Zobacz pełną wersję : EOS 650D - lustrzanka z nowym AF
Fotomaniac
21-08-2012, 12:19
Bardzo mnie ciekawi czym to poprzesz? ;)
A poprę, szybkość AF i lepsza jakość filmu i to o niebo!
Ale co z tym AF? Jak uważacie. W sumie wszędzie piszą, że układ jest z 60d... :confused:
Przesiadka z 550D na 650D to absolutnie najgłupsza rzecz jaką możesz zrobić, jak już tak bardzo chcesz się pozbyć 550d i paru stówek to kup 60d
Ale jeżeli ergonomia serii xxxd mi nie przeszkadza to też jest to najgłupsza rzecz?
650d ma względem 550d:
- nowszą matrycę
- lepszy AF
- szybszy tryb seryjny
- nowszy procesor
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- gibany ekranik
- dotykowy ekranik
60d ma:
- oczywiście inną ergonomię, ale nie jest to dla mnie aż tak istotne
- tą samą matrycę i procesor co 550d
- ten sam AF co 650d (przez wizjer)
- porównywalny tryb seryjny, aczkolwiek RAW-ów 16 zamiast 6
- gibany ekranik
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- gwarancje na 100 tys. klapnięć migawką
- wyższą cenę,
Celowo nie piszę o jakości zdjęć, gdyż na domowe potrzeby będzie ona porównywalna.
Odnośnie tej wyższej ceny to w moim przypadku jak będę chciał dokupić grip i dwie dodatkowe baterie (zamienniki) to muszę jeszcze dorzucić ok. 350-400 PLN, w przypadku 650d tego kosztu nie ponoszę bo mi zostają te „bajery” z 550d.
Przedstawiłem, myślę rozsądne argumenty, więc prośba o uzasadnienie z Twoje strony.
A co z AF-em? Nikt nie poruszył zadanego problemu :(
Zamiana 550D na 650D to sztuka dla sztuki. IMHO nie widzę sensu :(
Natomiast uwżam przejscie na 60D za bardzo dobry pomysł, bo ergonomia puchy bezcenna :(.
Przemek_PC
22-08-2012, 11:27
A jakie masz obiektywy?
T 17-50/2.8
t 70-300 vc usd
c 50/1.8 ii
Uprzedając ewentulane sugestie, nie zmienię w najbliższym czasie żadnego z tych szkieł, ewentulanie dojdzie do tego coś makro.
Zapomniałem o jeszcze jednym plusie 60d - ML na nim działa, na 650d pewnie gdzieś za rok będzie.
60D jak najbardziej, jest bardzo kompaktowy a przy tym fantastycznie leży w dłoni, nie rozumiem jak argonmia może być Tobie bez znaczenia, używasz gripa więc sporo focisz, no to chyba włąsnie na pierwszym miejscu być powinna? A tu jest wyraźna różnica na korzyść 60, do tego większy wizjer i wymienne matówki.
Ale pytań o AF nie rozumiem, na moje to archaiczny 17-50 rożnicy nie da(za to moze wyskoczyć err01 i Tamron z dymem), ale to by musial ktoś mądry potwierdzić/zdementować.
Grip do 550d kupiłem właśnie ze względu na poprawę trzymania i pionowe kadry. Chciałbym ta funkcjonalność zachować również w następnym body, bez względu czy to będzie seria xxxd czy xxd lub nawet, gdyby to była seria xd ;) Uważam, że grip genialnie poprawia "trzymanie" serii xxxd.
Co do ergonomii, to tak sobie przeanalizowałem swoje dotychczasowe doświadczenia i:
- większy wizjer fajna sprawa, no ale nie jest to jakiś szczególny problem
- nie żongluję zazwyczaj mocno ustawieniami by mieć z tym problem w serii xxxd i nie myślę, by jakoś znacząco zmieniło się to przy xxd
- nie potrzebuję zamiany matówek
- śmiem twierdzić, że xxxd z gripem jest o wiele bardziej kompaktowy niż xxd z gripem ;)
Szczerze to się mocno waham, nie ukrywam, że kusi mnie 60d, w sumie to seria xxd kusiła mnie już w momencie zakupu 550d, ale... pojawił się 650d, który IMHO mocno namieszał, szczególnie dla takich amatorów jak ja, którzy nie trudnią się zawodowo fotografią i nie potrzebują tych wszystkich ergonomicznych udogodnień ;)
Nie wiem tylko i nie potrafię sobie sam odpowiedzieć. czy xxd kusi mnie ewentualnymi możliwościami, czy jednak tylko marketingiem – dodatkowy wyświetlacz na górze to jednak coś ;)
Czytałem również ten wątek http://www.canon-board.info/dla-pocztkujcych-27/5d-czy-60d-czy-650d-84555/ i zaskakuje mnie entuzjazm do 60d, ale też zastanawia.
Przemek_PC
22-08-2012, 12:38
Pytanie czy lepszy AF (o ile to prawda) pokaże pazurki z niecanonowymi szkłami jakie posiadasz. Z tym jedynym canonowym jakie posiadasz to obojętnie jaki AF by nie był będzie loteria.
Co do 50-tki to nie mam wątpliowości ;)
@ namoamo - możesz rozwinąć kwetsię err01?
@ namoamo - możesz rozwinąć kwetsię err01?
A sorry, problem z 600d a nie tym najnowszym.
A sorry, problem z 600d a nie tym najnowszym.
W sumie to też nie wiadomo jak będzie, na razie nikt z Tamronem i 650d się nie pojawił :(.
rafal1980
22-08-2012, 13:51
Skoro 60D kusił Cię i byłeś skłonny zakupić go zanim pojawił się 650D - zrób tak.
Sam stałem przed podobnym dylematem 600D vs 650D vs 60D (z tym, że przesiadałem się z puszki ze starszej generacji ). Do sprawy podchodziłem podobnie jak Ty, czyli to fajne, tamto fajne ale trzeba dopłacić a dam sobie radę bez tego. Po oględzinach w sklepie, wymacaniu, manualnym ostrzeniu przez wizjer już wiedziałem, że warto dopłacić do 60D ;)
Górny wyświetlacz, lepszy wizjer - WYGODA! Dopiero gdy się popracuje na tym, człowiek zastanawia się jak do tej pory mogłem obyć się bez tego ;)
A co do AF nie jest czasem tak, że w 650D hybrydowy radzi sobie lepiej tylko podczas filmowania?
Choć osobiście uważam, że nie nadaje się on zupełnie do tego, w dalszym ciągu trzeba ostrzyć ręcznie.
W sumie to też nie wiadomo jak będzie, na razie nikt z Tamronem i 650d się nie pojawił :(.
Jeśli liczysz na to, że przesiadka na 650d przyczyni się do zauwazalnej poprawy jakości obrazka, to sie rozczarujesz. Nic takiego sie nie stanie, a sposób użytkowania w 60D da Ci z pewnością sporo radości. Przeszedłem praktycznie w dwa lata całą tę drogę od xxxD do xD i wiem co to znaczy, choć nie fotografuję zarobkowo.
Kolekcjoner
22-08-2012, 19:51
Jeśli liczysz na to, że przesiadka na 650d przyczyni się do zauwazalnej poprawy jakości obrazka, to sie rozczarujesz. Nic takiego sie nie stanie, a sposób użytkowania w 60D da Ci z pewnością sporo radości.
Cóż ta radość to rzecz gustu. Mnie na przykład radość psuje tachanie zbyt ciężkich i dużych kloców - z tego względu stawiałbym na 650D 8-).
jacek_73
22-08-2012, 20:03
Różnica w masie to w przybliżeniu tyle co kostka masła :smile:A te najpiękniejsze chwile masz uwiecznione lepiej :cool:
Jeśli liczysz na to, że przesiadka na 650d przyczyni się do zauwazalnej poprawy jakości obrazka, to sie rozczarujesz. Nic takiego sie nie stanie, a sposób użytkowania w 60D da Ci z pewnością sporo radości. Przeszedłem praktycznie w dwa lata całą tę drogę od xxxD do xD i wiem co to znaczy, choć nie fotografuję zarobkowo.
Co do jakości wiem o tym doskonale, zresztą w wywodzie, który spowodował tą całą dyskusję o tym pisałem.
Co do reszty to kusicie tym 60d... ale o 650d tez dalej myślę....
:confused::confused::confused:
Jutro przejadę się raz jeszcze pomacać jeden i drugi :)
Gdybym miał wybierać między 60d a 650d, nie zastanawiałbym się ani chwili. Wybrałbym 650d. Ogólnie DiGIC V się kłania. Szybszy (prawdopodobnie), dokładniejszy AF. Wydajniejsze bebechy z obsługą UHS-I. Dzięki temu stosując odpowiednio szybką kartę tryb seryjny będzie też szybszy (!) niż w 60d. Przewagi 60d są iluzoryczne (ekraniki, kółka), dobre dla gadżeciarzy. Jedynie wizjer robi jąkąś różnicę. I może bateria (to akurat da się nadrobić).
Osobna sprawa czy zamieniłbym 550d na 650d. Wg mnie nie warto, chyba, że odczuwasz niedosyt względem szybkości (AF, seria).
enforces
22-08-2012, 22:22
Słuchajcie - już 1,5 miesiąca uzywam 650d. W sobotę śmigam do chorwacji więc będę testował w terenie. Na teraz mogę powiedzieć moje spostrzeżenia:
- matryca -> nie wiem czemu ale jak podepnę Sigmę 50mm F1.4 to przy niektórym ustawieniu światła mam cholerną abberację. Denerwuje mnie to strasznie. Czyżby wina matrycy? Przy 17-40 jest o niebo lepiej ponieważ działa profil szkła i koryguje samemu zapewne. W dodatku porównuję z 400D - tam przy podpiętej sigmie nie ma w ogóle zauważalnej abberacji. Ale i matryca mniejsza.
- AF poprzez LV i AF przez wizjer na konkretnych punktach. Środkowy punkt zdecydowanie najlepszy bo krzyżowy. Reszta też ok, ale jak jakaś szybka scena to na LV AF po prostu jest za wolny więc polecam używać tego tradycyjnego.
Porównywałem też fotki z AF strefowego podczas LV z AF na konkretny punkt. Cały czas mam wrażenie że ten drugi jest celniejszy i dokładniejszy.
Btw. chciałbym bardzo pobawić się 650d ze szkłem macro. Ale by była zabawa.
Btw2. HDR można robić automatycznie. Minus jest taki że robi z nich JPG i w dodatku trzeba przekręcać pokrętłem. Mogliby od razu dać to w
A w 400D tej aberracji nie było?
Środkowy punkt zdecydowanie najlepszy bo krzyżowy.
Pozostałe 8 to też czujniki krzyżowe, nie rób zamieszania;)
enforces
22-08-2012, 23:03
A w 400D tej aberracji nie było?
nie aż taka
Kolekcjoner
23-08-2012, 02:18
Pozostałe 8 to też czujniki krzyżowe, nie rób zamieszania;)
Tak ale nie takiej czułości jak środkowy. Do tego środowy ma jeszcze czujniki ukośne. Także "nie rób zamieszania" ;).
Z tym AF w 650d to w ogóle IMHO zagadkowa sprawa, chociażby w kontekście tego co pisałem na początku o informacjach zawartych w instrukcji obsługi str. 99. Skorko to ten sam AF - jak piszą w necie - co w 60d to 60d również powinien zawierać taką informację. Chyba!?
AF taki sam raczej nie jest. Ten sam jest układ czujników.
Co do uwagi na stroni 99 dot. obiektywów, z którymi nie działają boczne krzyżowe, to ona na pewno pojawiła się już przy wcześniejszych korpusach, bo z tego wynikała m.in. afera z Tamronami.
