Zobacz pełną wersję : Filtry szare Cokin
Witam!
Przymierzam się do zakupu adaptera i holdera systemu Cokin, żeby rozpocząć przygodę z filtrami szarymi (fotki amatorskie).
Czy ktoś pomoże mi dobrać uniwersalny zestaw na początek, jeśli chodzi o silę tych filtrów bo nie miałem z nimi do czynienia i nie wiem ile ND potrzeba żeby było dobrze,smile: to znaczy np. jaką siłę powinien mieć filtr połówkowy do focenia wakacyjnych krajobrazów mocno nasłonecznionych , żeby nie przepalić nieba.
na początek chciałbym 1 filtr szary oraz 1 połówkowy (ewentualnie 1 z przejściem miękkimi 1 z twardym).
i od razu druga kwestia tak na przyszłość: czy zakładając 2 filtry szare w holderze ich siła sie sumuje?
z góry dziękuje za odpowiedzi :smile:
przy wakacyjnych mocno nasłonecznionych to jeszcze polaryzacyjny polecam
w większości przypadków wystarczająco ściemni niebo (o ile niebo jest niebieskie :))
szarą połówkę mam jedną, bodajże 4ND, jest w miarę uniwersalna
szary wzięłam chyba 8ND, ale to stosuję głównie do zdjęć na długich czasach, czasem jeszcze drugie 8ND by się przydało
polecam kupowanie filtrów "oryginalnych" (cokin, hitech)
na początku przyoszczędziłam i wzięłam "typu cokin" za ok 20zł/szt i niestety wszystko nadawało się do wymiany (straszne różowo-fioletowe zafarby)
i tak, jak zakładasz wiele filtrów to ich działanie się sumuje
Znalazłem taki oto wątek: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11775
Tutaj też coś przeczytasz: http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/52077-system-cokin-mini-poradnik.htm
Ja natomiast na początek z systemem kupiłem 3 filtry Hitecha: szary ND 1.2, połówkowy ND 0.9 soft i 1.2 hard. I tak jest do dzisiaj. Filtry są OK, nie mam zastrzeżeń do ich jakości. Jeżeli chodzi o holder to mam i zamiennik i oryginał - obydwa plastiki, zamiennik tańszy, "przyciąłem" go do wersji slim. W moim przypadku zamiennik tej samej jakości i tak samo funkcjonalny jak oryginał. Oraz kilka sztuk reduktorów - zamienniki, dopasowane średnicami do posiadanych obiektywów.
Pozdrawiam.
A, właśnie, żeby nie było: wszelkie holdery/redukcje mam "po taniości" i uważam, że spokojnie dają radę.
Jeden holder mam normalny, drugi slim. Wersja normalna ma fajniejsze mocowanie. Ale to już kwestia który Chińczyk to robił ;-)
polecam kupowanie filtrów "oryginalnych" (cokin, hitech)
na początku przyoszczędziłam i wzięłam "typu cokin" za ok 20zł/szt i niestety wszystko nadawało się do wymiany (straszne różowo-fioletowe zafarby)
i tak, jak zakładasz wiele filtrów to ich działanie się sumuje
To zależy. Mam polara chinola i jestem strasznie pod irytowany jego działaniem. Balansu bieli nie da rady ustawić. Mam też zwykłego polara spoza systemu cokin. Jednak wolę jego.
Filtry owszem, tylko oryginalne. Natomiast holder i przejściówki, to podróbki starczą.
To zależy. Mam polara chinola i jestem strasznie pod irytowany jego działaniem. Balansu bieli nie da rady ustawić. Mam też zwykłego polara spoza systemu cokin. Jednak wolę jego.
Filtry owszem, tylko oryginalne. Natomiast holder i przejściówki, to podróbki starczą.
Filtry polaryzacyjne mam zwykłe, nakręcane (Hoya, Marumi, BW). W moim przypadku, gdy przez 80% używam tylko ich, jest to rozwiązanie lepsze, choć jakby nie patrzeć parę razy droższe (oryginalny polar Cokina to ok 100zł, za swoje dałam między 200 a 300zł za szt). Ale używając 2-3 obiektywów zwiariowałabym musząc przekręcać non stop filtry.
Polar Cokin jest raczej kiepski. Tutaj warto kupić tradycyjny.
Połówki Hitecha mają dobrą opinię. Cokin nieco gorszy, wydaje mi się. Pełne szare najlepiej wziąć nakręcane na obiektyw, firmy Hoya czy B&W.
