Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sigma 30 1.4 , proszę o opinie

darek500
14-05-2012, 20:37
Witam , od dłuższego czasu posiadam sigmę 30 1.4 i używam jej z C40D , zawsze mi się wydawało ,że ma ona wybitne problemy z ostrością , wcześniej posiadałem tamrona 17-50 i bił on ją pod każdym względem , oczywiście mam na myśli porównanie na przesłonach od 2.8 wzwyż . Jednak kupując w.w sigmę szczególnie chodziło mi o użyteczność na jaśniejszych ustawieniach a te są tragiczne , mimo to wcześniej specjalnie nie zajmowałem się tym problemem i zamierzałem nawet sprzedać ten obiektyw lecz dziś poczytałem trochę i zrobiłem test , załączam kilka zdjęć i proszę o ocenę czy ten obiektyw powinien zostać skalibrowany czy może mieści się jednak w "normie"
Pozdrawiam
1.4 1/800
http://i47.tinypic.com/4nvnr.jpg
1.6 1/500
http://i47.tinypic.com/5l1kj9.jpg
1.8 1/400
http://i50.tinypic.com/67846c.jpg
2.0 1/400
http://i47.tinypic.com/zadug.jpg

Inny obiekt
1.4 1/1600
http://i46.tinypic.com/16023nq.jpg
1.6
http://i50.tinypic.com/29cufdh.jpg

Merde
14-05-2012, 20:56
Zdjęcia robione w świetle żarowym?

darek500
14-05-2012, 21:14
Zdjęcia robione na priorytecie przysłony , balans bieli auto , światło dzienne z godz 18

bnmnb
14-05-2012, 21:24
2/3 ostrości powinno być za "obiektem", więc można byłoby go troszkę podkalibrować. Miałem kiedyś ten obiektyw z canonem 40d, niestety AF nie chciał współpracować, sigma oddała kasę, ale sam obiektyw, jakość fotek i to 1,4 super.

fotna
14-05-2012, 21:38
przetestuj go jeszcze z większej odległości - na statywie i z wężykiem tak by wyeliminować poruszenie ( przestawienie miejsca ostrości) - niektóre obiektywy na bliskiej odległości maja problemy albo na odwrót.
mam tą sigmę i uważam że po L to najlepszy obiektyw jaki posiadam.,
bardzo go lobię i jeśli mam wsiąść tylko jeden to właśnie on ( pracuje świetnie zarówno z 40d, 400d jak i 7d -może dlatego też nie myślę o pełnej klatce :)

Merde
14-05-2012, 21:46
światło dzienne z godz 18

No to w takim razie chyba do kalibracji, bo to wygląda na lekki front focus.
Ale dla pewności przetestuj też z większej odległości, jak koledzy radzą.

darek500
14-05-2012, 21:55
Dziękuje za pomoc , jutro jeszcze przetestuje obiektyw z większej odległości na statywie z wężykiem , chcę mieć jasną sytuacje bo za kilka tygodni kończy się gwarancja i szansa na ewentualną bezpłatną kalibrację .

Ernest_DLRS
15-05-2012, 14:51
No frontfocus jak nic. Warto wysłać z body na kalibrację.

Bffist
15-05-2012, 16:17
Dlaczego body na kalibracje ? Niech mu szkło skalibrują.

Merde
15-05-2012, 17:33
Dlaczego body na kalibracje ? Niech mu szkło skalibrują.

Ale do czego mają kalibrować, do kija od miotły?

nabru
15-05-2012, 19:24
No body i szkło trza wysłać, z zaznaczeniem żeby body nie ruszali :-). I warto zapytać wcześniej ile to potrwa. Przed długim weekendem mówili o 2 tygodniach, ale może teraz mają wiecej luzu.

mirasb
16-05-2012, 14:00
Witam
Nie trzeba wysyłać body. Jeśli obiektyw ma wadę Af to zostanie skorygowana do body wzorcowego w serwisie. Kilka lat temu w ten sposób poprawiłem FF w moim Tamronie.
Pozdrawiam
Mirek

nabru
16-05-2012, 14:17
hmm, to może Tamron ma inaczej. Wg strony oficjalnego serwisu Sigmy:

'Wraz z wysyłanym sprzętem dołącz bezwzględnie:

* ....
* korpus współpracującego aparatu (niezbędny w przypadku kalibracji - więcej o kalibracji) '

Dodatkowo Sigma bardzo mocno na każdym kroku podkreśla, ze nie jest to 'wada obiektywu' tylko raczej właściwość współpracy danego obiektywu z konkretnym egzemplarzem lustrzanki :).

pozdr.

Merde
16-05-2012, 14:19
Witam
Nie trzeba wysyłać body. Jeśli obiektyw ma wadę Af to zostanie skorygowana do body wzorcowego w serwisie. Kilka lat temu w ten sposób poprawiłem FF w moim Tamronie.