W instrukcji 60d nic na ten temat nie ma. Nie wiem jak w innych serii xxd, bo innych nie przegladalem.
Byłem w sklepie :) i ... postanowiłem, że.... poczekam jeszcze z zakupem.
To jest chyba najbardziej rozsądne rozwiązanie moich rozterek na ten moment :)
rafal1980
23-08-2012, 22:02
A na co czekamy? Aż canon wypluje nowe body i dylemat będzie jeszcze większy? :D
Na więcej opinii na temat 650d oraz spadek ceny 60d :mrgreen:
Tak ale nie takiej czułości jak środkowy. Do tego środowy ma jeszcze czujniki ukośne. Także "nie rób zamieszania" ;).
Ale z tego co napisał enforces to wynikało, że pozostałe nie są krzyżowe. Więc nie rób zamieszania, kiedy ja robię zamiesznie:D
enforces
24-08-2012, 08:55
Ale z tego co napisał enforces to wynikało, że pozostałe nie są krzyżowe. Więc nie rób zamieszania, kiedy ja robię zamiesznie:D
dobra... ej już... :)
wieslaws60
24-08-2012, 20:05
Mam pytanie do użytkowników: w testach, chociażby na "Optyczne.pl" pisze, że EOS 650D posiada rozdzielczości m.in.
• 3888 x 2592 (mRAW)
• 2592 x 1728 (sRAW, JPEG)
ja w swoim aparacie tych rozdzielczości nie mogę znaleźć, może ktoś mi pomoże
Witajcie, po wielu przemyśleniach oraz macankach ;) stało się, kupiłem jednak 60d. Po wstepnym poznaniu sprzętu postaram się napiasć kilka słów w odpowienidm wątku.
Dziękuję wszystkim za dyskusję jaką toczyliśmy w tej sprawie ;)
Witajcie, po wielu przemyśleniach oraz macankach ;) stało się, kupiłem jednak 60d. Po wstepnym poznaniu sprzętu postaram się napiasć kilka słów w odpowienidm wątku.
Czekam na Twoją opinie co skłoniło Cię do 60d, bo sam stoję przed podobnym wyborem.
Czekam na Twoją opinie co skłoniło Cię do 60d, bo sam stoję przed podobnym wyborem.
Zapewne rozsądek(czyt. wizjer, ergonomia, wykonanie) :-)
Wizjer rzczywiście jest zdecydowanie na plus :), co do ergonomii to na razie mam problem z przestawieniem się :(, wykonanie - tu przyznam, że nie czuję jakieś różnicy vs. 550d - po prostu plaistik fantastik.
Co mnie skłoniło:
- obecność puszki już pewien czas na rynku (w sensie takim, że jest to sprawdzona konstrukcja, a nie spodziewam się po nastepcy jakiejś rewolucji)
- wygodniejszy jednak niż seria xxxd i chyba nie będę potrzebował grip-a (chociaż pierwotnie myslałem inaczej)
- możliwość zmiany matówki
- funkcje, których nie ma seria xxxd
- szpan związany z dodatkowym wyświetlaczem na górze i pokretłem po lewej stronie ;)
Na razie poznaję aparat i poniekąd uczę się na nowo, zauwyżyłem, że inaczej pracuje system ustawiania ekspozycji niż w 550d - historgram jest bardziej na lewo. To czego najbardziej mi brakowało w 550d (bezprzewodwe sterowanie lampą) jest super, w tej kwestii jestem mega zadowolony.
Tak jak pisałem wcześniej za jakiś czas postaram się napisać więcej w odpowiednim dziale na temat 60d.
- funkcje, których nie ma seria xxxd
?????
650d ma wiecej ficzersów od 60 a na dodatek posiada lepszy procek
w sumie jedyne co przemawia za 60 to trochę lepsza ergonomia i wjufajnder
?????
w kontekście ergonomii mi chodziło :)
Zapomniałem jeszcze napisac o wspraciu ML, którego obecnie 650d nie ma.
Co prawda nie filmuję, ale jest tam kilka funckji które bardzo pomagają czasami, np. bardzo wygodny tryb HDR.
Fotopolis.pl: Canon EOS 650D - test (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15508&canon-eos-650d-test)
Dorwałem dzisiaj w łapska 650d swojego kolegi.
Od razu wpiąłem 70-200L 4.0 i powiem, że w porównaniu z moim 40D na korzyść 650:
- łapie więcej focus pointów, zdarza się i 7,8 lub 9
- szybciej i dokładniej ostrzy
- lepiej dobiera WB w trybie auto
- podgląd w miarę zgodny z tym co widać na moim MBP
- obsługa ekranu dotykowego jest super sprawna, prosta i bardzo pomocna
- zdjęcia na powiększeniach mają więcej szczegółów przy tych samych ustawieniach i warunkach świetlnych
- odwzorowanie kolorów wydaję się bardziej soczyste i naturalne
na minus:
- AF w trybie filmowym to DRAMAT - powolny i głośny tak, że słychać go WYRAŹNIE na nagraniach
- brak monitora na górze korpusu
- brak pokrętła wyboru z tyłu korpusu na rzecz mało intuicyjnych przycisków
- trochę za mały jak na moje łapska, niestety ergonomia i użyte materiały sporo w tyle za 40d
Na razie padła bateria. Będę miał puszkę jeszcze z 1-2 dni to zdam relacje i może uda mi się wykonać jakieś sample.
Szkoda, że nie mam możliwości porównania 650d i 60d pod wględem szybkości bo ten maluch jest potwornie szybki i celny [relatywnie do mojego 40d]
Tu moje podsumownie 60d po bardziej intensywnych "zabawach". Oczywiście porównuję do 550d, ale może komuś się przyda.
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/eos-60d-67617/index25.html#post1106265
No i pojechałem dzisiaj na Bemowo porobić auta w ruchu. Jestem załamany szybkością seryjnych RAWow. Po 6szt blokuje jest zwis aparatu [de facto nie wiem czy to karta czy aparat]. Karta to 32GB Sandisk CL10 więc raczej powinna dawać radę. Zgrywanie w LR też idzie znacznie wolniej niż z CF na moim 40D. Czy to jest normalne??? Robiłem na wysokich ISO, prawie po ciemku.
A ile chciałeś RAW-ów??? Przecież nawet w specyfikacji jest podane max. 6 potem bufora zwalania no i kicha :(
Normalne to jak nic.
o to nie jest puszka dla mnie :(
moje poczciwe 40d lepiej się zbiera w serii z RAWem
Czy 60D też się tak zapycha? Nie mogę zmienić aparatu na wolniejszy :D Nawet jeżeli szybciej i ładniej ostrzy, lepiej mierzy światło.
Skoro posiadasz 60D możesz spróbować po ilu zdjęciach seryjnych w RAW jest zwiecha?
edit: właśnie z ciekawości odpaliłem 40d i 50 seryjnych RAWow łyknęło bez zająkniecia
60D wg instrukcji robi ok. 16 RAWów w serii zanim zwalnia, a optycznym wyszło 15.
rafal1980
03-09-2012, 23:19
U mnie przy największych JPG + RAW = 11 dało radę ;) Przy obniżeniu jakości wynik ten znacząco się zwiększa ;)
nie załamujcie mnie......
jak się do tego ma 7D?
40d robiła 20szt na 5letniej, powolnej karcie :(
o to nie jest puszka dla mnie :(
moje poczciwe 40d lepiej się zbiera w serii z RAWem
Czy 60D też się tak zapycha? Nie mogę zmienić aparatu na wolniejszy :D Nawet jeżeli szybciej i ładniej ostrzy, lepiej mierzy światło.
Skoro posiadasz 60D możesz spróbować po ilu zdjęciach seryjnych w RAW jest zwiecha?
edit: właśnie z ciekawości odpaliłem 40d i 50 seryjnych RAWow łyknęło bez zająkniecia
40d jest puszką z relatywnie wyższej półki niż 650d, więc (pomijając 10Mpx matrycę 40d vs 18Mpx 650d) nic dziwnego że ma wydajniejszy bufor. A poza tym, od lustrzanki entry-level nie można wymagać większej wydajności bufora niż deklarowana przez producenta? Z resztą, od której można?
Jeszcze tylko szybsza karta być może dałaby szybsze opróżnianie bufora po zapełnieniu. To "class-10" Sandisk'a, to masz o jakiej szybkości nominalnej - 30MB/s czy 45MB/s? Mam obydwie i jest między nimi zauważalna różnica w szybkości opróżniania bufora w tej samej puszce.
mam Class 10 30mb
to, że 650d strzela max 5 seryjnych jako entry jeszcze jestem w stanie zrozumieć
15/sek w 60d już trudniej
W sumie coś kosztem czegos. 650 lepiej "oblicza" światło, szybciej ostrzy, łapie więcej punktów AF niż 40d. Niemniej jednak w 60d prędkości powinny być już porównywalne. 5 lat to przepaść w elektronice i nawet fakt, że zdjęcie ma 18mp zamiast 10mp nie powinno powodować takchi uwstecznień.
Pozostaje mi tylko odłożyć ew decyzję wymiany 40d do momentu kiedy na rynku będzie godny następca segmentu xxD albo 7D mk2. Opcją jest też 7D, ale to aparat niewiele młodszy od mojej 40D.
U mnie w 60d osiagi są takie jak podaje producent, z tym, że ja zazwyczaj robię RAW+JPG. Do tego przy robieniu RAW+JPG ważne jest by wyłączyć wszelkie odszumiania, itp. dodatkowe procesy, zauwazyłem to zresztą jeszcze na etapie 550d.
No i pojechałem dzisiaj na Bemowo porobić auta w ruchu. Jestem załamany szybkością seryjnych RAWow. Po 6szt blokuje jest zwis aparatu [de facto nie wiem czy to karta czy aparat]. Karta to 32GB Sandisk CL10 więc raczej powinna dawać radę. Zgrywanie w LR też idzie znacznie wolniej niż z CF na moim 40D. Czy to jest normalne??? Robiłem na wysokich ISO, prawie po ciemku.
Ta karta w praktyce ma pewnie zapis ok. 15 MB/s. Ile czasu zapisuje zawartość bufora po serii? Dla szybkiej karty UHS-I (45 MB/s) jest to ponoć tylko ok. 4 sekund.
Bufor po zapchaniu jest wolny poniżej 5sek aczkolwiek to za wolno :(
Bufor po zapchaniu jest wolny poniżej 5sek aczkolwiek to za wolno :(
No to dłuższe serie (ca. 25-30) RAW'ów tylko w 7d...
Nie robię zdjęć sportowych na co dzień. Niemniej jednak jest to spory odsetek moich zainteresowań fotograficznych i 5 klatek w serii to dużo za mało. 15 to już można spokojnie przeżyć jeżeli szybko je zrzuci na kartę uwalniając bufor. Cieszę się, że miałem sposobność przetestowania tej puszki. Myślałem, że jest ona prztyczkiem w nos dla segmentu xxD, ale tak nie jest. Jest to natomiast bdb tzw "entry level".
Dla posiadacza xxD 650 będzie - za wolna, za mała, brak ekranu na górze, obcięty wizjer. Tego chyba nie da sie przeboleć :(
Przemek_PC
04-09-2012, 09:26
Myślałem, że jest ona prztyczkiem w nos dla segmentu xxD, ale tak nie jest.
A w czyim interesie jest aby było tak jak myślałeś? Na pewno nie Canona jako producenta zarabiającego na sprzedawanych produktach.
Chciałem kupić Canona 650D, niestety w dwóch sklepach MediaExpert w moim mieście, po sprawdzeniu, okazało się, ze wszystkie należą do serii w której blakną gumy.
Sądziłem, że wadliwe aparaty będące w sklepach zostały wycofane ze sprzedaży i odesłane do serwisu. Jednak tak nie jest.
