Zobacz pełną wersję : jak uzyskać takie czernie...?
Karolinna
19-06-2012, 23:50
Jak uzyskać czernie które prezentują czarnobiałe fotografie z tej strony (np. ze syrenką i parasolem - 10te zdjęcie)http://blog.bartekpluska.com/?p=3158 czy chodzi może o wysokie iso? a może jest to poprostu jakaś wtyczka do ps?
jeden z końców krzywej do góry.
Dawno nie widziałem takiego dramatu obróbkowego. Brrryyyy, aż mi gęsia skórka wyszła.
Ale do rzeczy. Takie czernie uzyskasz bez żadnych wtyczek. Wystarczy schrzanic zdjęcie, mocno niedoświetlić, potem warstwa dopasowania "Exposure" i zabawa suwakiem Offset i Gamma Correction. I w zasadzie tyle.
Osobiście nie brałbym z tego przykładu. Po co mają się z Ciebie ludzie śmiac...
Ale jacy/którzy ludzie się śmiać będą ?
Laickie oko (takie jak 99,9% mieszkańców Polski) uzna, że to artystyczne dzieło jest ... więc może jest. :-))))
Moim zdaniem to nei 'artystyczne oko', :) , tylko monitor ma kiepski i zamiast raz spojrzeć na histogram robi wszystko na zwykłe oko i stąd rezultat. Dlatego jak sądzę kolorowe zdjęcia ma podobnei mdłe jak b&w.
Grzesiek_PL
20-06-2012, 03:18
W exifie 5D II, pewnie boi się bandingu w cieniach i "zlewa" cienie w jaśniejszy jeden kolor :mrgreen:
Moim zdaniem to nei 'artystyczne oko', :) , tylko monitor ma kiepski i zamiast raz spojrzeć na histogram robi wszystko na zwykłe oko i stąd rezultat. Dlatego jak sądzę kolorowe zdjęcia ma podobnei mdłe jak b&w.
To czy taki efekt się podoba to kwestia raczej kwestia gustu, a o tym nie ma co dyskutować.
Ślepe zapatrzenie w histogram nie da Ci nic więcej niż "tylko" poprawne zdjęcia do katalogów.
Poprawność i ślepe przywiązanie do reguł prowadzi zwykle do tego, że klepiesz to samo, co cała reszta i giniesz w tłumie.
Dlatego jeśli chcesz żeby zdjęcia miały charakter i styl to obrabiasz po swojemu i albo to ktoś kupi, albo klepiesz biedę. Zdjęcia z linka jak widać po komentach komuś się spodobały, ktoś w końcu za to zapłacił wiec śmieje sie ten, kto ma pełną kieszeń ;)
to chyba nie są czernie tylko szarości
klimaty z lekka pogrzebowe
Zdjęcia z linka jak widać po komentach komuś się spodobały, ktoś w końcu za to zapłacił wiec śmieje sie ten, kto ma pełną kieszeń ;)
Święte słowa! Zawsze mówiłem, że jedynym kryterium piękna są pieniądze i należy olać tą całą muzykę i słuchać Dody (lub z tamtej strony Biebera), bo przecież mają pełną kieszeń.
Podobnie nie należy broń boże ufać własnym gustom czy oku, tylko najpierw patrzeć, czy się sprzedało. Jeśli się sprzedało - znaczy dobre, a jak drogo - znaczy świetne.
Święte słowa, a jakie mądre przy okazji!
Podchodząc w miarę konstruktywne i nie oceniając zalaczonego przykładu to mogę Ci polecić filtr do PS Nik'a Silver Efex 2. W łatwy sposob uzyskasz dzięki niemu wszystkie czarnobiele jakie chcesz.
Mam jakiś spaczony gust, bo obróbka - wb fakt, "dziwna" za to kadry mnie zachwyciły.
Syrenka; pod krzyżem; księża; odbicie świadków; parasole; młodzi całujacy się na tle firan oraz zwisających ozdób; czy zdjecie z nad tych szarf pod sufitem. Styl podobny do Tomasza Lazara, mnie oczarowało.
Cukierkowa obróbka zniszczyła by efekt, IMO :)
Bo cukierkowa też byłaby straszna, jako przegięta w stronę cukierkowości. Zamiast tego obróbka powinna być po prostu dobra.
Patrząc w portfolio, to z tą obróbką "ten typ tak już ma". Odrzuciły mnie jedynie parkietowe, plamy twarzy zlewajace się z plamami oświetlenia, ale ogólnie chętnie zobaczyłbym cały album na żywo.
Patrząc w portfolio, to z tą obróbką "ten typ tak już ma".
Mówiłem! :) Kupi lepszy monitor, to mu się zmieni. :)
Mam jakiś spaczony gust, bo obróbka - wb fakt, "dziwna" za to kadry mnie zachwyciły.Nie spaczony, chyba.
Ja np. to tu o obróbce pisałem, nie o kadrach.
Wg mnie obróbka to dramat. I chyba rzeczywiście problemem jest przede wszystkim monitor. Chociaż, na moim ledwo ledwo oprofilowanym laptopie, który nadal jest dramatem, te zdjęcia wcale nie lepiej wyglądają.
mozna w prosty sposob tez uzyc w ps opcji -> Image/adjustments/replace color (podmien kolor), klikamy na czern, ustawiamy zakres i rozjasniamy.
mozna w prosty sposob tez uzyc w ps opcji -> Image/adjustments/replace color (podmien kolor), klikamy na czern, ustawiamy zakres i rozjasniamy.
...i :roll: przyciemniamy. Zdaje się o to chodziło. No chyba że znowu mi coś umkło.