To nie jest dobry pomysł. Gdyby dało się kalibrować obiektywy do jednego body wzorcowego, to nie byłoby takich problemów z Sigmami w ogóle (robiono by to w fabryce).

dapp
16-05-2012, 14:42
Witam
Pozdrawiam
Mirek

Niestety body trzeba wysłać razem z obiektywem - to jest warunek aby było skalibrowane szkło. Wiem bo też wysyłałem. Wszystko trwało około tygodnia. Płaci się za przesyłkę w jedną stonę. No i na koniec: warto to zrobić, AF trafia znacznie lepiej.

darek500
16-05-2012, 22:05
Napisałem do Sigmy ale jak na razie brak odzewu , będę musiał do nich zadzwonić... jutro jeszcze wrzucę kilka zdjęć a po powrocie obiektywu z kalibracji również zamieszczę zdjęcia ,żeby można było ocenić dzieło techników z serwisu.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

Bffist
16-05-2012, 22:37
Chodziło mi raczej o to, aby nie grzebali w body, tylko pod body ustawili szkło. Coby się nie okazało że inne obiektywy które dotychczas autor wątku posiadał będą wykazywały bf/ff.

Kwapiszon
16-05-2012, 22:52
A jaki problem ustawić puszkę na statywie, zrobić kilka zdjęć dobrego obiektu ogniskując od każdej strony, a następnie LV na max powiększenie i też kilka zdjęć. Potem porównać i wiadomo, czy to AF pudłuje, czy szkło kiepsko wyjustowane.

Bolek02
17-05-2012, 08:09
Chodziło mi raczej o to, aby nie grzebali w body, tylko pod body ustawili szkło. Coby się nie okazało że inne obiektywy które dotychczas autor wątku posiadał będą wykazywały bf/ff.

To chyba oczywiste, że body potrzebne jest w procesie kalibracji jedynie do ustawienia szkła.
Coś takiego jak wzorcowe body w praktyce nie istnieje.

borman
17-05-2012, 13:52
Mam tą sigmę , odkupiłem od forumowicza i muszę przyznać , że po kalibracji w serwisie jest to super szkło. Zrób zdjęcia z dalszej odległości i porównaj. Przed wysyłką do kalibracji zrób sobie zestaw zdjęć i dołącz je do zestawu. po powrocie sprawdź na tych samych ustawieniach dla oceny kalibracji.

dziobolek
17-05-2012, 15:09
Chodziło mi raczej o to, aby nie grzebali w body, tylko pod body ustawili szkło...

No i z tego co mi wiadomo, to właśnie tak robią :roll:
Nie grzebią w body tylko w obiektywie, ale potrzebują szkło i body.

Pozdrówka!

darek500
17-05-2012, 18:07
Kilka zdjęć z odległości 1m , ostrzone na "23"
1.4 1/250
http://tinypic.com/r/rubnlu/6
1.6 1/250
http://i50.tinypic.com/2q9kzed.jpg
1.8 1/200
http://i47.tinypic.com/2s82srd.jpg
2.8 1/80
http://i46.tinypic.com/16m13x4.jpg

rafar
01-06-2012, 15:15
Wyslales im to szklo? Ile kosztuje taka kalibracja?

darek500
17-08-2012, 16:33
Witam
Szkło będzie wysłane dopiero w tym tygodniu , jako ,że obiektyw jest na gwarancji to zrobią to za darmo , poza gwarancją usługa taka kosztuje ok 300 pln.
Wczoraj byłem w sigma pro centrum i podpiąłem pierwszą lepszą sztukę z gabloty i porównałem z moją , dla zainteresowanych zdjęcia. Ostrzone na "KU" na środkowej wizytówce.

Mój egzemplarz , przysłona 1.4
http://i47.tinypic.com/2zipqpw.jpg
Egzemplarz z pro centrum ,przysłona 1.4
http://i46.tinypic.com/27xi4aw.jpg

Mój, przysłona 1.8
http://i49.tinypic.com/ip7axl.jpg
Pro centrum 1.8
http://i49.tinypic.com/5p0kcx.jpg

Heilsberg
18-08-2012, 10:36
No to jak widać ta ze sklepu lepsza. Twoja ma front focus.

argar
19-08-2012, 07:08
Sigmy obiektywy maja czesto problem z FF or BF. Tak samo 30mm f/1.4 jak i 50mm f/1.4 i 85mm f/1.4. Bardzo łatwo jest to poprawić jeżeli aparat ma micro-adjustment opcje. Nistety Canon 40D nie ma takiej opcji i w tym wypadku najlepiej będzie oddać obiektyw albo wyslać obiektyw razem z aparatem to kalibracji. Sigma 30mm f/1.4 jest bardzo ciekawym obiektywem i jeżeli współpracuje z aparatem poinieneś osiągnąć całkiem niezłe rezultaty nawet przy pełnym otwarciu f/1.4

pan.kolega
19-08-2012, 09:31
No i z tego co mi wiadomo, to właśnie tak robią :roll:
Nie grzebią w body tylko w obiektywie, ale potrzebują szkło i body.

