Zobacz pełną wersję : Przejście z kompakta na lustrzanke cyfrową? budżet 5 000 PLN
MateuszCanon
23-05-2012, 12:10
Witam, postanowiłem przejść na lustrzankę. Budżet jaki posiadam to 5000PLN Interesuje mnie tylko nowy sprzęt. W co zainwestować? Myślę o czymś między Canonem a Nikonem.
Zdjęcia robię amatorsko, nie jestem profesjonalistą i nie zamierzam zarabiać na tym. Po prostu jakaś wycieczka to chciałbym zdjęcia robić żeby były ostre bez ziarna czego nie mogę osiągnąć w kompakcie.
Zależy mi na aparacie aby zdjęcia nie wymagały PS, nie zamierzam siedzieć przy zdjęciach i bawić się w obróbkę - niestety brak czasu.
Proszę o pomoc.
dziobolek
23-05-2012, 12:16
Między Canonem i Nikonem to najlepszy jest Pentax K-5 ;)
Poza tym
http://www.google.pl/search?num=100&q=tamron+70-200++-%C5%9Blub+site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1#sclient=psy-ab&hl=pl&tbo=1&q=Przej%C5%9Bcie+z+kompakta+na+lustrzanke+cfrow%C4 %85++-%C5%9Blub+site:www.canon-board.info&oq=Przej%C5%9Bcie+z+kompakta+na+lustrzanke+cfrow%C 4%85++-%C5%9Blub+site:www.canon-board.info&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=serp.3...6500.6500.0.7453.1.1.0.0.0.0.24.24.1 .1.0...0.0.TWj5oxwWgxA&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=7aa12a7f57cf6f0e&biw=1247&bih=717
a to wszystko dzięki http://maciejko.net/cbsearch/
Pozdrówka!
Canon 600D + 18-135 + polarek + reszta gratów (torba, karty pamięci, statyw, ewentulenie grip).
Będzie Pan zadowolny :mrgreen:
Tak wiem, zaraz się zacznie onanizm sprzętowy i spory co by było lepsze :mrgreen:
Jak na początek z tym budżetem do dowolna puszka serii 500-600d + zoom czy to kit czy jak wyżej wspomniane + za resztę dla wywołania efektu wooow stałka pokroju 35/2 lub 50/1,4. Zoom będzie praktyczny i do wszystkiego a jedna stałka pozwoli otworzyć oczy i zobaczyć róźnicę pomiędzy kompaktem a lustrem. Gripa bym nie brał bo można bez niego się obejść. Za to jak starczy kasy pomyślałbym o jakiejś zewnętrznej lampie typu 430ex lub niezależnej. Lampion pozwoli na większą kreatywność i swobodę. Dopalanie lampą, ew świecenie w sufity, to kolejne wooow, którego w kompakcie się nie otrzyma.
W temacie nikon czy canon to na początek bez różnicy. Oba systemy oferują podobne zestawy i podobne możliwości, które na początek będą magią i mogą być długo nie wykorzystane przez operatora puszki.
pozdrawiam
Między Canonem i Nikonem to najlepszy jest Pentax K-5 ;)
k5 + kit + telekit / ew. 18-135. I będziesz bardzo zadowolony.
Tornvald
23-05-2012, 12:58
Pentax to lepsza puszka a Canon to lepszy system. Jesli jesteś amatorem to stawialbym na Pentaxa.
Jednak ja zaproponuje cos zupelenie innego. Czy nie lepiej kupic bezlusterkowca? Np Nexa, Fuji 100? Matryca jak lustrzance, jakosc zdjec tez za to wymiary zdecydowanie na plus.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
(...)Za to jak starczy kasy pomyślałbym o jakiejś zewnętrznej lampie typu 430ex lub niezależnej. Lampion pozwoli na większą kreatywność i swobodę. Dopalanie lampą, ew świecenie w sufity, to kolejne wooow, którego w kompakcie się nie otrzyma.
(...)
właśnie o lampie zapomniałem :oops:
Ja się przesiadłem z Fuji S9600 na C 550D+18-135 na początek, a z biegiem czasu zbierałem resztę gratów, co w podpisie.
Największe "wow" przeżyłem właśnie po przejściu na lustro (albo raczej na większą matrycę), potem po zakupie stałki, mimo że najtańsza "wow" było, a potem po zakupie lampy też było "wow"
Pentax to lepsza puszka a Canon to lepszy system. Jesli jesteś amatorem to stawialbym na Pentaxa.
