Zobacz pełną wersję : Bracketing 3x auto
Witam
Bracketing ekspozycji
Czy jest możliwość (EOS 50D) wykonanie 3 zdjęć automatycznie wduszając tylko 1 raz bez przytrzymywania przycisk migawki,
lub automatycznie po jednym wduszeniu przycisku migawki 3 zdjęć po czasie 2 lub 10s.
Nie mogę znaleźć w instrukcji- może mam kiepski dzień ??
Pozdrawiam
Włącz 'zdjęcia seryjne' lub samowyzwalacz..
Też tak mi się wydawało.
Niestety przy zdjęciach seryjnych muszę trzymać wduszony przycisk migawki aż do wykonania serii 3 zdjęc.
Przy samowyzwalaczy jest opóźnienie, (zdjęcia ustawione na seryjne) jednak za każdym razem muszę potwierdzić wykonanie następnego zdjęcia.
Chciałbym aby wystarczyło 1 wduszenie spustu migawki przy samowyzwalaczu.
-
W zasadzie problem rozwiązałem. Jest opcja w nieoficjalnym oprogramowaniu Magic Lantern.
Następuje automatyczne wykonanie kilku ekspozycji po jednokrotnym wduszeniu spustu migawki, oraz opóźnieniu 2s samowyzwalacza.
Pozdrawiam
dziobolek
06-06-2012, 11:27
Przy samowyzwalaczy jest opóźnienie, (zdjęcia ustawione na seryjne) jednak za każdym razem muszę potwierdzić wykonanie następnego zdjęcia.Chciałbym aby wystarczyło 1 wduszenie spustu migawki przy samowyzwalaczu...
Phottix Plato nie ma takich problemów.
Tłucze w bracketingu "do upadłego" po jednym naciśnięciu bez konieczności trzymania,
albo tłucze serią dopóty, dopóki trzymasz wciśnięty, lub... sam zobacz
http://www.youtube.com/watch?v=lE1Ov5z_19Y
Może "robić" zarówno jako przewodowy jak i bezprzewodowy. Polecam :mrgreen:
Pozdrówka!
Przy samowyzwalaczy jest opóźnienie, (zdjęcia ustawione na seryjne) jednak za każdym razem muszę potwierdzić wykonanie następnego zdjęcia.
Chciałbym aby wystarczyło 1 wduszenie spustu migawki przy samowyzwalaczu.
Bardzo dziwna sprawa - przy bracketingu z samowyzwalaczem (niezależnie czy 2 czy 10 sekund) aparat (40D, ale tu różnic nie ma/nie powinno być) robi mi 3 zdjęcia po jednorazowym wciśnięciu spustu, niczego nie trzeba potwierdzać.
dziobolek
06-06-2012, 11:38
...Chciałbym aby wystarczyło 1 wduszenie spustu migawki przy samowyzwalaczu.
Uuuups! :oops: Sorki... pomylił mi się samowyzwalacz w puszce z wyzwalaczem czyli pilotem.
Pozdrówka!
Zybi_S może masz ustawione blokowanie podniesionego lustra? bo ja wtedy też muszę 3 razy naciskać; bez tej opcji idzie od razu 3
dokladnie... przy blokowaniu lustra leci kazdy osobno.
jak wylaczysz to robi sam 3 z max predkoscia.
Witam
Ok. Dzięki za odpowiedzi.
Powodem jest Magic Latern. Gdy go nie wczytam po samowyzwalaczy następuje automatyczne wyzwolenie 3 klatek.
Przy aktywnym (wczytanym) Magic Latern muszę potwierdzać każdą klatkę osobno.
Automatyczna seria kilku klatek jest też wykonywana jak korzystam z opcji bracketing'u w Magic Latern.
Pozdrawiam
troche nie na temat, ale moze wiesz... cos pamietam ze mozna wlaczyc aparat z karta zawierajaca pliki ML, ale cos sie wlacza ze nie laduje ML i jest tylko oryginalny soft, czy wie ktos jak to zrobic?
dziobolek
06-06-2012, 22:57
troche nie na temat, ale moze wiesz... cos pamietam ze mozna wlaczyc aparat z karta zawierajaca pliki ML, ale cos sie wlacza ze nie laduje ML i jest tylko oryginalny soft, czy wie ktos jak to zrobic?
Temat tutaj - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78392 :wink:
Pozdrówka!
przeciez wiem gdzie... tylko pytam przy okazji bo domniemam ze kolega wie, wywnioskowalem to z jego wypowiedzi.
a wyszukiwarka nawet w temacie nie potrafi mi znalesc posta ktory mnie interesuje
dziobolek
07-06-2012, 11:28
...a wyszukiwarka nawet w temacie nie potrafi mi znalesc posta ktory mnie interesuje
Czy krzystasz z tej wyszukiwarki - http://maciejko.net/cbsearch/ ???
Jesli nie, to polecam skorzystać ;)
Pozdrówka!