Zobacz pełną wersję : No i jestem w rozterce :(
Witam wszystkich,
jestem tu nowy na forum więc troszkę się przedstawię. Jestem początkującym amatorem, i na razie nie posiadam DSLRa :( Mam wysłużonego EOSa 50 z kitowym obiektywem i po prostu bardzo lubię fotografować.
Jakiś czas temu poczułem, że idzie nowe i w środku nocy obudziłem się z jedną myślą - kupuję aparat! Po licznych i bardzo dłuuuuugich poszukiwaniach w necie wybór był oczywisty - EOS 10D. Załatwiłem sobie, że kupi mi go znajomy w USA i przywiezie we wrześniu za 1300$ (o jak tanio :D ), a tu Canon sprawił mi psikusa i zapowiedział 20tkę...
Teraz nie wiem, co zrobić, czy czekać na 20D i wybulić 1500$ - ojoj, boli (w dodatku na razie nie wiem kto i kiedy mi go przywiezie, może inny kumpel za miesiąc...), czy kupić 10D i dokupić jakieś podstawowe szkiełko, np Sigmę 18-125
Onanistą sprzętowym nie jestem, ale chcę mieć sprzęt do pracy w terenie, obróbka w domku mnie nie bawi aż tak bardzo. Co byście zrobili na moim miejscu? Nie muszę chyba dodawać, że aparat śni mi się codziennie, więc też nie za długo tak wytrzymam a 20ka jest nieco niepewna...chociaż ?
PS> tak a propos, to pytałem u mnie w Canonie za ile będą sprzedawać 20D i powiedzieli, że za ...12 000PLN. Ta firma kopie sobie grób...
Moim zdaniem to glupotą byloby kupowanie teraz 10D. Wytrzymaj troszke, dozbieraj kasy i kup 20D, cena bedzie niemal taka sama z tego co piszą... a wg niektorych zrodel 20D ma byc nawet tanszy niz 10D :D
Chyba ze kupisz sporo tanszy 300DW (W jak wasiaware) i porzadne szkiełka do kompletu... Skoro nie jestes wyznawcą kultu Onana to trzysetką tez zrobisz fajne fotki, jest to mozliwe wbrew niektorym opiniom :D
Przemek Białek
31-08-2004, 21:44
Moim zdaniem to glupotą byloby kupowanie teraz 10D. Wytrzymaj troszke, dozbieraj kasy i kup 20D, cena bedzie niemal taka sama z tego co piszą... a wg niektorych zrodel 20D ma byc nawet tanszy niz 10D
Chyba ze kupisz sporo tanszy 300DW (W jak wasiaware) i porzadne szkiełka do kompletu... Skoro nie jestes wyznawcą kultu Onana to trzysetką tez zrobisz fajne fotki, jest to mozliwe wbrew niektorym opiniom
zrobisz i to bardzo fajne fotki, mierz mi a nie wiez onanistom!
zrobisz i to bardzo fajne fotki, mierz mi a nie wiez onanistom!
Przemek zlituj sie, zagladnij czasem do slownika...
Bierz 300D, a za resztę kup najlepsze szkła na jakie Ci zostanie + lampa + porządny statyw. Body nie bedzie Cię ograniczać w rozwoju, a byle jakie szkła, brak lampy i statywu na pewno tak.
Arkan
Panowie, po pierwsze dzięki za zwrócenie uwagi na mój problem :)
Po drugie, to nie kupię 300D. Nie, żebym był źle nastawiony, po prostu miałem go w ręce i mi zupełnie nie pasi... Mój wybór, to raczej wybór między porównywalnymi 10D i 20D, tylko, że jak kupię 20tkę, to będę jakiś czas focił na moim przeciętnym kicie od 50tki. Tylko, czy jak kupię sigmę 18-125 to mi zrobi duża różnicę? Więcej kaski na razi nie wygrzebię.. :(
to nie kupię 300D. Nie, żebym był źle nastawiony, po prostu miałem go w ręce i mi zupełnie nie pasi...
To bierz 10D oraz
1. zostaw kita od 50tki i kup lampę, a potem dozbierasz na lepsze szkło,
2. zostaw kita i dokup tele
3. zostaw kita i dokup szeroki kąt
4. kup Tamrona 28-75/2.8
Wszystko zależy co bedziesz chciał robić i co Ci jest potrzebne.
Arkan
Jesli chcesz miec aparat na lata do bierz 20D i na pewno! bedziesz usatysfakcjonowany i co najwazniejsze bedziesz mial mozliwosc rozwoju sprzetowego
20D jest tańsze niz 10D Cena u handlarza bedzie sie wachac w granicach 5500-5900zł W sobote poznam konkretna cene!