Jednak ja zaproponuje cos zupelenie innego. Czy nie lepiej kupic bezlusterkowca? Np Nexa, Fuji 100? Matryca jak lustrzance, jakosc zdjec tez za to wymiary zdecydowanie na plus.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
to nie są poprawnie polityczne rady na tym forum :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dlaczego?
Sam myślę o bezlusterkowcu tylko mi chodzi raczej o 4/3 i panasa GH2.
Ale nexy to przecież także świetne aparaty
Witam, postanowiłem przejść na lustrzankę. Budżet jaki posiadam to 5000PLN Interesuje mnie tylko nowy sprzęt. W co zainwestować? Myślę o czymś między Canonem a Nikonem
Zestaw Nikon D5100 18-105VR, dodatkowo kup obiektyw Nikkor 35/1.8DX.
1. Ustaw AUTO ISO na ON
2. Jeżeli zdjęcia wydają ci się wyblakłe, przestaw styl obrazka na VIVID; żywe kolory
3. Przestaw redukcję szumów na OFF
4. Przestaw redukcję szumów (długie czasy) na OFF
5. Przestaw format zapisu na NEF+FINE
6. Kup kartę SDHC klasy C10
7. Na początek ustaw kółko trybu programów w pozycji P i zacznij cieszyć się super fotkami
7a. Jeśli zdjęcia będą wydawać się nieostre przełącz kółko na S i ustaw 80; teraz powinno być ostro. Wraz ze wzrostem ilości zrobionych fotek wzrośnie odsetek ostrych zdjęć.
Obiektywu 18-105VR używaj na zewnątrz, drugiego wewnątrz.
Sony Nex 5N z kitem lub 18-200
5'000 zł to C600D + 18-55 IS + 55-250 IS + 50 1.8 + 430exII ;)
ewentualnie:
Pentax K-5 + 18-55 + 55-200 + 35 2.4
Kolekcjoner
23-05-2012, 14:46
Czemu my tu turbanów nie nosimy ;-).
Ja bym postawił na Pentaxa :cool:.
Dlaczego?
Sam myślę o bezlusterkowcu tylko mi chodzi raczej o 4/3 i panasa GH2.
Ale nexy to przecież także świetne aparaty
to taki żarcik był ;)
przepraszam za OT
Canon 550D jeżeli nie korzystasz z odchylanego LCD. Obiektyw Tamron 17-50 2,8 VC i np Canon 55-250 IS. Kit dobry, ale tylko do uszczelniania okna. Teraz tylko silikon :)
Canon 550D jeżeli nie korzystasz z odchylanego LCD. Obiektyw Tamron 17-50 2,8 VC i np Canon 55-250 IS. Kit dobry, ale tylko do uszczelniania okna. Teraz tylko silikon :)
Jak ma brać wersję VC Tamrona to niech lepiej kupi 17-50 + 50 1.8.
Ja bym postawił na Pentaxa :cool:.
A postawiłeś, wydałeś 5 koła na to precjozo ?
Pentax K-5 + 18-55 + 55-200 + 35 2.4
Prawie idealnie kolega doradził :mrgreen:
Prawie idealnie kolega doradził :mrgreen:
Do 5000 w Pentaxie nie da się wrzucić więcej jeżeli chodzi o nowy sprzęt ;)
Mike7, racja, aczkolwiek zamiast nowego 55-200, chyba wolał bym szukać 70-300 używanego.
W dzisiejszych czasach nie ma znaczenia tak naprawdę dla początkującego co wybierze z punktu widzenia jakości, ponieważ generalnie wszystkie obecne nowe aparaty zapewniają amatorowi przyzwoitą jakość. Ja bym proponował wybrać na zasadzie "to co lepiej leży w ręce" plus ewentualnie zwrócić uwagę na takie sprawy jak odchylany wyświetlacz (czy by się przydał) itp. Obiektyw wziąć jakiś uniwersalny typu 18-135, filtr, a dopiero później się okaże co tak naprawdę by się jeszcze przydało. Niekoniecznie bym na twoim miejscu wydawał od razu całe 5000zł. Lepiej dokupić coś później świadomie.
Kolekcjoner
23-05-2012, 21:42
A postawiłeś, wydałeś 5 koła na to precjozo ?
Ja nie ale dwoje moich przyjaciół to zrobiło za moją namową i są bardzo zadowoleni :D.
