Zobacz pełną wersję : jaki sprzęt dla amatora bez ograniczeń finansowych
Witam
Co proponujecie dla amatora do zdjęć :
1. dzieciaki
2. rodzinka
3. ciocia Basia
2. macro
3. nauka
Budżet powiedzmy 20000 :)
Pozdrawiam
5dIII + 35L + 70-200 f4 is
Do macro soczewka Raynox na 70-200, albo przekraczamy budżet
Budżet zdecydowanie za mały. 5DIII+kit, 35L, 70-200/4IS, a jak do zabawy to ja bym jeszcze 8-15 fisha dorzucił. 10k trzeba dołożyć jak nic :D a to i tak zestaw startowy :lol:
jacek_73
06-05-2012, 12:05
Do macro warto się udać, bo można kupić graty w niższej cenie. Dobre notowania ma setka tokiny, ale ludzie którzy w tym siedzą twierdzą jednomyślnie że 100L od canona to jest to.
jeśli dopiero zaczynasz z fotografią, kup coś prostego, bo inaczej nie przebrniesz przez "barierę techniczną"
do wymienionych celów wystarczy kompakt lub "zwykłe" lustro
kwestię: focenie czy lans, musisz rozwiązać samodzielnie
luc_october
06-05-2012, 12:58
Zapomnieliście o lampie do tego 5dIII :D
Zapomnieliście o lampie do tego 5dIII :D
Do 5DIII lampa nie jest potrzebna, w zasadzie, już.
luc_october
06-05-2012, 13:19
Do 5DIII lampa nie jest potrzebna, w zasadzie, już.
Niezły dowcip :D
Tornvald
06-05-2012, 13:37
Bez ograniczen? Jak bez jak jest tylko 20 tys... to nawet na body M9 nie starczy nie mowiac o jakims Hassslu cyfrowym ;P
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
czy 5DIII jest dobrym sprzętem dla amatora czy jest po prostu marzeniem fotografów ? co znaczy że nie przebrnę przez "barierę techniczną" ?
Kwapiszon
06-05-2012, 20:00
... kup coś prostego, bo inaczej nie przebrniesz przez "barierę techniczną"
....
Coś się zmieniło ostatnio w budowie aparatu fotograficznego ?? Od 100 lat to dziura, migawka i materiał światłoczuły. Przegapiłem coś ?
Tornvald
06-05-2012, 20:49
Dla amatora to na 5d mk3 raczej szkoda kasy. Pewnie lepiej 60D ew 5D mk 2 a kupic lepsze szkla. Polecalbym 2 zoomy L np. 70-200 2.8 i cos poniżej zaleznie jakie body.I moze cos specjalnie do makro
mariusz2704
06-05-2012, 21:08
Napisałeś, że ograniczenia finansowego nie ma a potem piszesz 20 tyś ??? body 5d3 kup a na porządne obiektywy już chyba nie styknie. Na jeden porządny jedynie.
Napisałeś, że ograniczenia finansowego nie ma a potem piszesz 20 tyś ??? body 5d3 kup a na porządne obiektywy już chyba nie styknie. Na jeden porządny jedynie.
no około napisałem , można by coś dorzucić z czasem :)
czyli może być tak :
5D3 + 24-105 + macro C100 ?
luc_october
06-05-2012, 21:18
czy 5DIII jest dobrym sprzętem dla amatora czy jest po prostu marzeniem fotografów ? co znaczy że nie przebrnę przez "barierę techniczną" ?
5dIII to aparat dla zaawansowanych użytkowników i jeśli nie miało się jakiegoś doświadczenia w robieniu zdjęć lustrzanką może się okazać że kupiliśmy niepotrzebny sprzęt.
Minusy 5dIII to na pewno waga, bo waży prawie kilogram bez obiektywu, brak lampy błyskowej, którą jak podepniemy z obiektywem do body już robi się gabarytowo i wagowo w ogóle nie imprezowy zestaw.
