PDA

Zobacz pełną wersję : Metz AF-1 58 Wybuch

eliop
13-05-2012, 09:15
Witam
Wczoraj podczas pleneru wybuchnął mi główny palnik w moim Metz AF-1 :/ Działa tylko kukułka. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z naprawą ? Opłaca się ? Czy lepiej nową lampę ?

karol-j92
14-05-2012, 23:41
miałem 1,5 roku temu taką samą sytuację palnik mi wybuchł -zadzwoniłem do serwisu chyba w Gdańsku i podano mi trzy warianty kwotowe ale miałem się przygotować na ten najwyższy -przekalkulowałem i okazało się że jest to nieopłacalne - na allegro kupiłem używkę praktycznie w idealnym stanie za nie duże pieniądze.Po nie całych 2-mc wybuchł mi także w niej palnik- myślałem że ze złości pi...nę nią o podłogę.Wystawiłem obie na allegro ze spalonymi głównymi palnikami -poszły jak świeże bułeczki.Zakupiłem canona 580 i walę nim do dzisiaj.A teraz jedno nie mam nic do metza ale jeżeli będziesz miał obie lampy jednocześnie w rękach czyli metz i canon to metz wypada w moim porównaniu do canona jak maluch do poloneza.
Dzisiejsze produkty Metza to jakieś zabawki z bardzo kiepskiego plastiku.

eliop
15-05-2012, 08:41
A można wiedzieć ile dostałeś na allegro za uszkodzoną lampę ? Ja już praktycznie zdecydowałem się na 580 EX II. Na działanie Metza złego słowa nie powiem, ale jakość wykonania słaba a ten wybuch zraził mnie totalnie do marki !

pibuls
16-05-2012, 21:09
Lampy Metza nie wybuchają raczej bez powodu. Najczęściej jest to już wynik zużycia. Żeby nie było że jestem stronniczy...canonowskie też są awaryjne.
Zanim spiszesz tę firmę na straty zadaj sobie kilka prostych pytań:
- jaki wiek jest tej lampy
- czy używasz jej amatorsko / zawodowo
- jaki ma przebieg

Jeśli jest to kilka lat, robisz śluby a chyba tak jest sądząc po twoich wcześniejszych postach, to przebieg ma napewno solidny + żyłowanie na maksa = zużycie.

eliop
17-05-2012, 16:53
Zakupiona 20.11.2008
Przebieg (sprawdzony + i - włączenie lampy) : 27 772
Osobiście nie uważam to za jakiś wielki wynik.
Poza tym ciężko wygooglować wybuchające canony, a o Metzach jest od zatrzęsienia postów.
Już zamówiłem 580EXII. W sobotę do odbioru.
Kończę z METZem
Zawiódł mnie kompletnie.

Lampy Metza nie wybuchają raczej bez powodu. Najczęściej jest to już wynik zużycia. Żeby nie było że jestem stronniczy...canonowskie też są awaryjne.
Zanim spiszesz tę firmę na straty zadaj sobie kilka prostych pytań:
- jaki wiek jest tej lampy
- czy używasz jej amatorsko / zawodowo
- jaki ma przebieg

Jeśli jest to kilka lat, robisz śluby a chyba tak jest sądząc po twoich wcześniejszych postach, to przebieg ma napewno solidny + żyłowanie na maksa = zużycie.

sadaman
17-05-2012, 21:46
Na setki tysięcy sprzedanych lamp wybuchło może kilkadzisiąt. Jak dlamnie to żaden argument żeby pogrzebać tę firme ;) Myślę że Metz daje nam produkt w odpowiednim opakowaniu za odpowiednią kwotę. Canon na tym polu mocno przegina jeśli chodzi o cene. A jakość plastiku nie jest dlamnie żadnym wyznacznikiem. Powiem nawet więcej, gorszej jakości plastik łatwiej się podda w przypadku upadku body z lampą, efektem czego szybciej uszkodzi się lampa niż body. Przy Canonie i jego doskonałej jakości efekt będzie raczej inny.

Koszt wymiany palnika w Metzu to 250 zł (plus koszt wysyłki). Uważam że bardziej opłaca się ją naprawić niż ładować kase w nowy sprzęt, zwłaszcza teraz kiedy ceny znów poszybowały w góre.