Nieco ponad rok temu przesiadłem się z kompakta na dokładnie taki zestaw jak pisze Bangi w trzecim poście ,uzbierałem do niego tą resztę gratów ,o której pisze i jestem baaaardzo zadowolony ... :)
W podobnych sytuacjach stawiałem na zestaw 600D, T17-50, C55-250, ewentualnie uzupełniony o C50/1.8. Ale była to porada adresowana do konkretnych osób np. bez oporów przepinających obiektywy. Efekty focenia były więcej niż dobre. Co by to nie było to mam wrażenie, że 750 zł wydane na C 55-250 to najlepiej wydana kasa w każdym zestawie startowym.
Z kolei dla kogoś przechodzącego z kompakta w sensie fotograficznym dużego kopa daje UWA. Dla siebie kupiłbym 600D, Sigma 10-20/4-5.6, C55-250 bo nie potrzebuję środka zekresu.
MateuszCanon
28-05-2012, 17:21
Canon 600D + 18-135 + polarek + reszta gratów (torba, karty pamięci, statyw, ewentulenie grip).
Będzie Pan zadowolny :mrgreen:
Tak wiem, zaraz się zacznie onanizm sprzętowy i spory co by było lepsze :mrgreen:
Ta propozycja mi się podoba, ale jeszcze biorę pod uwagę canon 60D ? dużo lepszy od 600D + 18-135 ? Warto dopłacić?
Ta propozycja mi się podoba, ale jeszcze biorę pod uwagę canon 60D ? dużo lepszy od 600D + 18-135 ? Warto dopłacić?
Na pewno ma lepszy AF - z tego co czytałem, wszystkie punkty krzyżowe. Inaczej się trzyma :), ma dodatkowy wyświetlacz :) matryca, chyba ta sama.
michael_key
28-05-2012, 18:39
Myślę, że różnicy nie zauważysz jeśli chodzi o AF, ergonomie z całą pewnością.
MateuszCanon
28-05-2012, 18:40
ergonomia na korzyść?
michael_key
28-05-2012, 18:47
ergonomia na korzyść?
Tak, jak najbardziej. Porównując czasy gdy miałem na początki 450D, potem 30D, 40D, 50D to sądzą patrząc po zdjęciach aparatu że ma trochę lepiej wyprofilowany chwyt niż poprzednicy z segmentu xxD.
Poza tym dodatkowy wyświetlacz i tylne kółko pomagają. Wiesz można bez tego żyć, ale jest wygoda w użytkowaniu.
MateuszCanon
28-05-2012, 19:41
Jade obejrzec 600d i 60d pomacać to mediaexpert. Biorę pod uwagę zakup 60d albo 600d oba na 18-135... a czy lepiej brać standardowy kid 18-55 i dokupić coś ?
Jakie są różnice między 18-55 a 18-135
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
60D + 18-135 widze ze starszy bo malo tego allegro
jellyeater
29-05-2012, 06:52
Jakie są różnice między 18-55 a 18-135
Ten drugi jest o 80 mm dłuższy na końcu. Na optycznych masz testy.
MateuszCanon
29-05-2012, 09:34
Na optycznych? a można prosić o link... jestem nowy w temacie więc samo "optycznych" nic mi nie mówi.
Sprzedawca mówił, że różnica jest tylko w zoomowaniu - lepsze zoomowanie ma dłuższy.
Na optycznych? a można prosić o link... jestem nowy w temacie więc samo "optycznych" nic mi nie mówi.
proszę bardzo :
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=974&add1=878
Bierz 18-55 IS (lepsze w zakresie 18-30, 30-55 takie same) a do tego 55-250 IS. Masz fajne 2 zoomy na początek ;)
MateuszCanon
29-05-2012, 11:02
A możecie opisać krótko jakie są różnice między 18-55 a 18-135, tylko zoom?
MateuszCanon
30-05-2012, 02:12
Witam ponownie, co możecie polecić lepszego niż Canon EF-S 18-135 mm ? Coś uniwersalnego tak jak 18-135, ale lepszego... ?do canona 600D bo najprawdopodbniej będę się decydował na 600tkę lepiej mi leży w łapie i lżejszy w porównaniu z 60D
dziobolek
30-05-2012, 02:27
Tak jak...??? To zależy co masz na myśli.
Jeśli o bardzo zbliżonym zakresie, to IMHO nie ma nic lepszego.