5dIII posiada tryby automatyczne więc to nie jest tak że amator nie zrobi nim zdjęcia. Jest po prostu nieporęczny. Trzeba mieć do tego torbę/plecak zwłaszcza jeśli ma się kilka obiektywów.
Do amatorskiego użytku polecam Canona G1X.
...i ewentualnie 5dIII jako backup :D hahah
Gezas najglupsze pytanie w calym fototraficznym ukladzie slonecznym.
To jakas prowokacja czy trollowanie?
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
luc_october
06-05-2012, 21:20
czyli może być tak :
bardzo dobry zestaw
...tylko dorzuć jakąś tańszą lampkę bo nie pojedziesz.
Doświadczenie jakieś jest , miałem kiedyś N d50 potem d80 teraz c550d i coś mi on nie leży , tzn jest taki malutki :), chciałbym uzyskiwać większe i ładniejsze rozmycia tła. Robię to tak że odsuwam się od obiektu i przybliżam zoom ( którego w końcu mi brakuje c 17-55 2.8 ) a kupując FF uzyskam chyba to samo z "normalnej" odległości , poza tym gdy jest słabsze światło zdjęcia nie podobają mi się .
michael_key
06-05-2012, 21:34
Nie wierzę co czytam...
Po cholerę tyle kasy zmarnować. Nawet nie wiec co by chciał (chociaż wstępnie).
Masakra
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Doświadczenie jakieś jest , miałem kiedyś N d50 potem d80 teraz c550d i coś mi on nie leży , tzn jest taki malutki :), chciałbym uzyskiwać większe i ładniejsze rozmycia tła. Robię to tak że odsuwam się od obiektu i przybliżam zoom ( którego w końcu mi brakuje c 17-55 2.8 ) a kupując FF uzyskam chyba to samo z "normalnej" odległości , poza tym gdy jest słabsze światło zdjęcia nie podobają mi się .
Oooo wyjaśniło się.
Tornvald
06-05-2012, 21:36
Chcesz lepsze rozmycie to kup 50/1.4 albo 85/1.8 a nie nowa puszke.
Zamiast inwestować 20k w aparat polecam na początek jakieś 1-2k i dużo czasu. Pieniądze polecam spożytkować na literaturę fachową i jakiś kurs a czas na czytanie/chodzenie na kurs i przyswajanie wiedzy.
Kolekcjoner
06-05-2012, 22:05
Też się zastanawiam.
czyli może być tak :
Myślę że to świetny zestaw. Też bym w coś takiego celował przy takim budżecie. No chyba że jeśli istotnie nieograniczony ;-) to M9.
Nie wierzę co czytam...
Po cholerę tyle kasy zmarnować.
Przecież to nie nasze pieniądze więc w czym problem :cool:. Niech wydaje przynajmniej ludzie będą mieć robotę.
Niezły dowcip :D
Skoro do amatorskiego używania 5DII lampa nie jest jakos strasznie potrzebna, chociaz się przydaje, to do 5DIII, które z tego co koledzy linkują zdjęcia ma duzo lepsze wysokie ISO, moja wypowiedz nie jest dowcipem.
mariusz2704
06-05-2012, 23:55
czyli może być tak :
Dobry pomysł w sumie :-)
michael_key
07-05-2012, 10:14
[...] chciałbym uzyskiwać większe i ładniejsze rozmycia tła. [...]
Ja bym najpierw zamiast kupować nową puchę kupiłbym 50mm 1.4 i 85mm 1.8
Zobacz czy o taka głebię Ci chodziło, jeśli nie to może wówczas pomyśl nad pełną klatką.
tkosiada
07-05-2012, 15:57
jeśli nie przeszkadza ci zmiana systemu to D700 + 35 2,0+ 85 1,8
jeśli chcesz zostać w C to zacznij od 5D I lub II z 85 1,8
Hmm ..
Majac tle kasy na foto wzialbym jakiegos mirrorlessa(oly, sama albo nexa z kompletem nalesnikow/stalek + zoom do filmowania) uzupelnionego o 5dI + 85 albo 50 albo 35mm .. + jakas uzywke 430EXII ..
