Zobacz pełną wersję : Nikon d5100 vs Canon 600D vs ?
Znajomy poprosił mnie o radę i trochę poczytałem w internecie efekt jest taki że jestem teraz bardziej zakręcony niż on sam :evil: Pytanie przewrotne Nikon 5100 vs Canon 600, dwa modele z podobnej "półki" filmy okazjonalnie raczej do użytku domowo/urlopowego szybkie dzieci (raczej wysokie ISO) i wolne landszafty (jakość jpg bardziej niż samodzielna edycja raw) z jednym spacerzoom budżet ok3500pln. Wasze doświadczenia co polecicie? Używane czy nowe może starszy tańszy model puszki + szkło jaśniejsze?
PS
mam nadzieję że nie wywołam wojny międzysstemowej :mrgreen:
Z racji, że jestem wiernym użytkownikiem CANON'a od ładnych paru lat, osobiście polecam właśnie ten system;-) Wydaje mi się, że jeśli oba aparaty są raczej podobne do siebie (w tym segmencie różnice nie powinny być rażące), warto przyłożyć rękę i oko do obu rozważanych body i wybrać ten który nam lepiej leży... może warto zastanowić się, który system daje większe możliwości rozbudowy, który będzie bardziej w zasięgu naszego portfela (szkła i akcesoria nie tanieją z czasem dość mocno więc można przeprowadzić taką symulację na początku przygody z danym systemem)...
W czerwcowym Digital Camera Polska na 112 s. jest artykuł z porównaniem sprzętu tej klasy - może lektura w jakimś stopniu pomoże podjąć ostateczną decyzję:)
http://ulubionykiosk.pl/demo/52-digital-camera-polska
franek kimono
03-06-2012, 10:44
Zeby nie wywolywac wojny systemowej to powiem calkiem przewrotnie - fuji finepix x100 ;)
dziobolek
03-06-2012, 14:55
A ja tradycyjnie polecam Pentax K-5... w takim budżecie to tylko z kitem 18-55 ;)
No i z takim pytaniem to w innym dziale IMHO - "Dla Początkujących" lub "Co? Gdzie? Za ile?"
Pozdrówka!
zdecydowanie nikon bo ma jedną z najlepszych matryc APSC, szczególnie dobrze sobie radzi na wysokich ISO. Canon niestety matrycę ma bardzo cienko pod względem ISO.
Co do rozbudowy systemu to ludzie zauważcie, że większość osób ogranicza się do jednego obiektywu i tyle. Statystyczny konsument kupuje aparat z 1 lub dwoma obiektywami i kończy się jego zainteresowanie fotografią. Aparat zabiera na wakcje, wycieczki i z niego po porostu korzysta. Nie czyta forum, nie kupuje prasy fotograficznej i nie zna pojęcia szumy na ISO 200 w crop 1:1.
Polecam nikona d5100 bo to naprawdę bardzo dobry aparat z dobrą matrycą i super cenie.
Żeby nie było sam nie mam nikona
Wątek przeniesiony z " Sprzęt fotograficzny innych firm "
Polecam nikona d5100 bo to naprawdę bardzo dobry aparat z dobrą matrycą i super cenie.
Niezmiennie z 18-105VR.
Nie wierzę :mrgreen:
gazetkę poszukam przyda się zapewne!
Z racji, że jestem wiernym użytkownikiem CANON'a od ładnych paru lat, osobiście polecam właśnie ten system;-) Wydaje mi się, że jeśli oba aparaty są raczej podobne do siebie (w tym segmencie różnice nie powinny być rażące), warto przyłożyć rękę i oko do obu rozważanych body i wybrać ten który nam lepiej leży... może warto zastanowić się, który system daje większe możliwości rozbudowy, który będzie bardziej w zasięgu naszego portfela (szkła i akcesoria nie tanieją z czasem dość mocno więc można przeprowadzić taką symulację na początku przygody z danym systemem)...
W czerwcowym Digital Camera Polska na 112 s. jest artykuł z porównaniem sprzętu tej klasy - może lektura w jakimś stopniu pomoże podjąć ostateczną decyzję:)
http://ulubionykiosk.pl/demo/52-digital-camera-polska
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
też doradzam fujika albo LX, XZ, Canona Gxx lub Nikona 7xxx a ten się zapiera że z lustrzanek to zdjęcia są o wiele lepszej jakości i koniec nie przekonasz! ja o tym wiem on niekoniecznie, lustrzanke trzeba wiedziec jak obsługiwać do tego dochodzi rodzaj i jakośc optyki!