Mam też parę tanich połówek typu cokin, do zdjęć w kolorze się nie nadają (fioletowe zafarby), ale do BW jak najbardziej. Przy okazji można bez stresu latać bez mocowania i po prostu przykładać do obiektywu. Jak się porysuje to do kosza i po następny. W podróż to idealna sprawa, tylko pod warunkiem fotografii czarno-białej :-)
Uchwyty mam podrabiane, kiedyś kupiłem zwykły na trzy filtry, ale po kupnie UWA przerobiłem go na wersję slim :-)
PS. Nie wiem jakie masz obiektywy, ale z doświadczenia - system cokin najlepiej sprawdza się przy średnicy filtra w okolicach 67-77mm. Na małych obiektywach to katorga, a zwłaszcza na np. 50mm f/1.8.
dziobolek
30-05-2012, 12:10
Polar Cokin jest raczej kiepski. Tutaj warto kupić tradycyjny.
Mam polara oryginał Cokin i sprawuje się bardzo dobrze.
Tak samo inne filtry posiadam tylko oryginalne Cokin
i nie zauważam żadnych przekłamań czy "zafarbów".
Godne polecenia są tylko IMHO trzy firmy:
- Cokin
- Hitech
- Lee
Omijać należy wszystkie odpowiedniki typu Cokin.
Pozdrówka!
To może od kolegi miałem okazję użyć jakiegoś felernego.
Z szybek, to mam tylko Hitechy i bardzo je sobie chwalę.
flankerp
30-05-2012, 18:46
Chyba nie robi Cokinów...
Ja szare mam Hitecha natomiast kolorowe chińczyki gdyż tutaj nie trzeba się stresować.
Polecam tabaczkowy, kapitalne efekty...
Ja niedawno kupiłem sobie 'normalny' statyw więc zacznę się bawić filterkami :)
ta....
Mam tabaczkowy.
Dzięki niemu i tandetnej szarej połówce mam bardzo ładne czarno-białe zdjęcia z Tatr :)
Mam polara oryginał Cokin i sprawuje się bardzo dobrze.
Tak samo inne filtry posiadam tylko oryginalne Cokin
i nie zauważam żadnych przekłamań czy "zafarbów".
Godne polecenia są tylko IMHO trzy firmy:
- Cokin
- Hitech
- Lee
Omijać należy wszystkie odpowiedniki typu Cokin.
Pozdrówka!
"prawdziwi zawodowcy" to tylko singh-ray, a tak na poważnie to w kategorii "godne polecenia" singh-ray łyka cokina i hitecha na raz i przed śniadaniem :mrgreen: no i ceny ma też odpowiednie, a jeśli miałbym stawiać co jest "lepsze" lee czy singh-ray to pewnie też stwierdziłbym że singh-ray - lee używam na codzień, singh-ray'a nie miałem w ręku.
dziobolek
31-05-2012, 13:03
"prawdziwi zawodowcy" to tylko singh-ray...
Tiaaa... :wink:
Ja się przymierzałem do singh-ray, bo tylko oni kiedyś mieli w ofercie
Reverse Neutral Density Graduated Filters (http://singh-ray.com/reversegrads.html)
Pozdrówka!
Dzięki za odzew.
Kupię więc uchwyt i adapter cokina,a filtry Hitecha polówkę soft i pełny ,oba dwustopniowe, myślę, że będzie ok.
Witam!
jaką siłę powinien mieć filtr połówkowy do focenia wakacyjnych krajobrazów mocno nasłonecznionych , żeby nie przepalić nieba.
pamiętaj że jak nie ma dobrego światła to nawet z połówkami cudów nie będzie
osobiście polecam szare połówki Hitecha - bdb, nie dają zafarbów
Tiaaa... :wink:
Ja się przymierzałem do singh-ray, bo tylko oni kiedyś mieli w ofercie
Reverse Neutral Density Graduated Filters (http://singh-ray.com/reversegrads.html)
Pozdrówka!
I używasz reverse??
Przymierzam się do kupna Cokin P Slim + filtra połówkowego Hitech 0.9 Soft i 0.9 Hard
Nad morzem wydaje mi się że 0.9 Hard powinien wystarczyć, ale dostałem kilka sugestii że muszę kupić Reverse (który niestety jest 2x droższy).
Pytanie czy warto? a może wystarczy mi 0.9 Hard i tragedii nie ma?
Jakieś sugestie, przykłady...
dziobolek
03-06-2012, 15:54
I używasz reverse??
Nie używam, bo jeszcze nie kupiłem... Na razie mnie na niego nie stać ;)
Pozdrówka!
Szkoda bo szukam potwierdzenia, przykładów "lepszości" reverse nad hard.
