PDA

Zobacz pełną wersję : problem z ostrością zdjęć na niepełnej klatce.

k-9
19-06-2012, 17:10
Cześć ;)
Mimo kilkumiesięcznego stażu na stronie muszę napisać tutaj temat w dziale dla początkujących :mrgreen: z racji z tego, że kilka podstaw mi już uciekło z głowy. Ostatni raz zdjęcia robiłem hmmm... z rok temu... brak weny, czasu, a nawet małe zniechęcenie... Teraz mam nawrót pasji i w końcu chcesz coś produktywnego zrobić ze sobą.
Mam canona 450D z 2.8 17-50 i mam mały problem z jego ostrością na pełny kadr...
Zobaczcie sami.
1. f14/ iso 100 1/15
http://imageshack.us/photo/my-images/576/f14l.jpg/
Zdjęcie było robione w słoneczny dzień na... balkonie xd doświetlone blendą. Jaką statyw użyłem... sterty książek użyłem też samowyzwalacza aby nie ruszać aparatu. Więc spodziewałem się, że zdjęcie będzie ostre.
2. Tutaj jest F16 iso 100 1/8 i ta sama sytuacja
http://imageshack.us/photo/my-images/706/20120615img1510.jpg/
====
Trochę się martwię czemu te zdjęcia nie są ostre... Coś tak czuje, że to wina aparatu jest... że jest niepełna klatka...
Nie ukrywam, że manią mi się zdjęcia typowo fashion/glamour/produktów... na tym można po prostu zarobić :/ a chciałbym zajmować się fotografią na serio... jeszcze nie teraz bo mi daleko do jakiegoś poziomu... Ale bez ćwiczeń nie ma progresu... Zaczynam kompletować sprzęt... głównie lampy (na oku mam już quantuuma 300ws z akumulatorem- na razie 1 lampa ) I mam obawy, że znajdę modelkę, będzie miała super makijaż,ciuchy i to właśnie ja spapram sesje ze względu na to, że zdjęcia będą nie ostre... :/ i nikt nie będzie zadowolony... :/ Do zdjęć twarzy mam mniejsze obawy... ale całą postać... to będzie wyzwanie już...

Adlatus
19-06-2012, 18:06
Jeżeli masz Tamrona 17-50/2.8 bez stabilizacji to największą rozdzielczość ma na przysłonach od ƒ4 do ƒ8. Powyżej ƒ11 rozdzielczość zaczyna gwałtownie spadać. Tu masz test rozdzielczości http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_17-50_mm_f_2.8_XR_Di_II_LD_Aspherical_%28IF%29_Rozdzi elczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

Ponadto dla zdjęć na długich czasach koniecznie solidnie zamocuj aparat (najłatwiej na statywie) i fotografowana scena też musi być stabilna (bąbelki i owoce w wodzie mogą się poruszać) co może powodować widoczne poruszenie.

k-9
19-06-2012, 18:21
ok. dzięki bardzo. W wolnej chwil sprawdzę te przesłony.
Tylko, że... jak na tych przesłonach można uzyskać największą ostrość to po jaki jest sens robić zdjęcia na długich czasach? skoro jak sam napisałeś wtedy rozdzielczość zaczyna spadać...
EDIT.Tak mam wersję bez stabilizacji

Adlatus
19-06-2012, 18:30
jaki jest sens robić zdjęcia na długich czasach?

Żeby uzyskać efekt poruszenia obiektu lub jego fragmentu?

To Ty robisz zdjęcie i tylko Ty wiesz jak ma wyglądać efekt końcowy i wybierasz metody i sposoby dojścia do celu.

Powodzenia.

Tornvald
19-06-2012, 19:05
Ogarnij się trochę. Robisz zdjęcia na czasach 1/8, 1/15. Sa na pewno poruszone a nie nieostre. I nie jest to wina ani aparatu ani obiektywu. Nie wiem po co Ci taka wysoka przeslona. Niestety fotek nie widze...

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

k-9
19-06-2012, 21:01
Ok. będę pamiętać :P
Zdjęcia są... Jak mówiłem pozapominałem trochę i teraz muszę sobie szybko poprzypominać to i tamto ;)

andymis
19-06-2012, 22:22
Używam tego obiektywu od dłuższego czasu i tak jak koledzy wspomnieli najlepszy efekt pomiędzy 5.6 a 8 (11), później coraz gorzej nie coraz lepiej. Kwetsia jak masz ustawione wyostrzanie w aparacie, kwestia poniesienia lustra itd. Przede wszystkim zmniejsz przysłonę bedzie lepiej :)