Zeby nie wywolywac wojny systemowej to powiem calkiem przewrotnie - fuji finepix x100 ;)
zdecydowanie nikon bo ma jedną z najlepszych matryc APSC, szczególnie dobrze sobie radzi na wysokich ISO. Canon niestety matrycę ma bardzo cienko pod względem ISO.
Wcale nie tak cienko. Wielu ludzi robi całkiem porządne ujęcia. Problemem jest dynamika, która w nikonie jest, a w canonie nie koniecznie.
D5100 jest fajnym aparatem, ale nie ma śrubokręta. Wtedy koszt szklarni wzrośnie, a dobre szkiełka AF nie będą działać.
A ja mam i jest, to dla mnie zbawienie :mrgreen:
jeśli nie rawy, to lepiej w dobrego kompakta zainwestować.
A jeśli musi być lustrzanka bo przeca lans przedewszystkim. To Pentax k5 sprawdzi się do napisanych wymagań najlepiej.
jeśli nie rawy, to lepiej w dobrego kompakta zainwestować.
A jeśli musi być lustrzanka bo przeca lans przedewszystkim. To Pentax k5 sprawdzi się do napisanych wymagań najlepiej.
nic dodać, nic ujć każdemu wg potrzeb
zgadzam się! kompakty teraz dają radę można nawet dobrać kolor pod lakier poloneza czy innego "porsze" :mrgreen:
przemo-lukas
04-06-2012, 15:19
Jeśli JPEG to jest jeszcze sony alpha 57. A matryce produkuje dla ... ;)
Jesli kolega faktycznie zechce inwestować w szklarnie, to są ciekawe obiektywy minoltoskie. Nie, nie mam sonego. ;)
Kolekcjoner
04-06-2012, 16:38
Wszystko zależy od tego czy to go wciągnie. Czy będzie chciał rozbudowywać szklarnię czy będzie go stać na drogie szkła itd. Puszka to dopiero początek i według mnie na początku jest to mało ważne co się kupi. Z czasem albo wymieni na coś innego jeśli się okaże że to nie to. Ale tę wiedzę nabędzie dopiero jak coś kupi.
jacek_73
04-06-2012, 16:43
...Ale tę wiedzę nabędzie dopiero jak coś kupi.
...i pstryknie pierwszy tysiąc, a może pięć tysięcy kadrów różnorakich :wink:
Jeśli JPEG to jest jeszcze sony alpha 57. A matryce produkuje dla ... ;)
Jesli kolega faktycznie zechce inwestować w szklarnie, to są ciekawe obiektywy minoltoskie. Nie, nie mam sonego. ;)
Sony cenowo wychodzi drożej niż Canon i Nikon w razie zniechęcenia, łatwiej sprzeda i znajdzie nabywców się na sprzęt C, N z drugiej ręki, jak go wciągnie szybciej dokupi szkło jakie będzie potrzebował bo wybór jest do każdego systemu od ciemnych kitów po jasne PRO o stałkach nie wspominając tylko szykować porfel! moim skromnym zdaniem albo C albo N i na kicie się zakończy wg mnie na start do Canona 18-135 a do N 18-105 (16-85mm osobiście lubię bardziej szeroko niż tele) i ... gra i trąbi :lol: co myślicie?
PS
żeby nie było że promuję konkretny system nie jestem użytkownikiem ani Canon ani Nikon!
luck1985
04-06-2012, 19:14
Mialem Nikona D3100 i sprzedalem. Jedynym plusem dla nikona jest wykonanie. Wrazenie takie daje chropowata obudowa.
D5100 jest ciut wiekszy od D3100, ale mniej wiecej to samo. Wybor nalezy od osobistego widzi mi sie. Trzeba chwycic do reki i zobaczyc ktory lepiej lezy.
Jakby bral Nikona, do z tym zoomem - xx-105. Do tego bym dobral stalke 35mm chyba jest w okolicy 600-700zl.
