PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie 580EX II

dgcracker
03-06-2012, 13:41
Witam,
znajomi podrzucił mi lampę 580EX II z informacją, że dziwnie się zachowuje i żebym ją przetestował. Co się dzieje - lampa po podpięciu do dwóch różnych body działa tylko w trybie manualnym. Da się regulować moc, bez problemów odpala z ustawioną mocą i wszystko jest cacy tyle, że jest jedynie manual. Żeby było ciekawiej po ustawieniu body(obu) na tryb auto(zielony kwadracik ;) na lampie wskakuje ettl (sam nie trzeba nic klikać) i lampa elegancko działa w ettl. Ale wystarczy tylko zmienić tryb na aparacie z auto na jakikolwiek inny(Av,Tv,M,P) i na lampie od razu znika ettl i zapala się manual.
Wyciągałem baterie, czyściłem styki, sprawdzałem czy lampa dobrze siedzi na stopce ale to wszystko wygląda OK. Czytałem wątek o wymianie tranzystora CT40KM-8H ale tam problem jest jakby ciut inny bo tam lampa wali pełną mocą i nie da się jej regulować, a u mnie mogę regulować moc i co więcej tak jak napisałem po włączeniu trybu auto na aparacie lampa wskakuje w ettl i wygląda, że naświetla OK. Nie mam instrukcji pod ręką - czy nie ma jakiejś funkcji w lampie, która by coś takiego powodowała? I drugie pytanie - czy ktoś zna serwis najlepiej w okolicach Śląsk/Małopolska który byłby w stanie zdiagnozować usterkę i ją usunąć?
Dziękuję za informacje,
Pozdrawiam,
D.C.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba problem rozwiązany - znajomy ustawił sobie w C.Fn 5 - "3" zamiast 0 i stad problemy. Po przestawieniu wygląda, że wszystko działa OK.
D.C.

adawro
03-06-2012, 17:08
No super - pytanie i od razu rozwiązanie problemu w jednym - może by to dołączyć do jakiegoś ogólnego FAQ dotyczącego problemów z lampami?

lukasz57-90
15-06-2012, 15:36
to może ktoś przeczyta ten wątek i mi pomoże?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=84301

dodam, że w obawie ze coś pokreciłem w ustawieniach zrobiłem w obu body USUŃ USTAWIENIA czy coś takiego co tam jest (nie mam teraz body przed sobą nie pamietam jak to sie dokłądnie nazywa)