Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5d mk2 BUSY -Pomocy

karol-j92
12-05-2012, 15:21
Canona 5d mk2 zakupiłem około pól roku temu używkę oczywiście bez gwarancji w praktycznie idealnym stanie.
Z aparatem nie miałem absolutnie żadnego problemu aż do wczoraj.
Wybrałem się w plener na fotki.
Odpaliłem aparat poustawiałem opcje w menu i pierwszy strzał.
Migawka klapnęła swoje i czekam aby móc zrobić drugie ujęcie a tu na wyświetlaczu górnym widzę komunikat BUSY - trwa to jakieś może 6 sekund i po tym komunikacie wyskakuje następny komunikat err99.
Naciskam spust migawki i komunikat err99 znika niby wszystko jest ok na wyświetlaczu widnieją wszystkie parametry - naciskam ponownie spust -af ostrzy wszystkie opcje są ok i znowu to samo czyli najpierw busy a później err99.
A teraz dla sprostowania tak.
Żadna z wykonanych fotek nie jest uwieczniona na karcie po pstryknięciu nie mam nawet podglądu fotki na głównym lcd.
Komunikat ten występuje z obiektywem jak i bez obiektywu.
Dokładnie jest tak samo z kartą pamięci jak i bez niej.
Oczywiście baterię wykładałem ale to nie pomogło.
Po powrocie do domu wpadłem na pomysł aby wgrać ponownie firmware i tak uczyniłem -także to nie naprawiło problemu.

Szanowni Canonierzy czy ktoś z Was miał podobną sytuację i co to może być.
Nie śpieszno mi w tej chwili do CSI z powodu problemów finansowych a zdaję sobie sprawę że zawołają sobie od tego modelu parę ładnych stówek na dzień dobry.

Merde
12-05-2012, 15:28
Migawka zapewne, włącz MLU i obejrzyj ją bez założonego obiektywu. Sprawdź licznik i jeśli nie przekroczył 100 tysięcy - śmiało ślij na Żytnią.

karol-j92
12-05-2012, 15:36
Migawka zapewne, włącz MLU i obejrzyj ją bez założonego obiektywu. Sprawdź licznik i jeśli nie przekroczył 100 tysięcy - śmiało ślij na Żytnią.

Sprawdzałem już prędzej mogłem napisać nie pomyślałem - migawka działa otwiera i zamyka się obserwowałem ją na krótkich jak i na długich czasach i tzw czasie b czyli bulbie - moim zdaniem migawka ta nie robi prędzej opisanego problemu

Naprawiacz
13-05-2012, 10:35
Wydaje mi się, że to może być problem z płytą główną, a dokładniej z kośćmi pamięci, które nie mogą prawidłowo zapisać pliku. Najszybciej sprawdzić wymieniając płytę na inną lub wysyłając do CSI. Jednak w przypadku CSI to może być koszt, którego wysokość spowoduje problemy sercowe u bardziej wrażliwych.

Bolek02
13-05-2012, 11:19
Jak nie wyślesz body do serwisu to się nie dowiesz co mu jest i za ile naprawią :(
Wycena nic nie kosztuje :) przynajmniej będzie wiadomo co dalej robić.