PDA

Zobacz pełną wersję : Forumowicz oszust

GhostRider
06-05-2012, 22:03
Raczej to nic nie da ale można się pożalić :D

Na forum było ogłoszenie użytkownika
http://www.canon-board.info/member.php?u=32510

Sprzedawał Sigmę 17-35/2.8-4.

Zakup był poprzez allegro.

Niestety okazało się, że pomimo zapewnień iż obiektyw działa z 50d oraz z 5d2 w obiektywie niesprawny jest napęd HSM.

Sprawdzałem zarówno na FF cyfrowym jak i analogowym. Na cropie też :)

Tak jeszcze aby wszyscy wiedzieli o kogo chodzi :)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2939185

Na allegro założyłem spór, ale - jak się nie trudno domyśleć - nic to nie dało ;)

Ostatnio przejeżdżałem przez Radom i byłem u sprzedającej - ale niestety nie było nikogo :D

Ogólnie na 10 maili nie było żadnych odpowiedzi.

Tyle :)

arturs
06-05-2012, 22:12
hmmm..
a gdzie negatyw na allegro?

trothlik
06-05-2012, 22:27
dobrze że ostrzegasz przed łajzą...

Merde
06-05-2012, 22:28
Dajmy się jej wypowiedzieć zanim ją tu zlinczujemy, ok?

trothlik
06-05-2012, 22:39
Dajmy się jej wypowiedzieć zanim ją tu zlinczujemy, ok?

W sumie racja.
Ale nie bez przyczyny kolega założył wątek...

arturs
06-05-2012, 23:02
owszem.. napisałem już PW i zobaczymym a póki co proszę o powstrzymanie się od komentarzy

GhostRider
06-05-2012, 23:18
Negatywa nie można wystawić od razu. Jakoś to jest zrobione, że najpierw musi być spór, itp. itd.

Poza tym negatyw kończy transakcję a ja wolałbym najpierw wyjaśnić a później wystawiać jakikolwiek komentarz :)

arturs - pisałem PW, pisałem przez allegro, pisałem na jakiś inny mail ze strony sprzedającego i nic - żadnego odzewu.

Mam nadzieję, że się odezwie szybko.

Nadmienię jeszcze, że obiektyw był zapakowany pancernie (i tutaj plus).

Czyli uszkodzenie obiektywu w paczce jest mało prawdopodobne ;)

Nie chcę robić za kata - bo obiektyw nie wart kroci, ale ja nigdy nikomu nie wysłałem czegokolwiek co byłoby niesprawne i tego oczekuje od innych :)

v.1958
07-05-2012, 09:48
http://allegro.pl/sigma-17-35-2-8-4-ex-dg-hsm-canon-komplet-i2251343447.html
http://allegro.pl/sigma-17-35-2-8-4-ex-hsm-canon-komplet-i2252256781.html
wygląda na to, że obiektyw został początkowo wystawiony z błędną nazwą (nie dociekam, czy celowo), a pierwszy kupujący wykazał odrobinę spostrzegawczości :)
GhostRider kupił zaś obiektyw starszej wersji - a tu nasuwa się pytanie, czy faktycznie (jak sugeruje sprzedawca) współpracuje on bezproblemowo z 50D i 5D2?
nie znam tematu - ale może problem można rozwiązać wgraniem nowego oprogramowania do obiektywu?
ja generalnie przyjmuję zasadę, że jak sprzedający raz się "myli", to prawdopodobieństwo innych "pomyłek" wynosi niemal 100%

GhostRider
07-05-2012, 11:26
Na razie sprawa jest w toku i będzie chyba dobre zakończenie :) (chyba dzięki forum ;) )

http://allegro.pl/sigma-17-35-2-8-4-ex-dg-hsm-canon-komplet-i2251343447.html
http://allegro.pl/sigma-17-35-2-8-4-ex-hsm-canon-komplet-i2252256781.html
wygląda na to, że obiektyw został początkowo wystawiony z błędną nazwą (nie dociekam, czy celowo), a pierwszy kupujący wykazał odrobinę spostrzegawczości :)
GhostRider kupił zaś obiektyw starszej wersji - a tu nasuwa się pytanie, czy faktycznie (jak sugeruje sprzedawca) współpracuje on bezproblemowo z 50D i 5D2?
Kupiłem obiektyw czytając opis - jeżeli sprzedawca zapewnia o poprawnym działaniu obiektywu z cyfrówkami to znaczy, że nie powinno być problemów.

