Zobacz pełną wersję : Raw, Rozdzielczosc, Grupowa obrobka zdjec.
Elizabethe
12-05-2012, 13:53
Witam Wszystkich Serdecznie,
na wstepie chciala bym zaznaczyc ze jestem bardzo zielona w waszym fotograficznym slangu i byla bym bardzo wdzieczna jak byscie starali sie dac dosc proste odpowiedzi :)
Fotografia zajmuje sie z pasji; A wlasciwie wydaje mi sie ze dla mojego ego :) Niedawno jednak dostalam propozycje zrobienia zdjec na slubie. Do tej pory robilam glownie rodzinie. Mam bardzo duzo do was pytan
- W jakich rozdzielczosciach powinnam dac zdjecia parze mlodej?
_ Czy dajecie zdjecia w dwuch roznych rozdzielczosciach ( np. te do wstawienia na internet zeby to klijent w zmniejszaniu sam palcow nie maczal i psul naszej jakosci zdjec . Inna rozdzielczosc to ta do drukowania.
- Kadrowanie w camera Raw 2 do 3 jest to prawidlowa wielkosc jaka ja kadruje ? (prawidlowa do wydruku, a zeby mi nie poobcinali w drukarni zdjec z kazdej strony :) )
- Zdjecia wykonane w rawach , czy potrzebuja one jakiejs specjalnej obrobki ?
Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS.
- Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu . To samo tyczy sie mojej sygnaturki ( malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
Jak mniemam jest to pewnie jakas obrobka gropowa o ktorej nie mam zielonego pojecia ....
DZIEKUJE SERDECZNIE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI I POMOC !!!!!!!!!
(Przepraszam za brak pl znakow i mozliwe bledy ort, aczkolwiek nie mieszkam w kraju i nie posiadam podkreslania na tutejszym komputerze... )
xxkomarxx
12-05-2012, 13:58
Proponuję zacząć od poczytania forum. Tematów jest od groma i trochę. Widać że się nie chce i najlepiej dostać wszystko na tacy. Także zachęcam do lektury.
Elizabethe
12-05-2012, 14:09
@ xxkomarxx- Odpowiedzi na pytania szukalam tu juz niejednokrotnie. Dopiero dzis postanowilam dodac wlasny temat jako ze wszystko do dzis nie jest zbytnio jasne... Fajnie by bylo jak ktos dal by mi odp z malo profesjonalnym slownictwem ;) byc moze to przypadlosc blondynki :)
_ Czy dajecie zdjecia w dwuch roznych rozdzielczosciach ( np. te do wstawienia na internet zeby to klijent w zmniejszaniu sam palcow nie maczal i psul naszej jakosci zdjec . Inna rozdzielczosc to ta do drukowania.
- Kadrowanie w camera Raw 2 do 3 jest to prawidlowa wielkosc jaka ja kadruje ? (prawidlowa do wydruku, a zeby mi nie poobcinali w drukarni zdjec z kazdej strony :) )
Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS.
- Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu . To samo tyczy sie mojej sygnaturki ( malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
Jak mniemam jest to pewnie jakas obrobka gropowa o ktorej nie mam zielonego pojecia ....
Nie robię zdjęć ślubnych, ale trochę wywołuję w fotolabie i tak naprawdę to żaden format nie ma stosunku boków 2do 3.
Wielkości zdjęć jakie daję (podane przez pracownika z fotolabu) rozdzielczość 300piks/cal to:
10*15 1795x1205
13*18 1500x2102
15*21 2480x1795
Każdy RAW potrzebuje specjalnej obróbki. "Hurtowo" łatwo jest w LR. Przygotowujesz jedną fotkę zaznaczasz te które mają być tak samo obrobione i dajesz synchronizuj i gotowe. Podczas eksportu do jpg ustalasz wielkość krótszego lub dłuższego boku i program zmniejsza zdjęcia do zadanej wielkości.
Na pewno w wątku na temat ślubów nie jedna osoba o tym pisała. Znajoma daje w rozdziałkach powyżej 2000 dla większego boku. Na moje jest to w większym stopniu uzależnione od wymysłów usługobiorców.
Nie chcę karteczki, ale jak dla mnie jest to niemożliwe:roll:
Tak. Raw jest cyfrową wersją ciemni fotograficznej i wymaga podobnej opieki jak i wołanie kliszy. Obrabianie raw-ów jest swego rodzaju dobrą zabawą i poprawianiem umiejętności. Poza tym, że nigdy nie przekazujesz plików CR2 klientowi, tylko jpegi.
