PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax obniża ceny

mirhon
01-02-2006, 09:43
http://www.imaging-resource.com/NEWS/1138777201.html
Nieźle 600$ za DSLR (bardzo przyzwoitego) z kitowym obiektywem....

Michu (Pentax)
01-02-2006, 11:32
Cały dowcip polega na tym, że polski przedstawiciel - firma Apollo - dogłębnie olewa klienta, wszelkie obniżki cen, (...) o marketingu nie wspominając.
Obniżka ta pokazuje jedynie, że rozpoczął się wyścig w segmecie enterlevel, co z pewnością zwiastuje pojawienie się EOSa 3000D. Swoją drogą ciekaw jestem, jak na to zareaguje Nikon i Sony/Minolta.

mruczek
01-02-2006, 11:57
"kto pierwszy, ten lepszy" mówi znane powiedzenie. Wiele osób skusi się na tego pentaksa, jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Zwłaszcza Ci, którzy mieli styczność z normalnymi lustrami. Canon i Nikon będą mieli ciężko. To nie będzie lekka walka o podstawowy rynek luster.

W tym wypadku Canon albo bedzie musiał jeszcze bardziej opuścić cenę 3000d, albo wsadzić w body coś czego nie mają inne firmy. Tylko co?

akustyk
01-02-2006, 12:03
Cały dowcip polega na tym, że polski przedstawiciel - firma Apollo - dogłębnie olewa klienta, wszelkie obniżki cen, (...) o marketingu nie wspominając.
Obniżka ta pokazuje jedynie, że rozpoczął się wyścig w segmecie enterlevel, co z pewnością zwiastuje pojawienie się EOSa 3000D. Swoją drogą ciekaw jestem, jak na to zareaguje Nikon i Sony/Minolta.
widzialem ostatnio w MM Pentaksa *istDS2 za 2800zl w zestawie z denkiem 18-55. nie jest zle w porownaniu z tym co bylo

choc na jakis nagly wybuch Pentaksa na polskim rynku bym sie raczej nie nastawial. a szkoda...

red_hose
01-02-2006, 12:21
Szczerze, to wątpie aby Canon zaskoczył czymś w 3000D. Modele z rodziny 3000 były zawsze "bardzo okrojonymi" modelami swoich "starszych" braci. Podejrzewam, że w modelach D nie bedzie raczej inaczej.
Jeśli chodzi o przeboje cenowe, to miłym zaskoczeniem jest cena KM 5D +kit - cena w fotobasi to 2499zł!!!
Może wreszcie ceny cyfrowych luster znormalnieja??!!

akustyk
01-02-2006, 12:27
Szczerze, to wątpie aby Canon zaskoczył czymś w 3000D.

moze zaskoczyc cena. na poziomie 500~600$.

takia communion-camera :)

Modele z rodziny 3000 były zawsze "bardzo okrojonymi" modelami swoich "starszych" braci.

3000D ma miec zupelnie plastik-fantastik korpus, brak obslugi RAW-ow, plastikowe mocowanie obiektywow, i kilka innych kastracji. w sam raz, zeby konkurowac z malpkami w tej cenie :)

tylko odchylanego LSD nie bedzie :(

akustyk
01-02-2006, 13:34
Hmm, nawet nie wiedziałem, że taki dSLR istnieje. Z ciekawości przejrzałem fotki na PBase i................:roll:
Jak komuś takiej jakości zdjęcia wystarczają to faktycznie ale MZ z byle małpy jakość jest o niebo lepsza niż z tego aparatu (przynajmniej z tego co tm widziałem).
to zalezy. Pentaksy maja dosc kiepski procesor obrazu. natomiast obrabiajac RAW-y mozna z nich wyciagnac bardzo przyzwoite zdjecia.

mruczek
01-02-2006, 13:47
Jeśli okroją 3000d z rawów, metalowego bagnetu i innych elementów, to marną przyszlość wróżę mu na Polskim rynku. Może i matryca bedzie dobra, bo CMOS, ale reszta do bani!
Za tą kasę można kupić IS2 lub Pro1, gdzie otrzymasz na starcie większego zoom'a wybór trybów AF czy punktowy pomiar światła....
Ci, którzy interesują się fotografią, dostrzegą w 3000d braki.
Ci, którzy dopiero zaczynają, dostrzegą "więcej" w hybrydach (Pro1, IS2,G5,G6)Bo nie wiem czy kompletny nowicjusz bedzie miał ochotę targać na wczasy 2 obiektywy i zmieniać je tylko dlatego by mieć $%% szumnie zwaną lustrzanką

A co do wypowiedzi Red_Hose, to chłopak ma rację. 5D mocno staniała. Czuje w kościach, że ta świętej pamięci firma, jeszcze zrobi nam tu jakąś rewolucję!

