PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr

a13
28-01-2006, 14:05
Mam pytanie ?
Czy taki zestaw filtrów będzie dobry na początek ?

Filtry połówkowe:
Hitech ND Grad 0.6 Soft
Hitech ND Grad 0.6 Hard
Hitech ND Grad 0.9 Soft
Hitech ND Grad 0.9 Hard

Neutralne (szare)
ND 0.6
ND 0.9

Zdjęcia: krajobrazy, przyroda.
Przeczytałem chyba całość wątków z CB i tak wydedukowałem

Marek

Vitez
28-01-2006, 15:31
Jeszcze tyko polarek i bedzie git 8)

a13
28-01-2006, 18:44
Mam jeszcze
- HOYA 77mm NDx2 HMC oraz
- B&W Polaryzacyjny kołowy Käsemann Slim 77 E MRC
To może z jakiegoś filtru zrezygnować ?
Marek

McKane
29-01-2006, 15:35
Ja bym zrezygnowal z tych neutralnie szarych (a napewno z jednego z nich) no chyba ze fotografujesz na materialach wysokoczulych.
Krajobraz to raczej niskie ISO i wysokie przyslony wiec neutralnie szary jest raczej nieprzydatny.
Przyroda to juz roznie zalezy co sie fotografuje ale w wiekszosci przypadkow raczej swiatla tez nie ma tak wiele zeby az go dlawic szarymi.

Generalnie za malo danych podales. Jaki masz aparat, jakie materialy swiatloczule, jakie obiektywy i jakie przyslony wchodza w rachube (bo jesli focisz 85/1.8 na max dziurze w pelnym sloncu to raczej szarych trzeba dokupic)

a13
29-01-2006, 15:58
[QUOTE=McKane]Ja bym zrezygnowal z tych neutralnie szarych (a napewno z jednego z nich) no chyba ze fotografujesz na materialach wysokoczulych.
Krajobraz to raczej niskie ISO i wysokie przyslony wiec neutralnie szary jest raczej nieprzydatny.
Przyroda to juz roznie zalezy co sie fotografuje ale w wiekszosci przypadkow raczej swiatla tez nie ma tak wiele zeby az go dlawic szarymi.

Generalnie za malo danych podales.
======================
Canon 350, Tokina 12-24, tamron 28-75, canon 70-300 IS,
Nie fotografuję na materiałach wysokoczułych.
Pejzaże, krajobrazy, portret.

Marek

McKane
29-01-2006, 19:06
Jesli portret to ja bym jednak jeden neutralnie szary kupil zeby przy duzym sloncu moc pstrykac na pelnej dziurze.

akustyk
29-01-2006, 19:14
ale neutralnie szary nie tylko "otwiera" przeslone. rowniez wydluza czasy jak sie fotografuje m.in. cieki wodne... :)

McKane
29-01-2006, 19:28
ale neutralnie szary nie tylko "otwiera" przeslone. rowniez wydluza czasy jak sie fotografuje m.in. cieki wodne... :)

Nie no wiadomo ruch traw drzew ... z moich doswiadczen wynika ze jeden mocny szary wystarczy zeby osiagnac efekt ale moge sie mylic.

a13
29-01-2006, 19:37
Acha, mam jeszcze
HOYA 77mm NDx2 HMC .
Czyli reasumując kupić to co zaplanowałem ?
Czy jeden szary zdjąć i kupić inny ?
Marek
==========================

akustyk
29-01-2006, 19:41
Nie no wiadomo ruch traw drzew ... z moich doswiadczen wynika ze jeden mocny szary wystarczy zeby osiagnac efekt ale moge sie mylic.
ale jeden i ten sam nie zawsze jest dobry. ND4 bywa za slaby. a tam gdzie jest wystarczajacy szkoda zakladac ND8 i psuc kolory zdjec (bo ND rzadko kiedy sa na tyle neutralne, na ile ich producenci by chcieli). wiec lepiej miec 2 niz 1.

oczywiscie, co innego, gdy trzeba to kupic jako nowe i na duza srednice... wtedy juz trzeba miec bardzo silna potrzebe (dobry ND Hoyi na fi77 kosztuje 180zl, a Heliopan czy BW sa jeszcze drozsze)...

akustyk
29-01-2006, 19:44
Acha, mam jeszcze
HOYA 77mm NDx2 HMC .
Czyli reasumując kupić to co zaplanowałem ?
Czy jeden szary zdjąć i kupić inny ?

a tamte (0.6/0.9) sa oprawkowe czy prostokatne?

ja bym osobiscie szedl w kierunku filrow szarych oprawkowych. sa lepszej jakosci optycznej niz prostokatne (bo szklane), wiec szkoda niepotrzebnie psuc zdjec.
z tym ze ND2 to malo. rzadko kiedy bedziesz tego uzywal w praktyce. wymienilbym na ND4 lub ND8. chyba ND8, bo jednak uniwersalniejszy

jesli potrzebujesz filtr szary do kilku obiektywow o roznej srednicy, to lepiej oprawkowy.

a w praktyce najlepiej jedno i drugie :) tylko... bakszisz, bakszisz :(

a13
29-01-2006, 19:45
Ten HOYA 77mm NDx2 HMC kupiłem na Allegro za 50 zł

Marek
=============

akustyk
29-01-2006, 19:51
Ten HOYA 77mm NDx2 HMC kupiłem na Allegro za 50 zł

bo ND2.

ND4 czy ND8 za te pieniadze nie kupisz.

a13
29-01-2006, 20:04
[QUOTE=akustyk]bo ND2.
tamte (0.6/0.9) sa oprawkowe czy prostokatne?
\\\\\\\\\\\\\\
Jeszcze nie kupiłem, ale planuję prostokatne.
Marek
===============

Mateusz_K
26-02-2006, 11:36
Cześć,

Nie znam sie jeszcze bardzo - mam zamiar fotografowac zachody słońca, morze itp. Mam zapiar nabyć filtry połowkowe typu cokin + polaryzacyjny nakręcany na obiektyw. Czy jeśli chodzi o szary to kupić filtr NDx4 HOYA 58 mm czy coś innego ?

Tytus
27-02-2006, 16:07
ale jeden i ten sam nie zawsze jest dobry. ND4 bywa za slaby. a tam gdzie jest wystarczajacy szkoda zakladac ND8 i psuc kolory zdjec (bo ND rzadko kiedy sa na tyle neutralne, na ile ich producenci by chcieli). wiec lepiej miec 2 niz 1.

oczywiscie, co innego, gdy trzeba to kupic jako nowe i na duza srednice... wtedy juz trzeba miec bardzo silna potrzebe (dobry ND Hoyi na fi77 kosztuje 180zl, a Heliopan czy BW sa jeszcze drozsze)...

to było robione Marumi 2x ND8x + Polar Hoya HMC - i jakoś kolory sa całakiem całkiem...

4x w wieeelu wypadkach jest za słaby, ja dlatego mam zawsze dwa NDx8 pod ręką, przy wodzie konieczny jest także polar, bez niego wychodzi badziewie, czasami jeden ND + polar wystarcza, sam polar przeciez też nieźle przyciemnia...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://tytus.hg.pl/miejscowosci/Jura/slides/CRW_1869.jpg)