PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki soft do zzucania fotek na Laptopa z Mintem ?

Mixol
22-05-2012, 14:57
Rutynowo powinno sie zzucac zrobione zdjecia na kompa z Windowsem - za pomoca EOS
Canon digital solution disc w wersji odpowiedniej do modelu aparatu.
A ja po zadymie z ACTA postanowilem ze nie bede finansowal banksterow i wszystko bede mial na Linuksie.
Pytanie: jaki soft na Debianie bedzie odpowiednikiem EOS Canon digital solution disc i umozliwi zzut zrobionych zdjec na Linuksa /Mint v12 - Lisa/?
Do dalszej obrobki RAW i nie tylko polecam Darktable. Darmowy a funkcji - wystarcza w zupelnosci.;)

dinderi
22-05-2012, 15:07
Rutynowo powinno sie zzucac zrobione zdjecia na kompa z Windowsem - za pomoca EOS
Canon digital solution disc w wersji odpowiedniej do modelu aparatu.A gdzie tak postanowiono?

Musisz miec do tego soft? Nie wystarczy włożyć kartę pamięci do czytnika kart w komputerze?

savage67
22-05-2012, 15:12
Dokładnie jak pisze Dinderi. Czytnik kart i opcja "import" w programie do obróbki.
Dla mnie to jest rutynowo :)

Mike7
22-05-2012, 15:19
Kopiuj + Wklej ;)

mxw
22-05-2012, 16:33
A gdzie tak postanowiono?
no właśnie, gdzie? :roll:

czytnik + mxw fotoloader. 8-)

w sumie, jak by się tak uprzeć, to po zamontowaniu karty i przekompilowaniu fotoloader powinien działać też pod linux'em lub każdym innym unix'em.

Mixol
22-05-2012, 17:23
A gdzie tak postanowiono?

Musisz miec do tego soft? Nie wystarczy włożyć kartę pamięci do czytnika kart w komputerze?
1 - Do tej pory robilem na Windzie i nie bylo problemu.
2 - Canonierem jestem od niedawna i stosuje sie do instrukcji, ktora jednoznacznie kaze spinac kompa z aparatem na USB, po zainstalowaniu wspomnianego softu.
3 - Nie mam wewnetrznego gniazda na laptopie zeby wpiac CF.
4 - Mam zewnetrzny card reader na USB - sprawdzam.
No i zewnetrzny card reader - uszkodzony, niestety "mea culpa"
Przed chwila spiolem Canona i laptopa poprzez USB. Polecilem / w Darktable/ skanowac nowe urzadzenia, pojawil sie komunikat, ze ustalonow nowe urzadzenie bez wsparcia. Laptop nie widzi kamery. Help !

Mixol
22-05-2012, 18:59
mxw fotoloader
jak go dorwac? na PW czy emaila? moze jakies linki?!

mxw
22-05-2012, 19:16
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6462

blade-mrn
22-05-2012, 19:51
Witam,
Z Minta korzystałem tylko chwilę zwłaszcza jeśli chodzi o LMDE ale korzystałem długo z Ubuntu a obecnie z elementaryOS i nigdy nie miałem problemów zarówno z czytnikiem jak i podłączonym przez USB aparatem. Zdjęcia zawsze po prostu kopiuje z karty (kopiuj + wklej) ale jeśli korzystasz z Gnome można je również zaimportować standardową przeglądarką (Shotwell) tą z KDE też się chyba dało to zrobić ale nie pamiętam nazwy.
Podejrzewam że twoje problemy wynikają z korzystania z Debiana gdyż chociaż jest to świetny system wymaga dużej wiedzy lub ilości czasu gdyż sporo rzeczy trzeba instalować samemu, dochodzą też niedogodności związane z jego ortodoksyjną wolnością co czasem powoduje braki w sterownikach. Być może brakuje ci jakiegoś pakietu i dlatego nie rozpoznaje twojego aparatu ale mogę jedynie polecić pisanie na forum związanym z dystrybucją bo Debiana nie znam aż tak dobrze. Lub zakup nowego czytnika kart SD, koszt ok 20-30 zł.

dinderi
22-05-2012, 20:02
Mixol, to co napisano w instrukcji w kwestii zrzucania zdjęć to taki sam kit, jaki wciskaja producenci farb, że "do rozcieńczania musisz uzyc tylko, jedynie i wyłacznie rozcieńczalnika tej samej firmy nr...."
Karta pamięci jest zwykłym nosnikiem danych, takim samym jak dysk twardy, pendrive, dysk SSD, płyta etc.
Kup sobie jakiś czytnik na USB, włóż w niego kartę i przerzucaj zdjęcia czymkolwiek, chociażby CTRL+C -> CTRL+V. Tu nie ma filozofii, a nawet jest to szybsze i bezpieczniejsze dla samych danych.

Mixol
22-05-2012, 21:28
Musze sie przyznac, ze doswiadczenia z Debianem nie mam za wiele /dopiero sie ucze/ Przenoszac doswiadczenia z Windy to sa to obiawy: a/-brakujacego polaczenia, b/- brakujacego sterownika.
Bo laptop "nie widzi" kamery. Jutro pojde po nowy czytnik kart CF, wtedy bedziemy wiedzieli wiecej.
Niezaleznie zarejestrowalem sie na Forum Mint,a - zobaczymy co oni powiedza. dziekuje za pomoc i pozdrawiam. Mixol

Demonos
28-05-2012, 10:15
Ja pod Debianem zrzucam fotki bezpośrednio z aparatu programem gtKam.
Polecam.
Cały myk polega na tym, żeby najpierw włączyć aparat, a potem odpalić gtKam. Inaczej może nie zadziałać - o ile pamiętam to jakiś bug obsługi urządzeń typu aparat.