Zobacz pełną wersję : 5d mark II i backfocus
Witam
zakupilem uzywane 5d i mam z nim mały problem, z podpiątą 50mm 1.4 wszystkei zdjecia wychodzą z back focusem. pod 7d chodziło ok. Body mzoe miec na focus jakis wpływ, po ktorej stronie lezy wina? czy powinienem oddac 5d?
Na początek sprawdź mikroregulację.
Może była ustawiona dla innej sztuki 50/1.4 ? Może trzeba po prostu skorygować.
jest wyłączona, punkty nie rozszerzone, przy innej 50 jest taki sam wynik. czasem jest ok, ale zdecydowanie ma tendencje do przestrzelania, glownie chodzi mi o to czy problem moze lezec po stronei body jest chodzi o af i czy inne 5d moze zachowywac się lepiej.
zdecydowanie ma tendencje do przestrzelania, glownie chodzi mi o to czy problem moze lezec po stronei body jest chodzi o af i czy inne 5d moze zachowywac się lepiej.
Oczywiście, że problem może leżeć po stronie korpusu. Jeśli kilka obiektywów ma taką samą tendencję do BF, a na innych korpusach trafiały w punkt to według mnie i na logikę problem leży po stronie nowego korpusu, rzadszy przypadek ale też występujący w przyrodzie :-D. Inne 5d może trafiać w punkt.