Nie panujesz nad przesłoną.
- Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu .
Są specjalne działania na automatyczną korekcję ostrości, ale czy aby na pewno jesteś jedną z tych osób, która tego potrzebuje? Jeśli zdjęcia przepuścisz przez tego typu akcję, to możesz zniszczyć ich magię.
To samo tyczy sie mojej sygnaturki ( malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
Mówisz o ostrości? Czy o braku tej sygnaturki.
(Przepraszam za brak pl znakow i mozliwe bledy ort, aczkolwiek nie mieszkam w kraju i nie posiadam podkreslania na tutejszym komputerze... )
Ekhm. Według ciebie poprawność językową gwarantuje automat z podkreśleniem? Mogę powiedzieć, że nie dysponujesz podstawową wiedzą (tym rzekomym slangiem fotograficznym) by wykonywać zdjęcia na ślubie. Szukasz winy po stronie oprogramowania. Tak naprawdę najlepszym wyjściem będzie zatrudnienie profesjonalisty i dogadanie się jako drugi fotograf. Nabierzesz o wiele więcej doświadczenia i nie zniszczysz czyjeś ceremonii.
Może i dostanę karteczkę:mrgreen: ,ale na co dzień mam do czynienia z Hiszpanami, arabami i muszę stwierdzi, że tak kulawy język polski nawet by ich zdziwił. No proszę "dwuch"? Tak wypowiada się osoba, która pochodzi z polski? OMFG
pasuje przynajmniej odszumić i wyostrzyć
skoro masz już akcje to wystarczy zapuścić przetwarzanie wsadowe w PS /Plik-Automatyzuj-Przetwarzanie wsadowe/
Elizabethe
19-05-2012, 11:57
tlustyx
meg83
- Dzieki za rady napewno skorzystam :)
Darx @ Rowniez bardzo dziekuje za pomoc mimo wszystko ;)
W moim poscie nie pytam sie czy powinnam robic to wesele czy nie, jako ze to juz zadecydowalam sama.
Co do j polskiego : Przypomne tylko ze nie jest to forum znawcow jezykowych czy tez pasjonatow ortografii albo tez patriotow jezyka polskiego . Mowiac na codzien w dwuch innych jezykach nie majac stycznosci z moim wlasnym ojczystym jak to ty mowisz zdarza mi sie robic bledy ! To akurat jest normalne. Wydaje mi sie ze ci Arabowie czy tez Hiszpanie mogo miec dobry ubaw z twojego ang bardzej niz z mojego pl.
Czy obrabiacie w jaki kolwiek sposob tlo w na zdjeciach studyjnych ??
xxkomarxx
27-05-2012, 21:52
tlustyx
meg83
- Dzieki za rady napewno skorzystam :)
Darx @ Rowniez bardzo dziekuje za pomoc mimo wszystko ;)
W moim poscie nie pytam sie czy powinnam robic to wesele czy nie, jako ze to juz zadecydowalam sama.
Co do j polskiego : Przypomne tylko ze nie jest to forum znawcow jezykowych czy tez pasjonatow ortografii albo tez patriotow jezyka polskiego . Mowiac na codzien w dwuch innych jezykach nie majac stycznosci z moim wlasnym ojczystym jak to ty mowisz zdarza mi sie robic bledy ! To akurat jest normalne. Wydaje mi sie ze ci Arabowie czy tez Hiszpanie mogo miec dobry ubaw z twojego ang bardzej niz z mojego pl.
Czy obrabiacie w jaki kolwiek sposob tlo w na zdjeciach studyjnych ??
Tło w zależności co się chce uzyskać. Jak robisz na białym itp i chcesz takie zostawić to wystarczy je jakoś fajnie poświecić a jak chcesz coś innego to potem wycinasz i wstawiasz coś co cię interesuje.
Nie jestem "ślubniakiem" więc moje rady wynikają z tego co poczytałem i widziałem, na forum i w realu.
Na wstępie to Ci w ogóle napiszę, że mimo, iż "wydaje mi się" :), że już umiem robić zdjęcia na jakimś tam poziomie, to w życiu nie podjąłbym się zrobienia czyjegoś wesela, bez przynajmniej kilku - kilkunastu prób jako "zapasowy" fotograf, ale OK, Twoja decyzja. Pamiętaj tylko, że dobry sprzęt to nie wszystko.
Co do rozmiaru zdjęć to kwestia jak się umówisz z Młodymi, ale wg mnie 3000px na dłuższym boku zdecydowanie wystarczy.
