Zobacz pełną wersję : Jaką lampę do eos 450d? Proszę o pomoc...
Witam wszystkich,
zaznaczam, że przeglądnęłam całe forum, ale nie znalazłam tych informacji, które chciałam.
Poszukuję lampy błyskowej do canona eos 450d (aktualnie mam tylko obiektyw 18-55mm) ale... muszę pojechać po taniości.
Nie mam kasy na cuda techniki, dlatego pomóżcie mi i podajcie przykłady lamp tanich (i tak pewnie kupie używkę).
Zaznaczam, że potrzebuję lampy z ttl i najlepiej z wyświetlaczem.
Zastanawiałam się nad Speedlite 540ez lub Sunpak PF30x lub Metz 36AF-5... znacie jeszcze jakieś sensowne, tanie lampy?
Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!
flankerp
31-05-2012, 17:05
Oj pełno jest artykułów o tanich lampach.. nie wiem po co Ci wyświetlacz, ale jak chcesz najtańszą to szukaj na allegro. Sam sobie odpowiedziałeś w poście...
Dla mnie tania sensowna amatorska lampa to Nissin di622 mII. Nie najtańsza, ale najmocniejsza w tej klasie. Wyświetlacz tylko zżera prąd...
Obecnie kupiłem sobie dodatkowo dwa chińczyki ale bez TTL jako uzupełnienie.... Polecam ;)
Uprzedzając posty, zaraz będzie wysyp propozycji Metza, Systemówki innych używanych... to wszystko już było i nie ma co powtarzać...
Poczytaj o wadach i zaletach lamp... Kupno pierwszej lampy to poważna sprawa. Ja czytałem i zbierałem materiały półroku aż kupiłem Nissina. Ale ktoś powie, że woli Metza inny, że tylko systemowa... Dla mnie istotne było:
- moc
- fotocela
- szybkość obsługi
Tutaj Nissin wygrywał dlatego się zdecydowałem.. Czego nie ma?
- HSS
- ekraniku
- Master
- filtrów w cenie...
Tak pełno... tylko, że jak ktoś się nie zna, to liczy na porady i podzielenie się doświadczeniami związanymi z różnymi lampami.
Ten Nissin di622 mII jest dla mnie za drogi i nawet na allegro nie ma go za bardzo.
Najważniejsze by lampa miała TTL. Nie jestem profesjonalistką i tak na prawdę ucze się dopiero z wszelkimi ustawieniami... chciałabym, aby lampa posłużyła mi nieco dłużej, bo z pewnością nie mam zamiaru jej zmieniać w najbliższym czasie...
Zainteresuj się YN-468II, ma E-TTL i do Twoich zastosowań amatorskich na pewno wystarczy. W Polsce idzie dorwać taką lampę za niewiele ponad 400zł import z Chin to lekko ponad 300, ale później ewentualne problemy z gwarancją. Pisałem o tym w innym temacie, ale zdarzają się problemy z kondensatorem wyzwalającym (kosztuje nawet 60gr. sztuka). Lampa ma tryby TTL, Manual,Multi, S1 i S2 (slave bez lub z pominięciem przedbłysku) no i automatyczny zoom!:-). Moim zdaniem warto! :-). Acha głowica w pełni regulowana (możesz sobie nawet w czubek głowy błyskać ;-))
Tu masz dość szczegółowy opis:
http://speedlights.net/2010/10/10/yongnuo-yn-468-flash-review/
Tylko to jest wersja I więc może mieć plastikową stopkę i nie ma tak skutecznego jak II wspomagania AF (podobno ma bardzo słabe). Dlatego koniecznie II
heh... dzięki za pomoc, ale i tak pójde w swoim kierunku, bo "niewiele ponad 400zł" to dla mnie ogrom kasy ;)
szukam czegoś używanego do max 200zł, więc jeszcze troche się naszukam...
http://www.ebay.com/itm/YN-465-YN465-Flash-Speedlite-f-Canon-TTL-1000D-50D-40D-/260518904709?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item3ca8230385#ht_3304wt_905
w przeliczeniu dolar =3,5zł wychodzi Ci 230 zł ;-) Taniej nie znajdziesz na pewno ;-) a z używkami to różnie bywa.
