PDA

Zobacz pełną wersję : Zgranie zdjęć z 60d na komputer

aania
07-05-2012, 21:37
Zgrywałam kilkakrotnie już fotki z aparatu i robię to zawsze w ten sam sposób,jednak teraz z pośród 150 zdjęć wyświetla się tylko 1 które było dziś zrobione a wczorajsze wydaje mi się że są jakby zablokowane.
Czy coś powinnam zmienić w ustawieniach?
Jeśli to pomocne to dodam że fotki robione były w trybie sport .

o rly??
07-05-2012, 21:42
może spróbuj kartę włożyć do komputera?
Ja swoje zdjęcia zgrywam właśnie w ten sposób na laptopa. Pamiętaj że zdjęcia mogą być w różnych folderach też (jeżeli zaznaczyłaś taką opcję).

Kopiujesz przez kabel, używając kabelka i programu, tak?

janmar
07-05-2012, 21:46
Zgrywałam kilkakrotnie już fotki z aparatu i robię to zawsze w ten sam sposób,

Możesz opisać ten sposób?

aania
07-05-2012, 22:15
Aparat jak zawsze podłączyłam przez kabel do komputera i pojawiają się zamiast zdjęć okienka z napisem:img2257 plik CR2 ale po kliknięciu w okienko pojawia się napis iż obraz niedostępny.
Na aparacie są fotki i dziś jedno przerobiłam w aparacie w rawie i ono jest widoczne po podłączeniu aparatu a pozostałe nie.

pajlot
07-05-2012, 22:38
jak dla mnie wszystko jest prawidłowo - mimo ze nie masz podglądu plików zgraj je do kompa i otwieraj w programie DPP dołączonym do aparatu przy zakupie. albo przełącz w aparacie na jpgi i wtedy podczas zgrywania bedziesz miała podgląd zawartości.

aania
07-05-2012, 22:50
Zgrałam na kompa ale nadal są ,,zamknięte okienka,, z wyjątkiem tego 1 zdjęcia.

pajlot
07-05-2012, 22:58
a za pomocą jakiego programu chcesz je otworzyć ? zakładam że to pliki CR2 więc rawy czyli do podglądu i edycji potrzebujesz programu widzacego CR2 czyli np. Digital Photo Profesional. możesz zainstalowacsobie i spróbować je za pomocą DPP otworzyc ?

aania
07-05-2012, 23:11
Mam wgrany program i do chwili obecnej z tego samego korzystałam (jaki to dziś nie napiszę bo syn wgrywał) ale jutro dopytam jaki mam program.
Większość zdjęć robię w rawach i nie było problemu by je zgrać na kompa...no chyba że dziś ,,ktoś,, usunął mi ten program..niechcący...

rostek andrzej
07-05-2012, 23:13
Wszystko jest ok. Po prostu pliki RAW otwiera się dopiero za pomocą odpowiedniego programu czy to wspomnianego DPP czy np photoshopa, Następnie się je ewentualnie obrabia i konwertuje do pliku JPG I w tym właśnie formacie (JPG) są one oglądalne.
Obrabiając to jedno zdjęcie pewnie je właśnie przekonwertowałaś do JPG.
Na początku fotograficznej drogi możesz też robić zdjęcia od razu w JPG wtedy nie będzie tego problemu, a z czasem docenisz zalety i możliwości RAW-U

pajlot
07-05-2012, 23:17
Zgrałam na kompa ale nadal są ,,zamknięte okienka,, z wyjątkiem tego 1 zdjęcia.

czyli ze zgrywaniem nie ma zadnego problemu -problem jest z podglądem zgranych plików. skoro nie wiesz za pomocą czego je otwierałaś / podglądałas to nadal proponuje zainstalować dołączone do aparatu oprogramowanie :-)

aania
07-05-2012, 23:24
Co do photoshopa to tez przez niego chciałam otworzyć jednak taki komunikat się pojawił : Nie można wykonać polecenia ponieważ plik prawdopodobnie pochodzi z modelu aparatu ,który nie jest obsługiwany przez wtyczki Camera raw.

pajlot
07-05-2012, 23:38
aania :-) uparcie odpowiadając na Twojego pierwszego posta w temacie - prawdopodobnie przy zgrywaniu zdjeć wszystko jest ok . problem jest z podglądem zgranych plików. najłatwiej to stwierdzić instalując program DPP z dołączonej do aparatu płyty.
a to czy cos sie wywaliło na kompie to inna sprawa :-) imo Camera Raw powinien sie zaktualizować i nie powinno być problemu z Twoim aparatem .

aania
08-05-2012, 21:20
program DPP zainstalowany już ale zdjęcia są widoczne tylko w tym programie zainstalowanym a w folderze nadal są zablokowane....co powinnam dalej uczynić po zainstalowaniu programu?

Merde
08-05-2012, 21:36
program DPP zainstalowany już ale zdjęcia są widoczne tylko w tym programie zainstalowanym a w folderze nadal są zablokowane....co powinnam dalej uczynić po zainstalowaniu programu?