A jak jest w Waszych już zakupionych ?
Tutaj możecie sprawdzić:
EOS Kiss X6i/ EOS 650D/ EOS Rebel T4i (http://web.canon.jp/imaging/eosd/serial/eosdigital1/x6i-650d-t4i.html)
Kupiłem swój egzemplarz 30 lipca, był z wadą. Oddałem do serwisu na Żytniej w Warszawie w poniedziałek, do odebrania był w czwartek.
Kupiłem swój egzemplarz 30 lipca, był z wadą...
A z jaką wadą, jeśli to nie tajemnica ? :lol:
Pozdrówka
A z jaką wadą, jeśli to nie tajemnica ? :lol:
Pozdrówka
chodzi o blaknięcie okładzin (gumy), którą został pokryty uchwyt. Dodatkowo u osób o wrażliwej skórze może ona wywołać reakcje alergiczne. Dlatego serwisy wymieniają okładziny na nie wadliwe.
chodzi o blaknięcie okładzin (gumy), którą został pokryty uchwyt. Dodatkowo u osób o wrażliwej skórze może ona wywołać reakcje alergiczne. Dlatego serwisy wymieniają okładziny na nie wadliwe.
Znany temat.
I nie widać śladów naprawy i przy okazji niczego nie zepsuli ? :D
Pozdrówka
Jak na razie wszystko jest ok. Wszystko dobrze dopasowane, nie widać ze coś było naprawiane.
wieslaws60
11-09-2012, 17:27
mnie też czeka wymiana okładziny, ale poczekam aż zacznie blaknąć
Powiedzcie mi prosze, czy 650d ma opcję raw+jpeg?
I czy ten nowy AF działa z innymi obiektywami niż canona przy filmowaniu? Chodzi mi o obiektywy po taniości: Sigma 18-50 HSM lub Tamron 17-50 zwykły AF.
Przy innych obiektywach oprócz STM będzie słychać dość głośno moment ustawiania AF :(
Kolekcjoner
18-09-2012, 13:00
Powiedzcie mi prosze, czy 650d ma opcję raw+jpeg?
Tak .
Przy innych obiektywach oprócz STM będzie słychać dość głośno moment ustawiania AF :(
No to HSM Sigmy nie jest z tych cichych?
TO też ultradźwiękowy silnik ale słychać go jak USM Canona. Dlatego STM jest specjalnie do filmów polecany:) jak będziesz miał zewnętrzny mikrofon to spoko ale wbudowany łapie nawet wibrację stabilizacji ;)
za parę dni po 7 latach użytkowania 20d przesiadam się na 650d, czego mam się spodziewać ??? .......
enforces
01-10-2012, 21:34
za parę dni po 7 latach użytkowania 20d przesiadam się na 650d, czego mam się spodziewać ??? .......
braknie ci miejsca na dysku bo rawy maja ponad 20mb :P
wiesz, należę do 99,9% społeczeństwa które nie dostrzega różnicy między rawami a jpg :), najbardziej mnie interesuje czy AF będzie szybszy i dokładniejszy niz w 20d
Ernest_DLRS
01-10-2012, 22:27
Będzie szybszy i dokładniejszy.
no to fajnie, bo bez magnezowej obudowy, kółka nastawczgo, górnego wyświetlacza i osławionej "łechtaczki" da się przeżyć, oczywiście po kilku dniach testów i porównań nie omieszakam zamieścić tu renenzji ...
[QUOTE=centur;1114091]wiesz, należę do 99,9% społeczeństwa które nie dostrzega różnicy między rawami a jpg :)QUOTE]
Chyba jeszcze nie próbowałeś fotek w trybie RAW.
Spróbuj, naprawdę warto. :mrgreen:
Pozdrówka
jeżeli nie robisz żadnego postprocessu to RAW zbędny
polecam edycje JPG vs RAW w LR4
jest duża różnica na korzyść RAW
nie zdziw sie tylko jak po 4 RAWach 650 stanie na jakieś 30sek
także -2ev 0 +2ev które mój poczciwy 40d łyka jak dzik tutaj będzie ślamazarne
a poza tym, AF w trybie filmowym, przejaskrawionym podglądem, brakiem górnego monitora to powinieneś być zadowolony
dobry zakup do amatorskiej fotografii [poza sportem]
Po 6 RAWach zapis na kartę (UHS-I) trwa tylko 4 sekundy.
Po 6 RAWach zapis na kartę (UHS-I) trwa tylko 4 sekundy.
podaję tylko to, co miało miejsce gdy testowałem aparat
Ja napiszę tak - niedawno sam się zastanawiałem na pozostaniem w serii xxxd, ale wybrałem xxd i już nie wrócę do xxxd - jednak ergonomia jest nieporównywalna.
Ja napiszę tak - niedawno sam się zastanawiałem na pozostaniem w serii xxxd, ale wybrałem xxd i już nie wrócę do xxxd - jednak ergonomia jest nieporównywalna.
Przyznam szczerze, że nie pojmuje mitologizowania "ergonomii" na tym forum. Swobodnie fotografuję na przemian korpusami xxd i xxxd i nie widzę istotnych różnic. Druga mitologia dotyczy magnezowego korpusu. Gwoździe chcecie tym wbijać? Uprzedzam, że magnezowa wytłoczka też się odkształci i w końcu pęknie...
Najbardziej żałuję, że korpus 6d nie jest stalowo-plastikowy (jak w 60d), byłaby szansa na jeszcze tańszą pełną klatkę...
jeżeli nie robisz żadnego postprocessu to RAW zbędny
polecam edycje JPG vs RAW w LR4
jest duża różnica na korzyść RAW
a poza tym, AF w trybie filmowym, przejaskrawionym podglądem, brakiem górnego monitora to powinieneś być zadowolony
dobry zakup do amatorskiej fotografii [poza sportem]
więc 40d jest szybszy niż 650 ??? co do przejaskrawionego podglądu to chyba mozna to jakoś skalibrować ten ekran, prawda... aparat kupuje głównie jako kamera do kręcenia krótkich teledysków ale do fotografi również, głównie "statycznej", niektóre moje wypociny mozna znaleźć tu:
centur - Obiektywni.pl - interaktywna galeria fotograficzna (http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-28268-0-0-0-0.php)
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/centur-karaiby-84676/
40d ma szybszy zapis i tu się kończy przewaga jej szybkości :D
niestety przy robieniu zdjęć seryjnych przy sportach motorowych ten mały niuans zdyskwalifikował 650 jako potencjalnego następce 40d
A propos mitologizowania ergonomii to przyznam, że też tak kiedyś myślałem, ale od kiedy mam korpus xxd to jednak poczułem różnicę, ale uważam również, że wszystko zależy od tego do czego potrzebujemy aparatu. Uważam, że np. w sytuacjach mało dynamicznych, gdzie nie trzeba często i szybko zmieniać ustawień to różnica między xxxd a xxd niekoniecznie jest znacząca, ale w sytuacjach dynamicznych już jednak ma znaczenie. Ostatnio byłem na pokazach lotniczych, gdzie niestety musiałem dość szybko kombinować z ustawieniami i 60d sprawdził się super, wcześniej miałem 550d i wiem, że tam pewne zmiany dokonywały się wolniej i straciłbym kilka kadrów.
Oczywiście to moja subiektywna ocena.
Tak to może wyglądać, różnica sprowadza się do większego bufora w 40d i przede wszystkim mniejszych RAW'ów.
no to fajnie, bo bez magnezowej obudowy, kółka nastawczgo, górnego wyświetlacza i osławionej "łechtaczki" da się przeżyć
no tak, ale co to za życie bez "łechtaczki"...? :wink:
hehe, jasne, że da się przeżyć, niektórzy nawet mówią, że bez tego działają szybciej.
Chyba jeszcze nie próbowałeś fotek w trybie RAW.
Spróbuj, naprawdę warto. :mrgreen:
dokładnie. naprawdę warto.
sam się łapię na tym, że jak skanuję negatywy czy zdjęcia, to szukam do obróbki RAWów, nie JPEGów.
JPEG to "zamknięty efekt finalny", niewiele tam da się poprawić. 8-)
tym bardziej, że 650D daje ładne RAWy (i chyba mają nawet więcej bitów na pixel, niż 20D więc naprawdę warto).
niestety przy robieniu zdjęć seryjnych przy sportach motorowych ten mały niuans zdyskwalifikował 650 jako potencjalnego następce 40d
a czy to nie zależy głównie od szybkości karty? :roll:
SANDISK EXTREMESD SDHC 32GB CLASS 10 - na tym miałem zwieche 30 sek po 4 rawach w serii
SANDISK EXTREMESD SDHC 32GB CLASS 10 - na tym miałem zwieche 30 sek po 4 rawach w serii
Z tymi Sandiskami to nie wiadomo który oryginał a który podróba jest. Chyba najczęściej podrabiana karta SD.
uuaaa, no to coś musiało pójść nie tak albo masz podróbkę. :-?
albo było włączone jakieś odszumianie, HTP, ALO czy inne coś (o ile 650D ma to wszystko).
odszumianie było off
nie miałem żadnych podstaw do stwierdzenia, że to lewe SD
znaczy się że dobrze podrobiona;-), też się zastanawiam jaką kartę kupić aby nie było żadnych zwiech przy wideo full hd
Video kręciło bez najmniejszych zastrzeżeń. 1080p
Kolekcjoner
02-10-2012, 13:45
Mógłbyś przybliżyć. Próbowałem serię w 650D i działał jak trzeba (nie widzę różnicy pomiędzy 30D) i to na jakieś zwykłej karcie kingstona.
Mógłbyś przybliżyć. Próbowałem serię w 650D i działał jak trzeba (nie widzę różnicy pomiędzy 30D) i to na jakieś zwykłej karcie kingstona.
działać musi
ile takich seryjnych łyka zanim sie zapcha?
u mnie przy RAWach po 4 zdjęciach był zwis
na 40d robie spokojnie 10 serii po 3 zdjecia z różnym EV
Przemek_PC
02-10-2012, 18:47
W kwestii RAW vs JPEG to mniej więcej tak jak płyta CD vs.muzyka MP3 albo DTS vs DTS HDMA czyli 99% nie słyszy różnicy tak jak 99% nie zobaczy różnicy między obrobionym RAW-em a JPEG-iem prosto z puszki.
Kolekcjoner
03-10-2012, 12:32
działać musi
ile takich seryjnych łyka zanim sie zapcha?
Chyba ze 6 i po kilku sekundach znów można jechać dalej.
W kwestii RAW vs JPEG to mniej więcej tak jak płyta CD vs.muzyka MP3 albo DTS vs DTS HDMA czyli 99% nie słyszy różnicy tak jak 99% nie zobaczy różnicy między obrobionym RAW-em a JPEG-iem prosto z puszki.
Może nawet nie to, że nie zobaczy ale bardziej że im ta różnica kompletnie zwisa ;).
szybkie pytanie do znawców: 650-tka dotarła i co zauważyłem po bliższych testach to hot pixela prawie na środku matrycy, oczywiście widać go na wysokich iso i nie we wszystkich kadrach więc pytanie, czy seria xxxd jest bardziej narażona na trefne pixele i nie warto szukać i testować w 100% sprawnego egzemplarza czy raczej odsyłac do wymiany (czego szczerze nie chce mi się robić) ???
szybkie pytanie do znawców: 650-tka dotarła i co zauważyłem po bliższych testach to hot pixela prawie na środku matrycy, oczywiście widać go na wysokich iso i nie we wszystkich kadrach więc pytanie, czy seria xxxd jest bardziej narażona na trefne pixele i nie warto szukać i testować w 100% sprawnego egzemplarza czy raczej odsyłac do wymiany (czego szczerze nie chce mi się robić) ???Spróbuj tego (http://www.youtube.com/watch?v=WJBuGhMnvFo) sposobu - nic nie kosztuje. Tutaj (http://shmuliphoto.wordpress.com/2009/12/03/fix-hot-pixel-canon/) podobny opis.
