Zobacz pełną wersję : Obiektywy a głębia ostrości - zależności ?
Witam wszystkich (po raz pierwszy) !
Mam pytanie :
Czy można w jakiś sposób wyznaczyć jakie obiektywy będą posiadały mniejszą głębię ostrości (większe rozmycie)?
Z moich obserwacji wynika, że czym obiektyw o dłuższej ogniskowej - tym szybciej da się uzyskać rozmycie tła (oczywiście przy takich samych odległościach aparat-obiekt-tło)
Tylko czy to do końca prawda?
Jeśli tak - to czy różne obiektywy (np 28-70, 70-200 i 70-300) przy tej samej ogniskowej 70, będą miały taką samą, lub podobną GO ?
Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi, pomijające dywagacje.
PS.Uprzedzając niekture odpowiedzi, skorzystałęm z opcji szukaj, ale niestety o GO niczego konkretnego nie znalazłem. Jeśli jednak było, to zgodnie z regulaminem poproszę o linka :smile:
znajdz sobie program spot.exe (juz nie pamietam gdzie on byl - jak nie znajdziesz to ci go moge podeslac), a w tym linku (http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/makrofotografia/macro.php) masz wzory jak to wyliczyc na piechote
PS. bylo o GO na forum ze 100 postow!
EDIT:
ps2. witamy na forum, i jesli to mozliwe wpisz wiek i miasto czasami latwiej sie pomaga majac wiecej danych o rozmowcy
Witam..
Poczytaj tutaj:
http://tinyurl.com/d6ofy
A tu (http://www.dofmaster.com/dofjs.html) masz kalkulator GO
Pozdrawiam
Artur Starz
zakładając, że matryca taka sama (bo sa i FF i z cropem)
to głębia ostrości zależy od ogniskowej - obojetnie jaki obiektyw na danej ogniskowej bedzie miał taką samą GO. obojetnie czy zoom czy stałka.
Ale - zależy też od uzytej przysłony. czyli jeśli podałeś ta ogniskową 70 mm, to obojetnie w jakim zoomie 70-200 czy 24-80 czy innym nastawionym na 70 bedzie tak samo o ile taka sama bedzie przysłona. np. tu i tu musi być dajmy na to 5,6.
czym bardziej tele tym GO mniejsza.
czym większy otwór przysłony tym GO mniejsza. czyli f2.8 to mniejsza głębia niż F 11 dajmy na to - przy tej samej ogniskowej obiektywu
Z moich obserwacji wynika, że czym obiektyw o dłuższej ogniskowej - tym szybciej da się uzyskać rozmycie tła (oczywiście przy takich samych odległościach aparat-obiekt-tło)
Tak.
Tylko czy to do końca prawda?
Jeśli tak - to czy różne obiektywy (np 28-70, 70-200 i 70-300) przy tej samej ogniskowej 70, będą miały taką samą, lub podobną GO ?
Nie do końca. To zależy jeszcze od ustawienia przesłony. Im jaśniej tym mniejsza głębia ostrości. A różne obiektywy różnią się maksymalnym możliwym do osiągnięcia otworem względnym.
Dodatkowo warto wiedzieć, że jeśli stałą jest nie odległość od obiektu a wielkość obiektu w kadrze, to głębia ostrości praktycznie nie zależy od ogniskowej, bo z dłuższym obiektywem trzeba odejść dalej.
PS.Uprzedzając niekture odpowiedzi, skorzystałęm z opcji szukaj, ale niestety o GO niczego konkretnego nie znalazłem. Jeśli jednak było, to zgodnie z regulaminem poproszę o linka :smile:
No to jeszcze na pewno musisz nauczyć się szukać. :razz:
zakładając, że matryca taka sama (bo sa i FF i z cropem)
to głębia ostrości zależy od ogniskowej
musze cie kolego zmartwić, GO nie zalezy od ogniskowej
pozdrawiam
darek
Niestety Darek nie masz racji - kłania się teoria i praktyka :) Wystarczy poczytać o tzw. krążkach rozproszenia w fachowej literaturze.
A jest tak:
1) GO zależy od ogniskowej im dłuższa przy tej samej przysłonie i nastawie odległości tym jest mniejsza GO,
2) GO zależy również od nastawionej przysłony - przy stałej ogniskowej im mniejsza wartość liczbowa przysłony tym GO jest mniejsza.
I to co poprzednicy napisali nie ma to znaczenia czy obiektyw jest stałoognikowy czy zoom.
Co innego jest ze zdolnością rozdzielczą obiektywów ale tujż inna bajka :smile:
Niestety Darek nie masz racji - kłania się teoria i praktyka :) Wystarczy poczytać o tzw. krążkach rozproszenia w fachowej literaturze.