Speedlite 540ez nie będzie działać z 450D w ttl, tylko manual. Ta lampa przeznaczona jest do starszych modeli analogowych z pomiarem błysku A-TTL. Musisz poszukać czegoś z E-TTL.
myslidar
04-06-2012, 09:09
Dajcie spokój, lampa z ettl za 200 zl? Chyba tylko bezpośrednio z Chin :)
i się zakończyło na lampie Cullmann 34 AF/C xD
oczywiście lampa tymczasowa, potrzebuje czegokolwiek na wyjazd...
potem pomyśle co z tym fantem zrobić :)
aaa... PawelB dzięki za info odnośnie 540ez... w ostatniej chwili wycofałam się z licytacji ;)
Przerabiałem temat taniej lampy z 8 miesięcy temu. Też chciałem tanią i dobrą lampę. W końcu doszedłem do wniosku że nie warto wydawać 300 zł na coś co i tak zamienię za kilka miesięcy, bo będzie mi brakować czegoś.
Udało mi się wyrwać na "popularnym serwisie aukcyjnym" 430EX za niecałe 500zł z przesyłką gratis w stanie idealnym. Jestem z niej zadowolony i jedyne czego mi czasami brak to mocy.. Ale za tą cenę wszystkiego nie można mieć.
Przerabiałem temat taniej lampy z 8 miesięcy temu. Też chciałem tanią i dobrą lampę. W końcu doszedłem do wniosku że nie warto wydawać 300 zł na coś co i tak zamienię za kilka miesięcy, bo będzie mi brakować czegoś.
Udało mi się wyrwać na "popularnym serwisie aukcyjnym" 430EX za niecałe 500zł z przesyłką gratis w stanie idealnym. Jestem z niej zadowolony i jedyne czego mi czasami brak to mocy.. Ale za tą cenę wszystkiego nie można mieć.
no ja za Cullmann 34 AF/C dałam aż 20,5zł tak więc zobacze, czy w ogóle będzie działać (niby jest sprawna), a na jakiś czas wystarczy...
Witam. Tak jak kolega jestem przed wyborem a raczej kupnem 1 lampki. Wybór raczej padł na Canona 430 EX II choć chodzi mi po głowie 580 EX II... Mam Canona 500D i w sumie robię zdjęcia z hobby nie w celach zarobkowych. Czy przy takich zdjęciach )www.lukaszzbik.blogspot.com) zda się 430? I co byście doradzili do niej (jakiś dyfuzor, przystawkę?)
Yongnuo YN-565EX na eBay`u za ok 450 zł z darmową wysyłką. Jedyny minus to jak już pisał kolega ciężka sprawa z gwarancją i trzeba poczekać na paczkę.
Popieram, też szukałem czegoś taniego, jednakże forumowicze mi odradzili i poradzili poczekać i zakupić coś konkretnego i nie żałuję.
pacin1985
30-09-2012, 14:44
co teraz polecacie do Canona 450 gdzies do 800 zl chce robic zdjecia portretowa w plenerze .
co teraz polecacie do Canona 450 gdzies do 800 zl chce robic zdjecia portretowa w plenerze .
Myślę, że używana 430 EX II byłaby OK. Warto zapytać sprzedającego o fakturę zakupu lampy, bo do ilości błysków i tak się nie przyzna.
rafal1980
30-09-2012, 18:23
A może coś takiego ;)
YongNuo YN-568EX do Canon LR-YN-568EXC - Lampy Reporterskie - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2759_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-568EX-do-Canon.html)
kurcze do 800... ja w zeszłym roku kupiłem 430II w "fotojoto" za 915 zł nówkę... to naprawdę zupełnie wystarczający sprzęt dla amatora. 580 dl mnie byłaby za duża, za cięzka, nieporęczna. 430 jest idealna, ale do rzeczy: szukaj używek 430, choć może warto poczekać, odłożyć ciut jeszcze i szarpnąć się na 430...? zdrożały trochę, tam gdzie kupiłem teraz jest ponad 200 zł więcej. W ogole canon zdrozał w ostatnim roku. za 70-200 f/4 IS dałem 4000 bez złotówki, teraz jest za ponad 4500... i tak ze wszystkim. cięzie czasy dla przeciętnych amatorów, płace tak szybko nie rosną przecież.
