Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie odnośnie zenitarów do canona...

bartek_
06-05-2012, 12:07
jak to jest z tymi fishami zenitar do canona. Albo coś źle rozumuję albo są min. 2 rozwiązania. Są zenitary z mocowaniem m 42 + przejściówka do canona ef. Są też chyba zenitary od razu z mocowaniem ef? Czy się mylę. Jeśli jest tak jak myślę to czy te z m42+przejściówka nie dają gorszego obrazka przez te dodatkowe modyfikacje?

dinderi
06-05-2012, 12:08
Na forum jest kilka tematów na ten temat.

cycu007
28-06-2012, 01:10
Dokladnie tak jest osobiscie posiadam z oryginalnym mocowaniem ef taki mi zostal polecony poniewaz ten drugi podobno ma luzy jesli chodzi o jakosc to to samo bo i tak to pelny manual ale wart kupna ze wzgledu na jakosc i cene jesli nie chce sie wydawac kupe kasy na af ja za swojego dalem 90 funtow

Darx
28-06-2012, 10:36
Dokladnie tak jest osobiscie posiadam z oryginalnym mocowaniem ef taki mi zostal polecony poniewaz ten drugi podobno ma luzy jesli chodzi o jakosc to to samo bo i tak to pelny manual ale wart kupna ze wzgledu na jakosc i cene jesli nie chce sie wydawac kupe kasy na af ja za swojego dalem 90 funtow

To jakaś bzdura. Przecież w przejsciowce m42-eos nie ma źadnych elementów szklanych. To nie nikon.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

cycu007
28-06-2012, 11:37
Tzn co jest bzdura?
Wg mnie roznica jest taka ze na m42 mozna kupic badnet z potwierdzeniem ostrosci
Mi polecono ten obiektyw tutaj na forum i jestem zadowolony.

jaroz
28-06-2012, 11:50
Tzn co jest bzdura?
Wg mnie roznica jest taka ze na m42 mozna kupic badnet z potwierdzeniem ostrosci
Mi polecono ten obiektyw tutaj na forum i jestem zadowolony.

Potwierdzenie ostrości do obiektywu gdzie hiperfokalna jest od 0,5 do 00m. nieporozumienie!

duperel
28-06-2012, 12:47
Używałem tego fiszaja z przejściówką z M42 a teraz używam z bagnetem EOS-a.
Różnicy nie ma - jeden i drugi daje radę. Świetne szkło!

Potwierdzenie AF sobie odpuść :)

dreamstorm
28-06-2012, 16:50
Miałem wersję z potwierdzeniem ostrości (przejściówka) na M42. Na f2.8 od biedy było ok. Od f4 było naprawdę bardzo dobrze. Co do potwierdzenia ostrości. Wszystko zależy do czego tego szkła się używa.
Co do potwierdzenia ostrości – jedno mogę powiedzieć – punktu ostrości w wizjerze (chyba, że się pokręci zupełnie gdzie indziej) nie widać. W niektórych sytuacjach na f2.8 czy f4 przy fotografowaniu rzeczy z bardzo bliska potwierdzenie ostrości się przydaje. Jeśli ktoś kupuje to szkło z myślą o foceniu obiektów z dalszej odległości niż 3 metry na f4 i więcej to śmiało sobie poradzi bez potwierdzenia ostrości jeśli tylko zapamięta w którą stronę kręcić :D. Przy f8 to już w zasadzie nic nie trzeba tykać – tylko spust aparatu.

jaroz
28-06-2012, 17:32
Wg mnie roznica jest taka ze na m42 mozna kupic badnet z potwierdzeniem ostrosci.

Równie dobrze możesz zainstalować chipa od potwierdzenia ostrości do obiektywu z bagnetem EOSa bez konieczności stosowania adaptera. tylko po co?

cycu007
28-06-2012, 23:43
Nie wiem po co bo mi osobiscie nie przeszkadza brak tego ustrojstwa ;)
Ale szkielko pierwsza klasa