Skoro do amatorskiego używania 5DII lampa nie jest jakos strasznie potrzebna, chociaz się przydaje, to do 5DIII, które z tego co koledzy linkują zdjęcia ma duzo lepsze wysokie ISO, moja wypowiedz nie jest dowcipem.
Lampy można sensownie użyć na ISO 100 i w pełnym słońcu...
Nikona już miałem .... nie chcę , systemu nie chcę zmieniać , czyli 5DIII + 24-105 + C100 macro zostaje :)
Lampy można sensownie użyć na ISO 100 i w pełnym słońcu...
Przez zupełnego amatora?
koleszkowiec
07-05-2012, 18:41
Chyba zestaw 5DIII + 24-105 + C100 nie da pełnej satysfakcji... zoom jest ciemniejszy o działkę, więc nawet na wąskim końcu nie będzie dużo większego rozmycia niż na obecnym zestawie, a 100 macro to już dość duża ogniskowa, przewyższająca nawet 55 na cropie (ok. 85 FF), zatem odległość od przedmiotu musiałaby być jeszcze większa.
Koledzy chyba trochę odjechali fantazją i sami chcieliby mieć 20k zł na sprzęt, odrzucając priorytety a1791 na drugi plan ;)
michael_key
07-05-2012, 18:46
[...] czyli 5DIII + 24-105 + C100 macro zostaje :)
Będziesz zadowolony :grin:
no to kubeł zimnej wody ........................
koleszkowiec
07-05-2012, 18:54
Zadowolenie gwarantowane - to nie podlega wątpliwościom. Kwestia tylko głębi ostrości, którą najpłytszą zapewnią stałki. Najprościej dorzucić po prostu do zestawu 50mm f/1.4 - kwota ok. 1400-1500 zł i powinna załatwić sprawę ;) Jeszcze większe rozmycie to 85mm f/1.8, ale to już odległość od obiektu ta sama, co na 17-55, zatem odpada!
michael_key
07-05-2012, 19:04
Kupisz 5DIII i stałkę i... pokochasz pełną klatkę :grin:
luc_october
07-05-2012, 19:05
Zestaw ok. Nie marudźcie już chłopakowi. Jak mu się znudzi macro to sobie kupi 85mm 1.8 i będzie robił rozmydlone na maxa portrety.
koleszkowiec
07-05-2012, 19:14
Zestaw ok. Nie marudźcie już chłopakowi.
Wydać 20 000 to nie dla każdego hop-siup, a kolega podał wymagania. Myślę, że tą stałkę warto kupić, by spełnić wszystkie warunki ;)
gdyby nie to macro to moze M9 z ciekawą stałeczką :D niby ponad 20k ale skoro bez ograniczeń... :)
koleszkowiec
07-05-2012, 19:30
1. dzieciaki
2. rodzinka
3. ciocia Basia
2. macro
3. nauka
merida - zrobisz M9 ze stałką jedną to wszystko? ;)
Zresztą co siedzi w M9, by warto było rezygnować z takiego sprzętu (zestaw z 5DIII...) dla jednej stałki... ;P
michael_key
07-05-2012, 19:43
Co Wy z tym M9... to już piknych full frejmów w Canonie nie ma??? :grin:
merida - zrobisz M9 ze stałką jedną to wszystko? ;)
Zresztą co siedzi w M9, by warto było rezygnować z takiego sprzętu (zestaw z 5DIII...) dla jednej stałki... ;P
Moja propozycja to moje przemyślenia :) Po zakupie x100, które daje w pewnym stopniu przedsmak takiej m9, jestem pewien,że gdybym nie nastawiał się na jakiś zarobek na fotografii,gdzie muszę posiadać lampy,zapasowe body,wyzwalacze i inne pierdoły, to kupił bym właśnie leice mając teoretycznie nieograniczony budżet. Uważam,że taka stałka 35/50mm wystarczyła by mi do wszystkiego,a na pewno dawała ogromną przyjemność z fotografowania.Gdybym w canonie miał zostać z jednym szkłem to było by to 35mm. Najwyżej czasem można przycropować :mrgreen: Dodam,że potrafię obiektywnie spojrzeć na wszystko i nigdy na siłę nie wychwalam tego co posiadam, chyba że faktycznie jest tego warte.