Czy dasz fotki oddzielnie do netu, np. FB to też kwestia umówienia się, ale czy masz gwarancję, że akurat te będą tam wrzucać??? "Laicy" niekoniecznie rozumieją o co w tym wszystkim chodzi i jak będziesz dawać im fotki to będę pamiętać, ale po pewnym czasie zapomną...
Co do kadrowania to zachowałbym oryginalne proporcje z aparatu, ewentualnie dostosowane do standardowych wydruków.
Czy zdjęcia w RAW-ach - jeśli zamierzasz cokolwiek z nimi robić to tylko RAW-y, aczkolwiek jak masz miejsce na kartach pamięci to możesz RAW+jpg (może niektóre jpg nie będą wymagały ingerencji).
Istnieje "magiczny" sposób na grupową zmianę rozdzielczości i ostrości – bez problemu znajdziesz tutoriale via Google, zresztą Koledzy powyżej też trochę napisali.
Nie dziw się również, na być może niektóre nieprzychylne komentarze odnośnie Twoich pytań, ale tak naprawdę odpowiedzi na wszystkie pytania można znaleźć na forum, wystarczy poświecić trochę Własnego czasu.
Rozumiem, że http://emalinowska.blogspot.de/ Twoje?
Bez względu na wszystko życzę powodzenia.
pan.kolega
28-05-2012, 11:21
Nie chcę karteczki, ale jak dla mnie jest to niemożliwe:roll:
Może i dostanę karteczkę:mrgreen: ,ale na co dzień mam do czynienia z Hiszpanami, arabami i muszę stwierdzi, że tak kulawy język polski nawet by ich zdziwił. No proszę "dwuch"? Tak wypowiada się osoba, która pochodzi z polski? OMFG
Jestem wielkim fanem ortografii, ale na tym forum jest tyle błędów takich i jeszcze gorszych popełnianych przez osoby mieszkajace załe życie w Polsce, że wytykanie akurat tutaj jest zupełnie nie na miejscu.
Zwłasza, że przyganiał kocioł garnkowi ("rządają" ? ):
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1070323#post1070323
Cytat:
"Zdolalam zaowazyc ze sa to strasznie surowe zdjecia ktore musze ostrzyc za kazdym razem w PS. "
"Nie panujesz nad przesłoną. "
Ten komentarz zupełnie dziwaczny. RAWy wymagają ostrzenia i co to ma wspólnego z przesłoną albo przysłoną?
Jakos nikt kto sluby robi nie chce odpowiedziec :razz:. Ja tez nie robie wiec cos odpowiem.
Ja ostatnio zdjecia ktore przekazuje osobie trzeciej skaluje do 1080px na pionowym boku (Full HD), zakladajac ze pewnie i tak na TV beda ogladane. Przy takiej roszdzielczosci wydruk 10x15 tez nie jest problemem
Jak wyzej. Z tym ze slubu wypadaloby zrobic kilka/kilkanascie ujec w wiekszej rozdzielczosci i wydrukowac w wiekszym formacie.
Najlepszy jest taki format jaki daje aparat i kadrowac przed zrobieniem zdjecia. Przekadrowywanie wszystkich zdjec bedzie dosc meczace, chociaz jak jestes "zielona" to bez tego sie pewnie nie obejdzie. Ja oddaje do druku hurtowego 3:2, liczac sie z tym ze cos tam moze byc obciete (1-2 mm). Pojedyncze zdjecia w wiekszym formacie oddaje policzone co do pixela.
Potrzebuja i mozna zrobic to hurtowo. U mnie tak jak wyzej do "hurtu pocztowkowego" uzywam DPP, do pojedynczych zdjec PS'a. Ostrzyc trzeba za kazdym razem i w formacie docelowym (i niezaleznie czy panujesz nad przyslona, czy nie)
- Czy istnieje jakis ''magiczny'' sposob na zmienienie rozdzielczosci wszystkich zdjec razem bez otwierania kazdego z osobna ? To samo tyczy sie ostrosci ktora mam ustawiona w akcjach (operacje) i chciala bym dac ja na zdjecia wszystkie bez monotonnego powtarzania jej na kazdym zdjeciu .
To wlasnie da sie zrobic w DPP, masz tam wszystkie presety jakie sa w aparacie i mozna je zastosowac do wszystkich zdjec. Oczywiscie w PS tez sie da, tylko tam nie ma "canonowych presetow" i trzeba najpierw je ustalic recznie
To samo tyczy sie mojej sygnaturki (malego podpisu w lewym dolnym roku) czy zdjec b&w.