Można (jak sugerowano) niedoświetlić. Ale tak w punkt to raczej przypadek.
Mi się wydaje, że autor chciał fotki ala mało kontrastowy negatyw zrobić a wyszło jakoś szaro :roll: Mi to wygląda na pracę na poziomach w PS - tylko zmniejszenie wyjściowego i pozbycie się bieli.
Sposobów na taki efekt jest wiele. Można to zrobić "coś podobnego" już na poziomie wywoływarki raw. W ps jak ktoś mówił warstwa dopasowania expozycja. Bardzo dobry jest też sposób z warstwą (solid) ciemnoszarego koloru z mieszaniem lightness i ustawienie odpowiedniej transparencji.
Mnie się osobiście bardzo podoba taka obróbka, szkoda tylko, że nie zawsze się ona sprzedaje, bo klienci jej "nie czują".
Wątek przeczyszczony. Proszę nie kontynuować wycieczek osobistych, bo skończy się przykro dla uczestników.
jacek_73
22-06-2012, 00:14
@Merde: Jak miło z Twojej strony.
Mnie się osobiście bardzo podoba taka obróbka, szkoda tylko, że nie zawsze się ona sprzedaje, bo klienci jej "nie czują".
W tym przypadku klienci chyba musieli ją poczuć. Być może zainspirowały ich zdjęcia ślubne rodziców/dziadków gdzie fotograf amator niedowołał negatyw (bądź użył skisłej chemii) i wyszły miękkie zdjęcia. Później próbował się ratować odbijając to na papierze o twardej gradacji. Takie fotografie mogli przynieść narzeczeni i takich zdjęć mogli chcieć wymagać...
Co do obróbki - nie wszystkie cz-b muszą lecieć na wysokich kontrastach.
jellyeater
22-06-2012, 07:37
Mi też się ta obróbka spodobała. Możliwe, że było jak napisał Jacek. Młodzi muszą lubić różne oldschoolowe klimaty skoro pojechali do ślubu Syrenką. Bardzo fajne zdjęcia ślubne.
Jakoś mnie nie dziwi, że klienci jej "nie czują" ;)
O gustach się nie dyskutuje, ale mój dalece niedoskonały gust mi podpowiada, że te zdjęcia to zupełna amatorszczyzna. Kolorowe są absolutnie zepsute i brzydkie (domyślam się, że im więcej kolorów, tym więcej da się zepsuć podczas obróbki).
Poza tym dzień ślubu kojarzy się z jakimś określonym klimatem. Może ktoś ma inne zdanie na ten temat, ale ja osobiście jestem zwolennikiem dopasowywania formy do treści, nie tylko zresztą w fotografii.
Weź krzywe i pobaw się jej końcami i efekt będzie gotowy ;)
jellyeater
27-06-2012, 07:15
O gustach się nie dyskutuje, ale mój dalece niedoskonały gust mi podpowiada, że te zdjęcia to zupełna amatorszczyzna.
Problem polega na tym, że te zdjęcia, to profesjonalny reportaż ślubny. Ciężko mu coś zarzucić pod względem opowieści i kadrów. Więc można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że obróbka nie jest tutaj dziełem przypadku. Tylko taka właśnie miała być.
Wesele odbyło się w deszczowym dniu. Myślę, że to też mogło być impulsem do takiej, a nie innej obróbki.
Chciałbym umieć robić takie zdjęcia. Innym też życzę by osiągnęli chociaż taki poziom.
czepiacie się :] pełno jest fotografów którzy w podobnym stylu obrabiają, i jeszcze więcej osób które takie "pastele" lubią. Nawet określenie powstało na ten typ zdjęć, "pasteLOVE".
Mi osobiście taka obróbka pasuje bardziej do B/W i tylko określonych kadrów (właśnie w stylu vintage- stare auto, chatka skandynawska, czy klimatyczna knajpka z patefonem w tle), nie robił bym tak wszystkich B/W
Mnie się podoba. Fajne kadry i obróbka nie banalna. Pastelowe kolory i wypalone czernie trochę przypominają film. Młodzi podjechali syrenką więc chyba im zależało na retro.
Co do obróbki to jest prosta do uzyskania zarówno w LR jak i w PS.
Jak złapiesz lewy koniec krzywej i podciągniesz do góry to rozjaśnisz czernie. Jak ten sam punkt przesuniesz w prawo to pozbędziesz się szczegółów w cieniach i wepchniesz cienie w czerń.
Teraz kwestia smaku jak dokładnie ten punkt ustawić.
fotocoto
03-07-2012, 13:48
Do BW ja polecam Silver efex od niksoftware.com
http://www.niksoftware.com/silverefexpro/en/entry.php
moim zdaniem to najlepszy program bw
Borysmayster
07-07-2012, 02:21
Tak jak to już zostało wspomniane "o gustach się nie rozmawia", aczkolwiek moim zdaniem fotograf się spisał;) Mnie osobiście się już chce ży...ać od tych zdjęć ze slubów. Tutaj mamy prawdziwy powiew świerzości. Kadry są dosłownie genialne. Kolory? Kolory są cąłkiem przyjemnie dobrane. Zapewne są i RAWy, więc państwo młodzi dostali dodatkowo inne odbitki. Na pokaz przedstawione mamy te artystyczne. Dla mnie BOMBA!
Nie mówię, że wszystkie, ale akurat te foto z syrenką i parasolem jest trafione w 10 ze sposobem obróbki i nie dziwię się, że zwróciło Twoją uwagę. Co do niej samej to tak jak piszą koledzy wcześniej, pobaw się końcówkami krzywej.