Tornvald
07-05-2012, 20:48
Kolega ma racje, jedna stalka to nic.strasznego. Ja ostatnio uzywam tylko Me super z 50 i jest bardzo ok. Jedynie minimalna odleglosc ostrzenia 45cm czasem drazni ale ogolnie jest bardzo ok:D
koleszkowiec
07-05-2012, 22:16
Focenie stałką - jedną - to całkiem osobliwa fotografia, wiem o tym będąc w posiadaniu 7D + 28mm. Wprawdzie posiadam jeszcze zoom'a, ale użyteczne jest w nim dla mnie tylko 17 mm na koncertach czasem. Na 35 mm mnie jeszcze nie stać, z kieszonkowego zbierałbym pewnie kilka lat, chyba że ktoś zna skuteczne sposoby zarabiania w połączeniu ze szkołą ;P. Mam jednak nadzieję, że w przyszłości będę mógł stanąć przed podobnym wyborem. Być może na razie nie oczarowała mnie jeszcze Leica, dlatego wybrałbym 5D, ale autor tematu również jest - jak sam o sobie mówi - amatorem. ;)
Będziesz zadowolony :grin:
Wątpliwe. Spodziewałbym się za to nowego tematu w stylu:
"Dlaczego moje 5D3 nie rozmazuje mi tak ładnie tła jak bym chciał"
Widać to po wypowiedziach samego zainteresowanego, że nie wie w ogóle o co chodzi. 2.8 na cropie i tak da lepszy bokeh niż 4.0 na FF.
Kolega coś tam wie, czegoś chce, ale nie ma zielonego pojęcia czego DOKŁADNIE oraz jak to uzyskać. Za to uważa, że wydanie 20k zł rozwiąże jego wszystkie problemy.
No i co? Pójdzie, wyda i się rozczaruje i będzie wylewanie żali na forum.
Serio polecam zostawić to co się ma i zainwestować na razie ułamek tej kwoty w rozwój wiedzy a potem dopiero myśleć o zakupach sprzętowych.
Spotkałem raz takiego jegomościa na pewnej imprezie na której robiłem foty. Ze 3lata temu. Ja miałem biedne 40D, tamrona 17-50 i 580II a gościu świeżutkie 5D2 z 24-70 i 580II. Poprosił żebym mu porobił trochę zdjęć jego sprzętem. Oczywiście jak dostałem sprzęt to był na zielonym prostokącie. Poprzestawiałem po swojemu, pobawiłem się trochę (a jakże!) porobiłem mu fotki i jak oddałem to przestawiłem z powrotem żeby się facet nie przeraził, że mu aparat nie działa :p No i przybiega za 10min. i się pyta "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" Reszty sytuacji nie piszę bo po co...
5D Jedynie 30p (nowe tryby pojawią się w przyszłym półroczu wraz z nowym firmware).
Pełna klatka
Czytam sobie i czytam cytuję :
7D Nie - APS-C sensor 1.6x
5D Tak. A więc bardziej płytka głębia ostrości. Ale także lepsza jakość obrazu i mniejsze szumy na wszystkich poziomach ISO, ale szczególnie wyraźnie w tych powyżej 800. Możliwość uzyskania ultra szerokich kadrów (np obiektyw Sigma 12-24mm na 7D będzie jedynie 19-38mm).
To porównanie 7d i 5dii , nie raz spotkałem się z wypowiedzią że przy pełnej klatce otrzymam płytszą głębię ostrości no chyba że przy tych samych obiektywach ale to i kadr będzie inny .... Mylę się ?
