Zobacz pełną wersję : Canon 70-210 IS - Ostrość?
Witam wszystkich,
Mam problem, zdjęcia robione szkiełkiem Canona EF 70-200/ f.4 IS
Wyglądają jak by były robione skanerem...
Nie wiem co jest, czas naświetlania był bardzo długi 1/1250s przysłona f/4
ISO-400 , Ogniskowa 200mm
Ostrość łapana na twarzy dziewczynki. Jak widać nie wyszło... bardzo słabo...
Obiektyw do kalibracji? Może ktoś pomoże? Większośc zdjęć takich.
http://www.fotoload.pl/index.php?id=09358da8839745221853957d189e6c49179
Jackowski
03-06-2012, 21:44
ta fota jest poprostu poruszona, a abera tez troche dolozyla
Dla mnie też poruszenie, no chyba, że wszystkie foty takie wychodzą.
Zrób testy ze statywem.
Tak, większość fot jest taka, dodam że wychodzi tak tylko przy zdjęciach z dalszej odległości, ok. mówicie poruszenie też o tym myślałem , ale aż tak? Czas jest dość długi i dalej za krótki? Chyba nie bardzo...
Bogdan56_Ch
03-06-2012, 22:29
zdjęcie niekoniecznie poruszone, ostrość w połowie kadru troszke poniżej (na górnej ręce dziewczynki). Widać że złapałeś ostrość nie tam gdzie powinieneś, może należało ustawic górny punkt do ustawienia ostrości. Mam taki sam obiektyw i zdjęcia wychodzą z niezłą ostrością, warto ustawiać przysłonę na 5.6
Jackowski
03-06-2012, 22:39
na FF przy 200mm mozna zrobic ostra fote z reki nawet przy t 1/50 ale w trybie seryjnym, polecam
mozna tez przy ktotkich casach takich jak t 1/1000 zrobic mydlana fote przykrecajac jakis badziew na przednia soczewke, nie polecam
Wygląda na zwyczajny ff. Sprawdź na innych zdjęciach i ewentualnie skoryguj w body.
poszukiwacz2006
04-06-2012, 18:12
Co wy mówicie o poruszonym zdjęciu, przecież czas to 1/1250s. Nietrafiona ostrość i to całkowicie. Za przedmówcą - obstawiam duży FF. PZ
Co wy mówicie o poruszonym zdjęciu, przecież czas to 1/1250s. Nietrafiona ostrość i to całkowicie. Za przedmówcą - obstawiam duży FF. PZ
Z jednej strony tak... czas krótki... Ale jak patrzę na zdjęcie to jestem pewien poruszenia. dziewczynka na drugim planie ma ewidentnie duszki rozciągnięte na boki - co jest charakterystyczne właśnie dla poruszenia a nie dla FF. Sprawdziłbym czy body w jakiś sposób nie przekłamuje czasu otwarcia migawki... A zacząłbym od zrobienia kilku zdjęć testowych na statywie i bez statywu przy zastosowaniu krótkich czasów. Jeśli problem wystąpi na tych bez statywu - stawiałbym na uszkodzone body.
Obiektyw Uszkodzony :/ , potwierdził mi to kolega z foto-ivy(szczecin)
Ewidentne luzy w górnej części optyki ;/
Dzwonili do Canona i wyliczyli koszt naprawy na 570 zł.
Sz@tynbury
30-08-2012, 19:25
Obiektyw już po gwarancji?
Jeśli tak to współczuję. Nic nie jest wieczne, nawet L-ki ;)
Tak, gwarancja skończyła się jakieś 3 miesiące temu :/
Mam dylemat czy sprzedać obiektyw uszkodzony,pytanie za ile?:/
Czy naprawiać i zostawić sobie i używać sporadycznie, czy ewentualnie sprzedać naprawione.
Nie było to moje ulubione szkiełko.