Ja to wszystkim niezdecydowanym radze mniej wiecej tak:
- nie masz zadnego dSLR (a masz kompakt cyfrowy albo zadnego) - wstrzymaj sie i kup 20D... ALE - NIE KUPUJ 20D tuz po wejsciu na rynek... a jakies 2 mies pozniej - cena bedzie taka jak 10D (ok 1300$ albo i mniej).
- masz 10D - nie warto sie przesiadac, lepiej dokupic lepsze szkla/dodatkowe akcesoria, filtry... chyba ze masz juz komplet filtrow, databanki, torby, gripy itp oraz komplet Lek i za duzo pieniedzy - to nie szkodzi kupic 20D majac 10D ;) (sa tu tacy z kompletami Lek i akcesoriow i 10D ;) )
- masz 300D i dobre obiektywy (np 50 1.8, Tamron 28-75, jakies Lki, lampke 550EX/420EX) - jak chcesz i stac cie na to to przesiadz sie na 20D - zdecydowanie warto
- masz 300D i kiepskie obiektywy (kitowiec i np Canon 75-300) - wydaj kase na lepsze obiektywy i akcesoria bo 300D tez da sie zrobic dobre fotki.
Jesli chcesz miec aparat na lata do bierz 20D i na pewno! bedziesz usatysfakcjonowany !
Tak właśnie sobie myślę, 10D niby wycofują. Tylko nie wiem, czy to właśnie nie jest onanizm sprzętowy :wink:
20D jest tańsze niz 10D Cena u handlarza bedzie sie wachac w granicach 5500-5900zł W sobote poznam konkretna cene
:shock: :shock: :shock:
w sobotę ??? to może ja nie powinienem tego kupować w USA? To chyba jakiś bajer... :wink:
Chętnie też poznam cenę, bo na tym poziomie, o którym mówisz, to kupuję od razu :D
O kurczę, czuję że racjolnalne podejście zanika... :?
[ Dodano: 31-08-2004 ]
Ja to wszystkim niezdecydowanym radze mniej wiecej tak:
- nie masz zadnego dSLR (a masz kompakt cyfrowy albo zadnego) - wstrzymaj sie i kup 20D... ALE - NIE KUPUJ 20D tuz po wejsciu na rynek... a jakies 2 mies pozniej - cena bedzie taka jak 10D
Vitez, dzięki...
problem polega na tym, że ja sie noszę z zamiarem kupna aparatu już tak ze trzeci miesiąc... :? Nigdy nie lubie robić nic na łapu capu i długo się dowiadywałem o 10D. Tylko, że jak już miałem go mieć za tydzień, po takim czekaniu i chuchaniu, to Ty mi mówisz kup 20D za dwa miechy.... ja się chyba nerwicy nabawię :D
Ale generalnie też tak czuję jak piszesz - 20d wydaje się być inwestycją na lata. Jak patrzę na wasze kolekcje szkieł, to myślę, co by mi żona zrobiła, gdybym jej powiedzał, że wydam taką kasę hihi :shock: Na pewno nie uzbieram szybko na jakieś fajne, to już chyba wolę mieć cudo body, i nie martić się tym tematem więcej a skupić na obiektywach.
Czekaj na 20D - nie kupuj w okresie goraczki czyli teraz.
Ja wlasnie spokojnie poczekam - moze nawet zapadne
w sen zimowy i kupie na wiosne.
Wlasnie pozbylem sie swojej dziesiatki i niech tam mowia
onanista sprzetowy ale oni beda miec 10, 30, 60 lub 300 D
a ja ku swojemu samozadowoleniu 20D :))))
- fotki z tej puszki moga byc tylko lepsze ;)
a'propos ceny 20D to zaden bajer...w sobote/niedziele bede wiedzial wiecej...
Stad nie opłaca sie brac 10D chyba ze cena spadnie i bedzie dosc atrakcyjna...