Kolega coś tam wie, czegoś chce, ale nie ma zielonego pojęcia czego DOKŁADNIE oraz jak to uzyskać. Za to uważa, że wydanie 20k zł rozwiąże jego wszystkie problemy.
Jeśli każdy by wszystko wiedział to by forum nie istniało Kolego , nie napisałem nigdzie że 20 k rozwiąże moje problemy , jeden ma do wydania 2 k a inny 20 k i tyle , to tak jak z samochodem po co mam wydawać 400 k na mercedesa jeśli można mieć za to 10 szt. Skody yeti ? Jeśli się rozczaruję trudno , moja strata .
Kup 5DII z 24-70 f/2,8L i coś pokroju 430EX, taki zestaw wystarcza generalnie do wszystkiego. Resztę przeznacz albo na wakacje, gdzie tym aparatem zrobisz świetne zdjęcia, albo odłóż na potem, jak się zdecydujesz, w którą stronę iść.
5D3 to mega fajna puszka, ale nie wiem czy do zastosowań amatorskich lepszy autofokus, podwójny slot kart i nieco lepszy obrazek na wysokich ISO jest wart dołożenia 6.000 zł. Ja bym wolał 35L / 50L, czy po prostu wyjechać w cholerę :-)
Kolekcjoner
08-05-2012, 06:50
Wątpliwe. Spodziewałbym się za to nowego tematu w stylu:
"Dlaczego moje 5D3 nie rozmazuje mi tak ładnie tła jak bym chciał"
Widać to po wypowiedziach samego zainteresowanego, że nie wie w ogóle o co chodzi. 2.8 na cropie i tak da lepszy bokeh niż 4.0 na FF.
Serio polecam zostawić to co się ma i zainwestować na razie ułamek tej kwoty w rozwój wiedzy a potem dopiero myśleć o zakupach sprzętowych.
Spotkałem raz takiego jegomościa na pewnej imprezie na której robiłem foty. Ze 3lata temu. Ja miałem biedne 40D, tamrona 17-50 i 580II a gościu świeżutkie 5D2 z 24-70 i 580II. Poprosił żebym mu porobił trochę zdjęć jego sprzętem. Oczywiście jak dostałem sprzęt to był na zielonym prostokącie. Poprzestawiałem po swojemu, pobawiłem się trochę (a jakże!) porobiłem mu fotki i jak oddałem to przestawiłem z powrotem żeby się facet nie przeraził, że mu aparat nie działa :p No i przybiega za 10min. i się pyta "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" Reszty sytuacji nie piszę bo po co...
Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz i co próbujesz udowodnić? Jaki problem w tym, że wyda w ten, a nie winny sposób swoje pieniądze? Co jest z tym nie tak?
michael_key
08-05-2012, 07:08
[...] "dlaczego mi takie ładne zdjęcia wyszły, a jemu już nie" [...]
Też tak może być, choć ja zakładam, że autor wątku foci w innym trybie niż auto :wink:
Zdaje mi się, że jestem podobnym amatorem co autor wątku. Dla bardzo podobnych potrzeb wybrałem kiedyś 40d, 17-55 2.8 i 10-22, potem dokupiłem 50 1.4, 85 1.8. Jak tylko wyszedł 5d ii - zakupiłem go i już widziałem, że to jest ten obrazek (przed cyfrówką długo fociłem eos 50e - siłą rzeczy przyzwyczajony byłem do ff). Sprzęt się rozbudował przez te 3 lata o 24-105 (używam wyjątkowo rzadko), 35L (ulubione szkło do pary z 85 1.8), 100L (używam czasem zamiennie z 85 no i do macro), 17-40 (używane niezbyt często, ale to wyłącznie ze względu na ograniczone możliwości wyjazdowe - kończymy okupację przez trójkę małych szkrabów ;-), 70-200 f4 is (czasem się przydaje, szczególnie w plenerze do dzieci) + EX1.4 (najmniej trafiony zakup), fisheye EF15mm (całkiem lubię, ale używam stosunkowo rzadko) no i do tego 580EX - czasem użyje. Najczęściej używam po kolei 35L, 85, 100, 50, 70-200, 15...
