PDA

Zobacz pełną wersję : problem przy obróbce zdjęć ir

wojtas29
06-05-2012, 23:09
witam
mam mały problem z obrobieniem zdjęć zrobionych przy użyciu filtra ir w photoshop, a konkretniej camera .raw
Prawdopodobnie balans bieli w aparacie ustawiłem poprawnie, ponieważ na wyświetlaczu aparatu widzę że zdjecia wychodzą brązowe ciemne itp.
Problem pojawia się po przerzuceniu zdjęć do komputera. Już w bridge widzę że są czerwone. po Otworzeniu zdjęcia w cr ni jak ie idzie tej czerwieni usunąć, choć takj jak już wcześniej pisałem, na podglądzie w aparacie widze że zdjęcia są brązowe, szare ciemne no i nie są ani trochę czerwone.
co robie nie tak?

Bffist
07-05-2012, 10:05
nie ufaj wyświetlaczom canona.

punky
07-05-2012, 11:23
Ustaw WB w aparacie - rób tylko JPG.

Raw nie ma przypisanego balansu bieli - definiujesz go potem w odrawiarce, a ta nie da rady ci ustawić takiego samego jak zrobiłeś to ustawiając predefiniowany w aparacie podczas robienia zdjęć.

Merde
07-05-2012, 12:57
Ustaw WB w aparacie - rób tylko JPG.

Raw nie ma przypisanego balansu bieli - definiujesz go potem w odrawiarce, a ta nie da rady ci ustawić takiego samego jak zrobiłeś to ustawiając predefiniowany w aparacie podczas robienia zdjęć.

DPP "czyta" ustawienia z aparatu przecież.

Bangi
07-05-2012, 13:10
(...)rób tylko JPG. (...)
jeśli już to chyba lepiej RAW + jpg, zawsze coś można z RAW-em pokombinować w razie czego :)

Saapcio
07-05-2012, 14:29
zdjęcia są brązowe, szare ciemne no i nie są ani trochę czerwone.
co robie nie tak?
Zdjęcia???
Pokaż coś to...
Tak po prawdzie, to zastanawiam się jak ten problem ma się do acr-a w kontekście podczerwieni?
Bo może czegoś nie doczytałem?

punky
07-05-2012, 15:48
DPP "czyta" ustawienia z aparatu przecież.
Teoretycznie tak, ale moje doświadczenia w tej materii mówią co innego.

Próbowałem zabawy w IR na 30D z filtrem od cokina - nie jest najlepszy, ale dało się z bólami. Po wielu próbach doszedłem do wniosku że WB wzięty z zielonej trawy zapisany jako custom WB i strzelanie na jpgu w puszce wychodzi dużo lepiej od tego co pokazywał DPP na rawie nawet z predefiniowanym w ten sam sposób WB.

Dziwne ale tak było.

Także autorowi wątku polecam taką metodę.

Keto_dg
02-06-2012, 15:34
Witajcie, małe know-how na temat zdjęć w IR.
Balans bieli ustawiamy wg wzorca - z założonym filtrem robimy zdjęcie trawy :)
Druga sprawa - tylko jpg
Trzecia - z ostrością jest partyzantka - trzeba w zależności od szkła się nauczyć.

Osobiście wkraczam w temat jednak już sporo rzeczy udało się zrobić począwszy od własnoręcznej przeróbki EOS 10D - wyciąłem z matrycy filtr IR-cut i dzięki temu robię zdjęcia na czasach jakie użwamy przy tradycyjnym forotogafowaniu. Oczywiście na obiektywie mam filtr IR 720nm. Docelowo filtr będzie docięty i wstawiony na matrycę w miejsce usuniętego :)

Niebawem zacznę wstawiać pierwsze klapsy w IR na FB :)