Zobacz pełną wersję : Uszkodzone raw w 5D markII.
Witam Wszystkich.(przepraszam za j .polski nie mam polskiej klawiatury) .Pojawil sie problem i tak 5D mark II zapia ustawiony Raw+Jpg ,po zgraniu na campa niektore Raw z bledem .Otwiera sie no czesc jest jak szum . Z 40 ujec np 3Raw ''porwane" nie po kolei jpg wszystkie dobre.No dwuch roznych kartach to samo , nowa przeszywka w body bez zmiam .Aparat wyladowal w serwisie w programie serwisowym nie stwierdzono bledow.Programy do otwierania Raw LR 4.1 i DPP to samo. Co moze byc jeszcze( baterja , card reader??)
Co moze byc jeszcze( baterja , card reader??)
Karta pamięci to zawsze pierwszy podejrzany.
Na 2 r kartach to sama jedna 2 letnia , druga nowa.
No to czytnik. Zrzuć na kompa kablem te same rawy i sprawdź.
Uszkodzonych juz nie ma , czekam na nowe i sprawdze na nowym czytniku(C.R.).
Znajomy podpowiedzal ze problem moze byc w baterji ma 2 lata i pokazuje stopien zuzycia (-jedna dzalka po naladowaniu na 100%).
Witam ponownie
pomocy problem z uszkodzonymi RAW przy kopiowaniu jest dalej .Wystepuje on w notebooku i w stacjonarnym kampie po zainstalowaniu Windows 7 z 5d IIi III ze strymi i nowymi kartami , z 3 czytnikami.Mozr jakas podpowiedz.
Witam ponownie
pomocy problem z uszkodzonymi RAW przy kopiowaniu jest dalej .Wystepuje on w notebooku i w stacjonarnym kampie po zainstalowaniu Windows 7 z 5d IIi III ze strymi i nowymi kartami , z 3 czytnikami.Mozr jakas podpowiedz.
Czy to oznacza ten sam problem na różnych korpusach, kartach i czytnikach :shock: ?
Jeśli tak to stawiam że masz za ścianą jakiś transformator albo rentgena.
A kablem prosto z aparatu próbowałeś, bo nie wynika z pierwszego postu. Ciągle tylko mowa o czytnikach?
Jak masz możliwość, to jeszcze spóbuj pod linuksem jakimś, czy też będzie problem? Dziwne to jakieś :)
Dwa komputery w roznych miejscach miasta . Tak dwa korpusy 5 II i 5III. Przez kabel nie robilem czesto wyjmuje karte oddaje na zgranie o w aparat idze nastepna a siedzec i czekac lub samemu zgrywac sie nie udaje.Przemyslalem problem i sadze ze jest winny
windows 7 moze byc sam lub w polaczeniu z czytnikiem USB2.Wczoraj przy zgrywaniu (do tego w czytniku karta byla 30 minut ) z 36 fotek ( row+jpg)dobrych zgralem 3!!!! uszkodzone raw i jpg, odrazu powtorka ( kopiowanie cala papka( folder)) i wszystko Ok.
Też obstawiam Win7 - ostatnio kumplowi dałem kartę z fotkami z mojego aparatu i czytnikiem zgrywał na Win7 - czytnik taki tandetny marketowy USB2. Kopiowała się tylko część fotek a potem winda po prostu przestawała kopiować.
Mialem win profi zamienilem na 7 bo kupilem LR 4.1 a on nie chodzi pod profi.Bede czekac moze microsoft cos z tym zrobi,a LR 4.1 tak mi pasuje .
Nie odnalazłem podobnego tematu więc odkopię ten:
Niefortunnie usunąłem 20 giga rawów z 5d Mk II. Odzyskałem Pandora Recovery , ale wspomniane rawy nie mają ani zaszytej miniaturki, ani żadnych danych exif, zero... Jedyne co się zgadza to nazwy plików i rozszerzenia (CR2), oraz pliki xmp z ACR.
Totalna padaka. DPP, infran, fast stone, ACR, LR nie czytają plików (próbowałem DNG konwerterem i też nic)
Jest jakiś sposób by odpalić te rawy?
Jest jakiś sposób by odpalić te rawy?
czyli nie odzyskały się
trzeba próbować inaczej, innymi programami i na innych ustawieniach
mam na dzieję, że wiesz mniej więcej jak to się robi i nie robisz nic z dyskiem, na którym są usunięte zdjęcia
Udało się. Może się komuś przyda:
1.Utracone dane na E - CR2 i xmp z ACR
2.Odzyskałem dzięki Pandora Recovery na dysk I
3.Pliki poza wielkością nie miały żadnej informacji, .nawet xmp to krzaczki
4.Ponownie zeskanowałem dane z dysku Pandora Recovery na dysk C
5. wielkie wow, są wszystkie.