Ekonomiczne rozwiazanie to brac 10d max rocznego... jak juz pojawi sie 20D w sprzedazy ...wtedy mozesz dokupic za roznice jasnego TAMRONika
DariuszM
01-09-2004, 00:06
no ja juz tez dosatelm potwierdzenie ceny 20D - za body 5800zł :)
ciekawe jak sie ukształtuje cena 10D...
no ja juz tez dosatelm potwierdzenie ceny 20D - za body 5800zł
:mrgreen: tylko brac!
problem polega na tym, że ja sie noszę z zamiarem kupna aparatu już tak ze trzeci miesiąc... :? Nigdy nie lubie robić nic na łapu capu i długo się dowiadywałem o 10D. Tylko, że jak już miałem go mieć za tydzień, po takim czekaniu i chuchaniu, to Ty mi mówisz kup 20D za dwa miechy.... ja się chyba nerwicy nabawię :D
Jesli cena naprawde jak koledzy pisza - 5800 to tylko brac, jesli nie masz cierpliwosci (ja 10D za 6600 kupywalem a to juz bylo bardzo malo w porownaniu do ceny tuz po wypuszczeniu go na rynek). Jesli jednak chcesz miec pareset zl wiecej na akcesoria to naprawde sugeruje koniec pazdziernika/listopad - powinien byc jeszcze ciutke tanszy bo teraz popyt duzy to i cena odrobine wywindowana powyzej "prawdziwej" bo wiadomo ze i tak ludzie kupia 8) ... a na wiosne to juz w ogole cena-marzenie bedzie.
Dodatkowo pomysl ze konkurencja nie spi - Minolta, Fuji, Pentax, Nikon - oni tez chca wypuscic jakies nowe dSLRy w najblizszym czasie w podobnej cenie... a Canona stac na to by obnizyc ceny by byc jeszcze bardziej konkurencyjnym...
Podzielisz się źródłem :?: :mrgreen:
Podzielisz się źródłem :?: :mrgreen:
Właśnie, czy to jakaś straszna tajemnica, czy można się dowiedzieć, gdzie w Polsce to cudo kupić... :?: ..w takiej cenie :shock:
Jak sobie policzę 1500$ ze stanów, to chyba mi wielkiej różnicy nie robi dołożyć 150PLN, a mieć na miejscu.
No i najważniejsze :) jeśli znacie cenę, to może i wiecie, kiedy to można będzie mieć :D
bu bu :(
jak tak sobie czytam te prognozowane ceny to moje sprzętowonanistyczne serce się kraje ...
kupiłem dziesiątkę raptem miesiąc temu .... i też szykowałem się do zakupu kilka misięcy (ciułałem, kombinowałem, tyrałem itp), a teraz tylko boleść i żal wielki :)
więc proponuję założycielowi wątku żeby się wstrzymał ...
na pewno będzie warto ...
pozdrawiam
ale raczej to byloo pewne ze cos wypuszcza na PHOTOKINE.... lecz nie przed :shock: pewnie chca sprzedac jak najwiecej przed premiera nowego NIKONa D100
BTW na PHOTOKINIE Canon na 99% pokaze DSa MKII wersje BETA... tak jak zrobil to dwa lata temu...
Cześć,
tak sobie czytam te dyskusję o cenach 20-ki i sie zastanawiam skad niby ma byc znana cena. Fakt, TU (http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/20d.html) juz ceny sa. Tylko jak się tak dokładnie poczyta oferty to sa to jak na razie przedpłaty. Wyrźnie napisali, że dystrybucja rozpocznie się po uruchomieniu produkcji.....
pozdr.
krecio
Cześć,
tak sobie czytam te dyskusję o cenach 20-ki i sie zastanawiam skad niby ma byc znana cena.
Zapewne stad ze nie szukamy cen po sklepach internetowych, tylko zapytujemy mailowo swoich znajomych TiPow, ktorzy maja kontakt z hurtowniami na Zachodzie i stamtad biora oczekiwane (bardziej realne niz w sklepach) ceny i sobie juz wstepnie szacuja wlasne ceny.
Anonymous
01-09-2004, 19:09
poczekaj na to co wprowadzi nikon :)
Chyba niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem. Ceny oczywiście sa znane i do przewidzenia. To fakt. Problem tylko co bedzie za rok jak pokaże sie xxxxD? Paranoja...
pozdr.
krecio :shock:
Problem tylko co bedzie za rok jak pokaże sie xxxxD? Paranoja...
mnie się tam nie wydaje, że to jakaś paranoja. Świat idzie naprzód i tylko trzeba się cieszyć :D
Ja na razie nie mam dSLR'a i chcę mieć dobry sprzęt. A to, że za dwa lata trafi do sklepów 20D MkII...Czy mój aparat będzie robił gorsze zdjęcia? Pewnie, jak za cztery lata będzie 20D MkIII i będzie kosztował 500$, jak widziałem w prognozach cenowych dla rynku cyfrówek, to kupię, bo cóż to będzie za wydatek :wink:
P.S> cholerka, czy ktoś uratuje moje chore serce i wyjawi, kiedy ci sprzedawcy, do których dzownicie, mają mieć 20D "w łapie" :?:
P.S> cholerka, czy ktoś uratuje moje chore serce i wyjawi, kiedy ci sprzedawcy, do których dzownicie, mają mieć 20D "w łapie" :?:
Wydaje sie proste - po Photokinie. Wtedy podobno ma trafic do sprzedazy :roll: .
