PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do panoramowania

arturoo
27-05-2012, 14:52
Witam!

Ostatnio często robię zdjęcia samochodów sportowych podczas różnych imprez i strasznie zaczął mnie denerwować mój 18-55 IS, który często źle ostrzy. Raz na jakiś czas fajne panoramowanie wyjdzie, ale tylko na 55mm. Często jest tak że niby wszystko ładnie wychodzi, ale jednak nie do końca ostre co przy fajnych kadrach denerwuje. Pod względem ustawień na pewno błędu nie popełniam.

Jaki obiektyw możecie polecić do tego typu zdjęć dla amatora?

Myślałem o zakupie dobrego optycznie Tamrona 28-75, ale słyszałem że wolno ostrzy i nie wiem czy się nada do tego typu zdjęć. A może sigma 17-70?
Myślałem również kiedyś o 24-105L, tylko że cena jest troszkę duża, chyba że jakąś używkę w dobrej cenie się znajdzie.

Z góry dzięki za pomoc

denree
27-05-2012, 17:45
wydaje mi sie ze udane panoramowanie nie ma nic wspolnego z sama ogniskowa. sam mam fotki z panoramowaniem i na najkrotszej ogniskowej jaka posiadam i na najdluzszej.
nie wiem na ile potrzebna ci bedzie tez stabilizacja w takiej postaci jak posiadaja obiektywy nad ktorymi myslisz... pro modele maja opcje stabilizacji tylko w jednej plaszczyznie wlasnie pod katem panoramowania.
z powyzszych modeli lepsza bedzie sigma ale musisz sie liczyc z tym, ze moze wymagac korekty autofocusa w serwisie.

andrew84
28-05-2012, 11:49
Wydaje mi się, że żeby nie mieć problemów z AF to najlepiej zainwestować w obiektyw z silnikiem USM. Z wymienionych wyżej zarówno Canon (USM), jak i Sigma (HSM) ma silnik, ale jak pisał denree z Sigmami różnie bywa i często potrzebują kalibracji.

dziobolek
28-05-2012, 11:54
...Myślałem również kiedyś o 24-105L, tylko że cena jest troszkę duża, chyba że jakąś używkę w dobrej cenie się znajdzie.

Z góry dzięki za pomoc

A może EF-S 55-250???

Pozdrówka!

arturoo
30-05-2012, 16:25
A może EF-S 55-250???

Myślałem o 55-200 jako przedłużenie kit'a, ale słyszałem że ma problemy z ostrością. Chciałbym się również przesiąść na coś lepszego pod względem optyki.
Wydaje mi się że fajna byłaby ta sigma 17-70f/2.8-4 HSM (gdyby jeszcze światło było stałe to byłby ideał :) hehe )

dziobolek
30-05-2012, 17:18
Myślałem o 55-200 jako przedłużenie kit'a, ale słyszałem że ma problemy z ostrością.

Oooo! :shock: Nie słyszałem/czytałem takich rewelacji. To jest bardzo chwalone szkiełko.
Spokojnie staje w szranki ze starą eLką 70-200 f/4 (bez IS).

Chciałbym się również przesiąść na coś lepszego pod względem optyki.
Wydaje mi się że fajna byłaby ta sigma 17-70f/2.8-4 HSM (gdyby jeszcze światło było stałe to byłby ideał :) hehe )

Jest taka - Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74527).
Deczko krótsza co prawda, ale szkło rewelacja.

Pozdrówka!

Janusz Body
30-05-2012, 17:26
A nie przesadzacie z tym "obiektywem do panoramowania"? Obiektyw do ślubów, do kotów, do maluchów, do panoramowania nie istnieje. Owszem są obiektywy do robienia zdjęć :mrgreen:

Przy panoramowaniu samochodów AF nieumiejętnie używany bardziej przeszkadza niż pomaga. Potrzebne są raczej dłuższe czasy więc przysłona zwykle jest duża. GO na szerokość drogi. Jak ustawić ostrość w manualu i czekać aż auto wjedzie w GO to się błędu nie popełni.

Najczęściej skarżący się na AF łapią ostrość w momencie najazdu samochodu, wciskają spust nieco póżniej i auto jest zupełnie poza GO.
:-)

morlight
30-05-2012, 17:41
A nie przesadzacie z tym "obiektywem do panoramowania"? Obiektyw do ślubów, do kotów, do maluchów, do panoramowania nie istnieje. Owszem są obiektywy do robienia zdjęć :mrgreen:

O!
Kwestia wprawy i ustawień, obiektyw nie ma tu większego znaczenia.

dziobolek
30-05-2012, 18:08

Grunt to podejście do dosłowności tematu z przymrużeniem oka :wink:

Przy panoramowaniu samochodów AF nieumiejętnie używany bardziej przeszkadza niż pomaga...

Janusz, ja myślę, że nie tyle o AF chodzi, co o stabilizację.
Niektóre szkła mają dodatkowy "pstryczek" dla "trybu panoramowania".
Może to bardziej o to biega :roll:
Taki "pstryczek" sprawia wrażenie, że w takim trybie będzie łatwiej... :cool:

Pozdrówka!