Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 400D - widzi kartę dopiero po otworzeniu klapki

meus
17-05-2012, 17:42
Witam
Mam taki problem z 400D:
Włączam aparat i nie wykrywa karty która jest wsadzona.
Wyłączam aparat, otwieram klapkę od CF, zamykam ją, ponownie włączam aparat i karta jest już widoczna.
Testowałem na kilku kartach i ze wszystkimi jest to samo.
Soft w aparacie jest chyba najnowszy - ponieważ jest język polski i nie widać opcji aktualizacji mimo zrzuconego na kartę pliku

Miał ktoś z Was podobny problem?

OrzelPiotr
17-05-2012, 17:56
Jesli karta jest widoczna i wylaczysz aparat to po ponownym wlaczeniu staje sie nie widoczna, az do momentu otwarcia i zamkniecia klapki?

Z tego co sie orientuje to po otwarciu klapki aparat powinien sie wylaczyc - cos sie widocznie w trakcie tego procesu resetuje i karta zaczyna byc widoczna - wyglada to na problem z elektrornika.

meus
17-05-2012, 18:05
Aparat oczywiście się wyłącza przy otwarciu klapki, po jego ponownym włączeniu karta jest dopiero widoczna

espire
17-05-2012, 18:27
Zrób to, co może wyeliminować błędy softu. Wyjmij baterie podtrzymującą zegar na jakiś czas. Sprzęt powinien powrócić do ustawień fabrycznych.
Jeśli był błąd to może ustąpi.
Zajrzyj do środka slota na karty, czy nie ma odgiętego bolca w gnieździe.
Soft rozumiem masz oryginalny, aparat nie kupowany z drugiej ręki, nikt nie wgrywał crackowanego softu, o czym byś nie wiedział.
Nie wiem czy jest mozliwość ponownego wgrania firmware.
Potem to już chyba tylko ktoś kto to rozbierze - może poprostu awaria gniazda. Spróbuj włożyć kartę, wyjać i ponownie włożyć na wyłączonym aparacie. czy twedy wczytuje kartę czy znów musisz wyjać i jeszcze raz włożyć?

meus
17-05-2012, 18:33
Aparat był używany, ale aktualizowałem softa około miesiąc temu samemu.
Firmware wgrywałem ponownie ale nic to nie dało, chciałem też wrzucić starszą wersję ale wygląda na to że się nie da
Niestety dalej to samo.
Jeśli włożę kartę - widać ją, wyłączę aparat, wyciągnę i włoże to także ją widać. Problem tylko jest wtedy gdy ją widać a następnie wyłącze i włącze aparat bez otwierania klapki
Jak mogę się dostać do baterii podtrzymującej zegar?

espire
17-05-2012, 18:57
o ile pamiętam koło akumulatora jest bateryjka zegarkowa. Rzuć okiem do instrukcji. Dokładnie nie pamietam

meus
17-05-2012, 19:05
Niestety po wyciągnięciu baterii w dalszym ciągu nie wykrywa jej za każdym razem

espire
17-05-2012, 19:56
bateria podtrzymująca w komorze akumulatora (instrukcja str 155)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale nastawy się pokasowały?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeśli nastwy zostały przywrócone do fabrycznych, to zadaj pytanie na dziale CSI. Może ktoś z Żytniej coś zaproponuje.

e.galeziok
04-11-2012, 10:27
witam
czy udało się rozwiązać problem (jestem w tej samej sytuacji)??