A jest tak:
<ciach>
co za wejscie, witamy na forum :-), od razu z grubej ruru i w sama 10'ke :twisted:
A jest tak:
1) GO zależy od ogniskowej im dłuższa przy tej samej przysłonie i nastawie odległości tym jest mniejsza GO,
2) GO zależy również od nastawionej przysłony - przy stałej ogniskowej im mniejsza wartość liczbowa przysłony tym GO jest mniejsza.
ad 1 to tak zwany trzeci rodzaj prawdy
ad 2 to tak zwany 1 rodzaj prawdy *
:lol: :lol: :lol:
uzyj googla Luk i poczytaj o skali odwzorowania
pozdrawiam
darek
ps
* 1 rodzaj prawdy - prawda
2 rodzaj prawdy - półprawda
3 rodzaj prawdy - gów.o prawda
musze cie kolego zmartwić, GO nie zalezy od ogniskowej
pozdrawiam
darek
to jak to wytlumaczysz:
ogniskowa 17mm f/4 ostrosc na 6m. GO od ~3m do nieskonczonosci
ogniskowa 100mm f/4 ostrosc na 6m GO od ~5,8m do 6,3m
to jak to wytlumaczysz:
słowem kluczowym tutaj będzie "skala odwzorowania"
jeśli spowodujesz ze obiekt fotografowany będzie w obu wypadkach tak samo odwzorowany na klatce/matrycy to GO będzie taka sama ( ta sama przesłona)
pozdrawiam
darek
słowem kluczowym tutaj będzie "skala odwzorowania"
jeśli spowodujesz ze obiekt fotografowany będzie w obu wypadkach tak samo odwzorowany na klatce/matrycy to GO będzie taka sama ( ta sama przesłona)
pozdrawiam
darek
ale tutaj nikt nie wspominal o skali odwzorowania tylko o ogniskowej i zmianie GO wraz z nia :-)
ad 1 to tak zwany trzeci rodzaj prawdy
ad 2 to tak zwany 1 rodzaj prawdy *
uzyj googla Luk i poczytaj o skali odwzorowania
pozdrawiam
darek
ps
* 1 rodzaj prawdy - prawda
2 rodzaj prawdy - półprawda
3 rodzaj prawdy - gów.o prawda
O GO to już ładnie wyjaśniłeś, dziękujemy. Ja natomiast w kwestii formalnej. O rodzaje prawdy pytaj Górali. Rozróżniamy:
Świtno prawda, gó..o prawda i tys prawda.
A faktem jest, że GO zależy chyba kwadratowo od ogniskowej i liniowo od przysłony ... To widać w tych wzorach, w linku podanym wyżej, w artykule Marka Wyszomirskiego.
A czy rzeczywiście przy tej samej skali odwzrorowania i tej samej przysłonie głębia będzie taka sama? Hmm... Poczytamy, policzymy... ale to później. Chyba że przytoczysz źródło i / lub wzory?
ale tutaj nikt nie wspominal o skali odwzorowania tylko o ogniskowej i zmianie GO wraz z nia :-)
zacytuje JACA "zakładając, że matryca taka sama (bo sa i FF i z cropem)
to głębia ostrości zależy od ogniskowej "
ja to tak zrozumiałem
Jurek Plieth
28-01-2006, 23:26
to jak to wytlumaczysz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
zgadza sie ale 'skala odwzorowania' zalezy od ogniskowej [wprost proporcjonlnie]i odleglosci od obiektywu/matrycy [odwrotnie proporcjonalnie]...
Michu (Pentax)
28-01-2006, 23:52
Jakiś czas temu też przerabialiśmy ten temat na forum Pentaksa.
Konkuzja jest taka, że GO zależy tylko od przysłony i skali odwzorowania.
Przy czym.
Obiektywy o dłuższej ogniskowej ze względu na inne oddanie perspektywy będą "ładniej" rozywały tło. Wynika to z tego, że elementy tła będą wydawały się większe - bardziej rozmyte.
