Zobacz pełną wersję : Sherpa 600R - wymienna głowica?
Posiadam dwa statywy Velbon Sherpa 600R. Statywy do filmowania na moje potrzeby są naprawdę stabilne. Do filmowania nie nadaje się jednak głowica PH-157Q.
I stąd moje pytanie - czy w 600R jest możliwość zdjęcia wymiany głowicy? Chciałbym do nóg zastosować głowicę Manfrotto 701HDV.
Oglądam te statywy od kilku dni, szukam poradników jak można głowicę wymienić, ale jeszcze z żadną taką informacją się nie spotkałem. Wie ktoś jak to zrobić? Może link to jakiegoś tutka?
ja wiem :-) trzeba mocno złapac w łapy tę głowicę co jest i odkręcić od kolumny centralnej a potem zakupić inną i przykręcic :-) i gotowe !
Pewien jesteś? :) Robiłeś tak? Bo nie chcę czegoś ukręcić...
Spójrz do tego wątku http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81193 znajdują się tam moje, na szczęście krótkie zmagania z głowicą w Sherpa 600R:-)
Pewien jesteś? :) Robiłeś tak? Bo nie chcę czegoś ukręcić...
pewien jestem - kręć !
Widzę, że jednak się da. Już się bałem, że jednak będę musiał nowy statyw kupić. Dziwił mnie bardzo fakt, że nigdzie nie mogłem znaleźć Sherpy z inną głowicą - zdjęć ani filmów. Stąd moje podejrzenia, że jednak się nie da. Dziękuję bardzo :)
Widzę, że jednak się da. Już się bałem, że jednak będę musiał nowy statyw kupić. Dziwił mnie bardzo fakt, że nigdzie nie mogłem znaleźć Sherpy z inną głowicą - zdjęć ani filmów.
A to dlatego, że głowica od Sherpy 600R ma inny gwint niż głowice Manfrotto. Oznacza to że można przykręcić ale tylko przez przejściówkę.
A to dlatego, że głowica od Sherpy 600R ma inny gwint niż głowice Manfrotto. Oznacza to że można przykręcić ale tylko przez przejściówkę.
jeżeli masz na myśli tę redukcję gwintową - mogę sie mylić bo w gwintach dobry nie jestem ale chyba z 1/4 na 3/8 cala - to głowica z 600R ma ją wkręconą od dołu - po odkręceniu głowicy trzeba z niej wykręcić redukcję i nakręcic na gwint w kolumnie centralnej i wtedu głowica z frotki powinna pasować .... ale nie próbowałem wiec teoria z pasowaniem moze być nieprawdziwa :-) niemniej redukcja jest w komplecie.
jeżeli masz na myśli tę redukcję gwintową - mogę sie mylić bo w gwintach dobry nie jestem ale chyba z 1/4 na 3/8 cala - to głowica z 600R ma ją wkręconą od dołu - po odkręceniu głowicy trzeba z niej wykręcić redukcję i nakręcic na gwint w kolumnie centralnej i wtedu głowica z frotki powinna pasować .... ale nie próbowałem wiec teoria z pasowaniem moze być nieprawdziwa :-) niemniej redukcja jest w komplecie.
Tylko trzeba z 'oryginalną redukcją' uważać. Potrafi mocno siedzieć i można rozjechać rowki na śrubokręt. U mnie została w głowicy na zawsze, natomiast u kumpla wyszła bez problemu.