10d w USA mozna juz dostac za + - 1000 $ co przy obecnym kursie $ jest cena rewelacyjna
dlatego zamiast 20d wybralem 10D + zabawki i jeszcze cos zostalo $
Kup aparat w Polsce - co zrobisz jak Ci coś padnie? Kupisz bilet do USA?
Czy mój aparat będzie robił gorsze zdjęcia ?
No... Gdzieś niedawno był wątek jak to z czasem się pogarsza ostrość w D60 chyba... ;-)
[ Dodano: 02-09-2004 ]
Kup aparat w Polsce - co zrobisz jak Ci coś padnie? Kupisz bilet do USA?
A ile rzeczy Ci padło przez rok czy dwa ? Bo mi kompletnie nic (odpukać ;-) ) a większość rzeczy mam stamtąd... Inna sprawa że akurat mam możliwość odesłania na gwarancję ale nie korzystałem i wcale nie chcę ;-)
10d w USA mozna juz dostac za + - 1000 $ co przy obecnym kursie $ jest cena rewelacyjna
to chyba akurat nie do końca jest prawda, tak mi sie wydaje.
Jeśli nie chcesz wtopić kasy u oszustów, to musisz dać minimum 1250$, albo ca 1150$ plus w internecie, ale dolicz przesyłkę (na terenie stanów, of course) i podatek. Wyjdzie na to samo. Dlatego nastawiłem się już na 20D :mrgreen: bo różnica w USA to tylko jakieś 200$ - 250$. A dolar spada :D
A może nie... :?: I wracam do tematu wątku :wink:
to chyba akurat nie do końca jest prawda, tak mi sie wydaje.
Jeśli nie chcesz wtopić kasy u oszustów, to musisz dać minimum 1250$, albo ca 1150$ plus w internecie, ale dolicz przesyłkę (na terenie stanów, of course) i podatek. Wyjdzie na to samo. Dlatego nastawiłem się już na 20D :mrgreen: bo różnica w USA to tylko jakieś 200$ - 250$. A dolar spada :D
A może nie... :?: I wracam do tematu wątku :wink:
ja kupilem 10d za 1090 $ ale bralem z lampa 420ex wiec moze dlatego byla taka cena
mi to kupowal znajomy wiec nie znam szczegolow
sprzet juz plynie do mnie i powinen byc za 1-2 tygodnie
A TUTAJ (http://www.nextag.com/serv/main/buyer/ProductM.jsp?nxtg=9db447_E7DE664CC9266387&page=1&p dir=5&lgnode=500001&node=500001&click=n&lgsearch=& ptitle=56953860&core=&kw=Canon_EOS_10D_KIT) są takie ceny. W USA oczywiście.
krecio :shock:
Tak długo płyną statki ze stanów?
Jak dla mnie to statek płynie do 5 dni.
Tak długo płyną statki ze stanów?
Jak dla mnie to statek płynie do 5 dni.
Nie wiem jak to wyglada ale moze zalezy czy osobowy czy towarowy..nie wiem
dostalem orientacyjny okres czekania
moze byc juz na dniach
KUp uzywany 10D. Za wielką wodą juz od 900-1000 USD.
U mnie roczny z CF 512 za 4500
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30367896
Wiesiek
KUp uzywany 10D. Za wielką wodą juz od 900-1000 USD.
U mnie roczny z CF 512 za 4500
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30367896
Wiesiek
no nie ...to już chyba naciąganie się nazywa :D 900$ to za nowego, to zdecydowanie mniej niż za twojego rocznego :wink:
Żartuję, koledzy mnie już chyba przekonali i czekam na informacje od świeżych użytkowników 20D. No i sam pędzę do sklepu w środę, bo podobno będę mógł go sobie potrzymać :mrgreen:
Wy mi lepiej powiedzcie o szkiełkach do tego cuda za mniej niż 1300PLN. Czy ta Sigma w temacie wątku jako starter jest OK ?
[ Dodano: 05-09-2004 ]
Sorki nie w temacie, tylko w pierwszym poście :oops:
Wy mi lepiej powiedzcie o szkiełkach do tego cuda za mniej niż 1300PLN. Czy ta Sigma w temacie wątku jako starter jest OK ?
Wydaje sie byc bardzo OK : http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=944 .