W nowym 5DMk3 zauważyłem w pewnym momencie hot-pixela czy nawet dwa. Po tym zabiegu więcej ich nie widziałem. Brzmi jak sposób na ożywienie umarłego kadzidłem, ale działa.
o żesz w morde, chyba pomogło:grin:
o żesz w morde, chyba pomogło:grin:W niektórych kręgach podejrzewa się ;), że przy włączeniu opcji manualnego czyszczenia matrycy, w aparacie dochodzi do czegoś w rodzaju przemapowania matrycy, ale brak jest oficjalnego potwierdzenia ze strony Canona.
cóż, po 4 godzinach testów wiele nie napiszę, 650 technologicznie niemal pod każdym względem góruje nad dziadkiem 20-tką jednak ma 2 poważne wady:
1. jest bardziej tandetnie wykonany ( z tym akurat da się przeżyć bo nie mam zamiaru wbijać nim gwoździ czy tez wykorzystywać w innych ekstremalnych warunkach)
2. niestety bardzo poważną wadą dla przesiadkowicza z serii xxd są gabaryty, a szczególnie ZA MAŁY UCHWYT, po prostu zdjęcia robi się mega niewygodnie, przy czym nie mam tu na myśli typowej ergonomi typu brak górnego wyświatlacza, "łechtaczki" czy kółka, brak tych elementów w ogóle mi nie przeszkadza ale dobija za mały uchwyt w każdej płaszczyźnie. Aparat fajny dla delikatnych i zgrabnych kobiecych rączek ale nie dla faceta o normalnych dłoniach. Mam nadzieję że grip trochę złagodzi mój ból bo gdyby nie to, że sprzęt z dotacyjnej kasy i kupiony głównie pod kątem video to zdecydowanie wróciłby do sklepu a na jego miejsce 60d. Naprawdę , radzę niezdecydowanym najpierw pomacać puszkę w sklepie... jakby co to pytajcie
Przemek_PC
04-10-2012, 23:00
Śmiem twierdzić, że jeśli do video to Panasonic GH2 byłby lepszym wyborem no ale teraz to jest jak to mówią już po ptokach ...
toż on jeszcze mniejszy !!!... poza tym wiesz, kupowanie panasa pod kątem wideo jak ma się juz szklarnie pod canona to chyba trochę nie teges...
Przemek_PC
04-10-2012, 23:29
A co ty chcesz 650D w ręce trzymać i filmować??? Mam szklarnię Canona, mam kamerę XH-A1 Canona a mimo to do video kupiłem GH2 z 14-42. Do tego mam jeszcze Penatcon 50/1,8 oraz Jupiter 85/2 a także zapinam EF17-40/f4L, EF70-200/f4L i poza brakiem możliwości sterowania przysłoną pracują bardzo dobrze. GH2 przede wszystkim ma wizjer i działający sprawnie podczas filmowania AF (z obiektywami Panasonic). Poza tym po wgraniu hacka znika limit 29m59s. a do tego znacznie poprawia się jakość obrazu. Zabrałem kiedyś na wesele GH2 z kitowym 14-42 i po zamontowaniu go na statywie naramiennym bardzo fajnie się filmowało, w zasadzie jak kamerą. A jak chcę się bawić w film to zakładam Penatcona 50/1,8. Można by dużo pisać ale zrobi się off-topic.
[...]niestety bardzo poważną wadą dla przesiadkowicza z serii xxd są gabaryty, a szczególnie ZA MAŁY UCHWYT, po prostu zdjęcia robi się mega niewygodnie, przy czym nie mam tu na myśli typowej ergonomi typu brak górnego wyświatlacza, "łechtaczki" czy kółka, brak tych elementów w ogóle mi nie przeszkadza ale dobija za mały uchwyt w każdej płaszczyźnie. Aparat fajny dla delikatnych i zgrabnych kobiecych rączek ale nie dla faceta o normalnych dłoniach. Mam nadzieję że grip trochę złagodzi mój ból[...]Grip poprawi sytuację.
Ernest_DLRS
05-10-2012, 12:09
Zdecydowanie grip poprawi sytuację. Posiadam 550D, czyli aparat jeszcze mniejszy od 650D (minimalnie bo minimalnie, ale jednak). Z gripem jest naprawdę całkiem wygodnie.
Ja tez miałem grip do 550d, w 60d zrezygnowałem z zakupu, ale w 550d to była mega wygoda. Był przypięty praktycznie cały czas.
szkoda że 650 nie ma choć zachowanych wymiarów protoplasty segmentu, czyli 300d którego, z tego co pamiętam, dość wygodnie trzymało się w łapsku,a tak przy okazji, te gripy na allegro po 150 zeta są coś warte ???
ja miałem DELTA (Meike), gdybym kupił 650d to bym go sobie zostawił, absolutnie żadnych problemów z nim nie było, zresztą poczytaj tutaj:
http://www.canon-board.info/pozostale-22/grip-czy-warto-przeplacaczz-28235/
post 304, 332, 341, 347, 321, 441,
na allegro z tego co widze najlepiej sprzedaje się Newell, dlatego że najtańszy ?
Ernest_DLRS
05-10-2012, 15:58
Ja z tego co pamiętam też mam Delta od Meike i sobie chwalę. Trochę guma się wybrzuszyła, ale nie odkleja się, nie sprawia to problemów, zresztą ja dość intensywnie korzystam z aparatu... Zresztą, 150zł to nie ma co wybrzydzać. Oryginał kosztuje ponad (?) 2x tyle...
Zresztą, 150zł to nie ma co wybrzydzać. Oryginał kosztuje ponad (?) 2x tyle...
ponad 3x tyle ....:!:
Meike możesz spokojnie brać.
Meike i Newell są w identycznej cenie (156zł), więc w tych dwóch polecacie Meike ??? ....
Ernest_DLRS
05-10-2012, 20:55
Meike ma zdaje się odrobinę lepsze wykonanie.
Grzesiek_PL
08-10-2012, 14:56
500D nadal daje rade ;)
DxOMark - Compare cameras side by side (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/813|0/%28brand%29/Canon/%28appareil2%29/692|0/%28brand2%29/Canon/%28appareil3%29/586|0/%28brand3%29/Canon)
bo z aparatami jest jak z samochodami, przełomowych technologii juz nie wymyślą tylko będą dodawać do juz istniejących model gadżety aby podtrzymać ruch w interesie...
Samochody to inna bajka. Tam zabija je ekologia. Im więcej nowych norm tym więcej elektroniki i krótsze życie silnika. Nawet taki olej jak 5W-30 zabija trwałość silnika kosztem ekologii. Ale to zupełny OT więc przepraszam za zaśmiecenie wątku.
Grzesiek_PL
08-10-2012, 19:17
To jest marketing a nie brak technologii ;)
Grip doszedł i muszę przyznać że pod względem wykonania jest lepiej niż się spodziewałem, dobrze spasowany, przyjemny w dotyku nawet gramtura oklein gumowych podobna do oryginalu, założony w żadnym stopniu nie zdradza, że to chińczyk za 30% ceny oryginału. Co do funkcjonalności to rzeczywiście, nieco złagodził mój ból i jest zdecydowanie lepiej choć nie idealnie, tz jest teraz dużo miejsca na palce 4 i 5 ale nadal czuć że uchwyt 650-tki jest po prostu za płytki ale mam nadzieję że się przyzywyczaję. Jakby co to pytajcie .....
Jest test na Optycznych Test Canon EOS 650D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/189.1-Test_aparatu-Canon_EOS_650D_Wstęp.html)
enforces
25-10-2012, 12:46
Jestem po lekturze. Jako użytkownik 650D zapewne chciałoby się mieć 5D no ale jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma. Potwierdziły się moje spostrzeżenia o zakresie tonalnym. Natomiast jeśli chodzi o rozdzielkę jest lepiej niż myślałem, ale mogłoby być lepiej od 600d. Co do szumów - też się rozczarowali. Nie wiem skąd Canon bierze info, że nowy procesor to 75% mniej szumów skoro nie jest to zgodne z prawdą. Chyba że przy włączonym odszumieniu
tych testów puszek canona na optycznych to ja już nie rozróżniam, za każdym razem to samo niewiele warte pitolenie...
Mnie zaskoczyło info o AF, że chyba ne jest tak odobrze, ale to może niech użytkownicy 650d się wypowiedzą.
enforces
25-10-2012, 13:53
Mnie zaskoczyło info o AF, że chyba ne jest tak odobrze, ale to może niech użytkownicy 650d się wypowiedzą.
moje obiektywy Canona są ostre w punkt. Sigmy są tak samo jak poprzednio - lekki frontfocus. 17-40mm ma idealną ostrość na każdym punkcie. Optyczne nie testowały filmowania i obiektywów STM w połączeniu z 650D. Na starszej optyce AF w trybie filmowania nie jest idealny. Mam wrażenie że chce mi popsuć szkło.
ja nie widzę zbytniej różnicy między AF z 20d a 650-tką
jeżeli AF jest szybszy niż 40d to zakładam, że lepszy niż 20d....
Canon EOS 650D - 5 rzeczy, które powinniście wiedzieć o nowym aparacie Canona (http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104662,12762158,Canon_EOS_650D___5_rzeczy__ktore _powinniscie_wiedziec.html)
Canon EOS 650D - 5 rzeczy, które powinniście wiedzieć o nowym aparacie Canona (http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104662,12762158,Canon_EOS_650D___5_rzeczy__ktore _powinniscie_wiedziec.html)
nic nie warte pitolenie, szkoda czasu
pemstudio
12-12-2012, 17:12
Dla za interesownych ML-em
https://canon-board.info/imgimported/2012/12/X8Jgr-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/X8Jgr.jpg)
enforces
12-12-2012, 18:58
Dla za interesownych ML-em
o lol. już zrobili? Szybko. Musze przetestować
pemstudio
12-12-2012, 22:24
o lol. już zrobili? Szybko. Musze przetestować
Na razie dotarli do portu by uruchomić w 650D ML. Na wersje testową trzeba będzie chwilę na pewno poczekać.
Fotomaniac
15-12-2012, 01:46
Nie jest tak dobrze, im dłużej używam, tym więcej nietrafionych zdjęć. I nie uważam tego za normę. Sprzęt "leci" do serwisu.
może problem leży w obiektywie lub technice fotografowania ??? możecie podać tego linka, z którego wynika że AF w 650 jest schrzaniony ??? zresztą nie jest tajemnicą że tacy giganci jak c czy n robią wszytsko co w ich mocy, aby AF maxymalnie źle współpracował z niesystemowymi szkłami i w ten sposób eliminują niezależną konkurencję
stintrepid
18-12-2012, 20:51
może problem leży w obiektywie lub technice fotografowania ??? możecie podać tego linka, z którego wynika że AF w 650 jest schrzaniony ??? zresztą nie jest tajemnicą że tacy giganci jak c czy n robią wszytsko co w ich mocy, aby AF maxymalnie źle współpracował z niesystemowymi szkłami i w ten sposób eliminują niezależną konkurencję
Nie muszą robic nic wystarczy ze niema specyfikacji jesli ustawiasz cos na zasadzie czarnej sktrzynki to zawsze trafisz opcje ze coś nie zadziała tak jak powinno i latami bedziesz dochodził do prawidłowych ustawień.
Dzisiaj był u mnie klient z 650d , i ku memu zdziwieniu w dość kiepskim świetle Tamron 17-50 VC nie chciał spudłować ! Moja 40d się nie umywa nawet.
