PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa bez automatyki wyzwalana z 60D

elNino
05-06-2012, 07:59
Poszukuję taniej lampy, która w przeciwieństwie do 420EX będzie działała w trybie manualnym z poziomu wyzwalacza wbudowanego w 60D. 420EX działa pięknie, ale tylko w E-TTL. Jeśli to niemożliwe (wyzwalanie wbudowanym mechanizmem 60D) - polećcie proszę jakąkolwiek prostą lampę dla początkującego strobisty. Przydałoby się ustawianie siły błysku do 1/64. SB26?

Z góry dziękuję.

greg7878
05-06-2012, 08:34
Pomyśl nad Yongnuo YN560 - dla mnie warta każdej wydanej na nią złotówki - i do tego wcześniej czy później dokupisz wyzwalacz radiowy ( ja używam phottixa strato ).

Poczytać o niej możesz np. tu : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=258939

elNino
05-06-2012, 08:37
Dziękuję, rzeczywiście wygląda sensownie. Ciekawe tylko, czy wyzwolę ją mechanizmem wbudowanym w 60D.

greg7878
05-06-2012, 08:48
Bezprzewodowym systemem Canona - nie, błyskiem wbudowanej lampy - tak.

Dopowiem, że zdarza mi się ją wykorzystywać z b. dobrym skutkiem przy fotografowaniu kompaktami :) .

mik81
05-06-2012, 13:27
YN565EX - działa i z ttl i w trybie manualnym jako slave dla C60d. Można sterować jej mocą w trybie manualnym z wyświetlacza puchy. Przetestowane na własnej skórze. ale przychylam się do greg7878 - następny krok to i tak wyzwalacze radiowe. tez używam strato ale w wersji 2.

pathar
05-06-2012, 14:12
Ja również polecę Yongnuo YN 560. Posiadam dwie takie lampy, obie kupowane na Ebay-u od Chińczyka, obie świetnie działają, zero problemów. Posiadają fotocelę, co bywa przydatne, nie mniej jednak wyzwalacz radiowy tak czy siak będzie raczej potrzebny. Co do wyzwalaczy to polecam wyzwalanie tej samej firmy: RF-602.

flankerp
06-06-2012, 15:25
Ja się ostatnio zaopatrzyłem w 2xYongnuo460. Mega tanie manuale z regulacją mocy.
Jak dla mnie wystarczają. W cenie praktycznie żarówki błyskowej (trochę drożej) masz regulowaną moc i głowicę. Odpalają radiowo na moim Phottixie bez problemu... Jakość nie powala, ale są sprawne i spełniają swoje zadanie. Mocy nie mają ogromnej, ale za to ładują się bardzo szybko.

Zaletą jest metalowa stopka.

Plusy:
+ szybko się ładują
+ odpalają radiowo
+ regulowana moc
+ regulowana głowica
+ metalowa stopka

Minusy:
- słaba moc
- tandetna obudowa
- nie wiem jak z trwałością, używam kilka dni, ale raczej powinno być ok. Plastik tandetny
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do plusów jeszcze dodam że ma oba tryby fotoceli S1 i S2 (odpalanie na drugi błysk)