W planach mam 135L no i chyba całkiem niedługo 5d iii. Najważniejsza dla mnie jest własna satysfakcja ze zrobionych zdjęć i to że fotki podobają się rodzinie i znajomym. Na fotografii raczej nie zamierzam zarabiać, bo to ciężka praca a i zarobki marne ;-)
Chyba na początek zrobiłbym tak jak pisze dinderi, choć ja najpierw kupiłem 24-105 i teraz go prawie nie używam...
Czyli 5DIII + 24-105 ( na spacer ) + 35L ( nauka ) + C100 ( macro ) + mała lampka
To porównanie 7d i 5dii , nie raz spotkałem się z wypowiedzią że przy pełnej klatce otrzymam płytszą głębię ostrości no chyba że przy tych samych obiektywach ale to i kadr będzie inny .... Mylę się ?
I tak i nie. Zależy jakie przyjąć warunki... Czy chcesz otrzymać ten sam kadr czy rozważamy po prostu postawienie aparatów obok siebie na statywie z tym samym obiektywem i porównywanie obrazka... A jeżeli ten sam kadr to tym samym obiektywem (zmieniając odległość od obiektu) czy zmieniając obiektyw aby odpowiadał ekwiwalentowi ogniskowej z cropa (nie zmieniając odległości od obiektu). Możliwości jest wiele. Kiedyś z nudy sobie liczyłem różne opcje, ale nie wie gdzie to teraz mam. W każdym razie ogólnie można przyjąć, że FF da Ci płytszą GO. Ale różnice są raczej kosmetyczne... Pamiętam, że kiedyś dawno temu ktoś wrzucał tutaj zdjęcia z cropa i FF na 200mm i 2.8 - ten sam kadr i różnice były naprawdę nieznaczne.
Jeśli każdy by wszystko wiedział to by forum nie istniało Kolego , nie napisałem nigdzie że 20 k rozwiąże moje problemy , jeden ma do wydania 2 k a inny 20 k i tyle , to tak jak z samochodem po co mam wydawać 400 k na mercedesa jeśli można mieć za to 10 szt. Skody yeti ? Jeśli się rozczaruję trudno , moja strata .
Oczywiście zgadzam się w zupełności. Dlatego radze najpierw zasięgnąć trochę nauki i to nie z internetu ale z dobrych publikacji. Jest tu temat o książkach o fotografii - polecam zgłębić. A co do analogii to dalej źle mnie rozumiesz. Nie mówię, żebyś kupował 10 skód zamiast mercedesa. Bardziej chodzi mi żebyś najpierw kupił parę dobrych magazynów i potem zdecydował jakiego chcesz mercedesa i z jakim wyposażeniem ;)
Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz i co próbujesz udowodnić? Jaki problem w tym, że wyda w ten, a nie winny sposób swoje pieniądze? Co jest z tym nie tak?
Nic nie jest nie tak. Niech wydaje jak chcesz. Nic nie chcę udowadniać. Raczej zwrócić uwagę na fakt, że wydawanie 20k na sprzęt nie implikuje w 100% pewności ogromnej poprawy robionych zdjęć, jeżeli nie wie się dokładnie co się chce uzyskać i w jaki sposób.
20k można wydać w różny sposób. Może akurat koledze w tym co chce uzyskać nie "pomoże" bardziej kupowanie 5D3 a raczej dobór innego szkła (np. 135L?)
Póki co wiemy, że 550D jest jakiś mały i kolega chce uzyskać lepsze rozmycie. Ale jak i dlaczego i kiedy i po co - tego już akurat nie. Wiadomo, że ma parcie na 5D3. Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
Kolekcjoner
09-05-2012, 12:35
Nic nie jest nie tak. Niech wydaje jak chcesz. Nic nie chcę udowadniać. Raczej zwrócić uwagę na fakt, że wydawanie 20k na sprzęt nie implikuje w 100% pewności ogromnej poprawy robionych zdjęć, jeżeli nie wie się dokładnie co się chce uzyskać i w jaki sposób.
