Zobacz pełną wersję : Jak zrobić portfolio w pdf?
Czym i jak zrobić portfolio w pdf?
Nie chce udziwnień i bajerów z kosmosu. Chce, żeby wyglądało to tak:
zwyczajne, jednokolorowe tło. Na jednej stronie jedno-dwa zdjęcia i jakiś tekst do nich. Jakbym to robił w microsoft word :D tyle że w pdf.
Mam acrobat x pro ale nie wiem jak go używać...
gadget_zary
19-05-2012, 18:45
W lightroomie 4 jest opcja robienia fotoksiążek z eksportem do PDF. Triala znajdziesz na stronie Adobe
Zainstaluj sobie "pdf creator" albo inny podobny program. Potem możesz zrobić portfolio w Wordzie. Ten program dodaje w systemie "drukarkę" pdf, jak masz gotowy dokument drukujesz go wybierając tą drukarkę i dostajesz plik pdf.
Tornvald
19-05-2012, 19:55
Nowsze wersje pakietu Office same zawieraja w sobie export do PDFa ew tak jak kolega wyzej polecam taka "drukarke" programow tego typu jest sporo. A portfolio zrobisz w programie w jakim Ci wygodnie.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
michael_key
19-05-2012, 20:19
Zainstaluj sobie "pdf creator" albo inny podobny program.
Dokładnie. Szybko wykonany PDF po zrobieniu portfolio w dowolnym edytorze tekstowym.
Możesz nawet - jak używasz Bridge. Wybrać przestrzeń roboczą "Wyjście" i znajdziesz opcję publikuj jako PDF
pkoprowski
20-05-2012, 13:54
Ale w Wordzie? Toż to masakra przy większej liczbie zdjęć. Już nawet darmowy Scribus sobie lepiej poradzi (o ile się ma jakiekolwiek pojęcie o obsłudze programów dtp).
Soundman
22-05-2012, 11:36
znajdż sobie jpegtopdf program który bierze pliki jpg i składa z tego całość w PDF
Polecam Scribusa.
Składam tym nasze biuletyny, ostatnio było 140 zdjęć i bez problemu sobie poradził...
cieszywid
18-06-2012, 10:40
Też mam acrobat pro, zdobyłem go z nadzieją na to, że będę miał tam rozbudowane i sensowne opcje tworzenia portfolio. Ale niestety pod tym względem mocno się rozczarowałem. Kiedyś robiłem tak, że każdą stronę przygotowałem w photoshopie - po skończeniu miałem zestaw jpegów, które przy pomocy acrobat pro połączyłem w jeden pdf. Minusem tego sposobu jest to, że tekst jest zamieniany na bitmapę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do tego celu generalnie przydaje się znajomość indesign, ewentualnie corel. Polecam poświęcić kilkanaście godzin na naukę tychże.
smigaczka
29-06-2012, 12:54
Można wszystko przygotować na około czyli zrobić pliki w photoshopie a później załadować je jako jpg do worda i z niego eksportować do pdfa.
Jeśli ktoś nie ma najnowszego worda to jest jeszcze taka strona http://www.freepdfconvert.com/ gdzie ładuje się plik i dostaje się z powrotem acrobat readera.