Jeśli lepsze=dłuższe:
- Tamron 18-270 PZD,
- Sigma 18-200 OS HSM,
- EF-S 18-200.
Alternatywy "krótsze":
- EF 24-105 f/4 L IS USM,
- EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM,
- EF-S 17-55 f/2.8 IS USM,
- Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM,
- Tamron 17-50 f/2.8 VC.
Pozdrówka!
przemo-lukas
30-05-2012, 07:09
... jestem nowy w temacie...
Więc może warto najpierw fotografować 18-55 i zobaczyć czego Tobie brakuje. Czy "światła", czy szerszego kąta, czy dłuższych ogniskowych, czy jakości w portretowania i tym podobne. Ja mam jakąś awersję do obiektywów uniwersalnych o dużych zakresach ogniskowych w zakresach od "szerokości" do "długości" typy 18-135 itp.
michael_key
30-05-2012, 07:55
Witam ponownie, co możecie polecić lepszego niż Canon EF-S 18-135 mm ? Coś uniwersalnego tak jak 18-135, ale lepszego... ?do canona 600D bo najprawdopodbniej będę się decydował na 600tkę lepiej mi leży w łapie i lżejszy w porównaniu z 60D
Słuchaj. Widzę, że nie jesteś sam zdecydowany co i jak. Kup 600D jak pisałeś, że lepiej Ci leży i do tego 18-55 IS II, masz czas na ewentualne zmiany, dokupywanie szkieł.
Ja wyznaję zasadę, że jak coś jest do wszystkiego (uniwersalny zoom) to jest do niczego.
MateuszCanon
30-05-2012, 10:09
Panowie cały czas biorę wszystkie rady do siebie i analizuje. Dziękuje.
Wczoraj dużo szperałem i napotkałem na CANON G1X - z tego co zauważyłem jest to najlepszy obecnie kompakt, może coś takiego w moim przypadku ...? skoro aparat będzie użytkowany amatorsko: wycieczki, wypady na spacer, wakacje, imprezy itp. ?
Oglądałem próbki zdjęć CANON G1X i oczywiście 600D i dużej różnicy nie zauważyłem...
Jakie braki mogę odczuć przy użytkowaniu CANON G1X względem 600D i odwrotnie?
Porównywanie kompaktów z lustrzankami jest jak porównanie samochodu sportowego do fiata 126p.
Różnic jest naprawdę wiele. Po czasie, jak złapiesz bakcyla będziesz żałować, że nie dysponujesz lepszą stabilizacją, lepszym uchwytem, gripem czy nawet lepszymi szkłami. Decyzje odnośnie aparatu musisz podjąć sam. My możemy tylko odnosić się do własnego doświadczenia i ukierunkowywać cię na wybranie dobrego aparatu.
Ja w systemie canona byłem przez 5 lat. Miałem szeroką awersję do pełnej klatki i wszystkich kompaktów z wymienną optyką. Jakoś się stało, że sięgnąłem najwyżej jak tylko się dało, w innym systemie. Poza tym nabyłem nexa 7 w cenie 4100 z kiciakiem.
Może i tobie by odpowiadał system małych kompaktów do których, można dopinać dobrą szklarnię?
Porównywanie kompaktów z lustrzankami jest jak porównanie samochodu sportowego do fiata 126p.
Różnic jest naprawdę wiele. Po czasie, jak złapiesz bakcyla będziesz żałować, że nie dysponujesz lepszą stabilizacją, lepszym uchwytem, gripem czy nawet lepszymi szkłami. Decyzje odnośnie aparatu musisz podjąć sam. My możemy tylko odnosić się do własnego doświadczenia i ukierunkowywać cię na wybranie dobrego aparatu.
Ja w systemie canona byłem przez 5 lat. Miałem szeroką awersję do pełnej klatki i wszystkich kompaktów z wymienną optyką. Jakoś się stało, że sięgnąłem najwyżej jak tylko się dało, w innym systemie. Poza tym nabyłem nexa 7 w cenie 4100 z kiciakiem.
Może i tobie by odpowiadał system małych kompaktów do których, można dopinać dobrą szklarnię?
Gadanie, zamieniłem Canona 60D na Fuji X100 (kompakt jak w mordę strzelił), i pomimo tego, że do sześćdziesiątki miałem niezłe szkła (17-40L, 70-200L, 20 f/1,8, 50 f/1.2, 135 f/2) to nie żałuję decyzji ani chwili. Fuji jest wygodniejszy, daje lepszy obrazek (ma lepszą rozpiętość tonalną od 5DII!), jest lekki i przede wszystkim dyskretny...