Polecam stronę trzecią (to nie jest krypto reklama):
http://www.tamron.com/lenses/di/assets/pdfs/180mmDi.pdf
;-) Darek dałeś super odpowiedź tzn. że jest jeszcze czwarta prawda :smile: "Darka prawda" - należy czytać pytania i odpowiedzi ze zrozumieniem. A warto również zajrzeć do podręczników z optyki i fotografii, nawet tych starych. Nie gniewaj się Darek na moją odpowiedź w stosunku do siebie, ale ja na fotografii naprawdę się znam od kilkudziesięciu latek. Jeśli czujesz się dotknięty moją pierwszą odpowiedzią i teraźniejszą to Cię przepraszam. Nie chcę aby ktokolwiek się na mnie obrażał.:D :lol:
;-) Darek dałeś super odpowiedź tzn. że jest jeszcze czwarta prawda :smile: "Darka prawda" - należy czytać pytania i odpowiedzi ze zrozumieniem. A warto również zajrzeć do podręczników z optyki i fotografii, nawet tych starych. Nie gniewaj się Darek na moją odpowiedź w stosunku do siebie, ale ja na fotografii naprawdę się znam od kilkudziesięciu latek. Jeśli czujesz się dotknięty moją pierwszą odpowiedzią i teraźniejszą to Cię przepraszam. Nie chcę aby ktokolwiek się na mnie obrażał.:D :lol:
jesteś strasznie zaczepną osobą ( nie wiem czy facetem czy kobietą)
piszesz coś o zrozumieniu, czytaniu itd. ale przywalasz z przyjemnością
a tak na marginesie to dziwie się ze przez kilkadziesiąt lat żyłeś w błędzie :razz: :razz: :razz:
darek ustaw 2aparaty pierwszy na ogniskowej 100mm drugi na 20mm oba na ten sam obiekt np o 3 metry od aparatu i te same parametry nasietlania a teraz mi powiedz gdzie bedzie wieksza GO i dlaczego
JAC-podeslij ten programik spot.exe
darek ustaw 2aparaty pierwszy na ogniskowej 100mm drugi na 20mm oba na ten sam obiekt np o 3 metry od aparatu i te same parametry nasietlania a teraz mi powiedz gdzie bedzie wieksza GO i dlaczego
JAC-podeslij ten programik spot.exe
a zrób tak :
ustaw te aparaty w ten sposób aby obiekt fotografowany był tak samo zobrazowany na filmie/matrycy i teraz powiedz mi czy GO będzie się róznić :D
a zrób tak :
ustaw te aparaty w ten sposób aby obiekt fotografowany był tak samo zobrazowany na filmie/matrycy i teraz powiedz mi czy GO będzie się róznić :D
Kolego - dlaczego na siłę do prostej w zasadzi dyskusji (o zależności GO od ogniskoej obiektywu) starasz się wcisnąć dodadkowo skalę odwzrowania? Jasnym jest, że dla tych samych skal odwzorowania, GO będzie taka sama. Nie odkrywasz tutaj żadnej ameryki, z jednym wszakże zastrzeżeniem - pytanie brzmiało o zależność GO od ogniskowej, a nikt nie wspominał o takiej samej skali odwzorowania. Czyli innymi słowy pytanie brzmi. Jeśli mam f8.0 i stoję 10m od obiektu to kiedy będę miał wiekszą GO - czy przy 50mm, czy przy 100mm. Nie ineresuje mnie przy tym zmiana skali odwzorowania. To jest na prawdę szkolnie proste.
Kolego - dlaczego na siłę do prostej w zasadzi dyskusji (o zależności GO od ogniskoej obiektywu) starasz się wcisnąć dodadkowo skalę odwzrowania? Jasnym jest, że dla tych samych skal odwzorowania, GO będzie taka sama. Nie odkrywasz tutaj żadnej ameryki, z jednym wszakże zastrzeżeniem - pytanie brzmiało o zależność GO od ogniskowej, a nikt nie wspominał o takiej samej skali odwzorowania. Czyli innymi słowy pytanie brzmi. Jeśli mam f8.0 i stoję 10m od obiektu to kiedy będę miał wiekszą GO - czy przy 50mm, czy przy 100mm. Nie ineresuje mnie przy tym zmiana skali odwzorowania. To jest na prawdę szkolnie proste.
kolego- przeczytaj od czego zaczeliśmy dyskusje i nie moralizuj ;)
mam propozycje
zostawmy te pyskówki, chyba dzisiaj nie wypada :!:
i ja tez mysle ze temat sie wyczerpal, wszystko zostalo powiedziane, dla mnie EOT
Pozdrawiam
EDIT: programik spot.exe jest do sciagniecia TU (http://info.radom.pl/spot/spot.exe)
Rzeczywiście jest tak, że mając ogniskową 35mm i stojąc od obiektu 5m, a 100mm i również 5m od obiektu (ostrość na obiekt), otrzymujemy _zupełnie_ różne zdjęcia.
A zbliżając się z tymi 35mm do obiektu na tyle, aby na matowce był mniej więcej tej samej wielkości, zdjęcia mogą być do siebie podobne, z inną perspektywą jedynie, czyli tłem.
widze, ze dalej dyskutujecie nad oczywistymi sprawami i podstawami fotografii.
dokładnie tak jest darku p, że zaczęłeś odpowiadać trochę nie na temat - czyli o zależności ze skalą odwzorowania, a pytanie było o GO - poczytaj od początku.
forum nauczyło mnie być bardzo precyzyjnym, bo inaczej inni nieścisłość wychwycą i dowalą. Dlatego ja napisałem w nawiasie o identycznej wielkości matryc. Bo zakładałem, że osobie pytającej bedzie chodziło o odpowiedź dotyczącą jej aparatu (odpowiadającej jej przekątnej matrycy)
Dodałem to, bo ktoś mógłby napisać, że GO zależy też od właśnie formatu klatki aparatu którym fotografujemy (czyli np 6x6 czy 4x4 cala, czy mały obrazek) a tak mi nikt nie wytknął niedokładności.
Witam wszystkich ponownie!
Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia. Kilka osób konkretenie rozwiało moje wątpliwości (w tym ukłony dla kolegi z forum Pentaxa!).
Pozdrawiam wszystkich (jeszcze się będę dobijał z innymi pytaniami :twisted: )