Wypowiadać się jaśniej.
Co ty w ogóle chcesz osiągnąć? Chcesz żeby rawy były "widoczne" z poziomu Exploratora Windows? Tj. mają się w oknie Exploratora wyświetlać miniaturki, czy też rawy mają się wyświetlać po dwukliku?
Może po prostu wystarczy zainstalować:
a) Canon RAW Codec (http://www.usa.canon.com/cusa/windows_vista/cameras/eos_slr_camera_systems/canon_raw_codec_software#DriversAndSoftware)
b) przyzwoity viewer do plików graficznych (http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm)

Aleximov
08-05-2012, 21:39
Witam,

Może zainstaluj ponownie "Canon RAW Codec" w wersji zależnej od Twego systemu (XP, Win7, ...), np. dla Win7: http://www.usa.canon.com/cusa/windows_vista/cameras/eos_slr_camera_systems/canon_raw_codec_software#DriversAndSoftware .

Pozdrawiam, Alex

PS: Merde był szybszy :)

aania
08-05-2012, 21:50
Hm...jaśniej:roll:
Zainstalowałam program DPP i ukazały się w nim zdjęcia które były wcześniej zablokowane....teraz chciałabym -jakimś sposobem-przenieść je do folderu na pulpicie zamieniając z raw w jpg.

Również poproszę o proste wytłumaczenie i o wyrozumiałość:D

Merde
08-05-2012, 21:56
Ja wysiadam. Tu trzeba edukować od podstaw...

Aleximov
08-05-2012, 22:04
Zdjęcia w formacie RAW trzeba "wywołać", aby je oglądać - albo w programie DPP, albo w innym, np. przeglądarce Fast Stone Image Viewer, jeśli tylko przeglądarka "potrafi" to zrobić (ma wbudowany RAW codec lub korzysta z zainstalowanego w systemie - patrz linki powyżej).

Instrukcja obsługi programu DPP (po angielsku) jest tutaj: http://gdlp01.c-wss.com/gds/7/0300007447/01/dpp311w-c-en.pdf
Wybierasz zdjęcie (lub kilka), konwertujesz do JPG i zapisujesz we wskazanym folderze... Możesz również suwaczkami ustawić kontrast, nasycenie, ostrość itp....

Pozdrawiam, Alex

EDIT: W skrócie:

Uruchamiasz program DPP, w okienku po lewej wybierasz folder ze zdjęciami, w oknie środkowym (z miniaturkami zdjęć) wybierasz zdjęcia RAW do konwersji (klikasz lewym przyciskiem myszki, ew. z CTRL lub SHIFT jak trzeba więcej zaznaczyć), potem klikasz ikonkę "Batch process" na górnym pasku, po otwarciu okna w panelu "Save folder" wybierasz katalog docelowy (gdzie mają być zapisane zdjęcia JPG), klikasz przycisk "Execute" (na dole) i chwilkę czekasz aż program "wywoła" RAWy... i gotowe :)

aania
08-05-2012, 22:37
Zanim edytowałeś post to już tak wykombinowałam...teraz się chyba wgrywają i zapisują w nowe miejsce....jakoś długo ale może to ponad 100zdjęć i dlatego.
Czy tak będę musiała za każdym razem gdy będę wykonywała zdjęcia w rawach?

Aleximov
08-05-2012, 22:57
Tak - format RAW musi być skonwertowany do JPG dla przeglądania, drukowania itp. Możesz w aparacie ustawić format RAW+JPG i wtedy aparat "wywoła" zdjęcie, więc nie trzeba będzie ich konwertować w DPP - normalnie używasz JPG, a jeśli będziesz chciała coś zmienić w zdjęciu, to wtedy wywołasz RAW w DPP z innymi ustawieniami suwaczków...

Pozdrawiam, Alex

aania
08-05-2012, 22:58
Aleximov ogromne dzięki,chyba się udało!
Zapomniałam tylko zaznaczyć gdzie mają trafić zdjęcia i teraz przeszukiwałam kompa.
Naprawdę się cieszę iż podjąłeś próbę wyjaśnienia co i jak.
Dziękuję.

pan.kolega
10-05-2012, 18:42
Niezaleznie od roznych przegladarek i wywolywaczy warto sobie zapewnic podglad rawow w ikonach Windows i szybkie wyswietlenie obrazka.

przemo-lukas
14-05-2012, 09:36
Ja posiadam program FastStone Image Viewer. Ustawiony jest jako domyślna przeglądarka dla CR2 (RAW). Używam go również do "ściągania" plików z aparatu. Tworzy foldery wg dat wykonywania fotografii. W każdym folderze "wywołuję" jedną charakterystyczną fotografię aby móc się połapać w wielu folderach (miniatura). Program może służyć jako prosty edytor. Możesz też z niego "odpalać" fotografie do dalszej obróbki w innym programie. Jak dla mnie jest on prosty i szybki. Pozdrawiam.