Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Macro
witam, chciałbym kupić sobie obiektyw do fotografii macro ze skalą odwzorowania 1:1. myślałem o Tamron 90mm czy byłby to dobry wybór ??? jeśli macie jakieś lepsze propozycje od 2 tys. to proszę o post jaki mam kupić :)
Jak od 2 tys. :-) to najlepszy chyba systemowy CANON EF 100MM 2.8L IS USM MACRO
Jak wyżej, najlepszy będzie 100L, chyba, że nie zależy Ci na stabilizacji to Canon 100 bez IS.
Tamron kręci przednią soczewką i ma wolny AF, ale w macro nie wszystkim to przeszkadza.
Obrazek każdy z tych obiektywów daje podobny ;-) Wg mnie wybór ogranicza się tylko do jakości obudowy, obecności stabilizacji, AF-u czy ceny.
Posiadam i mogę z czystym sumieniem polecić mniejszego brata EF100mm czyli EF-S60mm
Kompaktowe rozmiary, bardzo dobre właściwości optyczne, do tego niezły portret... jak dla mnie bardzo ciekawa propozycja:)
Cena wyraźnie poniżej 2000,00, a ponieważ jest to zwarta i solidna konstrukcja, może warto poszukać jakiegoś używanego...
GhostRider
01-06-2012, 19:44
60mm jest tylko do cropa - więc może niech autor napisze jaki ma aparat.
Miałem okazję używać i EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM i EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM. Moim zdaniem obydwa świetne optycznie z niewielką przewagą tego ostatniego. Zalety 60-ki to cena (dwukrotnie niższa od stabilizowanej 100-ki), ciężar, wymiary, wygoda użytkowania, jedyna wada to brak możliwości stosowania na pełnej klatce. Drugi to prawdziwy kombajn - niesamowity instrument z bardzo skuteczną stabilizacją, AF prędkości światła, nie ma wad poza wymiarami i ciężarem, co przy zdjęciach macro może mieć znaczenie. Obydwa cechuje niesamowita ostrość od pełnego otworu chociaż 100-ka wydaje się być nieco ostrzejsza. Warto dodać, że testy obydwu obiektywów wykazują ilość pomyłek AF w okolicach zera :-)
Jak nie trzeba ci stabilizacji to canon 100 2,8 macro będzie bardzo dobrym wyborem.
60mm jest tylko do cropa - więc może niech autor napisze jaki ma aparat.
Mam obecnie Canon EOS 450D :)
michael_key
02-06-2012, 17:47
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad propozycją tryton'a, 100mm 2,8
Mam 60, mam 100 (bez IS) - Oba bardzo lubię. Setka daje więcej miejsca, ale trudniej ostrzyć, lekki wiaterek doprowadza do szaleństwa.
Optycznie oba świetne, szybkie. Nie oddam żadnego.
Osobiście wolę dłuższe ogniskowe, dlatego dokupiłam 100mm, Jakbym od razu kupiła setkę, to pewnie nie odczułabym braku sześćdziesiątki. A tak najpierw była sześćdziesiątka (która jest prześwietna i dość uniwersalna, bardzo się cieszę, że ją mam), niedawno uzupełniłam kolekcję setką i mam super zestaw. Tylko czasu brak...
Jackowski
03-06-2012, 12:07
witam, chciałbym kupić sobie obiektyw do fotografii macro ze skalą odwzorowania 1:1. myślałem o Tamron 90mm czy byłby to dobry wybór ??? jeśli macie jakieś lepsze propozycje od 2 tys. to proszę o post jaki mam kupić :)
A co chcesz fotografowac ? Tylko nie pisz wszystko bo do tego trzeba kilku szkiel.
Jeśli stać cię na 100L to bierz i nigdy nie będziesz żałował. Nie znam innych szkieł macro ale znając 100L wcale nie tęskno mi je poznać. Opad szczęki na widok obrazka gwarantowany.
paulusus
07-06-2012, 19:44
Hej, Ja miałem i tamrona i canona 100mm i lepsze rezultaty zawsze miałem na tamronie. . .to tak z mojej strony. .
Pozdrawiam
a jak się sprawuje C60;tka jako ewentualny zamiennik C50 1.4 pod portret?
Są jeszcze obiektywy makro o ogniskowych 150, 180 mm. Dają ładniejsze rozmycie tła, i nie trzeba za bardzo zbliżać się do fotografowanego obiektu.
dylemat:
eLka czy sigma 105mm OS ?
Jaki dylemat?
Zdecydowanie Lka.
C 100 2.8 L kupisz używkę za ok2,5 tys. Jakość obrazka niesamowita /totalna żyleta/, pięknie wycina z tła, b.ładny bokeh. Jak masz mniej kasy i nie chcesz zbierać to zastanów się nad C 100 2.8 bez L - też dobre szkło.
Do Macro to jest wiele obiektywów MF
C 100 2.8 L kupisz używkę za ok2,5 tys. Jakość obrazka niesamowita /totalna żyleta/, pięknie wycina z tła, b.ładny bokeh. Jak masz mniej kasy i nie chcesz zbierać to zastanów się nad C 100 2.8 bez L - też dobre szkło.
Dokładnie tak. Bawiłam się ostatnio tą eLką i efekty są niesamowite. Ostry i celny i jak na eLkę to i cena nie najwyższa.;-)
Do Macro to jest wiele obiektywów MF
jak chcesz robić makro owadów jak "spod mikroskopu" to przyjrzyj się MP-E 65 mm f/2.8 EF 1-5x - używki nie wiem nawet czy bywają w Pl - nówka to 4,5 tys, fotki ludzie robią niesamowite tym szkłem: link (http://500px.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=MP-E+65)
jak chcesz robić makro owadów jak "spod mikroskopu" to przyjrzyj się MP-E 65 mm f/2.8 EF 1-5x - używki nie wiem nawet czy bywają w Pl - nówka to 4,5 tys
http://allegro.pl/listing.php/search?category=50590&sg=0&string=mp-e
:-)
jak chcesz robić makro owadów jak "spod mikroskopu" to przyjrzyj się MP-E 65 mm f/2.8 EF 1-5x - używki nie wiem nawet czy bywają w Pl - nówka to 4,5 tys, fotki ludzie robią niesamowite tym szkłem: link (http://500px.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=MP-E+65)
Szkło tylko do macro .Powiększenie do 5x.IMHO szkło dla mocno zaawansowanych.
Na początek pozostałbym przy szkłach ze skala odwzorowania 1:1 z ogniskową 100mm.
link (http://500px.com/search?utf8=%E2%9C%93&q=MP-E+65)
Zdjęcia z tego linku są niesamowite!
piotre_k
28-06-2012, 23:39
Ponieważ kocham swoją "elkę" to się dopiszę. Elka 100 makro to najostrzejszy obiektyw jaki miałem w rękach, z pięknym bokehem. Daje śliczne bliki. Ostrzenie ręczne to sama przyjemność. Obraz jest tak ostry na matówce, że nie ma problemów z precyzyjnym wyostrzeniem. Jak na tak wybitny obiektyw jest stosunkowo tani. Mi udało się kupić, tu, na tym szacownym forum, za 2400 używkę w stanie idealnym. 180 makro Canona - z pewnością świetna, ale masę ma już słuszną. Na niejedną wyprawę zastanawiałbym się, czy brać ze sobą bo obecnie głównie używam 70-200 z TC, w plecaku siedzi jeszcze 400-tka f5.6. 100-tka do najlżejszych obiektywów nie należy, ale nie waży aż tak dużo i mam ją zawsze.