Ja osobiscie po wielu bojach wrocilem do Canona, 600D sprawial wrazenie tandety, 550D jest imo lepszy.
Ale jak koledzy doradzili, bez wiekszych wymagan czy aspiracji Olympus XZ-1 i wszystko w temacie.
Mozna kupic lustro i jechac na kitowym obiektywe, obrazek bedzie lepszy niz na kompakcie+ zawsze jest mozliwosc pogrzebania przu ustawieniach ( wiecej mozna zmienic niz w jakims pro kompakcie)
przemo-lukas
04-06-2012, 20:47
Sony cenowo wychodzi drożej niż Canon i Nikon...
Może dlatego, że to najnowsza puszka?
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że warto rozważyć również ten system. Co do ilości i jakości optyki też bym polemizował. SiT produkuje również dla "sonego" (poza nielicznymi wyjątkami). Na rynku są nadal minolty z pasującym bagnetem (dla N i C nie - strzał w stopę?). Canon ma co prawda wersję "L" ale jest to mało prawdopodobne, ze kolega zechce inwestować (chce robić w JPEG). Ostatecznie dla sony może sobie "kupać" zeiss'a.
I żeby nie było. Korciło mnie do zmiany systemu, do kupienia nowszej puszki z danej linii (trzy cyfrowe canony). Wybrałem "stary" system, regulację AF, szybki AF, magnezową puszkę. ;)
jacek_73
04-06-2012, 20:52
...Canon ma co prawda wersję "L" ...
W sonym jest bodajże seria G (nie wiem ile tego mają) oraz optyka zeissa :twisted:
przemo-lukas
04-06-2012, 21:07
Tak "G", a o zeiss'ie też wspomniałem. No cóż, trzeba było by popaczać, pomacać pomyśleć.
Temat podobny był już na forum odnośnie tych puszek, jak już w innym wątku pisałem - polecę Pentaxa K-5 jeżeli nie chce się rozbudowywać szklarni za bardzo :)
A jeszcze jest całkiem spoko samsung nx, który niby kompakt ale wymienne szkła, i daje duże możliwości popisu i nauki gdyby naszła chęć.
seweryn1
04-06-2012, 22:27
Pentax K-5 genialny sprzęt za te pieniążki i zjada na śniadanie wyższą półkę obu systemów, tj nikona d7000 i Canona 7d (w większości aspektów). Testowałem wymienione modele, i nie przesadzałbym z brakiem dostępności szkieł do Pentaxa. Jedynie czego tak naprawdę nie ma to długie tele 400mm i więcej, inne do dostania, czasem trochę drożej, ale są.
póki co wszystkim dziękuję za pomoc przetrawię temat zbliża się kolejny "długi weekend" spotkam się z ziomkiem przy grilu (czy grylu jak zwał tak zwał) będziemy się raczyć zupą chmielową może podejmie decyzję sam ja jeszcze wgryzę się temat Pentax'a pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy jest w pentax może to złe określenie - odpowiednik K5 ale w wersji dla amatora (analogia do N d7000 /d5100) np bez uszczelnień i innych PRO "ficzerów"?
dziobolek
04-06-2012, 23:36
czy jest w pentax może to złe określenie - odpowiednik K5 ale w wersji dla amatora (analogia do N d7000 /d5100) np bez uszczelnień i innych PRO "ficzerów"?
W drodze - http://www.optyczne.pl/4894-nowość-Pentax_K-30.html :wink:
Pozdrówka!
Pozdrówka!
THX:)
spokojnej nocki
Pozdrówka!
Tyle, że na brak uszczelnień i brak stabilizacji matrycy to nie ma co liczyć ;-)
Za 3000zł polecam Canon PowerShot G1 X.
czasem trochę drożej, ale są.
Nie trochę, tylko dużo drożej :)
Pentax K-5 genialny sprzęt za te pieniążki i zjada na śniadanie wyższą półkę obu systemów, tj nikona d7000 i Canona 7d (w większości aspektów).
To też nie do końca tak. Zjadać, to on może na kiciakach. Jak podepniesz lepsze szkielka pod 7D czy d7k, to pentax znika tak szybko jak się pojawił.
Testowałem wymienione modele, i nie przesadzałbym z brakiem dostępności szkieł do Pentaxa. Jedynie czego tak naprawdę nie ma to długie tele 400mm i więcej, inne do dostania, czasem trochę drożej, ale są.
