Zobacz pełną wersję : jaka pamięć do canona 20d
jaką pamięć najlepiej kupić do canona 20d. poza dyskusją jest firma, czyli sandisk. natomiast wątpliwości mam takie :
1. 1 giga czy 2 giga ( nie wiem ile zajmują zdjęcia w najwyższej rozdzielczości w formacie raw i jpeg)
2. ultra II czy extreme III, ta druga jest 2x szybsza w zapisie i odczycie, ale nie wiem czy aparat to wykorzysta, czy będzie z nią współpracował oraz czy czytniki sobie z nią poradzą.
wiedzących proszę o poradę :)
ad1. 1GB ~100 zdjec RAW+jpg wiec sam musisz zdecydowac czy to ci wytarcza
ad2. obie dzialaja tak samo szybko w 20d (mowie o 1GB)
i zobacz jeszcze TO (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7303)
ja mam 2x po jeden Giga wersja II i zazwyczaj, mi to wystarcza aby nie używać databanku do zgrania fot w czasie 'wycieczki'
co do pojemności to potwierdzam ok 100 w RAW'ie
co do szybkości to ponoć większe są wolniejsze ;)
z moimi aparat jak i czytnik marki digitus coś tam dają sobie rade w 100% bez problemu
jeśli nie zamierzać krecić 'filmu' na antarktydzie to raczej II powinna wystarczyć
pozdrawiam
100 to trochę przykrótko :)
a różnica w zapisie RAW .CR24 pomiędzy 2gb ultra i extreme wynosi 500 kb/s, więc chyba nie ma wyjścia. trzeba brać extreme :)
dzięki za info
a różnica cenowa 90 zł.
100 to trochę przykrótko :)
dokup databanka i nie bedzie przykrotko, uprzedzajac pytanie byo nascie watkow o databankach.... uzyj [szukaj]
na razie nie stać mnie na databank, po pierwsze primo nie chce kupować jakiegoś badziewia a jak widzę to kosztują od 600 zł w górę, po drugie primo to prawdopodobnie kupię jak będę jechał gdzieś daleko i na długo. na razie postanowiłem kupić extreme III 2 gb bo prędkościami nie odstaje, cenami też nie, 200 zdjęć powinno wystarczyć, a zaoszędzenie 200 zł na karcie pamięci nic nie daje, bo to "za mało żeby żyć i za dużo żeby umrzeć" :)
Albo 2 x 2GB albo 2 x 1GB. Pojedyncza karta to zawsze ryzyko... jak padnie to fotek wiecej nie zrobisz a tak to wkladasz druga karte...
Karta niby ma dozywotnia gwarancje ... ale fotki, okazja przy ktorej robisz fotki - maja tak gwarancje?
Osobiście wolę mieć więcej kart mniejszych 1 Gb lub 512 MB niż jedną dużą, powód wyjasnił już Vitez. Pewnie Sandisk Ultra wystarczy ale pewnie za chwilę Extreme ją zastąpi. Ponieważ w 20D działają tak samo szybko to po co przepłacać.
Chociaż sam ostatnio kupiłem III dla sprawdzenia jak ma się w stosunku do Kingstona.
i mi sie wydaje ze 2x1GB jest troche lepszym rozwiazaniem... jedna karte zapelniam a druga sie spokojnie w databanku zgrywa...