Zobacz pełną wersję : tryb M i jasne obiektywy+lampa
Da__FreaK
25-05-2012, 16:04
Witam
Od niedawna zaczynam nauke strobingu. NIe jest to latwe zadanie niestety.
Staram sie robic glownie w trybie manual gdyz latwiej opanowac lampe. Jednakze, po zmianie szkiel z 2,8 na 1,4 czegos nie moge zrozumiec.Otoz, gdy ustawiam manual, nie moge zejsc ponizej wartisci przeslony 2,8. Aparat uparcie twierdzi ze sie nie da podczas gdy zapiety mam obiektyw z przeslona 1,4.
Czego nie rozumiem ?
poszukiwacz2006
26-05-2012, 07:54
Rozumiem, że po zapięciu tego jasnego obiektywu, w trybie M, kręcąc kółkiem nie możesz zejść poniżej wartości 2.8? Czy dzieje się tak z każdym szkłem czy tylko z jednym? Jakie szkło, jaka puszka?
Da__FreaK
26-05-2012, 08:01
Dokladnie tak jest. Nie mam juz w ogole szkiel 2,8, a dzieje sie tak z 24L i 5D.To sytuacja gdy mam lampe na sankach.
Sytuacja -
Sloneczny dzien,chca zrobic kilka zdjec z lampa i pobawic sie ustawieniami.
Wrzucam tryb M i niespodzianka. Ponizej wartosci 2,8 nie da rady. Rozumiem ze moglo wpada za duzo swiatla, ale ustawic sie powinno dac i nawet strzelic przeswietlona fote..
Wlasnie podpioalem lampe na aparat, standardowo trym M i dzis niespodzianka.
Aparat ustawil na sztywno 1,4 i moge tylko przestawiac czas, a przyslona ani drgnie ..
poszukiwacz2006
26-05-2012, 08:05
A czy bez zapiętej lampy, nie jesteś w stanie też ustawić w trybie M przysłony na 1.4? Jeżeli tak, to szwankuje komunikacja pomiedzy puszką a szkłami. Żytnia?
Da__FreaK
26-05-2012, 08:11
jeszcze z tym powalcze. MOze cos w cfn-ie lezy.
Puszke mam od tygodnia wiec jest czas na testy :)
Da__FreaK
27-05-2012, 14:06
Niestety, sprawdzilem puche i w trybie M nie mam mozliwosci zmiany przyslony( aparat ustawia przyslone roznie ,raz na 1,4 raz na 2,8 raz na 5,6 )-moge regulowac tylko czas, natomiast w preselekcji czasu nie dziala ustawianie nastawy czasu- aparat ustawia ja na sztywno losowo..
Oba obiektywy ktore mam dzialaja bezproblemowo na 1d2 , natomiast problemy sa na 5D i 40D
Hmm..po przeanalizowaniu sytuacji.
Gdy nie mam podpietej lampy w 1d2 wszystko jest w porzadku- moge ustawiac, przestawiac bez problemu.
Natomiast w 5D i 40D musze zapiac lampe aby wszystko dzialalo. Bez lampy sytuacja jak wyzej ..
przetrzyj styki w aparacie i na obiektywie + przetrzyj styki przy gorącej stopce
jak styki w Twoim aparacie ?
Da__FreaK
27-05-2012, 19:24
Styki sa okey. Tylko zastanawia mnie to, dlaczego bez lampy w 1d2 moge ustawiac wszystko dowoli w kazdym trybie, a w 40D i 5D w tych dwoch trybach bez lampy nic nie moge zrobic...