A którego body oni potrzebują, bo ja mam trzy?:confused:

darek500
19-08-2012, 09:51
A którego body oni potrzebują, bo ja mam trzy?:confused:

:) A to dobre pytanie , wychodzi na to,że jak ma się sigme i kilka body to jesteśmy zmuszeni używać jej tylko z jednym z nich , druga sprawa to ,że jeśli zmienimy body po gwarancji to zapłacimy za kalibrację do nowego 300 pln , czyli koszt obiektywu wzrasta nam o kwot3 300 pln i tak za każda ewentualną zmianą, ciekawe co na to panowie z sigmy.

fotna
19-08-2012, 10:56
Wszystkie jasne obiektywy wymagają niesłychanej precyzji przy robieniu zdjęć.
ten obiektyw jest świetny ale wymagający. Zanim wyślecie do serwisu. poróbcie zdjęcia na spokojnie - nie testy ale i nie reporterkę - zróbcie coś co sprawi wam przyjemność wtedy gdy macie wiele czasu. W ten sposób można poznać obiektyw i tylko tak sprawdzić czy to wina obiektywu czy body.
I od razu zaznaczam że nie ma szans zrobić tego w sklepie :)

- - - Updated - - -

janmar
19-08-2012, 11:28
No to jak widać ta ze sklepu lepsza. Twoja ma front focus.

No,nie wiem.:confused:
Bo:
Nie wiem jak był robiony ten test .Na gorąco w sklepie.....Przydałoby się trochę informacji,exif ,z ręki? statyw? Jaki statyw ,wężyk samowyzwalacz czy ręka i palcem na spust?

darek500
19-08-2012, 14:04
"Test" był robiony z ręki , ale przy czasie 1/800 , myslę ,że statyw nie był potrzebny , wyraźnie widać ,że sklepowa przy każdym zdjęciu była po prostu zdecydowanie ostrzejsza . Mój egzemplarz dopiero powyżej przysłony 4 robi w miarę ostre zdjęcia , wszystkie inne są mydlane ale po prostu myślałem ,że tak ma być zanim zainteresowałem się tym tematem a mam go prawie 3 lata więc chyba wystarczy tego "porobienia" zdjęć na spokojnie.
"I od razu zaznaczam że nie ma szans zrobić tego w sklepie " - Ja tak nie uważam , moim zdaniem w sklepie można oddzielić wstępnie ziarno od plew i gdybym ja tak zrobił kupując mój obiektyw miał bym setki lepszych zdjęć i uniknąłbym teraz bawienia się w wysyłanie sprzętu i skoro sigma w ogóle na swojej stronie pisze o kalibracji sprzętu to dobrze wiedzą jak losowo ich obiektywy współpracują z aparatami.

becekpl
19-08-2012, 14:16
a mam go prawie 3 lata więc chyba wystarczy tego "porobienia" zdjęć na spokojnie.i takie jest moje zdanie
mydlenie sigm to cecha nie wada, tylko nie wszyscy są tego świadomi
sprzedaj to cudo i kup canona
może i drożej ale na pewno lepiej

pan.kolega
19-08-2012, 19:09
i takie jest moje zdanie

Na ogół lepiej, ale nie zawsze.
Ja akurat pozbyłem się EF 28mm /f1.8 bo po 10 latach psucia dobrych zdjęć "na spokojnie" z powodu AF strciłem cierpliwość.
Obiektyw był wysyłany 2 razy do serwisu Canona bez żadnych dających się wykryć rezultatów.

Optyczne właściwości 28mm 1.8 mnie satysfakcjonują, ale jeśli oba pudłują, to Sigma może byc lepsza.

Heilsberg
19-08-2012, 21:49
mydlenie sigm to cecha nie wada

Polemizowałbym. Mam trzy różne Sigmy, żadna nie mydli. Wszystkie są ostre. Bazując na tym mógłbym wyrokować, że "ostrość Sigm to cecha, nie zaleta".
To nie tak, moim zdaniem mydlenie to cecha pewnego procenta egzemplarzy. Nie tylko Sigm, ogólnie wszelkich obiektywów. Na 17-40L też co niektórzy narzekają, że mydli. Nie ulega natomiast wątpliwości, że spora ilość Sigm wszelakich ma problemy z autofocusem w puszkach Canona. I tylko Canona. I z tego powodu Sigmy najlepiej wybierać albo kupić od osób, które już wybrały. Choć jedną z posiadanych Sigm kupiłem w sklepie internetowym i trafiła się jak najbardziej ostra. Dwie pozostałe kupiłem używane od ludzi, którzy wybrali je z kilku różnych egzemplarzy.