Nie jest tak dobrze, im dłużej używam, tym więcej nietrafionych zdjęć. I nie uważam tego za normę. Sprzęt "leci" do serwisu.
A nie zakurzyły Ci się po prostu czujniki AF? Przedmuchaj je z gruszki i zobacz.
Zakup był tuż, tuż, ale przeczytałem to :(
Szał zakupów. UOKiK ostrzega klientów (http://biznes.onet.pl/szal-zakupow-uokik-ostrzega-klientow,18490,5377614,13297597,fotoreportaze-detal-galeria)
Nie powiem, piękna reklama dla Canona.
W teście optyczni zauważyli problemy ze współpracą Sigmy 30mm 1,4 z 650D.
Czy ktoś ma tą Sigmę z 650D i może to potwierdzić?
Zakup był tuż, tuż, ale przeczytałem to :(
Szał zakupów. UOKiK ostrzega klientów (http://biznes.onet.pl/szal-zakupow-uokik-ostrzega-klientow,18490,5377614,13297597,fotoreportaze-detal-galeria)
Nie powiem, piękna reklama dla Canona.
Canon sam informował o tej usterce już kilka miesięcy temu (w lipcu (http://www.optyczne.pl/4994-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_650D_-_noty_serwisowe.html) i w sierpniu (http://www.optyczne.pl/5056-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_650D_-_nota_serwisowa.html)). Szkoda, że wtedy nie chciało się onetowi o tym napisać. Teraz to trochę za późno na ostrzeganie. Kto był wtedy nieświadomy i kupił mógł natknąć się na felerny egzemplarz. A teraz Canon pewnie już wyeliminował tą wadę.
Canon sam informował o tej usterce już kilka miesięcy temu (w lipcu (http://www.optyczne.pl/4994-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_650D_-_noty_serwisowe.html) i w sierpniu (http://www.optyczne.pl/5056-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_650D_-_nota_serwisowa.html)). Szkoda, że wtedy nie chciało się onetowi o tym napisać. Teraz to trochę za późno na ostrzeganie. Kto był wtedy nieświadomy i kupił mógł natknąć się na felerny egzemplarz. A teraz Canon pewnie już wyeliminował tą wadę.
Odgrzane bardzo stare kotlety :)
O tym drobnym, acz niechlubnym epizodzie w historii Canona sprzed kilku miesięcy już dawno wszyscy zapomnieli i felernych aparatów nigdzie już dostać nie można (chyba że z drugiej ręki). :)
Pozdrówka
Czytając polskojęzyczną instrukcję do 650D natrafiałem na zdania, których sensu nie mogłem zrozumieć. Zajrzałem do instrukcji anglojęzycznej i ... . Ewidentene błędy w tłumaczeniu i to takie, które zupełnie zmieniają sens informacji. Nie ma ich dużo ale są i początkującego fotoamatora mogą "wyprowadzić w pole". Wysłałem maila do odpowiedniej komórki Canon Polska ale oni mają klientów w nosie. Jak już ktoś kupi sprzęt, to ma im głowy nie zawracać.
Czytając polskojęzyczną instrukcję do 650D natrafiałem na zdania, których sensu nie mogłem zrozumieć. Zajrzałem do instrukcji anglojęzycznej i ... . Ewidentene błędy w tłumaczeniu i to takie, które zupełnie zmieniają sens informacji. Nie ma ich dużo ale są i początkującego fotoamatora mogą "wyprowadzić w pole". Wysłałem maila do odpowiedniej komórki Canon Polska ale oni mają klientów w nosie. Jak już ktoś kupi sprzęt, to ma im głowy nie zawracać.
A jakie to zdanie?
Witam
Przeczytałem temat od deski do deski. Jestem amatorem który chce bardzo ambitnie podejść do tematu. Przyznam że bardzo przypasowało mi to forum i chciałbym pozostać, Jednak po przeczytaniu całego tematu nadal mam rozterki. Kiedys mój ojciec zajmował się fotografią ale było to bardzo dawno temu i nawet go nie pytam o modele bo to bez sensu. Ale przejde do konkretów. Zaczynalem od kompaktowego Canona następnie przesiadlem się na Finepix 6500fd - taka hybryda ale jak owe czasy bardzo pozytywna. Niestety z pewnych wzgledów zostawilem temat. Przyznam ze chciałbym powrócić z większą mocą do tej pasji. Mam środki ale nie o to chodzi. Moje rozterki sa natępujace - zaznaczam jestem amatorem nawet sporym ale wiem ze temat będę nurtował intensywnie. Moje oczekiwania i preferencje :
Będę fotografował głównie moje pociechy oraz drugą połówkę , nastepnie w grę wchodziły by krajobrazy ( jeżdzę dużo rowerem i na pewno wkladambym aparat w plecak ) no i na pewno filmy.
i teraz tak swoje poszukiwania zawęzilem do Canona bo mam do niego duży sentyment. Bardzo zainteresował mnie model 650 ale zastanawiam się nad 60D. Byłem nawet namacać te modele w media-expert. Jako 100 % amator po przegladzie 650 i 60 powiem tak :
niestety badałem je bez zasilania
650 (600) na +
- małe gabaryty do plecaka idealny na rower
- cena przystepna ale dla mnie nie jest to priorytet
- nowy procesor V generacji
- uchylany wyświetlacz dotykowy
na -
- przeczytalem o akcji serwisowej canona
- wydaje mi sie bardzo plastikowy i bardzo kruchy
- cena tego aparatu z obiektywem lepszy niz kit z STM to prawie 4000 tys ?!
- nadal nie mam pewności czy nie lepiej kupic aparatu z półki wyżej niż gorszego ale z hybrydowym AF - chodzi mi o filmy - czy manualne sterowanie ostrością podczas filmów jest tak bardzo męczące ?
- proste ustawienia do łaczenia flików filmowych w jedną całość - nie doczytałem czy ma to d60
Canon D60 na +
- dla mnie jakość wykonania jest lepsza na +
- wizjer bez porównania
- samo trzymanie pewniejsze i jakos tak lepiej mi się to trzyma
- dodatkowy wyswietlacz na górze
co do -
- nie wiem czy go brać czy czekać na 70d ile by nie kosztował ale by miał super Af w filamch to bym go brał
- nie umiem sobie wytłumaczyc czy lepiej zakupic 60d i zakupić szła bez STM czy kupic 650 ze szklami STM a w razie czego sprzedac body 650 i jak by d70 miał hybrid AF to szkła by pasowały ale z drugiej strony jak Af w D70 ma wygladac jak w 650 to chyba wolę D60
Jednym słowem aparatow nie testował w pracy a tylko namacalnie i to co przeczytalem . Dla takiego laika jak ja marketnig działa na wyobraźnię ale za długo pracowałem w handlu aby się temu poddać daltego mogę poczekać . Przepraszam jak coś nie tak napisałem ale pisze jak myśle
Weźmiesz 60D a na pewno nie pożałujesz, weźmiesz 650d też nie pożałujesz dopóki nie pobawisz się bardziej serio 60D ;)
maxx:
po1 nie patrz na akcję serwisową bo dotyczyła nieistotnej pierdoły
po2 nie porównuj cen body z obiektywami bo to bez sensu
po3 sterowanie ostrością podczas filmowania jest raczej męczące
po4 nie zwracaj uwagi na funkcje edycyjne w aparacie bo to niewiele warte gażety, darmowe programy będą 100x lepsze do edycji filmu czy foto
po5 zapomnij że 70d będzie miał super AF w trybie filmowania, co najwyżej taki jak w 650d, nic poza tym
po6 650d ma teraz bardzo atrakcyjnę cenę (2300)
po7 miałem tą samą rozterkę, kupiłem 650 i żałuję że nie dopłaciłem do 60d bo zbyt mały uchwyt w 650d doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji, poza tym super maszynka... przewaga 60d w kwesti górnego wyświetlacza, lepszej baterii czy paru innych gażetów praktycznie nie ma dla mnie znaczenia tylko ten cholerny uchwyt...:neutral:
bardzo dziękuje za odp
Bangi na pewno jest tak jak piszesz ale boje się ze jestem bez porównania amtorem bo D60 trzymałem tylko w ręku i byc może on przerastal by mnie możliwościami które ty potrafisz wykorzystać ale po prostu lepiej mi lezał w ręku
Centur twoje odp są dla mnie bardzo ważne. Jestem bardziej skłony ku 650 i nie dla ceny bo moge dać sporo więcej ale rozchodzi się o szkła i odp nr.2 bo nie za bardzo to rozumiem i chciałbym odpowiednio zainwetować. Pozatym mogę mieć mylne pojęcie bo może nie ma aparatu na lata i nie należy podchodzic tak do tematu tylko kupic coś a potem po prostu sprzedać . Tyle że nie mam doświadczenia jak sprzedaję się uzywany aparat oraz jak dużo się na tym traci i jakaa jest chodliwośc używanych aparatów. Jestem z tych co pedantycznie dbam o to co mam ( rower ,samochód, aparat itp ) więc może to nie problem.
Co do 650 to głowna rozterka polega na tym że kit obiektyw jest chyba na totalny początek. Przyzwyczaiłem sie do Fuji gdzie zoom jest 11X. Więc " podobny " zestaw canona z STM to koszt ponad 1500 zł jak patrze ( może się mylę ) więc całość wynosi ponad 3800 a to są ceny D60 z 18-105. Jestem w wielkiej kropce ....:(
i tak ogolnie na koniec mam telefon który nagrywa w hd i nie ma Af i to mi nie przeszkadza wiec moze przesadzam z tym nagrywaniem ze musi byc koniecznie hybrydowy AF
no i ostnie bardzo nie typowe pytanie - jestem wielkim fanem pływania i sportów wodnych - mój tel nagrywa pod wodą ale do głebokości 1 m - ja lubię czasami nizej zejść czego nie robie z telefonem bo strach. Czy do w/w modeli można dokupic obudowy wodoodporne ? to juz tylko tak na marginesie
Jeśli będziesz w stanie używać 650d to tym bardziej 60D, nie przerośnie Cię on możliwościami, gdyż zasadniczo, zasada działania jest taka sama jak w przyapdku 650d lub innych xxxd, a być może ma nawet mniej możliwości czyt. bajerów niż 650d ;)
W pełni popieram to co napisałe centur.
a ja dodam, że nie wiem czy ktokolwiek filmuje lustrzanką na AF :p ten "śledzący AF" jest marny i nie daje sobie rady nawet z biegającym psem czy chodzącym dzieckiem, przeglądałem gdzieś testy z 650d z STM i nie ma sensu żebyś traktował to jako wielki +
bardzo dziękuje za odp
Bangi na pewno jest tak jak piszesz ale boje się ze jestem bez porównania amtorem bo D60 trzymałem tylko w ręku i byc może on przerastal by mnie możliwościami które ty potrafisz wykorzystać ale po prostu lepiej mi lezał w ręku
Centur twoje odp są dla mnie bardzo ważne. Jestem bardziej skłony ku 650 i nie dla ceny bo moge dać sporo więcej ale rozchodzi się o szkła i odp nr.2 bo nie za bardzo to rozumiem i chciałbym odpowiednio zainwetować. Pozatym mogę mieć mylne pojęcie bo może nie ma aparatu na lata i nie należy podchodzic tak do tematu tylko kupic coś a potem po prostu sprzedać . Tyle że nie mam doświadczenia jak sprzedaję się uzywany aparat oraz jak dużo się na tym traci i jakaa jest chodliwośc używanych aparatów. Jestem z tych co pedantycznie dbam o to co mam ( rower ,samochód, aparat itp ) więc może to nie problem.
miałem na myśli to abyś osobno rozważał kupno body i osobno kupno szkieł, to że na allegro czy ceneo mamy przróżne zestawy body + szkło albo body + 2 szkła to są to zestawy będące tylko i wyłącznie wytworem wyobraźni sprzedawców a raczej ich chęci zarobienia większej kasy. Do 60d i 650d możesz podpiąć dowolne szkła i oba będą pracowały tak samo, oczywiście za wyjątkiem szkieł STM których 60d nie wykorzysta w 100% w trybie video tak jak 650 ale dla mnie to zbędny gadżet i podobno mało efektywny. Jeśli chodzi o utratę wartości to myślę ze bardziej korzystnie jest kupić 650d ale reasumując, jeśli chcesz filmowac aparatem to bierz 650 + stm a jeśli głównie do foto to 60d + szkiełko na jakie masz ochotę ......
