Zobacz pełną wersję : kupno uzywanego body
cos okropnego
07-06-2012, 10:58
Witam, chcialbym zakupic uzywane body niestety nie wiem na co zwrocic uwage.
kupowac na allegro czy nie?
jaki moze byc przebieg migawki tak aby nie oddawac pozniej do serwisu i aby mogl mi troche posluzyc?
Chcialbym aby byl to aparat 40d lub 50d, w przyszlosci 5DII poniewaz planuje jedno uniwersalne szklo tak na wypady 24-105mm.
kasy troche niewiele wiec sie musze czyms ratowac.
Byc moze macie jakies inne pomysly wiec prosze o rade.
Pozdrawiam
michael_key
07-06-2012, 11:05
Nie ma jakiejś reguły. Przede wszystkim włącz go i zobacz czy aparat robi zdjęcia jak należy. Poza tym zobacz czy AF celuje odpowiednio, tam gdzie trzeba oraz jak mierzy światło.
Popatrz czy wizualnie, obudowa nie jest jakoś uszkodzona, nadmiernie powycierany, itp.
Z Allegro? Jak najbardziej tak, jednak u sprzedawców którzy już jakąś pozytywną historię mają.
Poproś sprzedawcę o jakieś zdjecia (format raw) na f22 - np niebieskie czyste niebo - pozwoli to ocenic stan matrycy - zabrudzenia i uszkodzenia
Najlepiej jak kupujesz to odbiór osobisty. Warto też spisać umowę w ktorej sprzedający podpisze się że aparat nie ma wad ukrytych. Szczerze polecam 40d. Sam niedawno kupiłem.
Sprzedając sprzęt nigdy bym czegoś takiego nie podpisał - w kwestii "wad ukrytych", a wręcz przeciwnie. W umowie bym zawarł zapis, że "kupujący zna stan techniczny przedmiotu umowy i nie zgłasza żadnych zastrzeżeń".
Teraz, gdy sporo ludzi robi Time-Lapsy, bałbym się kupować aparat z niepewnego źródła. Np. Allegro.
miedzy 40d a 50D to 1000 zł różnicy stoi więc zależy co chcesz i ile masz na to kasy by podpiąć. Bo jak masz ograniczony budżet radzę 40D + T17-50 masz topowy zestaw, jeżeli nie będziesz przez najbliższe lata rozwijać zestawu (gro osób twierdzi, że chce C5DmarkII kupić a tego nie robi) to może lepiej taki flagowy D90+18-105 VR i masz spokój.
Co do migawki do 15 tys praktycznie aparat wygląda jak nowy. Później różnie zależnie od dbania przez właściciela.
cos okropnego
20-06-2012, 08:42
Witam, dzieki wszystkim za odpowiedzi.
kupilem 50d, uzywke z przebiegiem 5000, mam nadzieje ze troche posłuży.
Pozdrawiam.
nie lepiej kupić nową 550?
Pozdrawiam.
nie lepiej kupić nową 550?
Widzisz sens tej wypowiedzi? Skoro już po ptakach?:roll:
Pozdrawiam.
Myślę że posłuży kilka ładnych lat:smile: udanych kadrów życżę.
Widzisz sens tej wypowiedzi? Skoro już po ptakach?:roll:
zawsze można sprzedać 50d z małym zyskiem:roll:
ale po co? kupił body w dobrym stanie. Ma dobrą puchę, niech robi zdjęcia.
Ten zysk, to jaki będzie? 50-100 złotych? W przypadku sprzętu foto nie ma co liczyć na zysk. Jedyne, co to wpisać się w modę. Ta natomiast jest niepojęta w PL. Tym bardziej, że produkowany przez 50D obrazek zaledwie minimalistycznie odbiega od 40D. Natomiast na 3200 600D robi z 50D miazgę ;)
Ale tam masz większy korpus, magnezowe body i o wiele lepszy wizjer coś za coś. Cieszmy się , że mamy wybór a nie :-D polenizujmy co warto a co nie