Taaa... gdyby te bajki chociaż prawdziwe były, to pinokio by był moich kurierem, a 7 krasnoludków kręciło by sie po kuchni. Niestety w pentaxie skoku nie widać. Jedyny aspekt, to korpusy i wydawanie szkieł, które są jak gdyby "must be". Do dzisiaj nie rozumiem wypuszczenia obiektywu 50/1.8 po co i dlaczego? Jest przecież 40/2.8 i 70/2.4 Dla tego światełka? Sensu zero.
Pentax musi się skupić na szklarni by zaistnieć na rynku. Wielu amatorów kupuje go z powodu ceny/jakości. No i na tym zakończmy, gdyż 1/2 użytkowników pentaxa posiada szklarnię opartą na kitach i 2 najtańszych stalkach. Druga połowa, to hobbyści, który starają się fotografować za pomocą droższych szkieł. Jednak powiedzmy sobie szczerze, że nawet i oni wybierają 18-135 WR na rzecz 16-50 i 50-135. Pentax buduje swój system wokół stałek i do tego ten system jest. Jako mały i wygodny do noszenia ze sobą. Chociaż DR mają dobre i są najlepszym systemem APS-C, to nadal nie dbają o szklarnię powyżej 300mm.:roll:
Chociaż DR mają dobre i są najlepszym systemem APS-C, to nadal nie dbają o szklarnię powyżej 300mm.:roll:
Nawet systemowego 70-200 2.8 nie ma :(
To nie do końca tak. W systemie pentaxa jest szkło, które pokrywa właśnie ten zakres po przemnożeniu przez cropa 1,5x. Szkiełka typu 50-135/2.8 daje coś około 70-200, to samo tyczy się szkła 60-250, które daje jakieś 90-370 czyli coś a'la 100-400.
Problemem jest właśnie ten ów brak tych odpowiednich szkiełek, gdyż my się przyzwyczajamy do szkieł 70-200 na cropie, a pentax namawia na 50-135...:roll:
seweryn1
05-06-2012, 21:28
To nie do końca tak. W systemie pentaxa jest szkło, które pokrywa właśnie ten zakres po przemnożeniu przez cropa 1,5x. Szkiełka typu 50-135/2.8 daje coś około 70-200, to samo tyczy się szkła 60-250, które daje jakieś 90-370 czyli coś a'la 100-400.
Problemem jest właśnie ten ów brak tych odpowiednich szkiełek, gdyż my się przyzwyczajamy do szkieł 70-200 na cropie, a pentax namawia na 50-135...:roll:
Wspólczuję przyzwyczajeń typu 70-200 na croopie. Myślę że dla wielu stąd właśnie rzeczony obiektyw na croopie był czymś do czego trudno się przyzwyczaić. System Pentaxa znam używałem kilka lat MZ- 50 i K10d w cyfrze, w tej chwili mam Canona i tak pewnie zostanie, ale z racji wykonywanej pracy mam dostęp do praktycznie każdej lustrzanki pojawiającej się na rynku, z wyłączeniem najwyższej półki typu 1d czy d3, d4 w Nikonie.
Mnie nie interesuje czy szkło jest pod crop czy ff, ważne aby mi ogniskowe odpowiadały, a 50-135 mi nie odpowiada. ten zakres mogę w Canonie zapełnić 3 stałkami - 50 1.8, 85 1.8 135 2.8 w cenie niższej niż 50-135 w Pentaxie i w dodatku jaśniejszymi :)
Mnie nie interesuje czy szkło jest pod crop czy ff, ważne aby mi ogniskowe odpowiadały, a 50-135 mi nie odpowiada. ten zakres mogę w Canonie zapełnić 3 stałkami - 50 1.8, 85 1.8 135 2.8 w cenie niższej niż 50-135 w Pentaxie i w dodatku jaśniejszymi :)
No widzisz. W sumie się zgodzę, bo koszt 50-135 to imho jakieś 3800 za nówkę. Za 50/1.8 i 85/1.8 jest taniej, czego o 135/2 powiedzieć nie można. Prawda jest taka, że pentax w jakimś tam stopniu starał się od początku odstawać od konkurencji, szkła typu 43mm czy 21mm, obecnie minimalnym kosztem starają się to korygować (50/1.8?), niestety z marnymi skutkami. Fakt, DR generowany przez korpusy pentaxa jest niezły, ale system nie buduje sama puszka, ale i dodatki. Te natomiast są trudno dostępne i ciężko jest cokolwiek znaleźć. Jak już poprosi się na forum, to już totalna tragedia...
z racji wykonywanej pracy mam dostęp do praktycznie każdej lustrzanki pojawiającej się na rynku, z wyłączeniem najwyższej półki typu 1d czy d3, d4 w Nikonie.