Co do filmowania lustrzanką to przyznam, że przed zakupem lustra byłem kiedyś mocno na to napalony, że właśnie będę kręcił filmiki, szczególnie dziecku i co się okazało? Częściej kręcę filmiki smartfonem niż lustrem. Owszem czasem mi się zdarzy pobawić filmikami, np. RNAV, ale właśnie to jest zabawa a nie poważane wykorzystanie. Jeżeli na te filmiki jesteś tylko napalony, to nie patrz na lustro prze pryzmat filmików a raczej foto, a 60d pod tym względem jest po prostu dużo wygodniejszy.
dziękuje za odpowiedzi ;)
przepraszam ze tak zapytam ale czy Wy mieliście tak samo ?
jest godzina prawie 1 w naocy jutro wstaję na rano do pracy a ja czytam testy aparatów które mnie interesuja :)
tak na trzeźwo myśląc to podjełem najlepszą decyzję - wstrzymuję się choć nie wiem jak długo tak wytrzymam
a to wszystko dlatego ze czytam zachodnie przecieki co do serii 70/700 i chyba robi się coraz gęstrza atmosfera wiec może bedzie grom z jasnego nieba
i co ś czuje ze jak wyjdzie nowy 70d to jedak serce bedzie przed rozumem i marketnig Canona mnie pokona :(
Witam wszystkich
Miałem wcześniej Eosa 500d i sprzedałem. Był bardzo fajny jednak bardzo chciałem mieć aparat z uchylnym ekranem LCD. 650d ma kilka dodatkowych funkcji które są bardzo ciekawe.
Długo zastanawiałem się czy czekać na 700d ew. 70d czy kupić 60d.
60d trzyma się fajnie ale jednak jest to dużo starsza konstrukcja. Jest też trochę większy a ja pomimo dużej łapki nie narzekam na trzymanie 650 - nie jest tak źle.
Dokupiłem szkiełko Tamrona 17-50 i jest rewelacja.
Aparacik kupiłem w sklepie Euro w ratach 0% ciekawa opcja :) 10 rat po 264,9zł
Jedyne co jest nie fajne to szorstki, chropowaty plastik z którego jest zbudowany, w 500d było nieco lepiej.
Na tym aparaciku podszkolę, akurat wyjdzie może 70d, stanieje i wtedy będzie można kupić.
Polecam 650d dla tych którzy mają wahania :) - ja jeszcze miałem duży dylemat nad Sony a57 ew. 65 i może kiedyś się skuszę na Sony - RX100 jest rewelacyjny.
Pozdrawiam
SkowronWro
14-02-2013, 10:21
Witam wszystkich
60d trzyma się fajnie ale jednak jest to dużo starsza konstrukcja. Jest też trochę większy a ja pomimo dużej łapki nie narzekam na trzymanie 650 - nie jest tak źle.
tylko ze obrazek daje ten sam co 650d;)
co ś czuje ze jak wyjdzie nowy 70d to jedak serce bedzie przed rozumem i marketnig Canona mnie pokona :(
jak śpisz na kasie i chcesz płacić frajerski "podatek od nowości" to czekaj 8-)
od wczoraj kiedy przyszedł mi do 650d Tamron 17-50 nie mogę przestać się nim podniecać :) zdjęcia robi rewelacyjne.
Zastanawiam się teraz nad szerokim kątem Tamron 10-24 ew. Sigma 10-20 - z tym że Tamron chyba będzie lepszy, jaśniejszy i podobno lepiej ostrzy.
Polecam 650d jeszcze bardziej niż wczoraj :)
Najważniejsze, że Ci pasuje i jesteś zadowolony.
Ale, no właśnie ale, czy robi bardziej rewelacyjne zdjęcia niż 500d??? ;)
Marzy Wam się 5d III? A może jednak 650d lepszy? ;)
Do obejrzenia w wolnej chwili: DER Autofokustest (6D / 5D III / 5D II / 7D / 650D - Lumix GH3/GH2) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=6IEwwZuQqKM)
Uprzedzając pytania: nie mam dostępu do drugiej części "testu".
jak śpisz na kasie i chcesz płacić frajerski "podatek od nowości" to czekaj 8-)
Sam prowadzilem działalność handlową - zjadłem na tym zęby naprawdę i przyznaje Ci racje. Spokojnie wiem o tym ale chciałbym w koncu się na coś zdecydować a czekam na 70D bo ogólnie jestem ciekawy ile bedzie kosztował.
A to test 650D z obiektywem STM. Co prawda nie tak dokładny jak ten niemiecki powyzej ale z polskim akcentem :)
Canon 650D T4i 18 -135mm with Image Stabilization test footage - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=BDlvbAvaJjo)
Ja szukałem wypasionego kompakta ponieważ podróżuję motocyklem i chciałem mieć coś dobrego w kieszeni, zawsze pod ręką. Przeważnie najlepiej sprawdzały się Canony Ixusy - ale teraz wypróbowałem topowy model RX100 z Sony i fakt jest dobry.
Myślałem o Nexie 5 jednak dla mnie to nie jest kompakt bo z takim obiektywem i gabarytami do kieszeni go nie włożę, a jak mam wyjmować z kufra to wole już mojego Eosika.
Fakt że xxxd wielkościowo są można powiedzieć jak dla mnie idealne - 60d może lepiej sie trzyma ale kosztem gabarytów a dla mnie to też ważne.
W dzisiejszych czasach dąży się do zmniejszania gabarytów i upychania funkcji i możliwości z olbrzymów - np. RX1.
To że dzisiaj każdy z nas chciałby widzieć 70d - i ja też może zamienię po jakimś czasie tą 650d na 70d - to wcale nie jest powiedziane że za ten czas Nexy albo Eos M zostanie tak dopracowany że nie będzie potrzeby nosić takich grzmotów.
Osobiście bardzo przypasowały mi też aparaty Sony do których w ogóle przekonania nie miałem. Nikon mnie w ogóle nie jara... Zawsze byłem i pewnie będę Canonowcem.
Co do porównania 650 z 500d - dziś nawet miałem w łapkach swoją byłą 500d i tak jak myślałem. Plastik z 500d wg mnie jest fajniejszy bo nie jest chropowaty - a ta chropowatość mnie trochę wkurza - zostają ślady itd.
Co do zdjęć - 500d miałem z kitowym 18-55 i chyba nie było żadnej różnicy w zdjęciach... 500 naprawdę nawet na kicie robiła bardzo dobre foty.
Teraz jednak, kiedy mam Tamronka w 650 zdjęcia są naprawdę świetne ale kiedy włożyłbym go do 500 pewnie byłoby to samo.
Ja jestem fanem nowości, zawsze chciałbym mieć coś świeżego, wiem wiem - marketing i nic więcej ale tak już mam i nic nie poradzę :)
60d dziś można kupić body za 2980zł - ale i tak wybrałem 650 - cena nie grała zbytnio roli...
Poniżej 3 zdjęcia które zrobiłem jeszcze moim 500d z kitowym obiektywem, oczywiście troszkę dołożyłem kolorków w Picassie ale ogólnie zdjęcia wydają mi się ok.
https://canon-board.info/imgimported/2013/02/fb5-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-fY8y6DPLEx0/UQP1ZJG_U4I/AAAAAAAAMds/PiPqpzim_uw/s720/fb5.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2013/02/fb6-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-VM4a1TJ2d9w/UQP1bekqYTI/AAAAAAAAMd0/QcPUadzsDBw/s720/fb6.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2013/02/fb3-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-N-ca-P0BS74/UQP1WHGUuWI/AAAAAAAAMdc/sqH_q1FMedY/s720/fb3.jpg)
http://www.youtube.com/watch?v=6IEwwZuQqKM
ciekawy ten test, jak dobrze zrozumieałem AF w 650d jest szybszy i celniejszy niż 7d :-D
a znacie stronkę snapsort ? Jest porównanie praktycznie każdego sprzętu jaki sobie wymyślicie...
Np 650d z nexem 5r - eos wygrał jednak jakość zdjęć niby Nex ma dużo lepszą.....
http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-650D-vs-Sony-NEX-5R
Ciekawe czy te testy są dobre
@EosMan - przyjemne te zdjęcia, jak dla mnie bardzo, szczególnie w kontekście wykonania kitem.
Dlatego widzicie - każdy mówi że kit to lipa - bo może i wykonaniem nie grzeszy itd ale nikt mi nie powie że jak ktoś nie umie robić zdjęć lustrem to małpa zrobi lepsze. Ja np dopiero się uczę ale żadna małpa nie zrobi lepszego zdjęcia bo od razu widać że lustro to lustro - no chyba że jakieś dziadowskie...
Te zdjęcia były robione w trybie zielonym a mimo to wg mnie nic im nie brakuje :) - przynajmniej jak dla mnie są wystarczające.
Jeszcze jakby się pobawił Raw-ami byłoby jeszcze lepiej ale ja nigdy ich nie robie...
Prośba do posiadaczy 650D o przetestowanie autofocusa na najmniejszej ogniskowej posiadanego obiektywu. Interesuje mnie AF w trybie tradycyjnym fazowym (podgląd przez wizjer). Nastaw na pomiar jednopunktowy.
U mnie stwierdziłem frontfocus na najmniejszej ogniskowej podobnie na dwóch obiektywach 18-135mm canon i sigma 55-200mm. Czy ten defekt jest typowym czy mi się trafił felerny?
https://dl.dropbox.com/u/60521830/Foto/BF-FF_Test_wycin_2.pdf
U mnie jest ok. Sprawdziłem 2 obiektywy (kit) oraz 70-300 na 2 tablicach testowych i 5 bateriach ustawionych jedna za drugą.
Witam kolegów ponownie. Nie wiem czy mogę tutaj zadać to pytanie ale jest częśćiowo związane z 650d więc napiszę tutaj.Po przeanalizowaniu prawie wszystkich aparatów w przedziale cenowym do 3000 tys z podstawowym obiektywem zdecydowałem się na 650d. Myślałem nad Sony a57 nawet a58 którego premiera była niedawno, Pentax KX30,Nikon5200 ale ostatecznie Canon najbardziej mi podchodzi. Myślałem też nad 60D ale jednak 650d jest trochę nowszym rozwiązaniem a na początek myślę że lepszy.
Jednak mam iny dylemat. Nie wiem w jakie szkło bardziej pójść a myślałem nad :
Canon
50mm f/1.4 - raczej jestem na niego zdecydowany
50mm f/1.8 - po przeczytaniu opinni o kruchości tej konstrukcji trochę się zniechęciłem
17-55mm f3.5-56 IS USM - taki lepszy zamiennik kita z szybszym AF
18-135 mm STM
18-200 mm
Tamron 17-50mm 2.8 - bardzo dobry zamiennik kita
Teraz moje rozterki polegają na tym co lepsze na początek i z czego amator bardziej by się cieszył. Mogę kupić jeden " lepszy " obiektyw - o tych z czerwonymi ringami nawet nie myśle. Mam wybór czy wziąć 50mm f/1.4 oraz obiektyw kit czy może 18-135 STM z 50 1.8 ? Przez pewniem okres bardzo zastanawiałem się nad Tamronem ale pomyślałem sobie że do ciemniejszych klimatów miał bym właśnie 50 1.4 a kit byłby na codzień. STM mnie kusi bo na pewno będą filmy ale sam nie wiem czy warto się tak pchać i czy może po prostu wziąć 50 1.4 oraz wynalazłem takie coś jak kit tyle że z USM bo jak dobrze rozumuje to te STm to jakby usprawniony USM. Tak ogólnie mi chodzi z doświadczenie podpowiedźcie co najczęściej się używa i co by dawało większy fun. Zdjęć ptaków czy sportowców nie wykluczam ale pewnie to przyjdzie później i dlatego myślałem nad 50-250 canona ale to na pewno z czasem.
enforces
25-02-2013, 14:30
a znacie stronkę snapsort ? Jest porównanie praktycznie każdego sprzętu jaki sobie wymyślicie...
