Zobacz pełną wersję : Gtj #218
Gdzie to jest? Pytanie dodatkowe: z jakiej okazji buduje się takie łódki?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/3319/img2047ga.jpg)
Augustów, Pływanie na byle czym?
Nie jest to Augustów i nie jest to pływanie na byle czym.
Tornvald
12-06-2012, 16:11
Jakieś zawody z serii Red Bull?
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Nie są to zawody. No chyba, że liczy się to, która łódka efektowniej się rozpadnie próbując przepłynąć przez niewielki wodospad (którego nie widać na zdjęciu).
Widzę, że są problemy ze zgadywaniem. Zatem podam dwie podpowiedzi, okazja z jakiej są robione te łódki to "święto" (niestety mało znane w Polsce), podczas którego rozpala się wielkie ogniska i jest kojarzone z czarami. Dodatkowo, w tym miejscu gdzie było robione zdjęcie, tradycja została trochę przeinaczona i zrobiono z tego bardziej święto studenckie.
To gdzieś w Wielkie Brytanii?
Tornvald
12-06-2012, 23:25
Skandynawia jakas?
Skandynawia - tak.
Przypominam, że chodzi mi tylko o miejsce. Samo święto jest tylko informacją dodatkową.
Tornvald
13-06-2012, 09:08
Kopenhaga?
Nie Kopenhaga. Bardziej na północ. Można by powiedzieć, że jest to miasto studenckie.
Tornvald
13-06-2012, 10:40
Hmmm...studenckie? Mnie sie tylko.kojarzy Sztokholm z KTH ;p
Ze względu na regulamin konkursu, wątki miały trwać 24h. Jako, że w tym czasie nie padła prawidłowa odpowiedź, to jako zwycięzca zostaje wyznaczony Tornvald, gdyż pomylił się tylko o jakieś 70 km.
Odpowiedź to Uppsala.
Jest trochę bardziej studencka niż Sztokholm, ponieważ na ok. 200 tys. mieszkańców ok. 1/5 to studenci.
Natomiast jeśli chodzi o samo zdjęcie to zostało zrobione w święto zwane Nocą Walpurgii (30 kwietnia). W Uppsali przyjęło się, że z okazji tego święta studenci tworzą wymyślne łódki i jest uroczysty spływ rzeką płynącą przez centrum Uppsali. Najefektowniejszym momentem jest przepłynięcie przez wodospad, kiedy to większość łódek się rozpada :)
Tornvald
13-06-2012, 12:32
To ja dziekuje ale zauwazylem,ze poki zagadka trwa to te 24h nie sa przestrzegane;P Wrzuce cos po powrocie do domu.