I w gruncie rzeczy, jeśli ktoś naprawdę chce się nauczyć fotografii, kupno dobrego aparatu z uniwersalnym stałoogniskowym obiektywem to najlepsze, co może być.
Z resztą się zgadzam,
Przy obecnym poziomie techniki nie widzę sensu kupna lustrzanki w celach innych niż zarobkowych, i stricte specjalistycznych (fotografia z lufami 500mm). Na rynku jest MASA fajnych, małych i wygodnych aparatów, jakością dorównujących, a czasem przewyższających tanie lustrzanki. Jest tani i bardzo dobry system Samsung NX, M4/3, Sony NEX (ale to do "pleśniaków" bardziej) czy kompakty pokroju Canona G1X, Fuji X10 czy X100. Jedyna wada to że wśród rodzinki nie będzie poklasku, że sprzęt "profesjonalny", to zdjęcia zacne będą.
Plusy są takie, że za 5.000 zł możesz kupić zestaw Samsunga składający się z korpusu z wizjerem, stałek 16 f/2.4, 20/2.8, 30/2, 85/1.4, zooma 18-55/3.5-5.6, zewnętrznej lampy błyskowej, nadajnika GPS, garstki kart pamięci, dodatkowe akumulatory, mały statyw i torbę. Zwłaszcza jak chcesz się rozwijać, to chyba taki zestaw będzie rozsądniejszy od 60D z kitem i plastikowym 50 f/1.8. A wspomnę tylko, że 30 f/2 ma charakter obrazka jak 50 f/1.2L. Tylko głębia większa. I razem z aparatem waży tyle co ów obiektyw :-)
MateuszCanon
30-05-2012, 12:26
To może tak. Czy jest jakiś model kompakta obecnie na rynku który jest okrzyknięty numerem 1? chciałbym ostatecznie podjąć decyzje czy wchodzić w lustro czy coś z kompakta z najwyższej półki. Koszt do 5 000 proszę o jakiś model, który według Was jest najlepszy.
Jedyna wada to że wśród rodzinki nie będzie poklasku, że sprzęt "profesjonalny", to zdjęcia zacne będą. na tym akurat mi najmniej zależy.
dziobolek
30-05-2012, 12:45
To może tak. Czy jest jakiś model kompakta obecnie na rynku który jest okrzyknięty numerem 1?
IMHO nie ma.
Zerknij na Canon PowerShot SX40 HS.
Pozdrówka!
MateuszCanon
30-05-2012, 12:49
CANON G1X chyba lepszy?
dziobolek
30-05-2012, 12:51
CANON G1X chyba lepszy?
W czym...???
Skoro wiesz, to po co pytasz ;)
MateuszCanon
30-05-2012, 12:55
Cena wyższa i komentarze na optyczne zachwalają pod niebiosa :)
dziobolek
30-05-2012, 13:00
Cena wyższa i komentarze na optyczne zachwalają pod niebiosa :)
Aaaaa... :shock: noooo... :roll: jeśli w ten sposób na to patrzysz, to nie mam pytań.
Poza tym, pytałeś wcześniej o obiektyw z zakresem 18-xxx,
więc podsunąłem Ci aparat z bardzo uniwersalnym zakresem.
Musisz ustalić czego potrzebujesz od aparatu i potem szukać.
MateuszCanon
30-05-2012, 13:05
Nie, nie patrze dlatego pytam. Nie stwierdzam tylko pytam, na końcu mojego zdania był znak zapytania : ), ale skoro PowerShot SX40 HS zrobi lepsze zdjęcia to ok, w takim razie G1X odpada. Dodatkowo jeszcze interesuje mnie Fuji X100 który został polecony wyżej, co o nim myślisz?
dziobolek
30-05-2012, 13:10
...Dodatkowo jeszcze interesuje mnie Fuji X100 który został polecony wyżej, co o nim myślisz?
Ale wiesz o tym, że ten aparat nie ma obiektywu typu zoom,
tylko stałoogniskowy obiektyw o ogniskowej 23 mm (odpowiednik 35 mm dla pełnej klatki)???
Zrób sobie listę tego, co ma mieć aparat dla Ciebie i potem możemy szukać.
Polecam lekturę Canon PowerShot SX40 HS (http://www.optyczne.pl/4262-nowość-Canon_PowerShot_SX40_HS.html)
Pozdrówka!