Np 650d z nexem 5r - eos wygrał jednak jakość zdjęć niby Nex ma dużo lepszą.....
Canon 650D vs Sony NEX-5R - Our Analysis (http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-650D-vs-Sony-NEX-5R)
Ciekawe czy te testy są dobre
Sprawdzilem u siebie - 650D z 17-40mm daje w punkt.
Witam kolegów ponownie. Nie wiem czy mogę tutaj zadać to pytanie ale jest częśćiowo związane z 650d więc napiszę tutaj.Po przeanalizowaniu prawie wszystkich aparatów w przedziale cenowym do 3000 tys z podstawowym obiektywem zdecydowałem się na 650d. Myślałem nad Sony a57 nawet a58 którego premiera była niedawno, Pentax KX30,Nikon5200 ale ostatecznie Canon najbardziej mi podchodzi. Myślałem też nad 60D ale jednak 650d jest trochę nowszym rozwiązaniem a na początek myślę że lepszy.
Jednak mam iny dylemat. Nie wiem w jakie szkło bardziej pójść a myślałem nad :
Canon
50mm f/1.4 - raczej jestem na niego zdecydowany
50mm f/1.8 - po przeczytaniu opinni o kruchości tej konstrukcji trochę się zniechęciłem
17-55mm f3.5-56 IS USM - taki lepszy zamiennik kita z szybszym AF
18-135 mm STM
18-200 mm
Tamron 17-50mm 2.8 - bardzo dobry zamiennik kita
Teraz moje rozterki polegają na tym co lepsze na początek i z czego amator bardziej by się cieszył. Mogę kupić jeden " lepszy " obiektyw - o tych z czerwonymi ringami nawet nie myśle. Mam wybór czy wziąć 50mm f/1.4 oraz obiektyw kit czy może 18-135 STM z 50 1.8 ? Przez pewniem okres bardzo zastanawiałem się nad Tamronem ale pomyślałem sobie że do ciemniejszych klimatów miał bym właśnie 50 1.4 a kit byłby na codzień. STM mnie kusi bo na pewno będą filmy ale sam nie wiem czy warto się tak pchać i czy może po prostu wziąć 50 1.4 oraz wynalazłem takie coś jak kit tyle że z USM bo jak dobrze rozumuje to te STm to jakby usprawniony USM. Tak ogólnie mi chodzi z doświadczenie podpowiedźcie co najczęściej się używa i co by dawało większy fun. Zdjęć ptaków czy sportowców nie wykluczam ale pewnie to przyjdzie później i dlatego myślałem nad 50-250 canona ale to na pewno z czasem.
na początek radzę odpuścić sobie stałkę gdyż będzie ci brakowało szerokiego i tele, celuj w zoomy, dla amatora są praktyczniejsze i dają więcej, jak to określiłeś, "fun"...8-)
na początek radzę odpuścić sobie stałkę gdyż będzie ci brakowało szerokiego i tele, celuj w zoomy, dla amatora są praktyczniejsze i dają więcej, jak to określiłeś, "fun"...8-)
hmm pewnie masz rację ale chyba nie jestem w stanie zrezygnowac z 50 mm. Z poprzedniego aparatu jak pamiętam żadko robilem zdjęcia bo zoomie 11x razy zdjęcia były fatalnie poruszone no i przedewszystkim brakowało mi bokeh i na pewno chciałbym robić sporo portretów ( dzieci,chrześniaki, żona itp).
cykam sie z tym kupnem bo jak teraz wydam kase to szybko nie kupie sobie drugiego obiektywu
dlatego co byście wzieli
50mm 1.4 i jakiś uzywany w dobrym stanie 18-135
czy może 50mm 1.8 i nowy 18-135 STM
jest jeszcze jedna opcja tzn widzialem 50mm 1.8 ze stalowym bagnetem na allegro ale nic nie wiem na ten temat plus do tego 18-135 STM
tak sobie rozumuje ze 17-135 STM to taki byłby uniwersalny bo było by w miare szeroko 17mm czyli okolo 28 na crop i byłby zoom oraz ten STM co mnie tak męczy
najgorsze ze to jest tylko moja teoria a wy znacie to lepiej z praktyki - na pewno szerszy kat jak najbardziej bo w tym roku wybieram się z rodzinka do norwegii i znajomy pokazywał mi fotki krajobrazowe to poprostu szczeka w dól
jak bym miał myśleć o czymś nie drogim z szerokim katem to co warto brać pod uwagę ?
ps ogladałem twoje fotki z podróży poślubnej na karaibach - podobają mi sie
co to dokładnie za tamrony \/ myślalem że takie rozmyscie tła przy portretach to tylko obiektywami z typu 1.4 czy 1.8
w zaledwie dwóch postach stworzyłeś 2 wirtualne obiektywy: 17-55 f:3.5-5,6 oraz 17-135 STM także po 1. radzę uważniej czytać i pisać 8-) a po2. nikt za Ciebie decyzji nie podejmie bo 50/1.4 i 18-135 STM to dwa totalnie róże szkła do różnych zastosowań które musisz jasno i precyzyjnie określić. Może poszukaj używki 15-85 skoro ma być uniwersalnie......
--- Kolejny post ---
ps ogladałem twoje fotki z podróży poślubnej na karaibach - podobają mi sie
co to dokładnie za tamrony \/ myślalem że takie rozmyscie tła przy portretach to tylko obiektywami z typu 1.4 czy 1.8
90/2.8 macro i 17-35/2.8-4.0
myślalem jedno napisalem drugie - fakt
50mm to portrety , robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych ( zdjęcia nocne miasta - mam ładne widoki niedaleko)
18-135 STM - filmy , zomm taki na razie chyba wystarczajacy, i taki niby szeroki kąt na poczatek
Tez mialem dylemat. Wybralem Tamronka bez vc i jestem mega zadowolony. W marcu wchodzi 70d :)
Tez mialem dylemat. Wybralem Tamronka bez vc i jestem mega zadowolony. W marcu wchodzi 70d :)
wiem ale postanowiłem się podszkolić na 650 a potem jak cenia spadnie to czemu nie
W marcu wchodzi 70d :)
czyli 60d z wi-fi, gps, dotykowym wyświetlaczem i jeszcze paroma gadżetami...
czyli 60d z wi-fi, gps, dotykowym wyświetlaczem i jeszcze paroma gadżetami...
Jeżelli tak to ma byc to bedę szczęśliwy z wyboru tego co mam
dziś odebrałem Canona
pierwsze foty za płoty
co moge powiedzieć jako kompletny amator, myśle że dobrze zrobiłem że nie mierzyłem wyżej na początek. Przesadka z hybrydy na lustrzanke jest widoczna. Zdjęcia są ok do tego co robiłem wcześniej ale czuję że obiekty kit to raczej nie na długo tzn w moim przypadku ustawienia manualne od podstaw do nauki ale byłem na to przygotowany
sam aparat z kit 18-55 nie jest specjalnie duży ani ciężki choć w porownani z kompaktami na pewno jest inaczej - tak stwierdziła moja żona przyzwyczajona do aparacikow do torebki
obsługa menu i ustawień na pewno jest kwestią czasu
Ogólnie wszystko jest ok do momentu nagrywania filmów - jest inaczej niż w przypadku nagrywania ze standardowego aparatu. Aparat/obiektyw błądzi szukając ostrości a jak ją złapie to i tak nic z tego jak obiekt się rusza bo wszystko zaczyna się na nowo. Pewnie STM to poprawia ale nie stem pewny czy dynamiczne sceny będą ok. Tutaj z tego co widziałem Sony po prostu jest lepsze. Choć przyznam że widzialem filmy z niższych modeli i wyglada to ok więc jest to po części kwestia doświadczenia i innych wypadkowych
tak ogólnie to bakcyl jest zobaczymy co dalej jak tak dalej to bedą inwestycje - polecam amatorom ten model choć rozeznani na pewno też go ogarną pod swoje preferencje
Przemek_PC
27-02-2013, 21:50
Canony do filmowania z autofokusem się nie nadają i żaden obiektyw tego nie zmieni. No może źle napisałem, obiektyw owszem zmieni ale taki wyposażony w porządny pierścień ostrości z podpiętym follow focusem. Do tego oczywiście trening i jeszcze raz trening w ręcznym ustawianiu ostrości. Jednak o AF w czasie filmowania dynamicznych scen zapomnij.
Jednak o AF w czasie filmowania dynamicznych scen zapomnij.
nawet kamery profi nie dają z tym rady a co dopiero aparaty fotograficzne 8-)
mam pytanie czy w swoich 650 aktualizowaliście oprogramowanie ? Pytam bo szukam i nie moge znaleść oraz mam pytanie czym zabezpieczyliście wyświetlacz co polecacie
mam pytanie czy w swoich 650 aktualizowaliście oprogramowanie ? Pytam bo szukam i nie moge znaleść oraz mam pytanie czym zabezpieczyliście wyświetlacz co polecacie
jak canon wyda nowy firmware to pewnie zaktualizuję ale póki co nic nie słyszałem a zabezpieczanie czymkolwiek wyświetlacza kojarzy mi się z dziadkami z lat 90-tych, którzy piloty tv owijali szczelnie w worki foliowe aby 'cyferki nie zeszły' 8-)
zaszkodzic nie zaszkodzi a jak coś jest bardziej zadbane to łatwiej w odsprzedaży
przed chwilą znalazlem soft 1.2.0 ale go nie zainstaluje bo z tego co czytam to zawiera błąd - podają jakies poprawki ale za słabo znam angielski
z tego co rozumiem to poprawia współprace szczegolnie z obiektywem 40 2.8 oraz kilka innych funkcji
zaszkodzic nie zaszkodzi a jak coś jest bardziej zadbane to łatwiej w odsprzedaży
ten sam argument słyszę od zwolenników obklejania np.smartfonów ale w mioch oczach jest on po prostu żenujący, szczególnie w odniesieniu do 650d, posiadającego 'chowany' ekranik, w ogóle dla mnie to jest jakiś chory i poroniony pomysł oblkejanie cokolwiek!!! równie dobrze mozna byłoby nie zdejmować folii z karoserii i pokrowców z siedzeń nowego auta aby lepiej do odsprzedać 8-)....... co do softu na canon-europe nie ma żadnego nowego firmware do 650d
bez przesady wiadomo folia na siedzeniach a na ekranie to sa inne sprawy dodatkowo nie ochroni przed uderzeniem ale ja jestem leniwy i nie chce mi się wykręcać wyświetlacza i zostawiam go wykrecony a dodatkowo są folie które zwiększaja widocznośc ekranu przy ostrym świetle dodatkowo paluchy sa mniej widoczne
a ten soft to fakt to jest tylko do biektywu teraz sie zagłębiłem
bez przesady wiadomo folia na siedzeniach a na ekranie to sa inne sprawy dodatkowo nie ochroni przed uderzeniem ale ja jestem leniwy i nie chce mi się wykręcać wyświetlacza i zostawiam go wykrecony a dodatkowo są folie które zwiększaja widocznośc ekranu przy ostrym świetle dodatkowo paluchy sa mniej widoczne
a ten soft to fakt to jest tylko do biektywu teraz sie zagłębiłem
Wybacz, że się czepiam, ale polecam zapoznać się ze znakami interpunkcyjnymi, bo tragicznie się czyta coś takiego jak powyżej.