darek500
19-08-2012, 21:54
Niestety muszę się zgodzić z "panem kolegą" bo w tej cenie ,Sigma nie ma alternatywy , canon 35 1.4 kosztuje ok 5 tysięcy i biorąc pod uwagę cenę musiałby być o 250% lepszy a wątpię by tak było :)
Heilsberg - też tak uważam , tym bardziej po porównaniu mojej sigmy z tą z pro centrum,wierzę usilnie ,że moja po kalibracji również będzie bez zastrzeżeń.

jacek_73
19-08-2012, 22:01
...Dwie pozostałe kupiłem używane od ludzi, którzy wybrali je z kilku różnych egzemplarzy.

Wierzysz w to przebieranie spośród tysięcy egzemplarzy?

kaindox
19-08-2012, 22:13
Wierzysz w to przebieranie spośród tysięcy egzemplarzy?

Zgadzam się, sklepy od dawna walczą ze stanami magazynowymi i zwykle mają po jednym, maksymalnie dwa egzemplarze danego sprzętu, więc bajki o wybieraniu spośród kilku sztuk zostawiam dla małych dzieci.

jacek_73
19-08-2012, 22:31
Tzn. najczęściej fizycznie jest jedna sztuka na dwa sklepy, czasami po sztuce na sklep. I całe "przebieranie" ogranicza się do sprawdzenia w sklepie czy wszystko jest OK i kupujesz albo nie. A jak się sprzedaje szkło dalej to się mówi jak to się przebierało spośród iluśtam egzemplarzy. Oczywiście piszę to z perspektywy Bydgoszczy, w Warszawie czy Krakowie może być zupełnie inaczej.

Heilsberg
19-08-2012, 22:35
Nie wierzę w wybieranie spośród tysięcy. Ale wierzę, ze przy odrobinie szczęście jeśli przetestujesz pięć sztuk w trzech sklepach to znajdziesz taką jak trzeba. Nie musisz mieć pięciu w jednym czasie i jednym miejscu. Jeśli druga wg Ciebie jest ostra i trafia to bierzesz. A jak ktoś nie ma szczęścia to i w... palec złamie. Są tacy co trafią za pierwszym razem. Ja tak jedną trafiłem. Może i bym znalazł jeszcze ostrzejszą ale ta pierwsza jest dla mnie na tyle ostra, że nie widzę potrzeby posiadania ostrzejszej. Po prostu jest ostra i tyle. I mi pasuje. I trafia jak należy. Nie masz znaleźć najostrzejszej z całej serii produkcyjnej 50 tysięcy egzemplarzy. Masz znaleźć ostrą i trafiającą.

jac+
19-08-2012, 23:36
Szukanie egzemplarza "the best of the best"... Pytam się w tym momencie: Gdzie do czorta jest kontrola jakości u producenta? Dlaczego firmy (nie tylko sigma) wypuszczają serie o tak szerokim rozrzucie jakościowym? Może jakoś byłbym w stanie to zaakceptować w sprzęcie typu skrajnie budżetowego, jednak tutaj wchodzi w grę dużo poważniejsza gotówka.

Heilsberg
20-08-2012, 00:34
Pytam się w tym momencie: Gdzie do czorta jest kontrola jakości u producenta? Dlaczego firmy (nie tylko sigma) wypuszczają serie o tak szerokim rozrzucie jakościowym?
W pełni rozumiem twą frustrację ale powinieneś zrozumieć, że to takie czasy nastały. I nikt z nas, szaraczków tu nie podskoczy. Kup dziś nowe auto za 100 tysięcy. Blachy z puszki po piwie, filtry cząstek stałych, stal nie stalowa a z gównolitu, plastiki, elektronika padająca po pierwszej burzy itp. Takie czasy. Produkt masowy, drogi bo luksusowy niby i nie na lata a do następnego modelu ma służyć. Bo jak za dobry to nie kupisz nowego. Kapitalizm w czystej postaci.

pan.kolega
20-08-2012, 02:04
W pełni rozumiem twą frustrację ale powinieneś zrozumieć, że to takie czasy nastały. I nikt z nas, szaraczków tu nie podskoczy. Kup dziś nowe auto za 100 tysięcy. Blachy z puszki po piwie, filtry cząstek stałych, stal nie stalowa a z gównolitu, plastiki, elektronika padająca po pierwszej burzy itp. Takie czasy. Produkt masowy, drogi bo luksusowy niby i nie na lata a do następnego modelu ma służyć. Bo jak za dobry to nie kupisz nowego. Kapitalizm w czystej postaci.