Panowie cały czas biorę wszystkie rady do siebie i analizuje. Dziękuje.
Wczoraj dużo szperałem i napotkałem na CANON G1X - z tego co zauważyłem jest to najlepszy obecnie kompakt, może coś takiego w moim przypadku ...? skoro aparat będzie użytkowany amatorsko: wycieczki, wypady na spacer, wakacje, imprezy itp. ?
Oglądałem próbki zdjęć CANON G1X i oczywiście 600D i dużej różnicy nie zauważyłem...
Leica M - to są najlepsze kompakty nie ma się co zastanawiać.
flankerp
30-05-2012, 14:06
Leica M do dalmierz z wymienną optyką a nie kompakt :P
Gadanie, zamieniłem Canona 60D na Fuji X100 (kompakt jak w mordę strzelił), i pomimo tego, że do sześćdziesiątki miałem niezłe szkła (17-40L, 70-200L, 20 f/1,8, 50 f/1.2, 135 f/2) to nie żałuję decyzji ani chwili. Fuji jest wygodniejszy, daje lepszy obrazek (ma lepszą rozpiętość tonalną od 5DII!), jest lekki i przede wszystkim dyskretny...
Jeśli dla ciebie x100, to kompakt to chyba nie mamy już o czym gadać:roll:
Nie, nie patrze dlatego pytam. Nie stwierdzam tylko pytam, na końcu mojego zdania był znak zapytania : ), ale skoro PowerShot SX40 HS zrobi lepsze zdjęcia to ok, w takim razie G1X odpada. Dodatkowo jeszcze interesuje mnie Fuji X100 który został polecony wyżej, co o nim myślisz?
Skaczesz z kwiatka na kwiatek :mrgreen: zamiast porządnie się zastanowić. Pomijam już fakt, że x100 jest aparatem o specyficznych możliwościach, dla konkretnej grupy odbiorców. Dla mnie jest, to aparat, ale w życiu nie zaliczę go do grupy kompaktów.
Jeśli zależy ci na doborze dobrego aparatu, to radzę poczytać ponownie, to co już zostało napisane.
Żeby nie było tak jak z drogim mercedesem. "Kupiłem mercedesa, ale jeżdżę nim tylko w niedziele"
MateuszCanon
30-05-2012, 21:38
Ok, najwidoczniej nie ma co kombinować. Z tego co widzę żaden kompakt nie dorówna lustrzance więc decyduje się na 600D. Na zoomie jakoś za specjalnie mi nie zależy, ale wydaje mi się, że może wykorzystam i zrobię jakiś użytek więc wezmę 18-135mm zamiast 18-55mm.
Obecnie działałem na CANON SX210 IS czego może mi brakować po przesiadce na Canona 600D?
Jaka będzie różnica w szerokości kątów?
MateuszCanon
31-05-2012, 00:01
Jutro wybieram się po canona 600D. Chciałbym od razu zakupić dodatki, myślę o:
-karta 16 GB (tylko jaka dokładnie? myślę o jakiejś szybszej o ile będzie na sklepie - może jakieś propozycje?),
-torba na aparat - dokładnie jaka, nie wiem to też zależy od tego co będzie na sklepie, a będę dokonywał zakupu w euro agd,
-jakiś zestaw do czyszczenia
I myślę o jakiejś stałce, tylko jaka? albo gdzie mógłbym poczytać coś na temat stałek?
I co myślicie ogólnie o dodatkach na co zwrócić uwagę, co polecacie... dzięki.
dziobolek
31-05-2012, 00:05
...gdzie mógłbym poczytać coś...
http://maciejko.net/cbsearch/
Pozdrówka!
MateuszCanon
31-05-2012, 00:12
bardziej miałem na myśli jakiś poradnik/artykuł ewentualnie jakieś propozycje konkretne pod ten aparat. z wyszukiwarki korzystałem ale nic konkretnego nie znalazłem niestety.
dziobolek
31-05-2012, 00:17
A po co Ci stałka? Bo wypada?? Bo polecają???
Jedyna stałka jaką posiadam, to Peleng 8mm bo... lubię fisheye :mrgreen:
Pozdrówka!
MateuszCanon
31-05-2012, 00:24
Czytam i czytam i wywnioskowałem, że po to aby wieczorami jakoś w miarę fotki się prezentowały bo na standardowym podobno lipa... ?
