PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 1DmkII nawalił :( migawka, lustro?

Morg
29-04-2012, 07:46
Witam,
zakupiłem około 2 miesięcy temu używanego 1D, poprzedni właściciel deklarował przebieg 87 tysięcy i tyle pokazywał 1Dcount, natomiast ja dołożyłem jeszcze z ok. 4 tysiące. Aparat sprawował się bez zarzutu, do wczoraj.
Wczoraj wziąłem go na ślub (drugie body obok 5D), sprawował się świetnie, w efekcie bardzo dobrej pracy AF zrobił więcej zdjęć niż 5D, kilka razy zdarzyło się pojechać serią 10kl/s i wywalić jakieś 700 klatek w ciągu dnia. (to chyba niezbyt wiele jak na 1D).
Po ślubie na przyjęciu, aparat zaczął produkować na zdjęciach jasne prześwietlone pasy, pierwsze kilkadziesiąt klatek sporadycznie, następnie cały czas - cóż musiałem przesiąść się na 1 korpus.

Poniżej zdjęcie, pytanie to dogorywająca migawka czy lustro? Jeśli migawka, to może jest jeszcze szansa na bezpłatną naprawę u Canona.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.tramwaj.asi.pwr.wroc.pl/~morg/eos1d.jpg)

Tornvald
29-04-2012, 08:33
Przykro mi to pisac ale aparat chyba do wyrzucenia...niedawno ktos tu pisal,ze nie maja juz czesci do tej seri...chyba o 1Ds chodzilo...

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Merde
29-04-2012, 08:40
Przykro mi to pisac ale aparat chyba do wyrzucenia...niedawno ktos tu pisal,ze nie maja juz czesci do tej seri...chyba o 1Ds chodzilo...

To jest 1D MkII, przecież jest w exifie.

Tornvald
29-04-2012, 08:43
Autor napisal 1D...ja zakładam,ze kazdy wie co ma....
W takim razie serwis...czy tak czy tak...pewnie migawka pada,

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Morg
29-04-2012, 10:59
A tak przepraszam 1d mkII, czyli jest szansa na bezpłatną wymianę migawki, przebieg 90 tysięcy, a gwarantowany 200?

Da__FreaK
29-04-2012, 11:44
1DII nie ma 10kl/s, a migawke wymienia bez problemu :)

Kolekcjoner
30-04-2012, 02:27
Autor napisal 1D...ja zakładam,ze kazdy wie co ma....
W takim razie serwis...czy tak czy tak...pewnie migawka pada,

Już poprawiłem tytuł żeby nie mylił.

blackninja
01-05-2012, 19:30
tyle pokazywał 1Dcount

Ten program to chyba obiektywnie nie pokazuje. U mnie po wymianie migawki przebieg aparatu się nie zmienił. 1Dcount pokazuje sumę tego co było zrobione przed wymianą migawki i tego co zrobiłem później.

Morg
15-06-2012, 20:03
Brawa dla serwisu Canona, sporo zwlekałem z wysyłką, w zeszłą środę wysłałem aparat, od wczoraj jest u mnie. Canon pokrył koszt wysyłki w obie strony, oraz wymienił migawkę za darmo.

Spis wykonanych czynności:
Wymiana migawki na gwarancji producenta (90tys)
Część shutter unit 1szt.
Część tape double sided (grip 1, grip 2, back, left) 4szt.
Część spring, mirror 1szt.
Część lever ass'y, mirror stop 1szt.

Rozumiem że shutter unit to migawka, do tego jakieś taśmy, ale części: spring, mirror, lever assy, mirror stop? Czyżby także wymieniono mechanizm podnoszenia lustra itp?

Jednym słowem, CSI na Żytniej mnie zachwyciło - aparat 6 lat po gwarancji, a migawkę wymienili za free (choć skoro gwarantują 200tys to miło że to robią), za przesyłkę nic nie policzyli + nic nie zarobili a trwało to 7 dni! Strach pomyśleć ile taka naprawa za grubą kasę trwałaby u Nikona.

Jednym słowem forever Canon!!