Sygnaturke to w PS'sie. Ja bym nie podpisywal zdjec "hurtowych"
Brak polskich liter to nie problem. Ja tez nie uzywam, bo zawsze byly narzekania ze sie komus zle wyswietlaja. Co do bledow ort. nalezy je poprawiac/sprawdzac lub sie za nie wstydzic. Ja preferuje pierwsza opcje, ale niestety uzywam obu. :-)
...1080px ... ...Przy takiej roszdzielczosci wydruk 10x15 tez nie jest problemem
W ten sposób rozumując, to z rozmiaru 640 x 430 też zrobisz odbitkę 10x15 :lol:
W ten sposób rozumując, to z rozmiaru 640 x 430 też zrobisz odbitkę 10x15 :lol:
Az tak starego aparatu nie uzywam :mrgreen:. Ja mam 3888 na dluzszym boku i jak mi wyjdzie zdjecie 640x430, to znaczy kadrownie bylo do d... (albo/i fotograf) i zdjecie nadaje sie w zasadzie do kosza, (albo do wyswietlania na kompie) :D
Az tak starego aparatu nie uzywam :mrgreen:. Ja mam 3888 na dluzszym boku i jak mi wyjdzie zdjecie 640x430...
Przecież nie dyskutujemy o tym ile maksymalnie można wykadrować zdjęcie.
Napisałeś, że w pionie dajesz 1080 i z tego nie ma problemu zrobić odbitki 10x15.
Tylko, że do odbitki 10x15 potrzebna jest wielkość 1795x1205. Więc ty zdjęcie przeskalujesz na mniejszy format, a w fotolabie przeskalują go ponownie na większy, więc jakość zdjęcia spadnie.
Poza tym zdjęcia do druku ostrzy się inaczej niż do wyświetlania na monitorze.
Oczywiście z formatu o którym piszesz da się zrobić odbitki (gdy będzie pionowe i po dłuższym boku będzie 1080 to już większy problem), ale gdybym wynajął fotografa i oddał by mi takie małe fotki mówiąc, żeby z nich robić odbitki, to bym go wyśmiał. No chyba żebym się tak umówił, że potrzebuję tylko do oglądania na monitorze.
PS Nie wspomnę już o tym, gdyby ktoś chciał wywołać w labie, który "świeci" 600 punktów/cal
Wszystko sie zgadza, tylko to nie sa odbitki ktore sprzedaje (nie robie slubow i nie zarabiam na zdjeciach). To sa zdjecia "hurtowe" dla mnie i moich znajomych (lub nieznajomych) za ktore nie pobieram zadnej oplaty.
Spadek jakosci zdjecia jest niezauwazalny (1620x1080 => 1800x1200). Wywolaj jedno 1620px i 1800px na formacie 15x10 i popatrz na roznice.
Mowimy o zdjeciach reportazowych typu: ciocia, wujek, szfagier, szfagierka za stolem lub gdziekolwiek indziej
Mowimy o zdjeciach reportazowych typu: ciocia, wujek, szfagier, szfagierka za stolem lub gdziekolwiek indziej
Tylko, że Elizabethe pyta bo ma robić zdjęcia na ślubie ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak w odłączeniu od głównego tematu:
Spadek jakosci zdjecia jest niezauwazalny (1620x1080 => 1800x1200). Wywolaj jedno 1620px i 1800px na formacie 15x10 i popatrz na roznice.
wywołałem takich zdjęć wiele dla sprawdzenia. Gdy weźmiesz takie 1 zdjęcie do ręki to spoko jest OK, jednak, gdy położysz obok siebie dwa te same zdjęcia różnie przygotowane to już różnice da się zauważyć, niekiedy są spore. Owszem można powiedzieć, że zdjęcia robione kilka, kilkanaście lat temu oglądane dziś i tak się nam podobają - choć pod względem jakości są często fatalne - , ale wydaje mi się, że jeśli ktoś chce do tego podchodzić profesjonalnie to troszkę trzeba się przyłożyć, również od strony technicznej obróbki zdjęcia.
Tylko, że Elizabethe pyta bo ma robić zdjęcia na ślubie :)
Dlatego zaznaczylem ze subow nie robie i powiedzialem jak robie odbitki + zdjecia jpg, aby uniknac przekazywania dwoch kopii jpgow niewiele sie rozniacych. Oczywiscie mozna zrobic odwrotnie, przekazac w wiekszej rozdzielczosci, wtedy komputer przeskaluje sobie w dol. Roznica jest naprawde niedostrzegalna.