Prawda, ale drzewiej też nie było lekko. Np. tak pisano w ksiące Photographic Optics wydanej w roku 1950 (tłumaczenie z angielskiego moje):

"Cywilny nabywca obiektywu [...] nie ma żadnej mozliwosci nawet odgadnięcia jakości obiektywu dopóki go nie przetestuje. Ogromna wiekszość obiektywów obecnie dostępnych poprzez normalne kanały handlu detalicznego jest rażąco niejednolitej jakości przypuszczalnie z powodu kiepskiej albo nieistniejącej inspekcji, tak, że jakość jakiegokolwiek obiektywu to sprawa szczęścia."

Kwapiszon
20-08-2012, 10:25
... Pytam się w tym momencie: Gdzie do czorta jest kontrola jakości u producenta? .....

Czego oczekujesz od obiektywu za 1700pln ? Że każda sztuka będzie miała podpis technika, który ją składał ? Że podpisze się pod każdym egzemplarzem kontroler jakości ? To sprzęt dla ludu, w dodatku kundel dla ludu niezamożnego. Jak chcesz kupować w ciemno, bez konieczności wybierania dobrej sztuki z pudełka, to Leica. Jest kontrola, jest podpis, jest pewność i jest cena.

becekpl
20-08-2012, 10:37
a po co kontrola jakości,lud wszystko kupi tylko opakowanie trzeba ładne zaprojektować;-)
któryś z forumowych kolegów odkrył po 2 latach użytkowania, że jego sigma mydli:lol:
ja po sprzedaży swojej mydelniczki dostałem maila z podziękowaniami ze super szkło:mrgreen:
myślę ze odsetek świadomych fotografów kupujących sigmy czy inne tamrony jest niewielki,reszta to masa ,która wszystko kupi i jest szczęśliwa ze złotego paska albo zaoszczędzonych paru złotych

faulk
20-08-2012, 11:09
ja po sprzedaży swojej mydelniczki dostałem maila z podziękowaniami ze super szkło:mrgreen:
myślę ze odsetek świadomych fotografów kupujących sigmy czy inne tamrony jest niewielki,reszta to masa
kwestia teraz, który z was był świadomym fotografem

ile osób tyle opinii, ja powiem tak moja sigma 30/1.4 była super, zero problemów z AF, pierwsza lepsza z internetu
teraz mam sigme 24/1.8 jest super, zero problemów z AF i też pierwsza lepsza z internetu

dziobolek
20-08-2012, 11:16
kwestia teraz, który z was był świadomym fotografem

ile osób tyle opinii...

Dokładnie.

No i że nie wspomnę o przypadkach, kiedy to samo szkło,
które miało problemy na jednej puszce, na innej działało bez zastrzerzeń.

Wystarczy poczytać wątek o nowym 5D MkIII, aby się dowiedzieć,
że szkła które ludziska poprzednio przeklinali na innych puszkach,
po podpięciu do nowej piątki nagle... dostały skrzydeł i działają jak należy :shock:

Ale nie ma to jak zwalić na szkło ;)

Pozdrówka!

Kwapiszon
20-08-2012, 11:52
a po co kontrola jakości,lud wszystko kupi tylko opakowanie trzeba ładne zaprojektować;-)
......

No nie tak do końca. Gdyby każda Sigma 30/1.4 była testowana na każdym etapie produkcji, to kosztowała by nie 1700pln a 7100pln i wtedy byłby krzyk - DLACZEGO TAK DROGO !!!

Merde
20-08-2012, 11:55
testowana na każdym etapie produkcji

A po co na każdym etapie?

Kwapiszon
20-08-2012, 12:01
A po co na każdym etapie?

A pomyśl sobie.

YaneC
20-08-2012, 12:03
No nie tak do końca. Gdyby każda Sigma 30/1.4 była testowana na każdym etapie produkcji, to kosztowała by nie 1700pln a 7100pln i wtedy byłby krzyk - DLACZEGO TAK DROGO !!!

A tak.. taniej wychodzi producentom (Tamron, Sigma) żywić serwisy :roll:

jac+
20-08-2012, 14:48
Czego oczekujesz od obiektywu za 1700pln ? Że każda sztuka będzie miała podpis technika, który ją składał ? Że podpisze się pod każdym egzemplarzem kontroler jakości ? To sprzęt dla ludu, w dodatku kundel dla ludu niezamożnego. Jak chcesz kupować w ciemno, bez konieczności wybierania dobrej sztuki z pudełka, to Leica. Jest kontrola, jest podpis, jest pewność i jest cena.