Ale każdy ma swoje zdanie.

tormentor
18-05-2012, 03:13
Witam
Wczoraj podczas pleneru wybuchnął mi główny palnik w moim Metz AF-1 :/ Działa tylko kukułka. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z naprawą ? Opłaca się ? Czy lepiej nową lampę ?
Miałem podobną sytuację jesienią, naprawa (łącznie z jakimiś zawiasami od górnego palnika, niezwiązane z wybuchem, tylko z rozklekotaniem lampy) koło 350 zł wyszła.

eliop
18-05-2012, 12:19
Nie będę naprawiał i czekał aż znowu wybuchnie. Jutro o 10:00 odbieram w ........................ Canona. A METZa wystawię na Allegro - może ktoś się skusi i sobie naprawi za 350 PLN.

pibuls
18-05-2012, 18:25
Rozumiem że twój temat, z założenia ma zrazić wszystkich użytkowników Metza, do produkowanych przezeń lamp. A może poprostu trolujesz nabijając sobie punkty. Twój ostatni post to reklama sklepu twojego znajomego!? Bo jak narazie to widze że przepłaciłeś. A wracając do Metza, skoro ją kupiłeś to widocznie była OK.
Nie rozumiem takich zachowań.

eliop
18-05-2012, 19:09
Mój błąd, nie potrzebnie napisałem nazwę sklepu. Nie było moim zamiarem kogokolwiek reklamować.

Co do zrażania to też nie tak. Z METZa byłem zadowolony (siła błysku, kukułka itd). SADAMAN może potwierdzić bo razem w tym samym czasie kupiliśmy te lampy i tyle samo praktycznie wybłyskaliśmy.

Padła natomiast w mega ważnym momencie, bo na plenerze z młodymi i to w skansenie, gdzie kurcze była naprawdę potrzebna.

Zawiodła mnie na całej linii dlatego taka moja decyzja o przejściu na Canona.

Nie chodziło mi absolutnie o zniechęcanie do marki.

Poza tym przemyślałem sprawę i wyślę ją do naprawy. Jak się uda w 300-350 PLN zmieścić będę miał 2 lampy. Druga przyda się bankowo.

Acha, co do przepłacenia. Fakt nie mają najtaniej, ale jak pisałem do kolesia na Allegro który ma ją za 1630 PLN to okazało się, że sprowadzane z Niemiec. Osobiście boje się takich zakupów. Wole pewne źródło.

Pozdrawiam

Rozumiem że twój temat, z założenia ma zrazić wszystkich użytkowników Metza, do produkowanych przezeń lamp. A może poprostu trolujesz nabijając sobie punkty. Twój ostatni post to reklama sklepu twojego znajomego!? Bo jak narazie to widze że przepłaciłeś. A wracając do Metza, skoro ją kupiłeś to widocznie była OK.
Nie rozumiem takich zachowań.

sadaman
18-05-2012, 20:19
SADAMAN może potwierdzić bo razem w tym samym czasie kupiliśmy te lampy i tyle samo praktycznie wybłyskaliśmy.

Skoro zostałem wywołany do tablicy, to potwierdzam...generalnie różnica w czasie około półtorej miesiąca efektem czego moja ma wybłyskane blisko 30 tyś, ale cały czas działa (odpukać). Z drugiej strony może to zasługa tego że w hobbistycznym zastosowaniu nie jest tak eksploatowana jak na ślubach, a może poprostu przypadek.

Padła natomiast w mega ważnym momencie, bo na plenerze z młodymi i to w skansenie, gdzie kurcze była naprawdę potrzebna.

Wkurzyłbym się, ale podstawa to jasne szkła które dużo mogą pomóc :)

Poza tym przemyślałem sprawę i wyślę ją do naprawy. Jak się uda w 300-350 PLN zmieścić będę miał 2 lampy. Druga przyda się bankowo.
Pozdrawiam

Dobra decyzja. W tanich pieniądzach będzie lampa do zabawy np w slave lub poprostu na drugie body :)

eliop
18-05-2012, 20:34
SADAMAN
A myślisz czym dokończyłem sesję :-)
50tka 1.4 i wysokie ISO bo w skansenie ciemno jak w .... :)
ale i tak było ciężkoooo ze względu na ogniskową :/
Niestety na 24mm 1.4 mnie nie stać :/

PS. za niedługo wrzuce fotki z tego ślubu do galerii.

Skoro zostałem wywołany do tablicy, to potwierdzam...generalnie różnica w czasie około półtorej miesiąca efektem czego moja ma wybłyskane blisko 30 tyś, ale cały czas działa (odpukać). Z drugiej strony może to zasługa tego że w hobbistycznym zastosowaniu nie jest tak eksploatowana jak na ślubach, a może poprostu przypadek.

Wkurzyłbym się, ale podstawa to jasne szkła które dużo mogą pomóc :)

Dobra decyzja. W tanich pieniądzach będzie lampa do zabawy np w slave lub poprostu na drugie body :)

karol-j92
19-05-2012, 17:16
Co do Metza 58 mk1 można sobie w necie poczytać że była seria wadliwych palników - niestety mi także wybuchł

eliop
19-05-2012, 21:42
580 EX II na pokładzie :-)
Kończymy wątek :)