20k można wydać w różny sposób. Może akurat koledze w tym co chce uzyskać nie "pomoże" bardziej kupowanie 5D3 a raczej dobór innego szkła (np. 135L?)
Póki co wiemy, że 550D jest jakiś mały i kolega chce uzyskać lepsze rozmycie. Ale jak i dlaczego i kiedy i po co - tego już akurat nie. Wiadomo, że ma parcie na 5D3. Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
Ale to tym bardziej jak ma parcie to niech bierze. Nadal nie rozumiem - masz jakąś misję nawracania innych z ich błędów? Najwyraźniej ma ochotę kupić zestaw jak wyżej i moim zdaniem źle nie zrobi.
Póki co wiemy, że 550D jest jakiś mały i kolega chce uzyskać lepsze rozmycie. Ale jak i dlaczego i kiedy i po co - tego już akurat nie. Wiadomo, że ma parcie na 5D3. Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?Zmieni tyle, że po zakupie nie bedzie juz można zwalić winy za nieudane zdjęcie na "słaby sprzęt". Bedzie trzeba zacisnąć "co kto ma do zaciskania" i wziąć się do roboty, żeby dowiedzieć "dlaczego".
michael_key
09-05-2012, 13:40
Pytanie raczej czy to dużo zmieni i da pożądaną satysfakcję?
Hmmm... zobaczymy. Satysfakcję posiadania na pewno, ale satysfakcję z ciekawszych zdjęć może już nie koniecznie.
Ale to tym bardziej jak ma parcie to niech bierze. Nadal nie rozumiem - masz jakąś misję nawracania innych z ich błędów? Najwyraźniej ma ochotę kupić zestaw jak wyżej i moim zdaniem źle nie zrobi.
Skoro forum jest po to aby dyskutować, wyrażać swoje opinie to właśnie to robię. Doradzam po swojemu i tyle, nie wiem czego tu nie rozumieć.
Kolega na razie powiedział, że chce 5D3, z grubsza określił dlaczego, ale w sumie to nie do końca wiadomo co mu nie odpowiada w tym co ma do tej pory, co by chciał poprawić. A po jego wypowiedziach również widać, że sam wiedzy za bardzo w temacie nie ma. Coś usłyszał, coś przeczytał ma kasę i ciśnienie na zakupy. - OK! Ale ja np. wolałbym kupić sobie (będąc amatorem) 7D lub 5D2 jeżeli koniecznie ma być FF i więcej ciekawych obiektywów (tym bardziej, że ma to być do nauki, zabawy itd.) niż koniecznie 5D3. Ale póki sam zainteresowany nie określi bardziej konkretnie swoich wymagań to w sumie takie radzenie to strzelanie na oślep.
Zmieni tyle, że po zakupie nie bedzie juz można zwalić winy za nieudane zdjęcie na "słaby sprzęt". Bedzie trzeba zacisnąć "co kto ma do zaciskania" i wziąć się do roboty, żeby dowiedzieć "dlaczego".
i stracić kasę na roszadach sprzętowych, bo jednak to co się kupiło na początku nie jest odpowiednie do tego co się chciało osiągnąć ;)
Nie uważam, żeby zakup 5DIII+35L+70-200/4IS wymagał jakichkolwiek "roszad" sprzetowych.
Nie uważam, żeby zakup 5DIII+35L+70-200/4IS wymagał jakichkolwiek "roszad" sprzetowych.