Dużo ludzi mówi że super, a nie spotkałem nikogo kto tego używa :-P
i może potwierdzić że różnica jest duża.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się że akustyk pisał że używa reversa.
Na zółtym forum grudzinsky na pewno używa - pokazywał testowe niedawno zdjęcie.
dziobolek
03-06-2012, 17:33
Pozdrawiam.
Reverse ND i ND hard to zupełnie inne filtry IMHO.
Reversa używa się głównie przy zachodach/wschodach słońca,
gdyż jest mocniej "przyciemniony" w środku płytki.
Pozdrówka!
Dzięki bardzo, tam nie szukałem (bałem się wchodzić ;-p).
Dużo tam na ten temat, tylko muszę się chyba zarejestrować, bo tak "grudzinsky" nie znajde.
Bardzo fajne forum mają ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Reverse ND i ND hard to zupełnie inne filtry IMHO.
Reversa używa się głównie przy zachodach/wschodach słońca,
gdyż jest mocniej "przyciemniony" w środku płytki.
A Hard???
dziobolek
03-06-2012, 17:45
A Hard???
To jest rodzaj przejścia z jednej strefy filtra do drugiej dla zwykłego ND.
Zerknij tutaj - http://singh-ray.com/grndgrads.html - jeden jest Hard a drugi Soft na obrazku.
Tak tylko mnie zastanawia czy jak zrobię zachód słońca nad morzem wersją hard, to będzie brzydko. A jak zrobię to samo ujęcie wersją reverse to będzie pięknie :)
Chodzi o różnice i czy ta różnica jest warta dokupienia wersji reverse, bo to że wersje hard kupie to już postanowione :)
jacek_73
03-06-2012, 17:56
Tak tylko mnie zastanawia czy jak zrobię zachód słońca nad morzem wersją hard, to będzie brzydko. A jak zrobię to samo ujęcie wersją reverse to będzie pięknie :)
Chodzi o różnice i czy ta różnica jest warta dokupienia wersji reverse, bo to że wersje hard kupie to już postanowione :)
Różnicę będziesz miał na górze kadru gdzie niebo wyjdzie bardzo ciemno (zakładając filtr z przejściem hard).
dziobolek
03-06-2012, 18:08
Będzie inaczej.
Tak najprościej tłumacząc:
- Hard ND używasz nad morzem gdy słońce jest wysoko,
- Reverse ND używasz nad morzem gdy słońce masz nad horyzontem.
Czyli wychodzi że Reverse muszę też kupić :)
Dzięki za pomoc.
Poczytam też jeszcze z ciekawości forum nikona, bo fajnie tam to mają na różnych przykładach pokazane.
Dzięki bardzo, tam nie szukałem (bałem się wchodzić ;-p).
Dużo tam na ten temat, tylko muszę się chyba zarejestrować, bo tak "grudzinsky" nie znajde.
Bardzo fajne forum mają ;-)
A Hard???
foto jest w galerii w miare świeże, zarejestruj się i pisz na PW.
grudzinsky jeszcze pisuje w dziale tutoriali.
foto jest w galerii w miare świeże, zarejestruj się i pisz na PW.
grudzinsky jeszcze pisuje w dziale tutoriali.
Zarejestrowałem się i znalazłem strone www grudzinsky-ego, ale jego galerii nie da się obejrzeć??? trzeba podać jakieś hasło??? czy coś źle robię?
jacek_73
05-06-2012, 20:15
Proszę bardzo: bez rejestrowania się na obcych forumach, bez haseł...jednym słowem aaaabsolutnie FRI :mrgreen: http://plfoto.com/140844/autor.html
Dzięki bardzo, super galeria i nawet wchodząc przez plfoto.com działa mi jego strona www
Dalej ciężko mi stwierdzić przy których zdjęciach był użyty filtr reverse, ale i tak chyba go kupie ;)
flankerp
06-06-2012, 09:35
Ja bym proponował najpierw pocykać fotki, bo może nie jest Ci potrzebny? Ja ostatnio bawie się pomarańczowym Grad 3/4 (gradient zaczyna się wcześniej). Kapitalne zdjęcia wychodzą i nietylko zachód czy wschód...
Teraz czekam na czerwone (połówka grad + pełny). Ciekawe kompozycje uzyskuje sie również łącząc kolory. Gdzieś widziałem fajne zdjęcie, gdzie od góry był chyba tabaczkowy grad a od dołu fioletowy grad.
Za późno, już zamówiłem :)
Poza tym nie miałem gdzie tych filtrów wypróbować.
Ale ja lubię zabawę z filtrami wiec raczej się przydają.