pacin1985
01-10-2012, 00:08
Właśnie się zastanawiałem miedzy tymi lampami 430 EX II , YongNuo YN-568EX i Metz 50
pacin1985
06-10-2012, 12:17
która wybrac z tych 3 ??
pPolecam jednak canona 430, jest nieco słabsza mocą od 2 pozostałych jednak do amatorskiego użytku wystarczy. Jakość i pewność dzialania jest większa u canona. Ja tak wybrałem i jestem zadowolony. W ciemnych pomieszczeniach tam gdzie 17-55 2.8 sobie nie radzi, czy też w plenerze jako dopalcz lampka daje radę.
pacin1985
09-11-2012, 23:11
CZy sie da ?? jak tak to jak ustawic lampe metz 50 af-1 z Canonem 450d by blyskala po zdjeciu z korpusu ??
jacek_73
10-11-2012, 13:08
CZy sie da ?? jak tak to jak ustawic lampe metz 50 af-1 z Canonem 450d by blyskala po zdjeciu z korpusu ??
Jedynie poprzez połączenie kablem, lub wyzwalaczem.
Witam
Ja się podłączę do pytania o lampę błyskową do 450d.
Dostałam ostatnio aparat ZENIT a do niego lampę błyskową ELGAWA N128. Lampa jest stara ale działa z ZENITEM ale jest podłączana kablem do kontaktu.
Moje pytanie: czy można do 450d podłączyć tą lampę bez ryzyka? Czy nic nie stanie się z aparatem? Jeżeli można to czy takie podłączenie zda egzamin w zdjęciach studyjnych.
Z góry dziękuję za pomoc :)
grzegorzki
04-07-2013, 14:10
Dostałam ostatnio aparat ZENIT a do niego lampę błyskową ELGAWA N128. Lampa jest stara ale działa z ZENITEM ale jest podłączana kablem do kontaktu.
Moje pytanie: czy można do 450d podłączyć tą lampę bez ryzyka? Czy nic nie stanie się z aparatem? Jeżeli można to czy takie podłączenie zda egzamin w zdjęciach studyjnych.
Nie można.
Najprościej kupić kostkę z fotocelą.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy kostka ma być jakaś specjalna do takiej starej lampy czy taka jaką stosuje się przy cyfrówkach?
grzegorzki
09-07-2013, 04:52
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy kostka ma być jakaś specjalna do takiej starej lampy czy taka jaką stosuje się przy cyfrówkach?
Dowolna powinna wytrzymać wyższe napięcie, tyle że dokładnie nie wiadomo ile ma ta Elgawa, ale na pewno nie ma 400 V
a np ta fotocela tyle wytrzymuje - Nowa Fotocela Do Lamp Błyskowych SYK-3 (3373026254) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowa-fotocela-do-lamp-blyskowych-syk-3-i3373026254.html)
Tam był SYK-3, a tu jest HYK-4 :) Fotocela HYK-4 z lampą Canon 580EX (http://szymonkaczmarczyk.pl/fotocela-hyk-4-z-lampa-canon-580ex.html)
Dowolna powinna wytrzymać wyższe napięcie, tyle że dokładnie nie wiadomo ile ma ta Elgawa, ale na pewno nie ma 400 V
a np ta fotocela tyle wytrzymuje - Nowa Fotocela Do Lamp Błyskowych SYK-3 (3373026254) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Nie do końca to prawda, bowiem taka fotocela wyzwoli błysk w trakcie przedbłysku pomiarowego. Fotocela musi reagować na drugi błysk.