Nie każdemu 35L musi pasować a 70-200 można nabyć w wielu wersjach, albo nawet rozbić na stałki :p Ale mówię to takie strzelanie na ślepo ;)
Ernest_DLRS
09-05-2012, 17:51
Moja propozycja to moje przemyślenia :) Po zakupie x100, które daje w pewnym stopniu przedsmak takiej m9, jestem pewien,że gdybym nie nastawiał się na jakiś zarobek na fotografii,gdzie muszę posiadać lampy,zapasowe body,wyzwalacze i inne pierdoły, to kupił bym właśnie leice mając teoretycznie nieograniczony budżet. Uważam,że taka stałka 35/50mm wystarczyła by mi do wszystkiego,a na pewno dawała ogromną przyjemność z fotografowania.Gdybym w canonie miał zostać z jednym szkłem to było by to 35mm. Najwyżej czasem można przycropować :mrgreen: Dodam,że potrafię obiektywnie spojrzeć na wszystko i nigdy na siłę nie wychwalam tego co posiadam, chyba że faktycznie jest tego warte.
Dla Ciebie jedna stałka 35/50mm by starczyła. A jak ktoś foci samoloty to już trzeba mieć i coś szerokiego na pokazach na display naziemny, 100-400 do focenia w locie ogółem i 600mm na detale w locie.
Może to trochę nie na temat....
Do zestawu 5d coś tam polecam kupić na otrzeźwienie jakiegoś EOSa na kliszę + parę książek, tak żeby liznąć trochę tego co było kiedyś i nie wpaść w pułapkę 100000 bezwartościowych zdjęć o niczym.
Zapisz się na jakieś warsztaty oglądnij parę filmów o historii fotografii (fajny jest serial BBC http://www.bbc.co.uk/photography/genius/)
Misiek87
13-05-2012, 02:07
Ja bym przekroczyl budzet i wzial Leice M9 jesli to ma byc do zastosowan domowych :). Jak szpan to szpan :)
MusicMan
13-05-2012, 09:43
a ja bym kupił 5d2 + 35L/24L + 85L. 5D3 dla amatora, który klika "do kotleta" to wg mnie zbędny wydatek. Dużo większa radocha będzie z dodatkowej eLki. Gwarantuję, że zrobisz tym wszystko o czym pisałeś. Wątpię, żebyś wykorzystał możliwości 5D2. 5D3 ma fajny AF ale obrazek dla mnie osobiście krok w tył, bo wydając puszkę po kilku latach bez polepszonej jakości tak właśnie odbieram.
24-105 to zwykły ciemny zoom, nic ciekawego, a w tej cenie można mieć swietne 5D2 i genialne stałki.
dzięki za odpowiedzi , wynika z tego iż pozostanę z dotychczasowym sprzętem , kupno 5DIII to będzie tylko lans :)
A ja bym kupil Sigme DP-1. Jest za okolo 700zl, a jakosc jak z lustrzanki.
A tak w ogole jak kompakta to chyba fuji X100.
Moim zdaniem warto przesiąść się na pełną klatkę, chociażby ze względu na jakość obrazka, niższe szumy i łatwiejsze do uzyskania rozmycie tła. Będąc na miejscu autora wątku wziąłbym 5D mark II i do tego same obiektywy stałoogniskowe - podejrzewam, że będzie zachwycony, bo będzie miał ekstra sprzęt na lata. Poza sprzętem oczywiście nie uniknie się etapu zdobywania wiedzy i doświadczeń, ale na lepszym sprzęcie może być to zdecydowanie przyjemniejsze.
flankerp
01-06-2012, 18:54
.. Ja proponuje trochę dołożyć i jak już kupować to na lata. Mają teraz promocję.
tu (http://www.hasselblad.com/promotions/cfv-50.aspx)
Aparat może nie wygląda ciekawie, ale gwarantuje, że zdjęcia u cioci na imieninach będą odpałowe. Przy takiej matrycy będziesz mógł nawet fototapetę zrobić.
Do tego dokup dobry statyw. Jak starczy to jeszcze jakiś zoom...
Kurcze, ale hasło reklamowe, to im chyba ktoś "nieanglojęzyczny" wymyslił. :mrgreen:
Old horse new tricks - zwracam uwagę na identyczne brzmienie słowa "horse" z innym słowem :)
typowe trolowanie
po siedmiu stronach pitolenia, założyciel wątku doszedł do wniosku, który zasugerowałem w jednym z pierwszych postów