Tornvald
31-05-2012, 00:38
A ja mysle,ze zle robisz. Po 1 dlaczego chesz lustrzanke? Akurat NEX,X100,NX etc nie da Ci gorszego obrazka a czasem moze lepszy. Nie wiem w czym 600D bedzie lepszy jesli chodzi o obrazowanie? Ma jeszcze mniejsza matryce niz te "kompakty".
600D za to bedzie wieksza i mniej poreczna a na plus ma chyba jedynie wizjer optyczny (w kompakcie i tak nie miales) i dlugie obiektywy ,ktorych jak sam mowisz nie chcesz.
Stalki? Nie..ani stalki ani nic z niewymiennym obiektywem jak X100 odradzam. To jest cos dla swiadomego uzytkownika. Ty poki co nie wiesz czego chcesz, nie wiesz na jakich ogniskowych robisz zdjecia.
Lepiej kup NXa lub NEXa i do tego jakis obiektyw kitowy zoom. Pozniej zobaczysz czy czegos jeszcze potrzebujesz. A aparat tych rozmiarow mozna miec zawsze przy sobie.
Czytam i czytam i wywnioskowałem, że po to aby wieczorami jakoś w miarę fotki się prezentowały bo na standardowym podobno lipa... ?
Poza tym po jasnym szkle nie oczekuj jakichs cudow. Jesli myslisz,ze jasnym szklem bedziesz mogl spokojnie fotografowac z reki kiedy sie sciemnia to nie obiecuj sobie za duzo.
dziobolek
31-05-2012, 00:42
Bzdura...
ten tekst już czytałem na forum - "wieczorem jest ciemno więc trzeba mieć jasne szkło najlepiej stałkę" :mrgreen:
przemo-lukas
31-05-2012, 08:24
Jeśli Tobie ciemno, to trzeba rozjaśnić (dodatkowe źródło światła), a fotografie "klimatyczne" pozowane - świece, lampki itp, to trzeba ułożyć odpowiednią kompozycję i pomiar światła na źródło, lub miejsca najbardziej oświetlone. Statyw przy fotografowaniu obiektów statycznych też jest nieoceniony.
Czasem ogranicza nas sprzęt, ale w większości przypadków brak pomysłu. :idea:
MateuszCanon
31-05-2012, 10:35
A ja mysle,ze zle robisz. Po 1 dlaczego chesz lustrzanke? Akurat NEX,X100,NX etc nie da Ci gorszego obrazka a czasem moze lepszy. Nie wiem w czym 600D bedzie lepszy jesli chodzi o obrazowanie? Ma jeszcze mniejsza matryce niz te "kompakty".
600D za to bedzie wieksza i mniej poreczna a na plus ma chyba jedynie wizjer optyczny (w kompakcie i tak nie miales) i dlugie obiektywy ,ktorych jak sam mowisz nie chcesz.
Stalki? Nie..ani stalki ani nic z niewymiennym obiektywem jak X100 odradzam. To jest cos dla swiadomego uzytkownika. Ty poki co nie wiesz czego chcesz, nie wiesz na jakich ogniskowych robisz zdjecia.
Lepiej kup NXa lub NEXa i do tego jakis obiektyw kitowy zoom. Pozniej zobaczysz czy czegos jeszcze potrzebujesz. A aparat tych rozmiarow mozna miec zawsze przy sobie.
Poza tym po jasnym szkle nie oczekuj jakichs cudow. Jesli myslisz,ze jasnym szklem bedziesz mogl spokojnie fotografowac z reki kiedy sie sciemnia to nie obiecuj sobie za duzo.
Może faktycznie racja... i znowu rozmyślam o kompakcie...
Zauważyłem tą ofertę http://allegro.pl/sony-nex-7-tamron-18-200-3-5-6-3-di-iii-vc-lodz-i2364729523.html co w tym zestawie daje ten tamron zamiast standardowego 18-55 ?
Stabilizację, zakres, za to powiększa rozmiar.
Do evilów warto kupować małe stałki. Rozumiem, że u ciebie nadal chodzi o szpan?
MateuszCanon
31-05-2012, 11:02
Szpan? przed kim? żałosne szpanować aparatem za 5 tys. w ogóle jest żałosne szpanować jakimkolwiek sprzętem no niestety ale nie o szpan.
Po prostu szukam czegoś dla siebie z czego będę zadowolony i cykał dużo zdjęć. Wycieczki, krajobrazy, architektura, rodzinne zdjęcia itp.