To gratuluję imho możliwości ;);) Jak dla mnie, to D3x i kilka stałek starczy ;)
nic 70-200 poza tamronem i sigmą w dobrej cenie nie ma. A przydał by się odpowiednik 70-200/4
nic 70-200 poza tamronem i sigmą w dobrej cenie nie ma. A przydał by się odpowiednik 70-200/4
nie tylko w systemie pentaxa, ale i nikona ;)
Odnośnie 70-200, to jest przecież pentax 80-200/2.8 FA w cenach ponad 5000 złotych i jeszcze trudno dostępny ;)
dziobolek
05-06-2012, 23:52
Odnośnie 70-200, to jest przecież pentax 80-200/2.8 FA w cenach ponad 5000 złotych i jeszcze trudno dostępny ;)
Jak również PENTAX DA 60-250mm f/4 ED [IF] SDM...
Ale nie kupi ani 80-200/2.8 ani 60-250/4 w przedziale cenowym (używka-nówka) 1600-2500pln. A szkoda..
dziobolek
06-06-2012, 10:58
Ale nie kupi ani 80-200/2.8 ani 60-250/4 w przedziale cenowym (używka-nówka) 1600-2500pln. A szkoda..
Ale wcześniej narzekałeś na zakres, a nie na przedział cenowy
https://canon-board.info/imgimported/2011/04/smiley_img-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/smiley_img.gif)
Poza tym, pisałem już nie raz i podkreślę po raz kolejny,
Pentax jako system to nie jest "żer dla skner, biedaków i ciułaczy..."
Jeśli ktoś chce i go stać to bez problemów znajdzie szkła dla siebie.
Szczególnie że szkła producentów alternatywnych także istnieją,
no i ponoć "banglają" dużo sprawniej niż odpowiedniki dla Canona.
Pozdrówka!
Ale wcześniej narzekałeś na zakres, a nie na przedział cenowy
https://canon-board.info/imgimported/2011/04/smiley_img-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/smiley_img.gif)
Poza tym, pisałem już nie raz i podkreślę po raz kolejny,
Pentax jako system to nie jest "żer dla skner, biedaków i ciułaczy..."
Jeśli ktoś chce i go stać to bez problemów znajdzie szkła dla siebie.
Szczególnie że szkła producentów alternatywnych także istnieją,
no i ponoć "banglają" dużo sprawniej niż odpowiedniki dla Canona.
Pozdrówka!
Wskaż mi system, który jest tani? Sony? Drogie szkła, niby jest ff, ale porzucone. Olympus? Kontynuacja mikro 4/3, a o 4/3 już zapomnieli. Chociaż sam system oferował niezłe korpusy w dodatku, odchylane wyświetlacze i uszczelnienia. Pentax? Tanio, ale po czasie stwierdzasz, że nie masz niczego tańszego. Nawet takiego 70-200/4. Nikon i Canon podobnie. Nie ma żadnych reguł u takich producentów. To tak jak z evilami. Wpierw tanio, a obecnie nexy 7 czy jakieś wypaśne olki? Tak już bywa.
dziobolek
06-06-2012, 19:56
@Darx, przecież to nie ja biadolę, że czegoś nie ma ;)
Ja to co potrzebuję, to mam i znajdę to raczej w każdym systemie.
Wskaż mi system, który jest tani?
Wielu uważa za takowy Canona właśnie, bo mnóstwo "tanich" eLek i stałek...
Ale jak przychodzi co do czego, to oprócz EF 70-200 f/4 oraz EF 50 f/1.8
nie bardzo potrafią wskazać jakieś inne "tanie jak barszcz".
No a eLa 70-200 f/4 to już legendarna się robi ;)
Pozdrówka!