No to po kolei: od sprzętu za 1700zł skoro jest nowy i prosto z fabryki oczekuję: prawidłowego działania zgodnego z jego założeniami projektowymi. To dużo? Nie sądzę. Piszesz, że to kundel dla ludu niezamożnego, tyle, że rozrzut jakościowy jest też wśród eLek, które z założenia mają być LUXURY. Wiem - takie czasy (dokładnie jak to opisał Heilsberg). Jednak z Twoim podejściem w każdym samochodzie z półek poniżej RR brak koła, chłodnicy czy szyby przedniej powinien być dopuszczalny. Przekładając to właśnie na dział motoryzacyjny trąci mi to PRLem. Nie ważne, że samochód odebrany z ówczesnego salonu nadawał się od razu do majstra. Ważne, że dostąpiło się łaski jego POSIADANIA :) .

Wracając do tematu. Wspomniana sigma to naprawdę fajne szkło pod warunkiem, że nie zapałasz miłością do pełnej klatki :) . Obawiam się jednak, że czytając to forum to uczucie dopadnie Cię wcześniej niż dziś sądzisz :) .

becekpl
20-08-2012, 14:52
że dostąpiło się łaski jego POSIADANIA pamietam,a jaka radość była z tego posiadania:mrgreen:
i w tej kwestii niewiele się zmieniło, z tym że luxury są jednak zdecydowanie częściej ok

rafal1980
20-08-2012, 15:40
Panowie, powie mi ktoś czy warto ładować się w 3-letnie używane szkiełko?
Cena 1480zł

Heilsberg
20-08-2012, 15:46
A co w tym złego, że ma trzy lata? Jak jest w dobrym stanie, nie zniszczone, nie porysowane to dlaczego nie?

dapp
21-08-2012, 09:06
Na pewno jest sens tylko że nowa kosztuje raptem 250-300 PLN więcej, masz od razu 3-letnią gwarancję i bezpłatną (w razie potrzeby) kalibrację. Ja ją robiłem dwukrotnie, to są też koszty. A dodatkowo w sklepie jak mają kilka sztuk to możesz wybrać najlepszą sztukę... No chyba że ta różnica w cenie to być albo nie być...

patric89
21-08-2012, 09:13
Swego czasu wysłałem na gwarancji swoją sigmę 30 do kalibracji wraz z 40d Po 3 tygodniach dostałem informację że nie da się skalibrować. Dostałem zwrot i kupiłem C28 f 1,8 i nie żałuję. Prawda. Gorszy optycznie ale żadnych problemów z Af. Wydaje mi się również że szybciej nastawia ostrość i do tego pod ff się nadaje.

Kwapiszon
21-08-2012, 09:30
.... zapałasz miłością do pełnej klatki :) . Obawiam się jednak, że czytając to forum to uczucie dopadnie Cię wcześniej niż dziś sądzisz :) .

Mylisz się. FF nie ma niczego, co by mi było potrzebne i mnie pociągało.

jac+
21-08-2012, 15:01
Tyle, że ja nie pytałem cię wcale o poziom twoich potrzeb i tego co cię pociąga. Wyraziłem swoją ogólną opinię o S30/1.4 skierowaną do wszystkich, którzy byliby zainteresowani jej zakupem.

Ernest_DLRS
21-08-2012, 20:52
Hehe ale głupota

i takie jest moje zdanie

Lucky Luck
22-08-2012, 11:38
któryś z forumowych kolegów odkrył po 2 latach użytkowania, że jego sigma mydli:lol:
myślę ze odsetek świadomych fotografów kupujących sigmy czy inne tamrony jest niewielki,reszta to masa ,która wszystko kupi i jest szczęśliwa ze złotego paska albo zaoszczędzonych paru złotych

A po co kontrola jakości? , trzeba tylko umieścić na szkle czerwony pasek. :)

"Niepowtarzalność" szkieł serii L po kilka tysięcy złotych może budzić zdziwienie.

Nie chciałem wierzyć, kiedy przeczytałem na photozone, że tylko jeden z czterech

24-70 jakie mieli do dyspozycji "trzymał parametry" . Nie chciałem, ale uwierzyłem,

kiedy go nabywałem ....

ps. A Ty po ilu latach zorientowałeś się, że Twoja mydelniczka mydli. ?

rafal1980
22-08-2012, 12:05
Na pewno jest sens tylko że nowa kosztuje raptem 250-300 PLN więcej, masz od razu 3-letnią gwarancję i bezpłatną (w razie potrzeby) kalibrację. Ja ją robiłem dwukrotnie, to są też koszty. A dodatkowo w sklepie jak mają kilka sztuk to możesz wybrać najlepszą sztukę... No chyba że ta różnica w cenie to być albo nie być...

Właśnie, żeby w sklepie leżały 2-3 sztuki to nie zastanawiałbym się i postawił na możliwość wybrania najlepszej sztuki.
Problem jest taki, że praktycznie wszędzie są one tylko na zamówienie, więc zakładam, że żaden sklep nie ściągnie kilku sztuk żebym mógł sobie "pomacać".