Szpan? przed kim? żałosne szpanować aparatem za 5 tys. w ogóle jest żałosne szpanować jakimkolwiek sprzętem no niestety ale nie o szpan.
Po prostu szukam czegoś dla siebie z czego będę zadowolony i cykał dużo zdjęć. Wycieczki, krajobrazy, architektura, rodzinne zdjęcia itp.
Tylko, że widzisz u ciebie jest skok za każdym zdaniem, to jest właściwie żałosne. Powinieneś czytać, oglądać i szukać. Robić listy i sprawdzać jakie zdjęcia z czego wychodzą. Przyglądając się twojej obecności na forum można wywnioskować, że tak naprawdę nie zależy ci na żadnym sprzęcie. Wielu amatorów wchodzi tutaj i jest zdecydowane pod konkretny rodzaj aparatu. Pytają wprost. Czy aparat A czy aparat B. Oczywiście zdarza się, że wybierają aparat C:mrgreen:
Jeśli o ciebie chodzi, to jesteś jak dziecko w sklepie zabawkowym (wybacz porównanie). Wybierasz zabawkę, ale kiedy ktoś wspomni lub zobaczysz inną, to lecisz i wybierasz tę, koło się zamyka i latasz od lewej do prawej.
Dysponujesz sporą gotówką (może dla ciebie jest, to nie dużo, ale dla kilku osób tak). Stoisz przed ciężką decyzją, ale nie możesz sobie pozwolić by ktoś zadecydował za ciebie. Ten temat będzie się ciągnął jak rzeka, bo po każdym zdanie innej osoby będziesz wybierał inny aparat. Usiądź przeanalizuj. Sprawdź czego, to brakło w kompakcie. No i zacznij czytać inne źródła wiedzy, nie tylko to forum.
Nie od dziś wiadomo, że zadając pytanie na forum, klienci są w zgubnej pozycji. Odpowiedzi z dnia na dzień zacznie przybywać, każdy ma swoje zdanie. Ty natomiast wciąż będziesz stratny, bo ani to zdjęć, ani to aparatu.
Przemyśl sprawę i wróć tu jutro. Ja z mojej strony polecam nexy, bądź pentaxa k-5 z pancakem.
Tornvald
31-05-2012, 12:25
Nie szkoda Ci 7tys na tego NEXa? NEX 3,5 kupisz za ok 1000zl body..a jakos nie widze,zeby 7 dawala Ci jakies korzysci. Do tego kit 18-55 i za 2000 tys max masz zestaw. Ew. jak sie upierasz to mozesz wziac od razu stalke np 16/2.8 jakies 900zl. Zacznij po koleji a pozniej zawsze mozesz dokupic np tele jak bedzie Ci brakowalo. Ew jakies stalki jesli polubisz.
A tym Tamronem zabijesz glowna zalete NEXa czyli jego wymiary. Zaczniesz od czegos a pozniej pewnie sam bedziesz wiedzial czego chesz a tak bladzisz jak dziecko we mgle.
Ciagle mowisz o tej jakosci zdjec, a czy w ogole sprawdzales sample zdjec? Ogladales testy?
http://farm3.staticflickr.com/2576/5830159386_ce48283a0a_o.jpg
http://farm7.staticflickr.com/6072/6107846253_61f7010eec_o.jpg
http://farm5.staticflickr.com/4144/5153883914_c350292e4f_b.jpg
Prosze..zdjecia z 3ech roznych aparatow wymienionych w tym watku. Powodzenia w podpisywaniu...
MateuszCanon
31-05-2012, 22:14
Cały dzień czytałem i wybrałem sony nex-7.
Teraz czeka mnie studiowanie instrukcji i sporo nauki.... :)
Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Ciekaw jak można zrobić NEX-me zdjęcie pionowe z lampą błyskową?
flankerp
05-06-2012, 12:45
off-shoe ;)
michael_key
05-06-2012, 13:21
Proszę bardzo MatuszNex :D
Z jakim szkłem ?!?!
Stawiam, że wybrał albo kiciaka albo 16/2.8 ;)
MateuszCanon
05-06-2012, 14:46
Kiciak, a coś w tym złego na początek? popstrykam to coś dokupię :)
najmądrzej bo wyczaisz jakie ogniskowe Cię najbardziej interesują, czy masz za wąsko a może za szeroko :P bo, że za ciemno to z czasem dojrzejesz sam :D