-2012, 10:13
a jaki masz ps i acr?
ps cs3 acr 4.6
[...] Możesz konwertować RAW na ten ich drugi format. Wtedy działa.
Zaciekawiło mnie - co wtedy działa?
gadget_zary
11-07-2012, 08:03
Pewnie chodzi o to, że po przekonwertowaniu RAW do DNG, możesz go odpalić w dowolnej wersji Camera Raw, bez względu na to czy obsługuje ona twój aparat.
Pewnie chodzi o to, że po przekonwertowaniu RAW do DNG, możesz go odpalić w dowolnej wersji Camera Raw, bez względu na to czy obsługuje ona twój aparat.
To nie jest prawda - DNG converter daje możliwość wyboru z którą wersją ACR będą kompatybilne pliki DNG po konwersji.
gadget_zary
11-07-2012, 10:02
Aha. Dzięki za sprostowanie :)
To ja też tutaj...
Mam PS CS3 dlaczego Pshop nie widzi (nie otwiera) raw z 5dmkII?
To ja też tutaj...
Przeczytaj post #4 z bieżącego wątku...
szukam ... i nie znajduję
wiem, pokombinuję cos z DNG Converter
no i dalej nie działa :(
no i dalej nie działa :(
Chwilowo jestem skazany na Tapatalk, więc nie zweryfikuję, ale mam wrażenie że do obsługi 5D mkII potrzeba ACR w wersji dostępnej dla CS4 i wyżej.
Jeśli po aktualizacji dalej ci nie działa, to jesteś skazany na DNGConverter.
tak, zainstalowałem ten dla CS4
jacek_73
20-07-2012, 17:33
Do PS CS3 wrzuciłeś plugina CameraRaw dla PS CS4? Czy czegoś nie zrozumiałem?
Do PS CS3 wrzuciłeś plugina CameraRaw dla PS CS4? Czy czegoś nie zrozumiałem?
Gdzieś mi się obiło o uszy że takie cuda są możliwe, ale nie sądzę by pytający był na tym poziomie.
jacek_73
20-07-2012, 19:30
Gdzieś mi się obiło o uszy że takie cuda są możliwe, ale nie sądzę by pytający był na tym poziomie.
:arrow:
To ja też tutaj...
:-D
nie, nie plugina CRaw tylko nowszy DNG Converter
jacek_73
20-07-2012, 19:38
DNG Converter nie ma tutaj nic do rzeczy. Niestety w chwili obecnej nie mam jak sprawdzić, ale wydaje mi się, że robiłem pliki z 5Dm2 na PS CS3. Camera Raw w wersji 4.6 jest ostatnią działającą wersją - sprawdź. Najwyżej wyjdzie że pamięć płata mi figla :)
dzięki, zaraz sprawdzę
niestety, nie działa
Czyli co nie mam wyjścia tylko CS4 i wyzej?
W DNG Converterze musisz sobie najpierw ustawić pod przyciskiem Preferencje odpowiednią wersję formatu wyjściowego DNG.
Ograniczeń narzuconych przez Adobe nie przeskoczysz i w przypadku CS3 jesteś skazany na ACR w wersji max 4.6, która po prostu nie obsługuje nowszych aparatów. Używając DNG Convertera z powodzeniem mogę obrabiać zdjęcia z 7D/5D2/5D3 bez konieczności kupowania nowszego PS.
shutter
dziękuję za wyjaśnienie