Poza tym na analogu też nie działa ;)

v.1958
07-05-2012, 13:30
Na razie sprawa jest w toku i będzie chyba dobre zakończenie :) (chyba dzięki forum ;) )

jeśli dobrze się kończy - to odszczekuję wszystko!
po prostu ubódł mnie ten Radom :D

epicure
08-05-2012, 12:51
Negatywa nie można wystawić od razu. Jakoś to jest zrobione, że najpierw musi być spór, itp. itd.

Możesz wystawić negatywa kiedy chcesz, niezależnie od sporu.

Poza tym negatyw kończy transakcję a ja wolałbym najpierw wyjaśnić a później wystawiać jakikolwiek komentarz :)

Negatyw niczego nie kończy. Transakcja i tak już zakończyła się w momencie przekazania pieniędzy i towaru między stronami. Teraz możesz jedynie reklamować towar nabyty w wyniku zakończonej już transakcji.

luc_october
08-05-2012, 15:27
Mam taką sigmę i działa z 5d2 i 5d3, ale ma front focus.
Sprawdź czy podczas zoomowania coś nie szeleści. Może być zerwana taśma flex.

GhostRider
08-05-2012, 19:53
Negatyw niczego nie kończy. Transakcja i tak już zakończyła się w momencie przekazania pieniędzy i towaru między stronami. Teraz możesz jedynie reklamować towar nabyty w wyniku zakończonej już transakcji.
No widzisz - a dla mnie transakcja się kończy jak - przy zakupie na odległość - otrzymam towar, który jest zgodny z opisem :)

A co do uszkodzenia to może i taśma, ale raczej nic niepokojącego nie słychać. Praca raczej jest OK. Jedynie po przełączeniu na MF pierścień ostrości kręci się bez absolutnie żadnego oporu. Może ta sigma tak ma - nie wiem.

A poinformować muszę, że pomimo zapewnienia o zwrocie kwoty na konto, na razie nic się nie dzieje :)

Jestem cierpliwy i czekam na przelew da piątku, później będzie już ostrzej :twisted:

bulldog
16-05-2012, 23:13
To ja byłem pierwszym licytującym, zrezygnowałem ze względu na niezgodność opisu z aukcji z przedmiotem;
przy okazji jak tylko napisałem o wycofaniu się z transakcji kontakt z panem Tomaszem Fijałkowskim urwał się. Mam nadzieję, że jednak dogadacie się, nie sądzę, aby osoba aktywnie działająca w branży ślubnej, której wszystkie dane są ogólnie dostępne w necie, sprzedawała zepsuty obiektyw koledze z forum, nie licząc się z konsekwencjami.

GhostRider
17-05-2012, 22:08
Sprawa jest obecnie rozwiązana.

Na wskutek tego wątku sprzedający zwrócił mi kwotę za obiektyw.

Napisał mi, iż miał poważne problemy zdrowotne i osobiste.

A co do obiektywu - to jak pisałem - zapakowany był wzorowo, a jednak AF nie działał na jakimkolwiek aparacie. Poza tym - pierścień ostrości pracował jakoś "dziwnie"

Mam mieszane uczucia co do tej osoby, ale w moim przypadku skończyło się dobrze.

arturs
20-05-2012, 23:46
W związku z tym że sytuacja została rozwiązana po myśli autora wątek zamykam..