PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D Mk1 + Canon 550EX i wyzwalacz Pixel King

rafik
31-05-2012, 11:06
Witam,
Wlanie przyszedł do mnie Pxel King. Po ustawieniu komunikacji odpala lampę 550EX tylko pełną mocą mimo ustawienia na lampie TTL.
Czy coś źle łączę/ustawiam czy ten zestaw nie będzie działał i mam kupić co najmniej 580EX lub 580EXII aby mieć TTL?

Zależy mi na TTLu bo ze względów finansowych na razie chciałem pracować z 1 lampą tyle, że zdjętą z aparatu.

Pozdrawiam
Rafał

lukasz57-90
14-06-2012, 14:45
A Mi zupełnie inaczej wychodzą zdjęcia na TTL'u w 580EX II podłączonym do D50 i 5D Mark II w 5 blyska za kazdym razem pełną mocą. Czemu?

rafik
21-06-2012, 10:55
założona lampa 580EX nie wyzwalała się w ogóle. Zanim zdecydowałem się zwrócić sprzęt sprawdziłem firmware. Okazało się, że odbiornik i nadajnik pochodzą z różnych partii i mają różny FW. Uaktualniłem FW do tego samego w RX i TX, wymieniłem baterie na dobre i jest już OK.
Specyficzną cechą Pixel Kinga jest fakt, że po założeniu na sanki aparatu jeśli ten jest w trybie M to będzie taka sytuacja jakby było zwarcie na stopce. Ponieważ nie są przekazywane żadne informacje z lampy to aparat ustawia czas synchronizacji na 200 i przysłonę na maksymalną możliwą np 22.
Po włączeniu odbiornika i lampy kiedy komunikacja się już odbywa wszystko wraca do normy.