Zobacz pełną wersję : Jak to zrobić?
Mam rawa z 20D 6,61 MB, a ptrzebny jest plik jpg, 300dpi, 50x30 cm (wykorzystanie do druku)
Cos walczylem ale wyszedl mały plik 404 kb.
Napisze jak zrobiłem:
W irfanView zamienilem rawa na jpg bez zadnego zmniejszania tylko tu juz sie zmniejszyl do 460 MB. Tu juz cos sie badzo zmniejszyl?!
Potem w PS wcisnalem kadowanie i wpisalem rzadane paramtry.
Mozna to zrobic inaczej?
Zeby zdjcie milo wiecej KB?
A jak zamienim rwa na tif to mil 1,43 MB, tez poprzez irfanView
a jak to zrobic?
Mam CS2 po polsku
Nie daje sie zmienic?!
Ja sie malo na tym znam.
Gdy przeciagne rawa do PS to wyskakuje okno od rawow i pszycisk plik jest nie aktywny wiec musi byc cos innego pomiedzy?
z zamianna jpg sobie poradzilem ale jak teraz ustawic 300dpi i roz 30x50cm?
z zamianna jpg sobie poradzilem ale jak teraz ustawic 300dpi i roz 30x50cm?
Moim zdaniem "to se ne da":-)
- jak ustawisz 300dpi, to Ci nie wyjdzie więcej jak jakieś 18x27cm (pi razy drzwi ;-))
- jak ustawisz 30x50cm, to zaś nie wydoisz więcej niż tak na oko 150-200dpi.
Jak to mawiali starozytni Indianie: z g..na bicza nie ukręcisz :-)
Czyli resumujac mam za mala matryce :(
Za mała matryca to co innego niż za mała rozdzielczość.
Twoim problemem jest raczej to drugie (rozdzielczość).
Spróbuj tego:
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli
Mała podpowiedź: istotne znaczenie ma odległość, z której oglądana jest odbitka.
Z założenia nie powinna być mniejsza, niz przekątna oglądanego obrazu.
Przygotuj sobie plik o rozdzielczości 300dpi i stosunku boków,potem powiekszaj go o 10% ,pamiętaj by robić to na tiff-ie lub Raw-ie,ale nie wiem czy można bo narazie nie miałem z tym nic wspólnego.Powiększając co 10% straty są prawie nie zauważalne,natomiast waga pliku dość spora.
a po cholere ci 50x30 cm przy 300dpi
przeciez to bedzie plakat a plakatu nikt z lupą z bliska nie oglada
wszystkie plakaty drukowane sa z rodzielczoscia 200-150 a nawet nizej
z 20d 50x30cm wychodzi jakies 175dpi
spokojnie tak drukuj i sie nie przejmuj
efekt bedzie bardzo dobry
EDIT: pardox powiekszanie tej fotki w psie tylko pogorszy jej jakosc. lepiej wydrukowac w nizszej rozdzielczosci ale bez interpolacji niz zwiekszajac sztucznie do wyzszej
a TU (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli) masz bardzo dokladnie wyjasnione to o czym pisze bonk
RadioErewan
28-01-2006, 01:34
Przygotuj sobie plik o rozdzielczości 300dpi i stosunku boków,potem powiekszaj go o 10% ,pamiętaj by robić to na tiff-ie lub Raw-ie,ale nie wiem czy można bo narazie nie miałem z tym nic wspólnego.Powiększając co 10% straty są prawie nie zauważalne,natomiast waga pliku dość spora.
Skoro nie miałeś z tym nic wspólnego, to skąd wiesz,że metoda schodkowa daje lepsze rezultaty od jednokrotnej interpolacji w górę?
Żeczywiście zle się wyraziłem,chodzi mi o Raw-y,nie wiem czy na raw-ach się da bo z tym rodzajem pliku nie miałem nic wspólnego,natomiast ogólnie co dotyczy metody powiększania to robiłem to nie raz i jest tak jak napisałem,zresztą metoda ta jest znana nie od dziś i w niejednej książce jest opisana.
Pozdrawiam
a przypadkiem nie robisz cropa? jeśli kadrujesz to.. może być tego taki skutek.. zwłaszcza jak ustawiasz jakieś proporcje
a po cholere ci 50x30 cm przy 300dpi
przeciez to bedzie plakat a plakatu nikt z lupą z bliska nie oglada
wszystkie plakaty drukowane sa z rodzielczoscia 200-150 a nawet nizej
z 20d 50x30cm wychodzi jakies 175dpi
spokojnie tak drukuj i sie nie przejmuj
efekt bedzie bardzo dobry
EDIT: pardox powiekszanie tej fotki w psie tylko pogorszy jej jakosc. lepiej wydrukowac w nizszej rozdzielczosci ale bez interpolacji niz zwiekszajac sztucznie do wyzszej
Taki rozmiar zazyczyli sobie do druku, ma byc w ala gazecie, czyli byl by to na 2 strony?
Czy jest roznica miedzy odbitka a wykorzystaniem zdjecia tej samej wielkosci do druku?
A co to za gazeta? Bo taka wielkość... rozkładówka playboya? ;)
ja ostatnio robilem z 20d wydruki 50x70 przy 150dpi i wyszlo cacy :)
Wiec albo sie nie przejmuj, albo zwieksz rozdzialke "na chama" przy konwertowaniu RAW -> JPG aczkolwiek nie wiem jaki to ma sens :)
RadioErewan
30-01-2006, 23:28
Taki rozmiar zazyczyli sobie do druku, ma byc w ala gazecie, czyli byl by to na 2 strony?
Czy jest roznica miedzy odbitka a wykorzystaniem zdjecia tej samej wielkosci do druku?
Rozkładówka na A3 z kadru APS-C to niestety wyjdzie tylko czasem i tylko z niektórych kadrów i tylko przy dobrej woli i żyłce eksperymentatora fotoedytora. Popatrz sobie w cenę powierzchni reklamowej w tej gazecie, bo możesz się resamplowaniem w kłopoty wpakować.
DoMiNiQuE
31-01-2006, 00:01
W tym miesiacu dalem do druku prospekt. Na rozkladowce A3 byla fota z trabanta, ktora zrobilem 18-55@18mm. Jakosc bardzo zadowalajaca :) Choc nie ukrywam, ze przydaloby sie troszke wiecej pixeli.
pytane tylko po co Ci aż 300dpi? Może wystarczy 120?
:-)
al