Merde
22-08-2012, 12:26
No to ratuje cię wizyta w Sigma Pro Centrum (Warszawa, Bydgoszcz).
Raczej będą mieć więcej niż 1 sztukę.

Zibi1970
22-08-2012, 12:55
Ja swoja Sigme 30/1,4 kupiłem w fotojokerze we Wrocławiu i mieli 3 szt. a więc wybrałem z nich najlepszą więc jest szansa że w większych sklepach będą mieli po kilka.

Odnośnie Sigmy mogę napisać że obiektyw teraz spełnia swoje zadanie.
Światło siła 1,4 , pięknie rozmyte tło i dość szybki AF to oczywiście zalety ale obiektyw ma też pewną przypadłość.
Przy zdjęciach z ostrym światłem w tle (lampy, halogeny) AF często się gubi. Oczywiści wszystkie obiektywy mają chyba z tym problem jednak Sigma jakby większy więc robiąc zdjęcie w takiej sytuacji lepiej 2 x nacisnąć spust dla pewności.

rafal1980
22-08-2012, 13:09
No to ratuje cię wizyta w Sigma Pro Centrum (Warszawa, Bydgoszcz).
Raczej będą mieć więcej niż 1 sztukę.

Że, ja na to wcześniej nie wpadłem :D
A Bydgoszcz pod nosem mam ;)

Ja swoja Sigme 30/1,4 kupiłem w fotojokerze we Wrocławiu i mieli 3 szt. a więc wybrałem z nich najlepszą więc jest szansa że w większych sklepach będą mieli po kilka.

U mnie w "mieście" w fotojokerach pustka ;)

darek500
22-08-2012, 17:54
Obiektyw został wysłany do serwisu , gdy wróci zamieszczę zdjęcia porównawcze dla zainteresowanych....nadchodzi wiekopomna chwila :)

rafal1980
29-08-2012, 16:40
No to dorwałem dzisiaj swoją Sigmę, chyba całkiem dobry egzemplarz ..
http://i49.tinypic.com/se2lgz.jpg

becekpl
29-08-2012, 16:49
jeszcze dla pewności bateryjki

Heilsberg
29-08-2012, 17:13
Już tam nic dla pewności nie kombinuj, bo odkryjesz, że nie ma napisu Canon i zechcesz się pozbyć. Ostra, trafia to się ciesz, że znalazłeś i idź zdjęcia robić a nie bateryjki będziesz fotografował. I od dzisiaj już wiesz jak się kupuje Sigmy i czy to taki badziew jak mówi WIELKI MASTA CANON ONLY.

rafal1980
29-08-2012, 17:47
W żadne bateryjki już się bawić nie będę, zrobiłem tak jak radziłeś Heilsberg - używana sztuka, miesiąc jeszcze na gwarancji w razie potrzeby dostrojenia do puchy ;) Póki co jestem pod dużym wrażeniem szkiełka a mam je dopiero od godziny?
Lecę dalej testować, najpóźniej jutro wrzuce jakieś sample.
A i pytanie mam : czy to normalna sprawa, że manualnie mogę kręcić pierścień ostrości w prawo i w lewo w nieskończoność? Tzn. nie ma momentu gdzie jest opór taki, że dalsze kręcenie jest niemożliwe.

gadget_zary
29-08-2012, 18:15
Do mnie też doszla dzisiaj 30 1.4 :) Kupiona myślę dość okazyjnie bo 200-300 zł taniej niż standardowe ceny na allegro. Używka w stanie idealnym, szybki test i z 7d jak i 20d brak FF/BF a na 1.4 całkowicie akceptowalna :) (i o wiele lepsza niż moja 50 1.4). :)

darek500
29-08-2012, 19:39
Witam
Moja Sigma dziś wróciła z serwisu , różnica jest zdecydowana. Dla zainteresowanych zamieszczam szybkie porównanie .
Przed kalibracją , przesłona 1.4
http://i47.tinypic.com/4nvnr.jpg
Po kalibracji 1.4
http://i46.tinypic.com/1zx430y.jpg

Przed 1.8
http://i50.tinypic.com/67846c.jpg
Po 1.8
http://i45.tinypic.com/2vdis6r.jpg

Jutro postaram się jeszcze wrzucić zdjęcia z "wizji lokalnej" w terenie:)

jacek_73
29-08-2012, 19:50
...
A i pytanie mam : czy to normalna sprawa, że manualnie mogę kręcić pierścień ostrości w prawo i w lewo w nieskończoność? Tzn. nie ma momentu gdzie jest opór taki, że dalsze kręcenie jest niemożliwe.