Posiadam okrągłe szare ND8 i ND400, polaryzacyjny i wszystkie sobie chwalę a i z efektów jestem bardzo zadowolony.
Bardziej zastanawiałem się czy ten reverse jest naprawdę niezbędny, gdyż cena jest trochę duża w porównaniu z innymi filtrami, no ale cóż zobaczymy w praniu :)
Zastanawiam się jeszcze jak te filtry przechowujecie ???
Widziałem takie plastikowe pudełko na 10 filtrów na allegro za 20zł, używa ktoś tego?
Jak się to w praktyce sprawuje?
a ostatnio bawie się pomarańczowym Grad 3/4 (gradient zaczyna się wcześniej). Kapitalne zdjęcia wychodzą i nietylko zachód czy wschód...
To już będe zabarwiał w postprodukcji przy komputerze w miarę potrzeb :)
Ale dzięki za propozycje.
Jeszcze jedno, różni się czymś Reverse od Reverse Grad???
Bo zamówiłem i teraz tak patrze że jest coś takiego:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hitech-85-gnd-reverse-09s-filtr-polowkowy-szary.html
I coś takiego:
http://allegro.pl/filtr-polowkowy-szary-hitech-nd-0-9-reverse-grad-i2373881123.htmlJa Jeśli się różni to jaka jest różnica w praktyce?
Ja zamówiłem reverse grad - dobrze zrobiłem?
dziobolek
06-06-2012, 19:15
To jest IMHO jedno i to samo.
W tym pierwszym jest w symbolu literka G=Grad - GND Reverse, to samo co ND Reverse Grad.
Ten na Cyfrowe.pl ma w opisie literkę S= łagodne przejście - GND Reverse 0.9S,
natomiast ten z Allegro nie ma, więc prędzej tu należy się dopatrywać różnic.
Pozdrówka!
Dzięki, bo już się wystraszyłem że czegoś nie dopatrzyłem.
Po prostu wydawało mi się że na allegro gradiend przebiega w połowie dłuższego boku, a w cyfrowe.pl przebiega w połowie krótszego boku :) Ale to chyba na tych zdjęciach tak jakoś dziwnie pokazane.
flankerp
07-06-2012, 07:36
Ja filtry mam w kilku pokrowcach o takich:
https://canon-board.info/imgimported/2012/06/fk0133xg2xc-1.jpg
źródło (http://d3d71ba2asa5oz.cloudfront.net/12001559/images/fk0133-xg2-xc.jpg)
Lowepro Filter Pouch 100 z serii modular
http://products.lowepro.com/product/S-F-Filter%20Pouch%20100,2225.htm
używam i polecam, jest dedykowany do prostokątnych 10x15cm i fantastycznie sie sprawdza w plenerze, można powiesić przy pasku (takim normalnym również), odpina się w "odwrotną" stronę co zapobiega wypadanu rzeczy, mieści (oprócz filtrów) cały holder lee bez wyjmowania filtrów (nawet "w poprzek") - świetne bo często potrzebuję go odłożyć gdzieś na chwilę i nie mam ochoty porysować filtrów, no i jakość wykonania z gornej półki, do cokina może być ciut duży trzeba oglądnąć i przymierzyć.
flankerp
07-06-2012, 10:40
No fajny, chyba się też na takiego skuszę...
Ja filtry mam w kilku pokrowcach o takich:
https://canon-board.info/imgimported/2012/06/fk0133xg2xc-1.jpg
źródło (http://d3d71ba2asa5oz.cloudfront.net/12001559/images/fk0133-xg2-xc.jpg)
Fajny, gdzie można taki kupić i ile kosztuje?
Lowepro Filter Pouch 100 z serii modular
http://products.lowepro.com/product/S-F-Filter%20Pouch%20100,2225.htm.
Trochę drogi i wydaje mi się ze do Cokin P jednak trochę duży (chyba że zmieszcze tam jeszcze ND8, ND400 i Polaryzacyjny - okrągłe, ale to znowu za mały)
trzy dodatkowe 77mm w pudełkach hoyi tam wchodzą (właśnie sprawdziłem) ale nie będzie się tego wygodnie używać do wkładania i wyciągania prostokątnych trzeba odrobinę luzu, do cokina P może rzeczywiście trochę duży.
flankerp
07-06-2012, 17:50
Fajny, gdzie można taki kupić i ile kosztuje?
Ja swoje na eBayu: tu (http://www.ebay.ie/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=cokin+p+pouch)
Cena jakies 2 Euro z kawałkien Free P&P (dwa trzy tygodnie sie czeka)