Mariuszos
02-02-2006, 09:26
Pentax tanieje bo najwyraźniej wycofuje się z części rynku...

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3812
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3871

Michu (Pentax)
02-02-2006, 11:35
Mariuszos - z owym podziałem rynku to dość ciekawa teoria, lecz chyba nie do końca trafiona. Pentax zawsze miał zróżnicowanie rynku. Począwszy od innych nazw modeli (europejski MZ-6 to amerykański ZX-L) po drobne różnice w obudowie (w europie nigdy nie były dostępne czarne wersje MZ-5, MZ-3, obecenie szkła z seri Limited w kolorze czarnym również nie są dostępne w europie). Różnice między DL a DL2 są również raczej kosmetyczne. Podobnie jak między DS a DS2.
Gwałtowna obniżka ceny ma związek raczej ze współpracy z Samsungiem (choć przyznaję, że nie wiem do końca, co Samsung zaoferował w zamian za sprzedaną technologię). Cena może być po prostu zbliżeniem się do tej, jaką zaoferuje król mikrofalówek w momencie premiery "swojego" GXa.
Tymczasem zaś myślę, że jest są to jedynie bajania podobne do tych z 3000D. Za miesiąc-dwa powinno się wiele wyjaśnić.

Mruczek - 3000D nie jest dla tych, którzy fotografują. To marketingowy lep dla osób chcących spróbować wejść do rodziny EOS (tyle przynajmniej wywnioskowałem z ulotki Canon EOS z 2002 ;))

Jurek Plieth
02-02-2006, 11:55
...Cena może być po prostu zbliżeniem się do tej, jaką zaoferuje król mikrofalówek ...
Twoje opinia o Samsungu ma chyba wyraźnie pejoratywny wydźwięk, co jest moim zdaniem niesłuszne. Samsung to nie jest bowiem pierwszy lepszy koreański producent taniej elektroniki, ale jeden ze światowych liderów we wdrażaniu najbardziej zaawansowanych technologii. Dość powiedzieć, że do Samsunga należy rekord wielkości telewizyjnych ekranów w technologii plazma. Osobiście widziałem przy highwayu taki ekran wielkości ulicznego bilboardu, będący właśnie najlepszą reklamą tak technologii, jak i firmy jako takiej (inne tego typu ekrany, których w USA mnóstwo, są ekranami typu rzutnikowego, co łatwo poznać po jego grubości).

Michu (Pentax)
02-02-2006, 14:25
Jurek - śledzę rynek elektorniczny i doskonale wiem, jaką Samsung ma pozycję, osiągnięcia i renomę (obecnie). I z tego powodu też fuzja Pentax-Samsung jest IMHO lepsza niż Sony-Minolta.
Mam nadzieję, że dzięki rozpędzonej machinie, Samsung stanie się poważnym zagrożeniem dla Canona w niedalekiej przyszłości - na czym skorzystamy my wszyscy.
A co siętyczy wydzwięku... Owszem, był pejoratywny. Bo ja taka złośliwa świnia jestem ;)

Odpowiadając na maila Mariuszosa nie znałem wszystkich danych. Może rzeczywiście umowa między P. i S. mówiła o strefie wpływów?
Jedno wydaje mi się pewne na chwilę obecną: Samsung z pewnością nie wchłonie Pentaksa. I nie wynika to z mojego "chciejstwa". Po prostu każdy, kto choć trochę zagłębił się w mentalność tamtego regionu, wie doskonale, że Japońce uważają się po prostu za lepszą (może złe słowo) rasę.

Mariuszos
02-02-2006, 18:06
Mariuszos - z owym podziałem rynku to dość ciekawa teoria, lecz chyba nie do końca trafiona.

Poczekamy a wszystko sie wyjasni. Poki co, mamy nową lustrzankę Pentax sprzedawaną tylko w Azji i Kanadzie oraz bliźniaczego Samsunga sprzedawanego reszcie świata. :)

obecenie szkła z seri Limited w kolorze czarnym również nie są dostępne w europie.

Niestety... tylko 40 f/2.8 DA Limited można bez problemu kupić.