To chyba dobrze co? Nic przynajmniej nie ukręcisz :)

jac+
29-08-2012, 19:53
Ciekawą masz tablicę testową :) . Wielofunkcyjna: pomiarowo - edukacyjna :) .
Ja osobiście sprawdzam celność AF na poprzecznie prążkowanym obiciu tapczanu :) .

Heilsberg
29-08-2012, 21:25

Normalna sprawa, nie ma się czym przejmować, tak ma być.

darek500
30-08-2012, 19:56
Jeszcze dwie fotki po kalibracji na 1.4

http://i47.tinypic.com/de2q1u.jpg
http://i50.tinypic.com/dctyd3.jpg

Ernest_DLRS
30-08-2012, 20:41
Sprawdź jak trafia na odległości rzędu kilku metrów.

rafal1980
31-08-2012, 21:57
No i moje szkiełko musi udać się jednak do kalibracji.
Z odległości minimalnego ostrzenia na pełnej dziurze jest pięknie, natomiast wraz ze zwiększającym się dystansem FF pokazuje różki..
Ale miesięczna gwarancja jeszcze jest, więc mam nadzieję, że nie spier$$dolą tego :)

gadget_zary
31-08-2012, 23:24
U mnie problemów z ostrzeniem na dalsze odległości brak póki co (wszystko zgodne z DOFcalculator). Jutro zabiorę ją na zlecenie i zobaczymy co z tego będzie :)

Ernest_DLRS
01-09-2012, 12:23
Moja też pięknie grała, na bliskie i dalsze dystansy. Trzeba testować przed zakupem.

rafal1980
03-09-2012, 19:43
No niestety tak to jest jak się na szybko testuje, na bliskie dystanse sprawowało się szkło idealnie, natomiast na dalsze ponad 80% zdjęć do kosza jedynie się nadaje ;)

darek500
03-09-2012, 22:02
Tzn. będziesz wysyłał szkło jeszcze raz do serwisu ? Ciekawi mnie w jaki sposób taka operacja u nich przebiega skoro obiektyw nie radzi sobie teraz na dalsze dystanse , więc co nie sprawdzają tego ? Nie , no ja nic nie rozumiem :shock: Quo Vadis Sigmo ???

becekpl
03-09-2012, 22:19
Quo Vadis Sigmo ??? przecież to standard tej firmy , a mydełko gratis
trzeba wybierać z pięciu a i tak rosyjska ruletka
o kłopotach szkieł C czyta się rzadziej wiec....

rafal1980
03-09-2012, 23:09
Tzn. będziesz wysyłał szkło jeszcze raz do serwisu ? Ciekawi mnie w jaki sposób taka operacja u nich przebiega skoro obiektyw nie radzi sobie teraz na dalsze dystanse , więc co nie sprawdzają tego ? Nie , no ja nic nie rozumiem :shock: Quo Vadis Sigmo ???

Wysłałem szkło dzisiaj po raz pierwszy do serwisu ( dostrajać będą pod body ).
W karcie gwarancyjnej znalazłem wzmiankę, że szkło było już raz dostrajane pod jakieś starsze body więc to norma, że trzeba zestroić pod swoją puchę teraz ;)
becekpl - tylko znajdź mi ze stajni canona takie jasne szkiełko używkę za 1300zł ;) Bo ja nic ciekawego nie znalazłem ..

becekpl
03-09-2012, 23:21
no wiesz ,jaka cena taka jakość, cudów nie ma

rafal1980
04-09-2012, 11:30
A jak się Sigma ładnie skalibruje pod body to będą cuda za małą kasę ;)

RTSiak
09-09-2012, 10:23
Mnie się chyba trafiła wybitnie dobra sztuka...Bo ani problemów z AF, ani mydła...

Adam71
04-10-2012, 20:22
Słuchajcie jakiś gościu na Allegro napisał że sprzedaje Sigmę 30mm ale że to nowsza wersja z innym plastikiem - nie chropowatym. Czy jest coś takiego czy to ściema ?

jacek_73
04-10-2012, 20:29
I tak i nie. Sigma zmieniła jakiś czas temu deseń z plastyku a'la zamsz na plastyk 'gładki'. Ale nic więcej się oprócz tego nie zmieniło (tzn. były takie głosy na forum dotyczące 50/1.4, że AF jest w którejś z tych wersji gorszy).

Ernest_DLRS
05-10-2012, 14:26
Taa, są te "nowe" wersje S30/1.4

Adam71
05-10-2012, 18:49
Taa, są te "nowe" wersje S30/1.4

Że co ? Nie kapuje ....

rafal1980
05-10-2012, 19:58
Mechanicznie nie sądzę żeby była jakakolwiek różnica ( mam wersję zamsz jakby co).
Ale jeśli się mylę - wyprowadźcie mnie z błędu.

Ernest_DLRS
05-10-2012, 20:54
"Nowe" - w nowej, gładkiej obudowie.