Nadaje się do wszystkich lamp wykorzystujących uniwersalną gorącej stopki, takich jak Canon, Nikon, Sigma, Olypus, Pentax. W lampach Canon TTL np: 580EX/EXII 430EX/EXII wyzwolenie na pierwszy błysk -cytat ze specyfikacji
grzegorzki
10-07-2013, 05:34
Na czym opierasz podejrzenia wobec Szanownej Elgawy o wykonywanie jakowychś wywrotowych przedbłysków ?
Szanowna Elgawa sama z siebie nie wyzwoli przedbłysku, choćby chciała. ;)
Ale fotocela może jej kazać wyzwolić niekoniecznie wtedy, kiedy trzeba, zareagowawszy na przedbłysk.
Z drugiej strony, mając fotocelę reagującą wyłącznie na jeden błysk, albo przedbłysk pomiarowy, można obniżyć jej czułość, np. poprzez naklejenie na nią jednej, lub więcej warstw samoprzylepnej taśmy papierowej.
Na czym opierasz podejrzenia wobec Szanownej Elgawy o wykonywanie jakowychś wywrotowych przedbłysków ?
Kolega raczy żartować czy na serio nie zrozumiał na czym polega działanie tego typu fotoceli? Nie mówię o Elgawie tylko o błysku aparatu fotograficznego, który ją ma wyzwolić. Niestety nawet przy ustawieniu aparatu w tryb M wbudowana lampa i tak robi swoje czyli wysyła przedbłysk pomiarowy. Oczywiście można to obejść sztucznie wymuszając ów przedbłysk i kilka sekund później (po ponownym naładowaniu szanownej Elgawy), jak to Kolega zgrabnie ujął, zrobić zdjęcie.
Takie rozwiązanie jest jednak mocno prowizoryczne podobnie jak otępianie czułości fotoceli taśmą - ot zabawa nie warta Elgawy.
ot zabawa nie warta Elgawy
Hmm, ciekawe...
Że prowizorka, to oczywiste. Ale niewarta Elgawy?
Mam N128 od 1984r, kiedy kupiłem ją w NRD. Byłem przekonany, że poznałem ją na wskroś,
bo to w sumie bardzo prymitywna lampa. A jednak o czymś nie wiem? ;)
Acha, moja ma na stopce 220V, czyli tyle samo, na wejściu, co na wyjściu ;)
Hmm, ciekawe...
Że prowizorka, to oczywiste. Ale niewarta Elgawy?
Mam N128 od 1984r, kiedy kupiłem ją w NRD. Byłem przekonany, że poznałem ją na wskroś,
bo to w sumie bardzo prymitywna lampa. A jednak o czymś nie wiem? ;)
Acha, moja ma na stopce 220V, czyli tyle samo, na wejściu, co na wyjściu ;)
Ligo - lampa nie kryje żadnej tajemnicy, sam kiedyś miałem trzy sztuki takowej i synchronizowałem je fotocelami własnej konstrukcji, sprawowały się świetnie i zabawa była przednia, ale:
- doskonale wiesz, że to wiekowe lampy i ich kondensatory dożywają resztkami sił,
- regulacji żadnej nie mają więc trzeba sobie radzić inaczej (kalki itp.),
- zasilane sieciowo, czyli kable. przedłużacze i patrzenie pod nogi
- kłopoty z synchronizacją już omówiliśmy ( ten przedbłysk) no i inwestycja w fotocelę pomijającą przedbłysk ( to trochę więcej niż wartość rynkowa samej lampy)...
Nie umniejszam absolutnie wartości eksperymentowania z takim zestawem, ale to zabawa bardziej dla wprawionych fotografujących i mających jakieś doświadczenie z błyskaniem.
Moje stwierdzenie wzięło się z tego, że ktoś niedoświadczony w temacie ( a sądzę, że skoro ktoś zadał takie pytanie to jest właśnie na tym etapie) może być mocno zawiedziony efektami, a co za tym idzie mocno rozczarowany użyciem światła błyskowego. Oczywiście dla cierpliwych wszystko jest do zrobienia...
Pozdrawiam!
Ligo - lampa nie kryje żadnej tajemnicy
Uspokoiłeś mnie. Dzięki. ;)