Wybacz, że się czepiam, ale polecam zapoznać się ze znakami interpunkcyjnymi, bo tragicznie się czyta coś takiego jak powyżej.
walcze z tym - to pozostałośc po pracy gdzie pisało się bez patrzenia na klawiaturę aby więcej i szybciej gdzie wszelkie zasady gramatyki nie miały znaczenia
Przepraszam, że ciągnę ten off-topic, ale patrzenie bądź niepatrzenie na klawiaturę nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem najprostszych zasad gramatyki, interpunkcji bądź używaniem polskich znaków.
Napisane bez patrzenia na klawiaturę z domku dla ptaków.
Witam ponownie. Mam pytanie dotyczace 650d. Czy da się na stałe włączyc wyświetlane informacje w małym wizjerze?. Przeczytalem całą instrukcje ale nic nie znalazlem. W menu też specjalnie nic nie widać.
nie, wyłączają się samoistnie gdy nic nie ustawiasz, naprawdę Ci to przeszkadza?
W sumie nie tak bardzo ale jest to jakiś minus . Najbardziej mi to przeszkadza jak czekam na lepsze ujęcie albo jak śledzę jakiś obiekt w ruchu.
Witam,
Mam problem. Przy próbie zamontowania do 650d obiektywów M42 wyskakuje mi "Aktualizacja Firmware nie powiodła się. Spróbuj ponownie." Czy ktoś wie co zrobić?
Czy ktoś wie co zrobić?
Zakleić styki na przejściówce do M42. U mnie to pomogło. Czekam jednak na jakiś upgrade firmware'u który rozwiązałby ten problem. Biorąc jednak pod uwagę fakt iż pojawił się następca 650D coraz bardziej w to wątpię.
Zakleić styki na przejściówce do M42. U mnie to pomogło. Czekam jednak na jakiś upgrade firmware'u który rozwiązałby ten problem. Biorąc jednak pod uwagę fakt iż pojawił się następca 650D coraz bardziej w to wątpię.
Zapomnij o upgradzie. To jest problem twórcy przejściówki, a nie Canona.
sylwiech
30-03-2013, 00:35
Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu w 650d w menu nie ma opcji 'lampa błyskowa' ?
DonBilson
30-03-2013, 01:32
Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu w 650d w menu nie ma opcji 'lampa błyskowa' ?
Przecież jest takowa opcja w Menu...
przejrzyj dokladnie badz siagniej do instrukcji obslugi :)
Witam ponownie
mam do was koledzy pytanie
chodzi mi o posiadaczy T 17-50
Od jakiegos czasu pstrykam od podstaw. Kupiłem 50 1.8 ale przy moim korzystaniu nauczylem się jego wad oraz mam funduszę aby to poprawić
w sumie kupno lepszej stałki 35 f 2.0 chyba nic bardzo nie zmieni bo brak światła nie jest bardzo doskwierający a zależy mi teraz głownie na ostrości przy różnych ognikowych
tak naprawdę bardzo podoba mi sie canon 15-85 ale to co czytalem na temat Tamrona mnie przekonuje
mam pytanie - czy teraz kupili byście ten obiektyw jeszcze raz ?
czy w tej cenie mozna coś dostac ostrego - nie bardzo zależy mi na jasności
warto dopłacić do VC ? filmy biorę pod uwagę
czy faktycznie AF jest bardzo glośny ?
Mam 17-50 bez VC, jak dla mnie VC nie jest szczególnie potrzebne, ale IMHO to już zależy od indywidualnych preferencji.
Co do głośności AF – tak jest głośny, przynamniej w porównaniu do C 18-135, którego miałem wcześniej, ale mi to w zupełności nie przeszkadza ;)
Czy kupiłbym drugi raz – jeżeli cena nowego Canona 17-55 f2.8 spadła by do ok. 2000 zł to nie kupiłbym, bo kupiłbym Canona, ale ta cena Canona to marzenie, więc IMHO Tami 17-50 f2.8 konkurencji nie ma ;)
Mam dokładnie takie wnioski jak Bangi. Używaniem 17-50 bez VC. AF słychać ale nie był to dla mnie jakiś znaczący problem. Obrazek był moim zdaniem ostry. Ogólnie byłem zadowolony. Zmiana była związana z przejściem na FF.
McMelassa
02-04-2013, 11:15
Mam 17-50 z VC. Również nie zmieniłbym na Canona (Chyba ze cena zejdzie do 2000 :) ) Głośność w porównaniu do powiedzmy 85 F1.8 i 70-200 F4 wyższa lecz nie należy jej demonizować. Po wykonaniu kalibracji (na gwarancji) - bardzo ładnie pracuje.
Mam 17-50 z VC. Również nie zmieniłbym na Canona (Chyba ze cena zejdzie do 2000 :) ) Głośność w porównaniu do powiedzmy 85 F1.8 i 70-200 F4 wyższa lecz nie należy jej demonizować. Po wykonaniu kalibracji (na gwarancji) - bardzo ładnie pracuje.
Tamron 17-50 z VC czy bez to całkiem fajne szkło ale jego porównanie do eLi 70-200/4,0 choć najtańszej ma się nijak :(
więc dalej już nie szukam - dziękuje
Witam ponownie. Zamówiłem już T 17-50 VC u Cichego. Zostało mi na zakupy max 500 zł. Chciałbym kupić coś szybko aby sie środki nie rozeszły. Barkuje mi zooma. W tej cenie chciałem już kupic 55-250 ale zainteresowałem się 75-300 f4-5.6 III. Co prawda jest to wersja beż USM czego wcale nie potrzebuję. Gorzej ze nie posiada IS ale bede go używał tylko w terenie ( głownie ptaki , wiewiórki w parku - taki spacery z synem ogólnie). W tej cenie mogę mieć jak nowy uzywany w/w obiektyw. Moje pytanie czy warto ?
jacek_73
08-04-2013, 18:06
... Moje pytanie czy warto ?
nowsza konstrukcja + IS vs. +50mm na dłuższym końcu. Warto? Zastanów się, a nawet prześpij się z tym (tylko nie mów żonie) - jutro też jest dzień...i pojutrze :)
Moje pytanie czy warto ?
Nie wiem co ten post robi w tym wątku. Nie ma on nic wspólnego z 650D. Ale w temacie - nie, nie warto. 55-250 IS jest plastikowy ale obrazek daje lepszy od starych wynalazków typu 75-300. A IS się też przydaje. Ze starych obiektywów jeśli chcesz to zainteresuj się Canonem 70 - 210 3,5-4,5. (Uwaga, wersja ze stałym światłem 4,0 to też lipa).
nowsza konstrukcja + IS vs. +50mm na dłuższym końcu. Warto? Zastanów się, a nawet prześpij się z tym (tylko nie mów żonie) - jutro też jest dzień...i pojutrze :)
to już robie od jakiegos czasu - dlatego myślalem nad 55-250 ale poczytalem testy i popatrzyłem sample i 75-300 ( w zasadzie 75-200) jest ok. Is wazny ale mam zamiar focić w ładną pogodę a testy to już traktuję mało wiarygodnie - wazniejsze jest to co piszą użytkownicy
--- Kolejny post ---
Nie wiem co ten post robi w tym wątku. Nie ma on nic wspólnego z 650D. Ale w temacie - nie, nie warto. 55-250 IS jest plastikowy ale obrazek daje lepszy od starych wynalazków typu 75-300. A IS się też przydaje. Ze starych obiektywów jeśli chcesz to zainteresuj się Canonem 70 - 210 3,5-4,5. (Uwaga, wersja ze stałym światłem 4,0 to też lipa).
zabiłeś mi klina bo tego obiektywu wcale nie brałem go pod uwagę - nie przeszkadza mi to że to konstrukcja jest strsza od 75-300 o 9 lat bo liczy sie efekt końcowy a jak piszą to optycznie jest bardzo dobry .Ale jak czytam dalej to nie ma opcji zeby kupić w sensownym stanie taki obiektyw i raczej o nim zapomniec
lokowaty
12-04-2013, 21:40
Witam,
Czy używa ktoś lub ma rozeznanie jak pracuje zestaw 650D + 40/2.8 STM ? Czaję się na taki zestaw, ale parę postów wcześniej było o jakimś firmware, który poprawia współpracę takiego zestawu...Czy to oficjalny firmware, czy jak to jest?
40/2.8 to obiektyw dedykowany do 650d więc raczej dziwne by było, gdyby taki zestaw miał pracować "źle", cokolwiek by to miało znaczyć...
z tego co widze to 40 2.8 stm jest dosyć często brany raczej pod filmy niż pod zdjecia
--- Kolejny post ---
mam do was pytanie w jakiej opcji robicie zdjęcia swoimi 650 i dlaczego właśnie taki profil ? . Chodzi mi o styl obrazów w 650d :)
Kolekcjoner
14-04-2013, 01:09
Czy wiadomo coś w temacie ML do 650D?
To co widać na forum ML. Wersja na 650D jest na etapie zamkniętej bety. Grupa testerów nad nią pracuje. No i mamy oczekiwać "another build soon" ale czy to będzie otwarta beta tego nie wiem.
Kolekcjoner
14-04-2013, 01:54
Dzięki za odpowiedź - pozostaje czekać.
lokowaty
22-04-2013, 21:39
Witam,
Czy warto jeszcze brać 650d gdy na horyzoncie pojawił się następca? Różnica w cenie to ok 600 PLN które można by przeznaczyć np. na jakieś szkło....
Osobiście nie bardzo widzę w 700D jakieś nowości uzasadniające dopłacanie tych pieniędzy.
Kolekcjoner
22-04-2013, 22:25
Obawiam się że ciężko byłoby znaleźć coś za co stówkę wartałoby dopłacić.
lokowaty
01-05-2013, 18:52
Witam!
Jak używacie funkcji: Auto Lighting Optimizer ?
Ja chyba ją wyłącze bo na standard rozjaśnia....
enforces
05-05-2013, 13:02
Witam!
Jak używacie funkcji: Auto Lighting Optimizer ?
Ja chyba ją wyłącze bo na standard rozjaśnia....
używam na medium bodaj.
BTW. Zainstalowałem Magic Lanterns. No jest git. Teraz to można się bawić. :)
lokowaty
05-05-2013, 23:11
BTW. Zainstalowałem Magic Lanterns. No jest git. Teraz to można się bawić. :)
Skąd wziąć tą bete na 650d? Jakie daje funkcje ML?
enforces
05-05-2013, 23:24
Skąd wziąć tą bete na 650d? Jakie daje funkcje ML?
na ich forum jest tutorial jak wgrać. W razie czego mogę ci pomóc. Trzeba zaktualizować firmware + zrobić bootowalną kartę i tam wgrać ML.
Funkcje - automatyczne poprawianie kontrastów, dodatkowe opcje widoku i podglądu zdjęć, interwały, kilka opcji nagrywania video (jakieś wymuszanie bitrate, hdr video itd). Nie wszystkie jeszcze testowałem, nie wszystkie jeszcze rozumiem. Opcji trochę jest.
Obawiam się że ciężko byłoby znaleźć coś za co stówkę wartałoby dopłacić.
hehe, dokładnie tak 8-)
pytanie; czy jest gdzieś "łopatologiczny" opis po polsku (wraz z linkami do najnowszego softu), jak krok po kroku zainstalować ML na 650, dla kogoś kto nigdy tego nie robił ?