Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : photoshop zmiana rozmiaru wyciętego fragmętu obrazu

wojtas29
06-06-2012, 09:57
witam
pytanie jak w temacie
w jaki sposób, najprościej, zmienić rozmiar wyciętego fragmentu obrazu.
konkretnie chodzi mi o to, że kiedy wycinam, załóżmy osobę z jednego zdjęcia, i wklejam ją na inne zdjęcie, muszę wklejany obraz odpowiednio dostosować.
najlepiej już bezpośrednio na obrazie na który to wkleiłem
z góry dzięki za pomoc

dinderi
06-06-2012, 10:01
Zaznaczasz warstwę, wciskasz CTRL+T, łapiesz za róg i trzymając wciśnięty SHIFT zmieniasz rozmiar.

Merde
06-06-2012, 10:05
Crop tool (C), w pasku opcji na rzędzia (pod menu) ustawiasz rozmiar "Custom", wpisujesz "z łapy" np. 640 px x 480 px i kadrujesz już normalnie, zatwierdzając enterem.

PS: Nie doczytałem dokładnie założeń, metoda Dinderi'ego będzie w tym przypadku lepsza. Ja osobiście wolę wklejać już w odpowiednim rozmiarze (bo mam większą kontrolę nad algorytmem skalowania).

WarT
06-06-2012, 10:06
Z tego co napisałeś chyba chodzi o funkcję "free transform" lub po polsku "swobodnie przekształć" ( edit > free transform lub edycja > swobodnie przekształć).
Ewentualnie skrót klawiszowy ctrl + t. Przekształcasz albo za pomocą myszki chwytając za punkty na brzegach zaznaczonego fragmentu obrazu lub u góry w pasku wpisując wartości liczbowe, dodatkowo trzymając klawisz ctrl lub alt lub shift, lub ich kombinacje można np. zmieniać rozmiar zachowując skalę itp. itd.

wojtas29
06-06-2012, 10:28
teraz wszystko jasne
jeszcze tylko, jak dostosować jasność, nasycenie itp wyciętej części?
dzięki za szybka pomoc.

WarT
06-06-2012, 10:40
Polecam zapoznać się z jakimś podstawowym kursem Photoshopa.
Jastność można ustawić za pomocą "brightness", nasycenie to "saturation" albo "vibrance". Zarówno jasność jak i nasycenie można zmieniać na kilka różnych sposobów.
Można też użyć np poziomów ("levels") lub krzywych ("curves").
Natomiast jeżeli szukasz konkretnych opcji to ta strona może być przydatna: http://pstools.pl/

ketras
07-06-2012, 18:51
jakbyś chciał to mogę Ci podrzucić kursy na pdf/video :)

wojtas29
07-06-2012, 19:01
Jezeli moglbys bardzo poprosze.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2